Canon med sitt andre hybrid-objektiv

Canon RF 35mm F1.4L VCM
HYBRID-OBJEKTIV: Canon RF 35mm F1.4L VCM er konstruert spesielt med tanke på fotografer og videofolk som både tar stillbilder og videoopptak. Altså et hybrid-objektiv. (Pressefoto: Canon.)

RF 35mm F1.4L VCM er navnet på det nye fullformat-objektivet som Canon lanserer nå. Det er Canons andre dedikerte hybrid-objektiv tilpasset både foto og video.

Selskapets første hybrid-objektiv var Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z, som ble lansert i november 2023. Det var et 46.000-kroners objektiv, bygd for profesjonelle fotografer og videofolk som jobber med hybrid-opptak. Altså både stillbilder og video innen blant annet nyhetsdekning, dokumentar-arbeid, bryllupsfotografering og innholdsproduksjon for bedrifter og sosiale medier.

LES OGSÅ: Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z

35 mm-objektivet som lanseres nå, er et mer beskjedent objektiv til halve prisen og med fast brennvidde, altså en 35 mm vidvinkel. Men en viktig funksjon som det deler med 24-105 mm-objektivet, er at det er utstyrt med en egen blenderring – iris-ring – på objektivet til bruk under videofilming. Blenderringer er noe man vanligvis må lete lenge etter på moderne Canon-objektiver.

Hensikten med en slik blenderring i forbindelse med videofilming er at man med en manuell ring får en jevnere og mer finjustert kontroll over endringer i eksponeringen når man filmer enn man ellers ville ha fått. I dette tilfellet dreier det seg vel å merke om en en lydløs blenderring uten klikkelyder som kan forstyrre videoopptakene, men som kan vris jevnt og rolig til ønsket posisjon.

Det er verdt å merke seg at Canon i forbindelse med lanseringen av 35 mm-objektivet signaliserer at dette er det første i en serie av kommende hybrid-objektiver med fast brennvidde. Så her har vi åpenbart mer i vente.

11 blenderlameller

Som på det nevnte 24-105 mm-objektivet har også det nye 35 mm-objektivet 11 blenderlameller som ifølge Canon skal gi jevne ufokuserte områder. Dette skal bidra til at motivet fremstår tydelig mot for- eller bakgrunnen.

Objektivet har dessuten minimalt med «fokus-pusting», altså utilsiktet endring av brennvidden når man skifter fokus fra et punkt til et annet i motivet. 

Om man foreviger et arrangement, for eksempel et bryllup, eller lager en gatedokumentar, skal dette hybrid-objektivet gi en sømløs opplevelse på tvers av stillbilde- og film-opptak, hevder Canon.

Superrask autofokus

Det nye 35 mm-objektivet er for øvrig utstyrt med en svært rask fokus-løsning. Den består av en kombinasjon av en rask Nano USM-motor og en enda raskere magnet-motor, kalt Voice Coil Motor – forkortet VCM.

– VCM-teknologien kan flytte tunge linseelementer veldig fort, forklarer produktspesialist Trond Morten Sliper hos Canon Norge.

Canon lover både skarpe fartsfylte stillbilder av for eksempel barn eller kjæledyr og jevne videoopptak av scener med mye action.

Fotografen har tilgang til en egen kontrollering på objektivet og en objektiv-funksjonsknapp som kan tilpasses, slik at man kan justere innstillinger uten å risikere å miste oversikten over det som skjer foran kameraet.

Filter foran og bak

Det nye 35 mm-objektivet er altså en ganske lyssterkt objektiv, med største blenderåpning på f/1,4. Det gir gode muligheter til å kontrollere dybdeskarpheten. 

For økt kreativ kontroll er det mulig å bruke filter både foran og bak på 35 mm-objektivet takket være en spesiell filterholder bakerst på objektivet. 

Canon RF 35mm F1.4L VCM består av i alt 14 linse-elementer fordelt på 11 grupper. Største blenderåpning er f/1,4, minste er f/16. Nærmeste fokuseringsavstnd er oppgitt til 28 cm. Kombinasjonen av bildestabilisering i kamerahuset og optisk bildestabilisering i objektivet gir en samlet stabilisering tilsvarende sju steg etter CIPA-stndarden. Objektivet veier 555 gram, har en diameter på 76,5 mm og en lengde på 99,3 mm.

Canon gjør oppmerksom på at blenderringen på objektivet bare fungerer under videoopptak og ikke under opptak av stillbilder når objektivet brukes på kameraer som er lansert før mai 2024. 

Prisen

Canon RF 35mm F1.4L VCM er ventet i salg i Norge i løpet av juli 2024, og prisen vil være cirka 24.000 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.