Canon med rimelig og lett RF-vidvinkeloptikk

Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM
24 MM: Canons nye 24 mm-objektiv er forholdsvis lyssterkt samtidig som det er ganske lett og kompakt. (Pressefoto: Canon.)

Canon er blitt kritisert for mye dyr og tung optikk til de speilløse R-kameraene – og lite lett og kompakt optikk. Men nå begynner endelig utvalget av kompakt optikk til folkelig pris å øke. I disse dager lanserer Canon et lett kombinert vidvinkel- og makro-objektiv og en spennende vidvinkel-zoom.

Adjektiver som dyr og rimelig, tung og lett har sikkert veldig ulik betydning avhengig av hvem du spør. Men etter at Canon og Nikon, kamerabransjens tungvektere, endelig fikk somlet seg til å lansere sine speilløse systemkameraer i 2018 i henholdsvis Canon R- og Nikon Z-familiene, er det kommet en del kritikk av objektivutvalget. Begge produsentene var åpenbart bestemt på å overbevise sine aller mest profesjonelle brukere om at omleggingen skulle skje på proffenes premisser. Derfor tok det tid før det begynte å komme produkter — kamerahus og objektiver — som mindre pengesterke entusiaster og hobbyfotografer hadde råd til.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
15-30 MM: Også Canons nye vidvinkelzoom hører hjemme i klassen av forholdsvis kompakt optikk. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Små og kompakte

De to nykommerne som Canon lanserer nå, har ingen L i navnet – Canons L står angivelig for luksus-optikk – og heller ingen klassisk Canon-rød ring rundt objektivet. Ringen og L-en er forbeholdt dem som har råd til litt mer eksklusiv optikk – men som også ofte er ganske stor og tung. Noe som vanligvis ikke anses som noe stort problem blant profesjonelle fotografer.

Hobbyfotografer, videobloggere og entusiaster som liker å være på reisefot, har imidlertid savnet lettere og rimeligere optikk. Heldigvis begynner dette å endre seg. De to nye objektivene som Canon lanserer nå, veier henholdsvis 270 og 390 gram. Og de er såpass små og kompakte at de ser ut til å passe som hånd i hanske til de to første APS-C-kameraene med RF-fatning som Canon lanserte ganske nylig. Selv om de i utgangspunktet er designet for Canons fullformat R-kameraer.

Lyssterk 24-mm med tilløp til makro

Den ene av de to nykommerne er et dedikert vidvinkelobjektiv med brennvidde på 24 mm, tilsvarende vel 38 mm når det settes på et av Canons APS-C-kameraer – eller halvformat-kameraer, som de også blir kalt.

Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM
MAKRO? JA: Det nye 24 mm-objektivet har fått ordet «macro» som en del av navnet takket være veldig kort nærgrense. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

24 mm-objektivet markedsføres blant annet som et reise- og landskapsobjektiv, begrunnet med at det både er lett, kompakt og har en stillegående STM-fokusmotor. Videobloggere nevnes også i Canons pressemelding. Begrunnelsen er blant annet at nærgrensen er på 14 cm, som gjør det mulig å fokusere ekstremt tett på motivet og samtidig fange omgivelsene rundt. Slik vloggerne ofte ønsker å gjøre.

24 mm-objektivet har ordet «makro» i navnet, men er ikke for et «ekte» makroobjektiv å regne. Forstørrelsesgraden er bare 0,5x. Den klassiske makroobjektiv-definisjonen på optikk som er i stand til å gjengi motivet i 1:1-gjengivelse, kan man skyte en hvit pil etter her. Men vidvinkler med kort nærgrense har definitivt sine supportere – og sikkert mange potensielle kunder.

Med lysstyrke på f/1,8 samt en sirkulær blender med ni blenderlameller og optisk bildestabilisator som kan samarbeide med bildestabiliseringen innebygd i mange Canon-kamerahus, egner objektivet seg godt i dårlig lys og kan dessuten gi en elegant bokeh, lover Canon.

Kontrollringen rundt objektivet kan tilpasses forskjellige oppgaver, som finjustering av ISO-innstillingen, av blenderåpningen og veksling mellom autofokus-metoder. Ringen kan naturligvis også brukes til manuell fokusering.

Hendig vidvinkelzoom på 15-30 mm

Også den nye vidvinkelzoomen, Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, har målgrupper som omfatter landskapsfotografer, reisefotografer og videobloggere. Alle de tre gruppene nevnes i Canons pressemelding. Brennviddeomfanget på 15-30 mm plasserer objektivet i klassen av ultravidvinkel-objektiver. Plassert på et halvformat-kamerahus tilsvarer brennviddeomfanget cirka 24-48 mm.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
MAKRO? TJA: Den nye vidvinkelzoomen har ikke fått noen makro-antydning i navnet, til tross for at objektivet kan tilby en forstørrelsesgrad på opptil 0,52x, vel å merke på 15 mm brennvidde og med manuell fokus. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Også dette objektivet har optisk bildestabilisering, og det gir opptil 7 stegs effekt i kombinasjon med bildestabiliseringen som er innebygd i mange Canon-kamerahus.

Brennviddeomfanget og den raske og stillegående STM-fokusmotoren gjør at objektivet har muligheter til å bli attraktivt blant vloggere og innholdsskapere.

Også vidvinkelzoomen har makroegenskaper, i praksis omtrent på linje med 24 mm-objektivet. Forstørrelsesgraden er oppgitt til 0,52x.

Med en vekt på 390 gram kan vel vidvinkelzoomen sies å høre hjemme i kompaktklassen.

Prisene

Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM har en anbefalt utsalgspris på cirka 8.550 kroner, og salgsstart er august 2022.

Det andre nye objektivet, Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, er ventet å komme i salg i september 2022 til en anbefalt pris på cirka 7.950 kroner.

Tekniske data Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM

Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM
MED SOLBLENDER: Canons nye 24 mm-vidvinkel, her avbildet med påsatt solblender. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)
Brennvidde24 mm
Lysstyrkef/1,8
Spesialglass-elementer1 stk. UD (= Ultra-low Dispersion), 1 stk. asfæriske PMo (= Plastic Molded).
Minste blenderåpningf/22
Antall bladlameller9
Konstruksjon11 linseelementer i 9 grupper
ObjektivfatningCanon RF-fatning m/fullformat-bildesirkel
Maks forstørrelsesgrad0,5x
Nærgrense0,14 m
Filterdiameter52 mm
BildestabiliseringOptisk stabilisering i opptil 5 steg. Opptil 6,5 steg i kombinasjon med stabilisering i kamerahuset
MotorzoomSTM
Lengde63,1 mm
Diameter74,4 mm
Vekt270 gram

Tekniske data Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
KJEKT PÅ REISE: Canons nye 15-30 mm-objektiv markedsføres blant annet som et hendig reiseobjektiv. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)
Brennviddeomfang15-30 mm
Lysstyrkef/4.5-f/6.3
Spesialglass-elementer2 stk. UD (= Ultra-low Dispersion), 1 stk. asfæriske PMo (= Plastic Molded).
Minste blenderåpningf/22-32
Antall bladlameller7
Konstruksjon13 linseelementer i 11 grupper
ObjektivfatningCanon RF-fatning m/fullformat-bildesirkel
Maks forstørrelsesgrad15 mm: 0,09x
15 mm manuell fokus: 0,52x
20 mm: 0,11x
30 mm: 0,16 x
Nærgrense0,28 m
15 mm manuell fokus: 0,128 m
Filterdiameter67 mm
BildestabiliseringOptisk stabilisering i opptil 5,5 steg. Opptil 7 steg i kombinasjon med stabilisering i kamerahuset
MotorzoomSTM
Lengde88,4 mm
Diameter76,6 mm
Vekt390 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.