Canon med super-telezoom til folkelig pris

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
TELEZOOM FOR ALLE: Canon lanserer nå et 200-800 mm-zoomobjektiv og har godt håp om at mange skal komme seg ut i naturen med dette objektivet. (Pressefoto: Canon.)

Canon lanserer nå tre nye EOS RF-objektiver. Et telezoom-objektiv på 200-800 mm. Et rimelig 10-18 mm-vloggerobjektiv for APS-C-formatet. Og et spektakulært 24-105 mm-proffobjektiv for foto og video.

Dermed kan Canon feire at det speilløse EOS RF-systemet har vokst forbi Canons speilrefleks-baserte EF-system. I løpet av bare fem år.

Siden starten i 2018 har Canons speilløse EOS R-system vokst til 14 lanserte kamerahus og hele 46 RF-objektiver. I dag er det vel å merke 13 EOS R-kamerahustyper tilgjengelig, ettersom EOS Ra – astro-versjonen – ikke lenger er i salg. Tallene inkluderer også et kamerahus i Cinema-familien, EOS C70, og hybridkameraet EOS R5 C.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
OBJEKTIV-VEKSTEN: Produktspesialist Trond Morten Sliper hos Canon Norge konstaterer at det speilløse EOS RF-systemet nå har vokst forbi det speilrefleks-baserte EOS EF-systemet i antall tilgjengelige objektiver. Her i arkivbilde fra lanseringen av Canon EOS R5 og R6 i 2020. (Foto: Toralv Østvang.)

På optikksiden inkluderer tallet på 46 de tre nye objektivene som lanseres nå i begynnelsen av november 2023, samt de sju Cinema RF-objektivene som Canon lansert på IBC-messen i Amsterdam i september 2023.

– Etter 2. november 2023 er antallet EOS RF-objektiver nå større enn antallet EOS EF-objektiver. Dette er altså skjedd i løpet av bare fem år, poengterer produktspesialist Trond Morten Sliper hos Canon Norge overfor Kameranytt.no.

Men selv om det nå er flere EOS R-produkter å velge mellom enn Canon EF-produkter, vil det nok ta lang tid før EOS R greier å gå forbi EF-systemet i antall solgte produkter. Allerede i 2014 kunngjorde Canon at selskapet på globalt plan hadde nådd en milepæl: 100 millioner solgte EF-objektiver. Canons EF-objektivfatning så dagens lys i 1987, altså for om lag 36 år siden. Og takket være den store installerte basen av Canons speilrefleks-kameraer har Canon trolig et greit marked for EF-objektiver i mange år ennå. Men samtidig vil EOS RF-objektivene spise seg innpå. Spørsmålet er bare hvor fort det vil gå.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
GANSKE MANGE: I 2021 la Canon ut denne vignetten for å markere 150 millioner solgte EF- og RF-objektiver. (Ill.: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Siden 2018 har EF- og RF-systemene levd side om side, og i februar 2021 kunngjorde Canon at selskapet hadde solgt til sammen 150 millioner RF- og EF-objektiver. 

De tre nye

Canon lanserer nå altså tre nye EOS RF-objektiver. Vi snakker om et telezoom-objektiv med brennviddeomfang på 200-800 mm myntet på det Canon kaller entry- og entusiast-markedet. Dernest en rimelig vidvinkel-zoom for forbruker- og videoblogger-markedet, myntet på brukere av APS-C-kameraer. Og til slutt det dyreste av de tre nye, et 24-105 mm-objektiv for proffmarkedet både innen foto og video.

Canon lanserer også et grep for powerzoom, altså et grep som gir motorisert zooming til objektiver med vanlig zoomring for manuell zooming. Målgruppen her er profesjonelle videofolk som vil være sikre på at de får så jevne zoombevegelser som bare er mulig med motorzoom. Håndgrepet, kalt PZ-E2, kommer imidlertid ikke i salg før utpå vårparten i 2024.

Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Canon lanserer nå et fullformat supertelezoom-objektiv som selskapet håper vil revolusjonere natur- og sportsfotografering, vel å merke også til glede for andre enn bare proff-fotografer med velstående arbeidsgivere og oppdragsgivere.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
MODERAT: Canons nye RF 200-800 mm-objektiv har moderate dimensjoner – her innstilt på 200 mm-brennvidde. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

200-800 mm-objektivet mangler en L i navnet og en rød ring rundt objektivet. Dette er to Canon-ting som vanligvis indikerer at prisen er høy, blant annet på grunn av grundig forsegling mot støv og fuktighet i tillegg til topp optisk kvalitet. Selv om objektivet ikke innfrir Canons rigide krav til L og rød ring, er kvaliteten likevel høy, fremholder Canon.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
LANGT: Zoomet ut til 800 mm blir 200-800 mm-objektivet atskilling lengre. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

200-800 mm-objektivet er vel å merke ikke noe billig-objektiv, men har likevel en pris som gjør at Canon håper å nå en del fotoentusiaster med dette objektivet. I det hele tatt har Canon store forventninger til 200-800 mm-objektivet, som Canon ikke har hatt noe maken til tidligere.

Selv om objektivet altså mangler L og rød ring, er det konstruert for å tåle tøffe forhold, med en god porsjon vann- og støv-forseglinger. Dessuten har det lydsvak autofokus og skal være velegnet for video.

Vekten er på 2.050 gram. Diameteren er på 102,3 mm og lengden på 314 mm. Filterdiameter: 95 mm.

Objektivet har optisk bildestabilisering tilsvarende 5,5 trinn, noe som øker til opptil 7,5 trinn når det brukes med EOS R-kameraer med innebygd bildestabilisator.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
BÆREREM: 200-800 mm-objektivet med påmontert bærerem som er kjekk å ha med seg når man for øyeblikket har et annet objektiv på kameraet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Med 1,4x brennviddeforlenger får du zoomområde på 280-1120 mm, eller du kan gå opp til 2x og få 400-1600 mm. Men det går ut over lysstyrken, som synker til henholdsvis f/9-13 og f/13-18. Ifølge Canon er imidlertid effekten av så dårlig lysstyrke ikke på langt nær så negativ som den var i speilrefleks-æraen.

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

I den første tiden etter at Canon lanserte sitt nye speilløse EOS R-system i 2018, var det tilløp til litt murring i forbrukermarkedet. Utvalget av EOS R-kamerahus til moderate priser, gjerne i APS-C-klassen, var beskjedent. Det samme gjaldt optikk til forbrukervennlige priser for den nye RF-fatningen.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
FINT FOR VIDEOBLOGGERE: 10-18 mm passer godt for vloggere som vil peke kameraet mot seg selv. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Men også her har Canon kommet et godt stykke på vei på de fem årene som er gått siden speilløs-overgangen startet. I alt fire APS-C-kameraer med RF-fatning er lansert, og Canon har også lansert et fullformat R-kamera til tilnærmet forbrukerpris, Canon EOS R8. Vesentlig mer moderne enn EOS RP i noenlunde samme prisklasse i 2019.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
KOMPAKT OG MODERAT: Canon RF-S-objektiv i kompakt utførelse og til moderat pris: Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

En utfordring har vært å bygge opp et matchende optikkutvalg for denne kundegruppen. Utvalget blir nå en del bedre når Canon lanserer Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM, utviklet spesielt for EOS-R-kameraer med APS-C-sensor.

I tillegg til reise-, landskaps- og by-foto, som Canon nevner som aktuelle bruksområder, har Canon ikke minst hatt videobloggerne – vloggerne – i tankene med dette objektivet. De vil jo gjerne gå rundt med et håndholdt kamera pekende mot seg selv, og da er de så tett på at skikkelig vidvinkel er en fordel. Brennviddeomfanget her tilsvarer 16-28,8 mm brennvidde omregnet til 35 mm-format, og det høres veldig vlogger-vennlig ut, spør du meg. Og passe fleksibelt.

Objektivet har optisk bildestabilisator med opptil fire trinns stabilisering. Når det brukes på et kamerahus med innebygd bildestabilisering, vil stabiliseringen gi opptil seks trinns effekt. 

Dessuten er 10-18 mm-objektivet veldig lite og lett. Vekten er på beskjedne 150 gram. Monterer du det på superkompakte Canon EOS R100, et av de minste EOS R-kamerahusene, vil samlet vekt av kamerahus med batteri pluss objektiv være beskjedne 506 gram. Vil du ha lettere kamerautrustning enn dét, må du nesten vurdere et mobilkamera isteden.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
TAR LITEN PLASS: 10-18 mm-objektivet er veldig kompakt og egner seg godt sammen med et av Canons kompakte APS-C-kamerahus. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Dimensjonene er diameter på 69 mm og lengde på 44,9 mm. Filterdiameter er 49 mm.

Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z

Canon hevder at det nye 24-105 mm-zoomobjektivet, som definitivt hører hjemme i Canons L-klasse, er en milepæl innen objektivteknologi. Det er i realiteten flere objektiver samlet i ett. Her finner man egenskaper både fra kringkastings-, cinema- og standard RF-objektiver i ett og samme objektiv, hevder Canon. 

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
MED POWERZOOM: Her er det nye 24-105 mm-objektivet klart for videofilming på et Canon EOS C70-kamera med powerzoom-adapteren PZ-E2B montert på objektivet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Dette er det første zoomobjektivet i RF-serien som har egen betjeningsring for iris-/blender-kontroll. Dessuten støtter det servofunksjon for motorisert zooming ved hjelp av powerzoom-adapterne som Canon lanserer samtidig.

I det hele tatt er objektivet myntet på brukere som trenger hybridopptak, altså både stillbilder og video, i profesjonelle miljøer innen nyhetsdekning, dokumentar-arbeid, blant bryllupsfotografer og fotografer som dekker arrangementer, produserer bedriftsinnhold og innhold til sosiale medier.

Canon har et RF-objektiv på 24-105 mm brennviddeomfang fra før, men med lysstyrke f/4. Det nye objektivet byr på de samme kreative funksjonene i svakere lys. Den optiske bildestabilisatoren på 5,5 trinn gir bildestabilisering på opptil åtte trinn med kamerahus med innebygd bildestabilisator.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
MED STATIV: Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z, her med stativ, montert på et Canon EOS R5-kamerahus. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Ringen for iris-kontroll for video skal bidra til jevn og finjustert kontroll over eksponeringsendringer når man filmer, og iris med 11 blenderlameller gir flott bokeh – bakgrunnsuskarphet – påpeker Canon. Alle zoombevegelser skjer internt, noe som gjør objektivet riggvennlig. I tillegg bidrar det til bedre værbestandighet og gir enklere betjening.

Irisring-bevegelsen går over 32 steg, uten klikkelyd mellom stoppene, og objektivet har en låsutløserbryter for Auto-posisjonen.

24-105 mm-objektivet veier 1.430 gram, har en diameter på 88,5 mm og lengde på 199 mm, og har filterdiameter på 82 mm. Objektivkonstruksjonen er 23 linseelementer fordelt på 18 grupper.

Powerzoom-adapterne PZ-E2 og PZ-E2B

For dem som trenger jevn motorisert zooming på sine EOS RF-zoomobjektiver skal adapterne PZ-E2 og PZ-E2B by på behagelig betjening når det er montert på objektivet. Adapterne har ekstern USB-C-strømforsyning for utvidet opptakstid og raskere zooming. I tillegg finner man knapper for vidvinkel- og tele-zooming, samt zoomhastighetshjul for å kontrollere zoomytelsen.

Tre nye Canon EOS RF-objektiver
FOR STØRRE PRODUKSJONER: Powerzoom-adapteren PZ-E2B har avanserte tilkoblingsmuligheter. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Forskjellen mellom de to modellene, som gir en prisforskjell på over 5.000 kroner, at PZ-E2B har en 20-pinners kontakt for tilkobling av zoom- og fokus-kontrollere i studio eller store produksjonsmiljøer, og det kan kobles med kabel til Canons Zoom Servo Grip ZSG-C10.

I skrivende stund er det bare ett objektiv på listen over kompatible objektiver, det nevnte RF 24-105 mm F2.8L IS USM Z-objektivet som Canon lanserer samtidig.

Prisene

Telezoomobjektivet på 200-800 mm vil koste om lag 31.000 kroner. Ifølge Canon Norge ventes salgsstart i desember 2023.

Hvis det derimot er det lille 10-18 mm APS-C-objektivet du vurdere å kjøpe, er prisen cirka 5.150 kroner. Også her snakker Canon om salgsstart i desember 2023.

Det samme gjelder 24-105 mm-objektivet. Men det ligger i en helt annen prisklasse, med en anbefalt pris på cirka 46.300 kroner.

Power Zoom-adapteren kommer i to versjoner. PZ-E2 vil koste cirka 15.600 kroner, mens PZ-E2B kommer på cirka 20.700 kroner. På disse produktene er det imidlertid ikke salgsstart før i mars 2024.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.