Nå er også Canon klar med sin webkamera-programvare. Dermed kan Canon-brukere enkelt koble et Canon-kamera til PC-en for å øke kvaliteten på videokonferansene som man er med på. Tidligere har Kameranytt prøvd en betaversjon av programvaren, og nå er den altså også prøvd ut i ferdig versjon. Med viktige forbedringer.
Videokonferanser. Webkonferanser. Videomøter. Kjært barn har mange navn, og nå under korona-pandemien har videosamtaler mellom to eller flere personer fått aktualitet som aldri før. Det er vel rimelig å anta at mange har hatt sin debut som videokonferanse-deltaker nå under epidemien, enten det har vært i jobbsammenheng eller i digitalt sosialt samliv med familie, slekt og venner.
Den økte utbredelsen av videokonferanser har også bidratt til økt fokus på kvaliteten på slike konferanser. Mange av oss har til nå riktignok vært fornøyd – eller trodd vi har vært det fordi vi ikke har visst om noen alternativer – med lyd- og video-kvaliteten som man får via de innebygde webkamera-løsningene i bærbare PC-er. Det samme gjelder de frittstående webkameraene som man hekter på toppen av PC-skjermen eller setter på et lite stativ ved siden av. Vi som har vært med siden webkameraenes barndom, har vært vant til å bale så mye med det tekniske for i det hele tatt å komme på lufta at bilde- og video-kvalitet har kommet i annen rekke.
Videomøter og strømming
Men tidene endrer seg. Hvorfor skal vi ikke ha like god videokvalitet på våre videomøter som vi har på våre strømmetjenester? Vi har vendt oss til mye høyere internett-hastighet og -kapasitet enn vi hadde før, så det burde jo være mulig?
Ja, men bøygen er kvaliteten – og oppløsningen – på mange av webkameraene som brukes i dag. Selv Apple, som har gjort FaceTime til et ord som har glidd inn i dagligspråket, leverer fortsatt webkameraer med bare 720p-oppløsning selv på sine dyreste bærbare MacBook-er, og du må helt opp på 27-tommers iMac for å få innebygd FaceTime-kamera på 1080p.
Webkam-kvaliteten dreier seg jo heller ikke bare om oppløsning. Webkameraene er gjerne bittesmå kameraer med tilsvarende liten og enkel optikk, og alt dette bidrar til å holde videokvaliteten ned.
Samtidig har vi på PC-ene og Mac-ene våre for lengst begynt å redigere video i 4K-oppløsning, og noen av kameraleverandørene har begynt å levere kameraer som kan ta opp video helt opp i 8K-oppløsning – for eksempel nettopp Canon med sin EOS R5. I tillegg har vi enormt mye heftigere optikk på våre «ordentlige» kameraer enn det webkameraene kan by på, så alt burde ligge til rette for å ta dem i bruk også som alternativt – og bedre – webkamera. Og nå kan vi altså det på en enklere måte enn før, takket være ny programvare fra kameraleverandørene, som gjør det mulig med en enkel USB-oppkobling. Vi trenger ikke lenger bruke dyre og kompliserte HDMI-løsninger.
Over 40 kompatible kameraer
Nå tror vel ikke jeg at det første en nybakt Canon EOS R5-eier vil gjøre, er å rigge opp kameraet som webkamera og la det bli stående på (hjemme-)kontoret som videokonferanse-kamera. Men fotoentusiaster som har holdt på en stund, har jo gjerne flere kameraer i hyllene, inkludert et og annet som kanskje ikke brukes så mye lenger. Hvis ett av disse skulle være blant de over 40 kameraene som Canon nå har listet opp som kompatible med Canons nye webkamera-programvare, kan det jo være forsøket verdt.
Nå har jeg skrevet flere artikler om dette temaet i høst, så for mer generell informasjon og generelle synspunkter viser jeg til denne artikkelen:
LES OGSÅ: Er det noen vits i å bruke kameraet ditt på web?
Jeg har for øvrig allerede fått prøvd Nikons ferdige versjon av slik programvare, kalt Nikon Webcam Utility:
LES OGSÅ: Windows og Mac: Nikons webkam-programvare ferdig
Men i forrige måned kom også Canons webkamera-program for både Windows og Mac i ferdig versjon, og Kameranytt har dermed fått rikelig med tid til å prøve ut den programvaren også.
Erfaringene
Akkurat som med Nikons tilsvarende programvare ser man ikke noe til EOS Webcam Utility-programvaren etter at den installert. Den bare sørger for at Canon-kameraet som man har koblet til Windows-PC-en eller Mac-en, fungerer sammen med webkonferanse-programvaren man benytter seg av, for eksempel Zoom, Skype eller Microsoft Teams og mange andre.
Mitt lille problem da jeg skulle prøve Canons versjon av programvaren, var at jeg ikke hadde tilgjengelig noen av kameraene på Canons liste over kompatible kameraer. Men jeg hadde jo allerede prøvd betaprogramvaren med mitt åtte år gamle Canon EOS 650D-kamera, som altså ikke står på listen, og det viste seg å fungere med den ferdige programvaren så vel som med betaprogramvaren jeg hadde prøvd tidligere.
Det eneste som ikke virket helt som det skulle med dette kameraet, men som fungerte greit da jeg kjøre Nikons tilsvarende programvare sammen med Nikon Z 50, et mye nyere kamera, var funksjonen Original ratio i preferanseoppsettet til Zoom-videokonferanseløsningen. Når jeg fjernet avmerkingen for denne innstillingen med Nikon-kameraet, kunne jeg få videobildet til å fylle hele skjermen, mens innstillingen ikke hadde noen effekt med Canons gamle 2012-kamera. Noe stort problem var det imidlertid ikke. På min 32-tommers 16:9-skjerm betydde det bare at jeg i fullskjermsvisning måtte leve med noen smale sorte felt på hver side av skjermbildet.
Ellers ga Canons løsning like god forbedring av videokonferanse-strømmen fra mitt hjemmekontor som noen av mine forbindelser allerede hadde opplevd da jeg prøvde Nikons tilsvarende løsning. Altså mye bedre videobilde, med skikkelig autofokus som holder ansiktet skarpt også om jeg lar kontorstolen rulle litt bakover og fremover innimellom, og med antydning til litt stilig bokeh – uskarp portrett-bakgrunn – hvis jeg har sørget for å stille inn kameraet og optikken riktig på forhånd. Det vil si med stor blenderåpning for å få liten dybdeskarphet. Her er det bare å prøve seg fram.
Blant forbedringene fra betaversjonen til den ferdige versjonen av programvaren er muligheten til å ta opp video på kameraets minnekort mens man deltar i en videokonferanse eller strømmer video ved hjelp av EOS Webcam Utility. Dette gjør man ved å trykke på videoopptaksknappen på kameraet. Det er altså ikke noe man styrer fra programvaren. Avhengig av hva slags kamera man bruker og hvor videoopptaksknappen sitter, kanskje på baksiden av kameraet, kan det være litt kronglete å treffe knappen når kameraet er rigget opp for webkonferanse. Men det er en kjekk løsning som gjør det enkelt å ta opp video til bruk for eksempel på YouTube og lignende. Man får imidlertid bare tatt opp sitt eget bidrag til webkonferansen, ikke de andre deltakerne.
Et tips som kan være nyttig: Det kan være lurt å skru av kameraet når man er ferdig med videokonferansen og å sørge for å lade opp batteriet med en gang. Så slipper man å oppleve at batteriet er tomt når neste videokonferanse starter…
Kompatible Canon-kameraer
Her er listen hos Canon Norge over hvilke kameraer som er kompatible med Canon EOS Webcam Utility, opp fra 25 kameraer med betaversjonen til over 40 kameraer med den ferdige versjonen, ajour per 6. desember 2020:
EOS-1D X Mark III
EOS-1D X Mark II
EOS-1D X
EOS-1D C
EOS 5DS R
EOS 5DS
EOS 5D Mark IV
EOS 5D Mark III
EOS 6D Mark II
EOS 6D
EOS 7D Mark II
EOS 7D
EOS 90D
EOS 80D
EOS 77D
EOS 70D
EOS 60D
EOS 850D
EOS 800D
EOS 760D
EOS 750D
EOS 700D
EOS 600D
EOS 250D
EOS 200D
EOS 100D
EOS 2000D
EOS 1300D
EOS 1200D
EOS 1100D
EOS 4000D
EOS R5
EOS R6
EOS Ra
EOS R
EOS RP
EOS M6 Mark II
EOS M50
EOS M200
PowerShot G5 X Mark II
PowerShot G7 X Mark III
PowerShot SX70 HS
Enkelte andre Canon-kameraer enn dem som står på denne listen kan altså fungere med EOS Webcam Utility, men kanskje med noe begrenset funksjonalitet. Og det gjenstår å se om listen kan bli utvidet dersom Canon får testet programvaren mot flere kameraer. Interesserte kan jo følge med på den samme nettsiden hos Canon Norge som programvaren kan lastes ned fra – se nedenfor.
Kompatible webkonferanse-løsninger
Her er Canons liste over kompatible webkonferanse-løsninger, også ajour per 6. desember 2020:
Cisco Webex
Messenger
Streamlabs
Discord
Microsoft Teams
YouTube Live
Facebook Live
Open Broadcaster Software
Zoom
Hangouts
Skype
Hangouts Meet
Slack
Canon har i skrivende stund liggende ute en melding om at skrivebordsversjonen av Microsoft Teams, versjon 1.3.00.30886, ikke fungerer, men at man isteden kan bruke nettleserversjonen av Teams gjennom Google Chrome. Kameranytt har ikke prøvd dette.
Prisen
Canon EOS Webcam Utility kan lastes ned gratis her.
2 Responses