Canon-nyhet nr. 1: Canon EOS R3

Canon EOS R3
ANTYDNINGENS KUNST: Dette og et par-tre andre bilder fra samme vinkel og i lav oppløsning er alt Canon vil vise offentligheten om hvordan Canon EOS R3 vil bli seende ut når kameraet endelig blir lansert. (Pressefoto: Canon)

Rekk en hånd i været, de som hadde gjettet på at det neste toppsjikt-kameraet fra Canon ville bli hetende Canon EOS R3. Jovisst, det har gått rykter om en speilløs toppmodell, men den er blitt kalt R1, en gjetning som inntil videre må sies å ha vært helbom. EOS R3, derimot, vil bli en realitet, selv om det ikke er det ennå. Canon forsikrer i en kunngjøring at EOS R3 er under utvikling. Historien gjentar seg fra lanseringen av EOS R5 i 2020.

Forut for den egentlige lanseringen av Canon EOS R5 midt på sommeren i 2020 startet Canon allerede i februar det året å legge ut informasjon om at en ny toppmodell i den speilløse EOS R-familien var under utvikling, og utvalgte detaljer kom i flere drypp innen den endelige lanseringen fant sted. Først da fikk vi vite alle detaljer om tekniske data, priser og tidspunkt for salgsstart.

Tidlig i mars 2021 var det flere av de såkalte rykte-nettstedene som spekulerte intenst i at Canon snart ville kunngjøre en ny speilløs toppmodell med navnet EOS R1, trolig inspirert av Sonys nye toppmodell under navnet A1. Spekulasjonene ble til og med nevnt på nettsteder som vanligvis er tilbakeholdne med å skrive om rykter. Den nye toppmodellen ville i ytelse og egenskaper nærmest være en speilløs versjon av speilrefleks-flaggskipet Canon EOS-1D X Mark III, som Canon lanserte i 2020. Dét kameraet var åpenbart timet til Sommer-OL i Tokyo, som skulle ha gått av stabelen sommeren 2020, hadde det ikke vært for korona-pandemien.

Canon EOS R3
I DAGSLYS: Detaljene på EOS R3 kommer kanskje litt bedre fram i dette bildet enn i det mørke oppslagsbildet, men det er uansett beskjedent hva Canon vil vise fram om Canon EOS R3 foreløpig. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Det gjenstår naturligvis å se om det kommende speilløse søster-flaggskipet EOS R3 vil rekke de olympiske sommerlekene, som foreløpig er utsatt til sommeren 2021, men som det i skrivende stund fortsatt råder mye usikkerhet om. Ettersom vi allerede befinner oss i midten av april måned og det fortsatt bare er en utviklings-kunngjøring vi har fått, virker spørsmålet om EOS R3 i tide for de utsatte sommerlekene enda mer uvisst enn om det i det hele tatt blir noe Sommer-OL i 2021.

Men la oss nå glemme OL for en stakket stund og fokusere på det som virkelig er interessant her: Canon EOS R3.

Ultraraskt

Ultraraskt og responsivt er ordene Canon selv bruker for å beskrive egenskapene ved Canon EOS R3, som markedsføres som det nye speilløse kameraet for profesjonelle sports- og nyhetsfotografer. Nettopp denne målgruppen, sports- og nyhetsfotografer, er identisk med målgruppen for Canons speilrefleks-flaggskip, EOS-1D X Mark III, som ligger på rundt 85.000 kroner. Vi vet ennå ingenting om hvilket prisnivå det speilløse alternativet vil bli liggende på, men det vil nok koste mer enn selv forholdsvis velstående fotoentusiaster er villig til å bruke på et kamerahus. Skjønt man skal aldri si aldri.

Til Canon EOS R3 har Canon utviklet en ny stablet BSI CMOS-sensor, altså en bildebrikke der lysbanen inn mot fotodiodene er ryddet for hindringer knyttet til elektronikk og signalgjennomføring.

Canon EOS R3
KLAR TIL AKSJON: Canon EOS R3 klar til bruk med et 24-70 mm-objektiv montert. Det ser ut til å ville bli en arbeidshest. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canon opplyser i pressemeldingen at kameraet styres av en kraftig Canon Digic X-bildeprosessor og at det kan operere med en hastighet på serieopptak med opptil 30 bilder i sekundet.

Kameraets evne til å spore motiver med tanke på både fokus og eksponering gjelder både øye-, hode- og kroppsgjenkjenning. – Kameraet passer utmerket til actionfotografer som ønsker kvalitetsbilder, både stillbilder og film, av objekter som beveger seg i høy hastighet, skriver Canon i pressemeldingen.

Arven fra Canon EOS-3: Øyefokus

Blant de tekniske egenskapene som Canon nå har valgt å gå ut med om EOS R3, er at autofokus-systemet inneholder en komponent som innebærer øyestyrt autofokus. Det vil si at fotografen angir fokuspunktet ved å se rett på det gjennom den elektroniske søkeren. Flytt blikket til et annet sted i søkerbildet, og fokuspunktet flyttes dit, hvorpå autofokusen blir justert tilsvarende.

Høres prinsippet kjent ut?

Ja, de som har fulgt Canon en stund, husker kanskje at Canon i 1992 lanserte Canon EOS 5, et filmbasert speilreflekskamera med øyefokus, det vil si at fotografen kunne velge blant fem fokuspunkter i søkeren ved å se på det valgte punktet. Et sjette punkt i søkeren aktiverte dybdeskarphetskontrollen.

Systemet hadde sine begrensninger, blant annet at øyefokus-systemet ikke fungerte hvis kameraet ble holdt i portrettmodus i stedet for landskapsmodus.

Canon EOS 3
EN FORLØPER: Canon EOS-3 fra 1998 var et forsøk fra Canons side på å forbedre teknologien for øyefokusering, men det å bruke øyet til å fokusere med ble etter hvert lagt på is inntil teknologien dukker opp igjen – i formodentlig sterkt forbedret utgave – på Canon EOS R3. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

I 1998 ble systemet forbedret i en oppfølger kalt Canon EOS-3, som hadde et 45-punkters autofokussystem basert på valg av fokuspunkt via blikket. Blikk-retningen ble monitorert av en infrarød sender og mottaker plassert i søkeren.

Øyefokus-systemet i EOS-3 var en betydelig forbedring av løsningen i EOS 5, men hadde også sine begrensninger. Det lot seg forvirre av fotografer som brukte briller og også av noen av dem som brukte kontaktlinser, og øyestyrt fokusering ble derfor ikke videreført i nyere Canon-kameraer – før nå. Salget av EOS-3 opphørte for øvrig i 2007.

Men det er kanskje dette kameraet som har vært med og inspirert Canon til å velge navnet EOS R3 på det nye kameraet?

Bare små rolling shutter-forstyrrelser

Ifølge Canon vil det nye kameraet by på opptak av opptil 30 bilder i sekundet med AF/AE-sporing med minimal bildeforvrengning ved bruk av den elektroniske lukkeren, slik Canon beskriver det. Canon nevner igjen sportsfotografer blant dem som vil ha særlig glede av dette.

Autofokusen er naturligvis bygd over Canons Dual Pixel CMOS Autofocus-teknologi, som på mange kameraer i senere år har vist seg å gi særdeles rask og treffsikker autofokus.

Fokussystemet kan altså følge øyne, hode og kropp til personer som beveger seg raskt. I tillegg avslører Canon at kameraets autofokus-sporing vil bli utvidet med et nytt motiv i tillegg til øyne, hode og kropp, men vil foreløpig ikke si noe om hva slags motiv dette er.

Like værsikkert som EOS-1D X Mark III

Canon hevder at EOS 3 er bygd med tanke på sikkerhet mot fuktighet, vannsprut og støv med like god beskyttelse som EOS-1D-serien.

Canon EOS-1D Mark III
NÆR SLEKTNING: Canons flaggskip på speilreflekssiden, Canon EOS-1D Mark III, er utvilsomt en nær slektning av nye EOS R3. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

En annen likhet med EOS-1D X Mark III er det samme integrert grepet som EOS-1D-brukerne angivelig er veldig begeistret for.

Rask bildeoverføring

Målgruppen befinner seg ofte i arbeidssituasjoner der rask overføring av bilder til hjemmeredaksjonen er avgjørende. Kameraet vil derfor være kompatibelt med Canons smarttelefon-app for filoverføring, Mobile File Transfer. Bildeoverføring via mobilnettet er en effektiv måte å overføre bilder på og effektiviserer arbeidsflyten når man er ute i felten, uten behov for kablet utstyr.

Versjon 1.2 av Mobile File Transfer for iOS kommer i Apple App Store i juni 2021. Den nye versjonen vil være kompatibel med Canon EOS-1D X Mark III, EOS R5 og EOS R6 – og vil være det også med EOS R3 når dét kameraet kommer på markedet. Støtte for Android kommer senere, bekrefter Canon.

Taus om pris og tilgjengelighet

Canon er imidlertid helt taus når det gjelder spørsmålet om hvor mye det nye kameraet vil koste, og vil heller ikke si noe om hvor lenge vi må vente på det. I den grad historien kan være en pekepinn, minner vi om at en tilsvarende utviklings-kunngjøring om Canon EOS R5 som nevnt kom i februar 2020, mens den endelige lanseringen fant sted torsdag 9. juli 2020, altså omlag fem måneder senere. Det gikk enda litt tid før kameraet var tilgjengelig i fotobutikkene – noen har klagd over ventetid på levering helt til nå.

LES OGSÅ: EOS R5 og R6: D-dag for Canon

Men å spå at Canon EOS R3 blir lansert sånn omtrent i september er vel egentlig bare vill gjetting. Så det er best å smøre seg med tålmodighet.

Vi kan imidlertid ikke se helt bort fra at Canon vil følge opplegget fra i fjor med å slippe enda noen detaljer om det nye kameraet forut for den endelige lanseringen. Vi venter i spenning.

Samtidig med forhåndskunngjøringen om Canon EOS R3 har Canon varslet to heftige nye teleobjektiver med RF-fatning og brennvidde på henholdsvis 400 og 600 mm i prisklasse myntet på sports- og pressefotografer som skal dekke Tokyo-OL, samt et nytt 100 mm makroobjektiv til mer moderat pris, selv om heller ikke det er billig. Kameranytt kommer snart med detaljene, følg med.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.