Canon-makro med LED-lys

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
FRONTEN: Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STEM sett forfra. (Foto: Canon)
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
FRONTEN: Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STEM sett forfra. (Foto: Canon)

Canon lanserer nå et makroobjektiv for sine APS-C-speilreflekser med innebygd makrolys basert på LED-dioder.

[toc] Makrofotografering resulterer ofte i spektakulære bilder, men byr på to typiske vanskeligheter under fotograferingen: Det kan være mye som skygger for et lite motiv når man er tett på, inkludert fotografen selv eller kameraet, og selv små kamerabevegelser kan få store utslag når man jobber med kraftig forstørring av motivet.

Vil løse makro-utfordringene

Canon prøver å løse begge disse problemene med sitt nye makroobjektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM. For det første er det innebygd LED-lys i fronten av objektivet, og for det andre har objektivet optisk bildestabilisator med hybrid bildestabilisering.

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
LED: Det nye EF-S-objektivet fra Canon er myntet på makromotiver og har LED-lys i fronten. (Foto: Canon)

En del av dem som jobber mye med makrofotografering, mener at makrobilder aldri bør tas uten at man bruker stativ, men det er jo kjekt å kunne ta slike bilder også hvis man kommer over spennende makromotiver når man ikke har med seg stativ.

Derfor tror jeg Canons løsning vil være kjærkommen for mange, selv om lysstyrken i det innebygde LED-lyset neppe er stor nok til å imponere profesjonelle makrofotografer.

LED-beslysning

Det nye EF-S 35 mm-makroobjektivet er det første i EF-S-serien som har LED-belysning innebygd i objektivfronten, men Canons speilløse EOS M-kameraserie fikk et lignende makroobjektiv med LED-lys allerede i fjor, i form av Canon EF-M 28mm f/2.5 Macro IS STM.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir

LED-lyset i fronten av objektivet er egentlig to LED-enheter på høyre og venstre side av objektivet, formet som hver sin halvsirkel. Ettersom de er dekket av en diffus, sammenhengende skjerm, ser det ut som om lyset er én enhet, men det er det altså ikke.

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
BRYTERE: Makroobjektivet har brytere både for auto- og manuell-fokus og for bildestabiliseringen. (Foto: Canon)

Hvis systemet er som på fjorårets EF-M-makroobjektiv, kan man velge å kjøre med begge LED-lampene på eller med bare den til høyre eller venstre påslått. Det er imidlertid ikke mulig å kjøre med begge på, men med forskjellig lysstyrke, slik noen ønsker.

Hybrid stabilisering

IS-forkortelsen i navnet på begge de to makroobjektivene viser at objektivene har innebygd bildestabilisator.

LES OGSÅ: Sigma utfordrer Nikon og Canon

Canon skriver i pressemeldingen om det nye objektivet at det er utstyrt med optisk bildestabilisator med hybrid bildestabilisering. Løsningen skal bidra til å kompensere for både rotasjon og lineær bevegelse.

STM = myk videofokusering

Både EF-S- og EF-M-makroobjektivet har dessuten betegnelsen STM i navnet. Dette betyr at objektivene har en tilnærmet lydløs steppmotor som ikke forstyrrer når autofokusen arbeider under videoopptak.

Dessuten er fokusskiftene «myke» og gir fine filmatiske effekter på videoopptakene, hevder Canon.

Spesialdesignet solblender

Det nye APS-C-objektivet leveres med en spesialdesignet solblender med en utforming som skal gjøre at objektivet kaster minimalt med skygger på motivet, ifølge Canon.

LES OGSÅ: Ny entusiast-speilrefleks fra Canon

Det skal også bidra til å minimere refleksjoner fra motivet i objektivet.

Portrettvennlig

Objektivet er utstyrt med sirkulær blender med sju lameller. Lysstyrken er ikke all verden – største blenderåpning er f/2,8. Men Canon hevder likevel at objektivet gir flott bokeh der hovedmotivet trer frem mot en jevn, ufokusert bakgrunn.

Dette skal også bidra til å gjøre objektivet velegnet til portretter, ifølge Canon.

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
SOLBLENDER: Det nye makroobjektivet har solblender som skal kaste minst mulig skygge på motivet. (Foto: Canon)

Foruten å være et makroobjektiv kan det nye EF-S-objektivet ifølge Canon gjerne brukes som et normalobjektiv ved gatefotografering, hverdagsfotografering og portrettfotografering.

Brennvidden tilsvarer 56 mm omregnet til 35 mm-format.

Ikke for alle kameraer

Det nye objektivet er kompatibelt med alle Canons APS-C-baserte speilreflekskameraer, unntatt de eldre modellene EOS 10D, D30 og D60.

LES OGSÅ: Ny mikrofon for Canon-filmere

Som kjent kan ikke Canons EF-S-objektiver for APS-C-brikkeformatet brukes på Canons fullformat-speilreflekser.

Prisen

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM har fått en veiledende pris i Norge på cirka 4.200 kroner og vil være tilgjengelig i mai, ifølge pressemeldingen fra Canon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.