Canon lokker med premie til 180.000

Canon Redline-konkurranse
DOMMER: Lorenz Holder er en kjent tysk Canon-ambassadør som skal være med på å kåre vinneren av Canons Redline-konkurranse. (Foto: Robert Garo/Canon)

Canons Europa-avdeling inviterer nå fotoamatører til en ny fotokonkurranse der deltakerne utfordres både på kreativitet og tekniske ferdigheter. Tema for fotokonkurransen er «Lys i mørket» og vinneren kan se fram til å motta en kamerapakke verdt nesten 180.000 kroner: En Canon EOS R5, tre Canon RF-zoomobjektiver, en fotoskriver og en blits. Høres det forlokkende ut? Da må du ut og knipse.

«Lys i mørket» er utfordringen som Canon Europa nå har kunngjort i tilknytning til den store internasjonale fotokonkurransen som går under navnet The Redline Challenge – Redline-utfordringen. Ut fra premiepakken å dømme er det grunn til å tro at Redline-begrepet henviser til den berømte røde ringen rundt Canons objektiver i det som Canon kaller L-klassen. Disse objektivene har en L i navnet. L-en står for «luksus», og L-objektivene er Canons ypperste objektiver. De er gjerne også både store og dyre. Og dermed sikkert også attraktive som konkurransepremie. Sammen med kamerahuset Canon EOS R5, naturligvis.

Canon Redline-konkurranse
LYS I MØRKET 1: Foto: Lorenz Holder/Canon. (Klikk for større bilde.)

En av de europeiske Canon-ambassadørene, den tyske fotografen Lorenz Holder, er blant dem som har ansvaret for å følge opp temavalget «Light in the Dark», der utfordringen er å vise at man som ivrig fotoentusiast har lært seg å mestre lys i mørket. Det har han selv gjort i sin karriere som fotograf.

Poenget er å utforske mulighetene som foreligger når man fotograferer i lite lys. Utfordringen er at man evner å fange og utnytte forholdet mellom lys og skygge og mellom farge og kontrast. Holder vil få bistand fra andre Canon-ambassadører underveis i konkurransen til å fremme Canons budskap til kravstore fotoamatører.

Canon Redline-konkurranse
LYS I MØRKET 2: Foto: Lorenz Holder/Canon. (Klikk for større bilde.)

I tillegg til å delta i Canons dommerpanel vil Lorenz Holder bidra med en ekstragevinst til konkurransevinneren. Gevinsten består i at man får et eget eksklusivt fotooppdrag, utformet av Holder, og at man i tillegg får veiledning fra Holder underveis i utføringen av fotooppdraget. Det kan jo bli lærerikt.

Åpen for alle

Fotokonkurransen er åpen for alle, altså ikke bare for Canon-fotografer. Ifølge pressemeldingen kan konkurransebidragene tas med en hvilken som helst slags enhet – «any device» – hvilket jo må bety at selv mobilbilder kan sendes inn til konkurransen.

Canon Redline-konkurranse
PREMIE-KAMERA: Canon EOS R5 må vel sies å være kjernepremien i premiekurven fra Canons Redline-konkurranse. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon Redline-konkurranse
STANDARDZOOM: Dette er allround-objektivet som vinneren av Canon-konkurransen trolig kommer til å ta med seg ut når vedkommende ikke vil ta med hele fotobagen, bare kamerahuset og ett objektiv: Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Men det er vel grunn til å tro at de fleste konkurransebildene vil være tatt med et kamera som litt mer overbevisende gir mulighet til å demonstrerer fotografens tekniske ekspertise. For det er ett av de fire kriteriene som bildene vil bli bedømt etter. På dette punktet heter det at juryen vil vurdere om bildet er blitt tatt på en måte som viser en forståelse for kameraets og motivets egenskaper.

Hovedkriteriet er naturligvis at bildet må gjenspeile utfordringen, «Lys i mørket». Det må også vise fotografens kreativitet, som forutsetter at bidraget er friskt og originalt. I tillegg må bildet ha en viss påvirkningsevne. Det betyr at det må vekke følelser og reaksjoner. Canon-dommerne vil spørre seg om bidraget er morsomt, følelsesladd eller om det kanskje er tankevekkende.

Det er lov å foreta litt lett retusjering av bildene som sendes inn til konkurransen, men det er ikke tillatt med manipulering som for eksempel å kopiere inn elementer fra andre bilder i bildet.

Førstepremien

Canon skriver i pressemeldingen at førstepremien er verdt over 14.000 euro. Dagens euro-kurs tilsier i skrivende stund at det betyr cirka 142.200 kroner. Her ser det imidlertid ut til at norsk merverdiavgift mangler, så jeg har derfor tillatt meg å sjekke prisene på enkeltproduktene hos Canons offisielle nettbutikk. Da kom følgende regnestykke fram:

Med andre ord er førstepremien her til lands verdt nesten 180.000 kroner inklusive mva. Merk at dette er en «winner-takes-it-all»-konkurranse der én person vinner alt på listen ovenfor.

Canon Redline-konkurranse
LYS I MØRKET 3: Foto: Lorenz Holder/Canon. (Klikk for større bilde.)

Strenge regler

Canon Redline-konkurranse
TELEZOOM: Canons telezoom RF 70-200mm F2.8L IS USM er det dyreste av de tre objektivene på premielisten. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

I fotokonkurranser som dette er det gjerne satt opp en lang liste over regler som må følges av dem som ønsker å delta, og Canon-konkurransen er ikke noe unntak i så måte. Alle deltakerne må være amatørfotografer og må være innbyggere av landet de deltar på vegne av. For Norges del betyr det konkurransedeltagere fra Norge må ha norsk pass. Dessuten må de være 18 år gamle eller eldre.

Profesjonelle fotografer får ikke delta, og heller ikke andre som tjener mer enn 20 prosent av sin årlige inntekt på fotografering. Ansatte hos Canon er naturligvis utelukket.

Hver deltaker kan sende inn maksimalt 20 konkurransebidrag, og deltakerne må gå med på at Canon får en verdensomspennende tillatelse til å publisere bildene og å moderere og endre dem.

Det er naturligvis et krav at bildene som sendes inn, er originale og er tatt av deltakeren selv. Dessuten kan bildene i utgangspunktet ikke inneholde gjenkjennelige personer. Hvis de skulle gjøre det, må man kunne legge med dokumentasjon på at man har fått skriftlig tillatelse gjennom modellskjema. Bidragene kan heller ikke inneholde loger og merkenavn uten lignende tillatelse, og heller ikke kunstverk som kan berøre opphavsretten til en potensiell tredjepart.

Canon Redline-konkurranse
LYS I MØRKET 4: Foto: Lorenz Holder/Canon. (Klikk for større bilde.)

Det er ikke lov å laste opp konkurransebidrag som har vært publisert tidligere eller som har vunnet noen konkurransepriser tidligere. Dessuten er det strenge kriterier knyttet til at konkurransebidragene ikke må være støtende, uanstendige eller krenkende på noe vis.

Canon Redline-konkurranse
VIDVINKELZOOM: Og her er vidvinkelzoomen i premiekurven: Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Til slutt har Canon også noen rent tekniske krav til konkurransebidragene. Bildestørrelsen skal være 150 dpi – punkter per tomme – og den lengste siden må være satt til 2.000 piksler. Disse betingelsene innebærer jo at bildet må innom et bildebehandlingsprogram før det sendes inn.

De norske vedtektene for å delta i konkurransen, finner du her. Deltakerskjema for utfylling og opplasting av konkurransebidrag finner du her.

Fristen

Bilder som skal være med i konkurransen, må være mottatt av Canon innen 31. mai 2021 klokka 23:59.

Selve bedømmingen av bildene vil foregå i tre runder der dommerpanelet blant annet velger ut 10 finalister. Til slutt vil Lorenz Holder og Kai Wong, en kjent vlogger og fotograf fra England, bosatt i Hong Kong, kåre én av finalistene til vinner.

Bedømmingen vil foregå mellom 1. og 20. juni 2021, og den endelige kunngjøringen av vinnerbidraget vil finne sted 27. juni 2021.

Canon Redline-konkurranse
A2-SKRIVER: På premielisten står også Canon Image Prograf Pro-1000. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.