Canon med uvanlig heftig oppdatering av fastvaren

ENDA PROFFERE: Canon EOS R5 får enda mer profesjonelle videoegenskaper med den nyeste fastvareoppdateringen fra Canon. (Pressefoto: Ivan Dantonio/Canon.)

Canon er nå klar med en omfattende fastvareoppdatering til flere av sine nyeste proffkameraer. Mer effektiv arbeidsflyt og tryggere trådløs bildeoverføring er viktige stikkord, men det som kanskje vekker mest oppsikt, er at brukere av videosentriske Canon EOS R5 nå får mulighet til å videofilme med Canon Log 3. Dette er Log Gamma-kurven som brukes av alle de profesjonelle videokameraene i Canon Cinema EOS-familien.

Det har gått rykter om en forestående stor fastvareoppdatering fra Canon ganske lenge, men selv ikke de mest iherdige ryktenettstedene ser ut til å ha greid å skaffe seg tilgang til troverdig informasjon om oppdateringene, ikke minst når det gjelder tidspunktet. Så sent som mandag 29. mars, dagen før Canons offisielle kunngjøring av oppdateringene, beklaget et ledende ryktenettsted at alt fremdeles var usikkert.

FORBEDRET: Et av kameraene som nå har fått ny fastvare, er Canon EOS-1D X Mark III. (Foto: Toralv Østvang)

I debatten rundt disse ryktene er det også fremmet påstander om at Canon ikke har tradisjon for noe særlig omfattende fastvareoppdateringer. Canons firmware-oppdateringer har tradisjonelt stort sett dreid seg om mindre detaljer og kosmetiske forbedringer, heter det. Noen av debattantene har derfor bedømt ryktene som for gode til å være sanne – to good to be true.

Men så viser det seg altså at ryktene slett ikke var noen skivebom når det gjaldt selve forbedringene, selv om det ble bom på tidspunktet for kunngjøringen. Kameranytt kan fortelle om fastvareoppdateringene med utgangspunkt i den offisielle pressemeldingen fra Canon Norge, som jeg bedømmer som en troverdig kilde for nyheter fra og om Canon. Som sine konkurrenter har naturligvis Canon-konsernet streng kontroll på nyheter og informasjon, med vern mot uønskede lekkasjer. Men når det gjelder konkret faktainformasjon om produktene stoler jeg nok mer på Canon enn på ryktenettstedene…

R5, R6 og 1D X Mark III

Canon EOS R5, lansert sommeren 2020, er blant Canon-kameraene som har tiltrukket seg mest oppmerksomhet i nyere tid, faktisk siden lenge før det ble lansert, ettersom Canon slapp ut smånyheter om kameraet dryppvis og delt i flere måneder forut for lanseringen. Kameraet har fått både positiv og negativ omtale – positiv for eksempel om de eksepsjonelle mulighetene til 8K-video, negativ i forbindelse med at de samme 8K-mulighetene – og også enkelte oppsett for 4K-video – har vært ledsaget av problemer og begrensninger knyttet til overoppheting.

Fastvareoppdateringen som nå er kunngjort, handler blant annet om forbedrede videofunksjoner for EOS R5. Forbedringen innebærer at kameraet nå endelig kan benytte Canon Log 3, til daglig gjerne kalt C-Log 3. Dette er som sagt Log Gamma-kurven som er tilgjengelig på alle de profesjonelle Cinema EOS-kameraene fra Canon. Enkelt forklart betyr dette første og fremst større dynamisk omfang, som ser ut til å være alfa og omega i semiprofesjonelle og profesjonelle videokretser i våre dager.

I pressemeldingen fremgår det for øvrig at akkurat denne oppdateringen også kommer for de to andre kameraene som omfattes av fastvareoppdateringen som lanseres nå, men først på et senere tidspunkt. Som det står i pressemeldingen: Canon «har planer om å introdusere Canon Log 3 på EOS R6 og EOS-1D X Mark III i en senere oppdatering». Det betyr uansett at Log 3-støtte nå er et sentralt element i Canons videostrategi, også utenom den rene Cinema-markedet.

LITT VENTETID: Noen av forbedringene som nå er kommet til Canon EOS R5, kommer litt senere til Canon EOS R6. (Foto: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Blant fordelene med at også EOS R5 og R6 samt EOS-1D X Mark III får støtte for Canon Log 3, er ikke bare bedre muligheter for fargeredigering i videoredigeringen etterpå samt enklere filadministrasjon, men også at fastvaren gir større fleksibilitet til å filme formater på tvers av alle kameraer, som Canon skriver i pressemeldingen. I klartekst betyr dette at det blir enklere å bruke en miks av Canon Cinema EOS-kameraer og Canon EOS hybridkameraer som EOS R5, EOS R6 og EOS-1D X Mark III i det samme film- eller videoprosjektet, siden all kameraene kan kjøre den samme Log Gamma-kurven.

R6 I AKSJON: Tross moderat oppløsning byr Canon EOS R6 på svært god detalj-gjengivelse, som i dette bildet av det litt slitne inngangspartiet på ærverdige Røros kirke, også kjent som «Bergstadens Ziir». Bildet er tatt med Canon EOS R6 og Canon RF 24-105mm F4L IS USM. (Foto: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Full HD fortsatt et krav

Et annet interessant element i den nye fastvareoppdateringen er at Canon EOS R5 nå får mulighet til å opp langsom kino – slow motion – i Full HD-oppløsning med 120 bilderuter per sekund, altså 120p. Hvorfor er det et framskritt når Canon EOS R5 allerede fra før kan ta opp i den samme hastigheten – 120 bps – i enda høyere 4K-oppløsning? Jo, her har Canon valgt å lytte til brukernes ønsker, og det er rett og slett et krav i en del film- og videomiljøer at man fortsatt må kunne få ta opp langsom kino i Full HD-format, ikke bare 4K.

For ordens skyld kan både Canon EOS R6 og Canon EOS-1D X Mark III ta opp langsom kino på 120p i Full HD, men ikke i 4K. Derfor er denne delen av fastvareoppdateringen noe som bare berører EOS R5-brukere.

Mer profesjonell arbeidsflyt

Nok en nyhet for Canon EOS R5-brukere er at fotografer kan sikre bildene sine og dele dem raskt ved hjelp av en ny funksjon som Canon kaller Protect Image Transfer. Dette er en løsning der det er mulig å låse beskyttede bilder slik at de ikke slettes ved et uhell, for så å overføre dem via FTP-protokollen.

På EOS-1D X Mark III og EOS R5 kan fotografene nå se statusen for FTP-overføringen på displayet med informasjon om hvor lang tid det vil ta å overføre bildene.

OBJEKTIV-FASTVARE: Også til de to objektivene til høyre på dette bildet, Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM og Canon RF100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, har Canon lagt ut fastvareoppdateringer. Disse er knyttet til den elektroniske støtten til manuell fokusering samt en utbedring av et fenomen som kan oppstå når man panorerer langsomt med bildestabiliseringen innstilt på modus 2 eller 3 uten at man oppnår forventet uskarphet – bokeh – av bakgrunnen. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Brukerinnstillinger kan kopieres

Ytterligere en nyhet som bare gjelder EOS R5-brukere er at man kan lagre konfigurasjonsinnstillingene for et kamera på et minnekort og deretter dele innstillingene med en kollega eller venn, eller legge det inn på et minnekort for et kamerahus nummer to, slik at man slipper å gjenta en komplisert konfigurasjonsinnstilling manuelt.

Løsningen kan også komme til nytte hvis man har hatt kameraet på et verksted hvor servicefolkene har foretatt en resetting av innstillingene, eller hvis man leier seg et kamerahus hos en forhandler som driver med utleie av profesjonelt kamerautstyr.

Skjerm i speilrefleks-stil

På speilløse systemkameraer kan LCD-skjermen bak på kameraet normalt bare vise bildet man nettopp har tatt i noen få sekunder før skjermen går tilbake til å vise et Live View-bildet av motivet foran kameraet, med samme visning både på skjermen og i den elektroniske søkeren, gjerne med automatisk skifte mellom søker og skjerm avhengig av om man holder kameraet nær øyet eller ikke. En del fotografer med røtter i speilrefleksepoken har imidlertid gitt uttrykk for et ønske om at LCD-skjermen på de nye speilløse kameraene skal kunne slås av under opptak og at skjermen bare brukes til avspilling. Dette gir betjening i kjent speilrefleksstil, skriver Canon i pressemeldingen om denne nye innstillingen som EOS R5 får med den nye fastvareoppdateringen.

En annen forbedring, som dessuten omfatter EOS R6 i tillegg til R5, gir full manuell støtte for RF-objektiver, noe som gjør at fotografen kan overstyre fokus på RF-objektiver manuelt i Servo AF-modus.

VIDEO-SENTRISK: I sitt utvalg av pressebilder har Canon lagt stor vekt på å presentere EOS R5 som et kamera for profesjonell video-bruk. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Raskere overføring

Den nye fastvaren gir ifølge Canon mulighet for RAW-filmer med lav bithastighet som reduserer størrelsen på RAW-filene. Dette bidrar til raskere filoverføring både på EOS R5 og EOS-1D X Mark III.

Til slutt kan vi ta med at Canon også kommer med flere oppdateringer av sin programvare for bilderedigering som kompletterer fastvareoppdateringen. Blant annet kan Mac-brukere glede seg over at Canon nå gir støtte for Apples nye og raske M1-prosessorer via Rosetta for Digital Professional versjon 4.14 og EOS Utility versjon 3.13.1.

De nye fastvareversjonene er henholdsvis versjon 1.3.0 for EOS R5, versjon 1.3.1 for EOS R6 og versjon 1.4.0 for EOS-1D X Mark III. Både fastvare- og programvare-oppdateringene kan lastes ned gratis fra supportsidene til www.canon.no.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.