Canon med ny party-printer

Canon Selphy CP1300
TRE FARGER: Canon Selphy CP1300 kommer i tre farger – sort, hvitt og rosa. (Foto: Canon)
Canon Selphy CP1300
TRE FARGER: Canon Selphy CP1300 kommer i tre farger – sort, hvitt og rosa. (Foto: Canon)

Canon er ute med Selphy CP1300, en oppdatert versjon av Canons portable albumfotoskriver. Mye er nytt.

[toc] Større berøringsfølsom LCD-skjerm med bedre brukergrensesnitt, mulighet for å koble til flere enheter trådløst samtidig og å lage fotoutskrifter som kombinerer bilder fra flere enheter – kameraer, mobiltelefoner, nettbrett, pc-er – er blant nyhetene.

Forgjengeren var Canon Selphy CP1200.

Digitalt på fotopapir

Vi har lenge vært på vei mot en fotoverden som er blitt stadig mer rendyrket digital. Ikke bare har vi byttet ut våre filmbaserte kameraer med digitale kameraer, men mange av oss har sluttet helt – eller i hvert fall delvis – å skrive ut bildene våre. Vi ser dem – og viser dem – bare på en eller annen skjerm.

LES OGSÅ: Engangskameraer fortsatt in?

Men som så ofte ellers har pendelen begynt å svinge tilbake også her. Vi har sett en fornyet interesse for både engangskameraer med film som leveres til fremkalling og for øyeblikkskameraer basert på Polaroid-konseptet, der ferdige bilder skrives direkte ut av kameraet. Leicas Sofort-kamera er et eksempel.

LES OGSÅ: Leica leker seg med «Leicaroid»

Mye tyder altså på at selv i vår digitale tidsalder ønsker vi oss i det minste noen håndfaste bilder på fotopapir av et eller annet slag.

LES OGSÅ: Nytt øyeblikkskamera via Kickstarter

Via WiFi og fra SD-kort

Canon Selphy CP 1300 har innebygd WiFi-nettverkstilknytning. Dette gjør det enkelt å skrive ut hvor som helst, og man kan koble til både kameraer, smarttelefoner, nettbrett og pc-er.

Canon Selphy CP1300
ANDROID: Canon Selphy CP1300 støtter kommunikasjon mot Android-enhter. (Foto: Canon)

Selphy CP1300 er kompatibel med både Apple iOS og med Android versjon 4.4 eller nyere. iOS- og Android-enhetene må støtte henholdsvis AirPrint og den tilsvarende Mopria-standarden for Android-enheter. Dette skal gi mulighet til å skrive ut uten å måtte laste ned en app først, ifølge Canon.

Selphy CP1300 støtter for øvrig også Windows og MacOS, sistnevnte via Airprint, ifølge Canon.

Skriveren er utstyrt med SD-kortplass og har også USB-port.

3,2-tommers skjerm

Den vippbare LCD-skjermen er altså berøringsfølsom og er blitt litt større på CP1300. Den er på 3,2 tommer, eller 8,1 cm om man vil. Forgjengeren hadde tre-tommers skjerm.

Bildene som skrives ut, kan ha ulike utskriftsoverflater. Man kan velge såkalt bestrøket eller glanset utskrift eller tre ulike halvblanke alternativer uten å måtte bytte papir eller farge.

Canon Selphy CP1300
IPHONE OG IPAD: Canon Selphy CP1300 støtter kommunikasjon mot iOS-enheter. (Foto: Canon)

Normal utskriftstid for 10 x 15 cm-fotos er oppgitt til 47 sekunder, men Canon tar forbehold om at hastigheten kan variere noe for bestrøkne utskrifter.

Tåler kaffe

Ifølge Canon skal utskriftene fra Selphy-skriverne tåle det meste, i hvert fall kaffesøl og skitne fingeravtrykk, takket være et beskyttende belegg som automatisk legges på hvert bilde.

Standardutskriftene fra Selphy CP1300 er i vanlig albumstørrelse, definert som 10 x 15 cm. Men programvaren i skriveren gir tilbud om hele 43 forhåndsdefinerte størrelser. Skjærelinjene skal sikre sylskarpe kanter og lite svinn, heter det.

Canon Selphy CP1300
TRÅDLØST: Mange kameraer kan kommunisere trådløst med Canon Selphy CP1300. (Foto: Canon)

Ved hjelp av en funksjon som Canon kaller Face Frame Guide, kan man blant annet skrive ut ID-bilder. Ellers støtter skriveren alt fra postkort og visittkort til miniklistremerker. Man kan også lage bildekollasjer eller lime bilder inn et bursdagskort.

LES OGSÅ: Canon fornyer sin «mini-speilrefleks»

I tillegg kan man lage bilderemser som minner om fotobok-bilder, med plass til 1, 2, 4 eller 8 bilder per remse. Canon opererer også med betegnelsen fotoautomatutskrifter, med størrelsen oppgitt til cirka 5 x 15 cm. Og man kan skrive ut klistremerker i Instagrams kvadratiske format på 50 x 50 mm.

Maksimal oppløsning for skriveren er oppgitt til 300 x 300 punkter per tomme.

Ikke blekkassetter

Selphy-skriverne fra Canon benytter vel å merke ikke blekk på blekkassetter, slik vi er vant til fra våre fotoskrivere på skrivere på skrivebordet. Her snakker vi om sublimeringsteknologi, som er en annen måte å håndtere blekket på.

Dette teknologien baserer seg på det brukes oppvarming for å avsette gjennomskinnelige pigmenter fra en folie til fotopapiret.

Canon Selphy CP1300
KLAR FOR PARTY: Med batteri, som er ekstrautstyr, kan man ta med seg skriveren ut på farten. (Foto: Canon)

For større utskrifter er teknologien gjerne vurdert som forholdsvis dyr, og mange hevder at bildekvaliteten ikke helt kan sammenlignes med hva man får til med dagens beste fotoblekkskrivere. Kamerablogg.no har ikke prøvd den nye Selphy-skriveren og kan derfor ikke si noe om utskriftskvaliteten.

På markedet finnes det profesjonelle sublimeringsskrivere for både A4-, A3- og større formater.

Canon har holdt fast ved sublimeringseknologien på sine albumfoto-skrivere, som altså i hovedsak skriver ut fotografier i 10 x 15 cm-størrelse (4 x 6 tommer).

LES OGSÅ: Canons nye fullformat-portal

En av fordelene med Selphy-skriverne er at man slipper å tenke på blekkassetter og blekksøl, og heller ikke på at blekket tørker og dysene tettes igjen hvis skriveren blir stående ubrukt over lang tid. Dette er forhold som har voldt mye hodebry for brukere av vanlige blekkskrivere opp gjennom årene.

Selphy-skriverne skriver ut bilder i opptil 256 nyanser av hver farge. Dette gir til sammen det klassiske tallet på 16,3 millioner farger, som skal gi «strålende og naturtro fotoutskrifter», som det sies i pressemeldingen fra Canon Norge.

Vil vare i 100 år

Canon hevder at bildene som tas med Selphy-skriverne, vil kunne vare i 100 år. Dette er en sterk påstand, for vi har jo alle sett hvordan fargebilder som henger på veggen, blekner gjennom årene. Særlig i rom der sollyset kommer inn.

Men produsentene av fotoskrivere, av blekk og av fotopapir for fotoskrivere har lagt ned store ressurser gjennom mange år i å utvikle teknologier som bevarer bildene bedre enn før, og Canon er på ingen måte alene om å snakke om et tresifret antall års varighet.

Canon Selphy CP1300
SORT: Den ene av de tre fargene man kan få fotoskriveren i, er sort. (Foto: Canon)

Naturligvis tar Canon som andre leverandører mange og store forbehold. Canons liste over forutsetninger for at bildene skal vare i over 100 år, tar utgangspunkt i Canons egne laboratorietester. Man forutsetter at bildene lagres i mørke og under kontrollerbare temperaturforhold der også luftfuktighet og eventuelle forurensninger er under kontroll.

Påstanden er knyttet til simulerte lagringstester i fotoalbum med plastlommer. Og Canon gir på ingen måte noen garantier for at påstanden stemmer.

Så dine etterkommere kan altså ikke kreve erstatning fra Canon om bildene du har etterlatt dem, begynner å blekne når de er blitt 99 år gamle…

Flere farger

Selphy CP1300 fås i tre farger – hvit, sort eller rosa.

Strømforsyning er inkludert i prisen, mens man kan få kjøpt en batteripakke som tilleggsutstyr, slik at man ta med seg skriveren på farten.

Vekten på skriveren er oppgitt til cirka 907 gram.

Prisen

Canon Selphy CP1300 vil være tilgjengelig i Norge i september, og veiledende utsalgspris er satt til 1.309 kroner, melder Canon Norge.

Til forgjengeren CP1200 kostet det oppladbare batteriet cirka 475 kroner i fotobutikkene, ifølge Prisjakt.no.

Canon Selphy CP1300
STØRRE SKJERM: Canon Selphy CP1300 har 3,2-tommers berøringsfølsom LCD-skjerm. (Foto: Canon)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

3 Responses

  1. Hi! Since you’re reading this message then you just proved that contact form advertising works! We can send your ad message to people via their feedback form on their website. The advantage of this kind of promotion is that messages sent through feedback forms are automatically whitelisted. This increases the probability that your advertisement will be seen. Never any Pay per click costs! Pay one flat rate and reach millions of people. For details send a message to: william4212sau@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.