Canon-nyhet nr. 2: Heftige RF-objektiver

Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM
MAKRO: Makroobjektiv med 1,4x forstørrelsesgrad. Her er Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Tre nye og heftige Canon RF-objektiver ble lansert samtidig med at Canon kunngjorde utviklingen av sitt nye speilløse flaggskip, Canon EOS R3. Men i motsetning til R3-kunngjøringen, som bare var varsling av et produkt som fortsatt er under utvikling, dreide objektiv-kunngjøringen seg om konkrete produkter som snart kommer i salg. To av objektivene er super-teleobjektiver i høy prisklasse, mens makroobjektivet har bredere appell.

Objektivdelen av Canons april-stunt omfatter tre objektiver:

  • Et makroobjektiv med brennvidde på 100 mm og en forstørrelsesgrad på hele 1,4x – ifølge Canon verdens første autofokus-makroobjektiv med 1,4x forstørrelse.
  • Et teleobjektiv med brennvidde på 400 mm og lysstyrke på f/2,8.
  • Et teleobjektiv med brennvidde på 600 mm og lysstyrke på f/4.

For dette eller neste OL

De to teleobjektivene er av den typen som vil ha passet utmerket for sportsfotografer i Canon-stallen som allerede har konvertert til Canons speilløse fullformat-familie av EOS R-kameraer og som skal dekke det forsinkede sommer-OL i Tokyo. Vi snakker med andre ord om kraftige, avanserte og lyssterke teleobjektiver med støtte for både 1,4x og 2x RF-telekonvertere for opptil dobling av brennvidden.

Canon RF 600mm F4L IS USM
600 MM: Her er kongen på haugen blant Canons teleobjektiver med RF-fatning: Canon RF 600mm F4L IS USM. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Problemet er at enn så lenge er ikke målgruppen helt på plass. Det blir den vel først når salget av det kommende EOS R3-kameraet kommer i siget og proff-fotografene for alvor begynner å svitsje til speilløst også ute på sportsarenaene. Og det kan jo ta litt tid.

Kanskje begynner vi å få se de nye 400- og 600 mm-objektivene på sportsarenaene under vinter-OL i Bejing i 2022? Og i hvert fall under sommer-OL i Paris i 2024? Men om det vil være EF- eller RF-teleobjektiver som dominerer på pressetribunene da, gjenstår å se. Hvis ikke konkurrentene, les Nikon og Sony, greier å gjøre et kraftig innhogg i Canons andeler av dette markedet, da. Men det er det nok mange som mener er usannsynlig. Canon har lenge hatt en sterk posisjon på pressetribunene.

LES OGSÅ: Canon dominerer på sportsarenaene

Det er for øvrig verdt å merke seg at de potensielle målgruppene for 400- og 600 mm-objektivene også omfatter natur-, fulge- og dyrefotografer i tillegg til sports- og pressefotografene.

Fokus-strøm fra kameraet

Optikken og mekanikken i de to nye RF-teleobjektivene er i stor grad den samme som i de eksisterende EF-objektivene med samme brennvidde og lysstyrke. Men Canon hevder at Canons EOS speilløse R-system og RF-fatning gir muligheter på et helt nytt nivå. Dette gjelder ikke minst autofokus-hastighet.

Canon RF 400mm F2.8L IS USM
400 MM: Her er det minste av de to nye supertele-objektivene fra Canon, Canon RF 400mm F2.8L IS USM. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Dette er de første objektivene i RF-serien som er utstyrt med mulighet for ekstra strømforsyning til autofokussystemet, forutsatt at objektivet er montert på et av kameraene som støtter dette. Løsningen skal gi raskere fokusering enn noensinne og gjøre det mulig å holde følge i action-opptak, selv med en seriebilde-hastighet på opptil 30 bilder i sekundet.

Canon RF 400mm F2.8L IS USM og Canon RF 600mm F4L IS USM byr på 1/8-stegs blenderkontrqll for video og forbedret optisk bildestabilisering. Denne funksjonen blir aktivert av kommunikasjonssystemet som er innebygd i RF-objektivfatning. Resultatet skal være en stabiliserings-effekt tilsvarende 5,5 steg.

Objektivene har to fokuseringsmotorer, og Canon lover at dette skal bidra til enda raskere autofokus med fremtidige kamerahus.

Objektivene kan stilles inn med tre hastigheter for manuell fokusering, kjekt når man trenger ekstra presis kontroll. Dessuten kan man lagre to forhåndsinnstilte fokusinnstillinger. Dette gir mulighet for langsom fokusovergang når man tar opp video – såkalt pull-focus-effekt. Med enkelte EOS R-kameraer kan fokusringen dessuten brukes som kontrollring.

Canon RF 600mm F4L IS USM
ØYEKONTAKT: Med Canons flaggskips-tele på 600 mm er det mulig å holde øyekontakt med motorsyklister i svært høy fart. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Objektivene er bygd med Canons kraftigste beskyttelse mot fuktighet, vann og støv. De skal være trygge å bruke enten man fotograferer en fotballkamp i øsende regnvær eller er på fotosafari i støvete omgivelser.

Makro- og portrett-objektiv

Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM er i utgangspunktet basert på Canons tilsvarende eksisterende 100 mm-makroobjektiv med EF-fatning, men inneholder også en del ny teknologi som forhåpentlig forsvarer den forholdsvis kraftige økningen i prisen.

RF 100mm F2.8L MACRO USM IS
MAKRO: Canon RF 100mm F2.8L Macro USM IS. SA CONTROL-ringen brukes til å finjustere bokeh-en.(Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

For det første er forstørringsgraden hele 1,4x. Dette betyr at man kan projisere bilder inn på kameraets bildesensor som er 1,4 ganger så store som det virkelige motivet.

For det andre har objektivet en ny funksjon som mangler i EF-utgaven: Objektivet har en ny vridbar ring som man kan bruke til å kontrollere og justere den sfæriske aberrasjonen. Poenget med å ta kontroll over det som i utgangspunktet er en fargebrytningsfeil, er å kunne variere utseendet på bakgrunns- og forgrunøsuskarpheten, altså bokeh-en. Samtidig kan løsningen brukes til å skape en sløreffekt på motivet. Objektivet byr altså på ekstra kreative muligheter.

Makroobjektivet har en optisk bildestabilisator på opptil fem trinn, og kombinert med bildestabiliseringen i kamerahuset kan man få opptil åtte stegs stabilisering etter CIPA-standarden. Dette forutsetter at man bruker enten Canon EOS R5 eller R6. Canon nevner ikke R3 i pressemeldingen, men det er rimelig at dette kameraet også vil støtte funksjonen.

Objektivet er bygd for å hindre såkalt fokuspusting, det vil at man får en svak utilsiktet endring av brennvidden når man endrer fokus, noe som kan skjemme videoopptak.

Brennvidden på 100 mm kombinert med høy lysstyrke – største blenderåpning er som man ser f/2,8 – gjør dette objektivet til et hendig portrettobjektiv i tillegg til å være et makroobjektiv. Mange mener at objektiver i dette brennviddesjiktet gir et ekstra flatterende perspektiv når det gjelder portrettbilder.

Prisene

Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM vil koste cirka 17.700 kroner og har salgsstart i juli 2021.

Canon RF 400mm F2.8L IS USM får en veiledende pris på cirka 148.000 kroner.

Canon RF 600mm F4L IS USM vil koste cirka 160.000 kroner.

Salgsstart på 400- og 600-mm-objektivene er oppgitt til «etter juli 2021».

Canon RF 600mm F4L IS USM
TETT PÅ: Man kommer tett på ørner i flukt med det nye 400 mm-objektivet for Canons EOS R-familie. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Alle de tre nye RF-objektivene er altså videreutviklinger av noenlunde tilsvarende objektiver med EF-fatning, altså eksisterende objektiver for Canons speilreflekskameraer. For sammenligningens skyld – her er prisene på disse EF-objektivene, hentet fra prislisten til Foto.no:

100 mm makro-objektivet: cirka 10.600 kroner, altså over 7.000 kroner rimeligere enn sitt nye RF-søsken.

400 mm tele-objektivet: Cirka 158.000 kroner, det vil si rundt 10.000 kroner dyrere enn RF-objektivet.

600 mm tele-objektivet: Cirka 169.500 kroner, altså rundt 9.500 kroner dyrere enn 600-millimeteren for RF-fatningen.

Prisforskjellen er relativt sett størst mellom de to makroobjektivene for henholdsvis EF- og RF-fatningen. Målt i kroner er de to kraftige teleobjektivene er blitt vesentlig mye rimeligere i RF-drakt, rundt 10.000 kroner billigere. Men siden disse objektivene ligger i et ekstremt høyt prissjikt, er RF-modellene bare litt over fem prosent rimeligere enn sine EF-søsken. Ikke noe drastisk her, altså.

Tekniske data Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM

Brennvidde100 mm (fullformat)
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/32
Antall bladlameller9
Konstruksjon17 linseelementer i 13 grupper
Maks forstørrelsesgrad1,4x
AntirefleksbehandlingJa – Super Spectra
Nærgrense26 cm
Filterstørrelse67 mm
Optisk bildestabiliseringOIS: 5 steg. OIS + IBIS: 8 steg
LengdeCa. 148 mm
DiameterCa. 81,5 mm
VektCa. 730 gram

Tekniske data Canon RF 400mm F2.8L IS USM

Brennvidde400 mm (fullformat)
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/32
Antall bladlameller9
Konstruksjon17 linseelementer i 13 grupper
Maks forstørrelsesgrad0,17x
AntirefleksbehandlingJa – ASC, Super Spectra
Nærgrense2,5 m
Filterstørrelse52 mm Drop In
Optisk bildestabiliseringOIS: 5,5 steg.
LengdeCa. 367 mm
DiameterCa. 163 mm
VektCa. 2.890 gram

Tekniske data Canon RF 600mm F4L IS USM

Brennvidde600 mm (fullformat)
Lysstyrkef/4
Minste blenderåpningf/32
Antall bladlameller9
Konstruksjon17 linseelementer i 13 grupper
Maks forstørrelsesgrad0,15x
AntirefleksbehandlingJa – ASC, Super Spectra
Nærgrense4,2 m
Filterstørrelse52 mm Drop In
Optisk bildestabiliseringOIS: 5,5 steg.
LengdeCa. 472 mm
DiameterCa. 168 mm
VektCa. 3.090 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.