Kameranytt.no

Canon-nyhet nr. 3: Endelig blekktank-skrivere for foto

Canon Pixma G550 G650
ALDRI TOMT: Med Canon Pixma G650, 3-i-1-skriveren på bildet, eller lillebror Canon Pixma G550 er det sjelden fare for å gå tom for blekk, siden skriverne kan skrive ut 3.800 10 x 15 cm-bilder på én blekktank-fylling. (Pressefoto: Canon)

Canon lanserer nå sine første blekktank-baserte skrivere myntet på fotoutskrifter. En kjærkommen nyhet for oss som har lært å sette pris på blekktank-prinsippet, men som lenge har gått og håpet på at slike skrivere også skulle kunne brukes til fotoutskrifter, ikke bare vanlige kontorutskrifter. Canon ser ut til å ha hørt bønnen fra brukerne og kommer i sommer med to blekktank-skrivere for foto.

Den ene er en rendyrket skriver-enhet, mens den andre er en multifunksjons-enhet som også har en innebygd skanner. Begge er utstyrt med seks blekktanker som fylles opp med dye-basert Canon ChromaLife 100-blekk, som skal gi gode fotoutskrifter.

Skriverne er i utgangspunktet myntet på forbruker- og entusiast-markedet, men er ikke bare rettet mot fotografene selv, men også på fotobutikker og andre som skriver ut fotoutskrifter for kundene sine.

Canon Pixma G550 G650
I STUA: Canon Pixma G550 kan godt plasseres som et møbel i stua, mener Canon. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Til profesjonelle fotografer anbefales nok skrivere som er myntet på mer profesjonell bruk. I Canons portefølje starter vel utvalget av slike skrivere i dag med Canon Pixma Pro-200, en A3-skriver med åtte blekk-kassetter og en startpris som ligger på over det dobbelt av hva de nye blekktank-fotoskriverne koster. Lenger oppover på skalaen finner man blant annet Canons ImagePrograf-skrivere.

Men for oss som synes det er greit å bli kalt hobby- eller entusiast-fotograf og ikke blir fornærmet hvis ingen kaller oss for proff, er de nye blekktank-fotoskriverne fra Canon definitivt interessante å se nærmere på.

Hvorfor blekktank-skrivere?

Alle som har brukt blekkskrivere, og det har vel de fleste av oss, har nok opplevd irritasjonen som dukker opp hver gang det haster å få kjørt ut en utskrift, men så viser det seg at en eller flere av blekk-kassettene er gått tom for blekk. Gjerne når man ikke har noen i reserve og kontorrekvisita-butikkene er stengt. Jeg opplever dette rett som det er, ikke minst fordi det også er andre i husstanden som bruker fotoskriveren «min». Da er det fort gjort å miste oversikten over blekkstatus i de små blekk-kassettene.

Noen av oss – inklusive meg selv – har vært heldige og fått oppleve at det finnes en løsning på problemet: blekktanker. I stedet for bittesmå blekk-kassetter er disse skriverne utstyrt med større plasttanker som man fyller opp med blekk fra blekkflasker etter hvert som tankene blir tomme. De første blekktank-skriverne jeg prøvde i sin tid, var kontorskrivere og ikke fotoskrivere, og de ble levert med nok blekk til minst ett års bruk. Da var det slutt på problemet med at man plutselig var tom for blekk.

Blekktank-prinsippet er også vennligsinnet overfor økonomien, i hvert fall på sikt, selv om blekktank-skriverne er litt dyrere i innkjøp enn vanlige blekkskrivere på sammenlignbart kvalitetsnivå på utskriftene. Prisen på skriverblekk levert i små blekk-kassetter ligger gjerne på parfyme-nivå, altså uhorvelig dyrt hvis man skulle finne på å regne ut literprisen. Som med alt annet på markedet synker prisen når leverings- eller produksjons-volumet øker, enten vi snakker om skriverblekk eller stykkprisen på el-biler.

Kampen mot pirat-blekket

Mitt første møte med blekktank-skrivere fant sted da Epson lanserte sine første blekktank-skrivere på det norske markedet. Det må ha vært i 2014, siden min første artikkel om temaet stammer fra det året. Men faktum var at Epson hadde levert massevis av blekktank-skrivere lenge før de ble introdusert i Norge. Blant annet hadde Epson prøvd ut konseptet i flere år i Øst-Europa og i Irland før blekktank-skriverne ble introdusert i resten av Europa, inkludert Norge.

Epson Ecotank
BLEKKTANKENE KOMMER: Skjermdump av min første artikkel om skrivere med blekktanker, i dette tilfelle om Epsons første Ecotank-skrivere levert på det norske markedet. Artikkelen ble publisert høsten 2014. (Skjermdump: Computerworld)

Det at Epson og andre skriverprodusenter begynte å eksperimentere med blekktanker som et alternativ til blekk-kassetter, var ikke nødvendigvis ut fra et brennende ønske om å gi brukerne billigere blekk. Blekktanker var til å begynne med også et mottrekk mot alt «pirat-blekket» som fantes på markedet, altså billig tredjeparts-blekk som fratok skriverprodusentene viktige inntekter. Salget av forbruksmateriell var etter hvert blitt vel så lukrativt som salget av selve skriverne, så pirat-blekket var blitt en kilde til stor irritasjon hos skriverprodusentene.

En kilde i bransjen fortalte meg en gang at problemet var særlig stort i Øst-Europa, selv om problemstillingen var velkjent på våre kanter også. I sin tid gjorde vi flere tester i PC World Norge der vi sammenlignet utskrifter med leverandørenes originalblekk og billig pirat-blekk som også var tilgjengelig i Norge. Dommen vår var definitivt ikke på pirat-blekkets side, men det forhindret ikke at mange forbrukere ga blaffen og valgte pris framfor kvalitet.

Blekktank-konseptet ser imidlertid ut til å ha vært vellykket sett fra skriverprodusentenes side. Epson har fortsatt å satse sterkt på det, og for en tid siden introduserte også Canon kontorskrivere på det norske markedet basert på blekktank-løsningen.

Så sent som i mars 2021 utvidet Canon sitt utvalg av påfyllbare blekktank-skrivere under navnet Maxify. Men selv om de her i Norge ble kunngjort på en pressekonferanse for journalister fra foto- og kamera-relaterte publikasjoner, inklusive Kameranytt, dreide lanseringen seg om typiske kontorskrivere. Derfor har ikke Kameranytt skrevet noe om dem. Men det blir det en forandring på nå.

Endelig Megatank-fotoskrivere

La oss rulle fram til den neste Canon-pressekonferansen i Norge. Den ble avholdt – digitalt, naturligvis – nå i april 2021. Da lanserte Canon Norge selskapets to første fotoskrivere her til lands – samtidig med lansering i mange andre land, naturligvis – med blekkpåfylling. Canon har valgt å kalle sin løsning Megatank-flasker – Epson bruker Ecotank som navn på det samme.

Canon Pixma G550 G650
IKKE NOE BLEKKSØL: Canon forsikrer at det er noen fare for å søle blekk hverken på fingre, klær eller på skrivebordet når man skal etterfylle blekk på Pixma G550 og G650. Det skal heller ikke være mulig å etterfylle tankene med feil farge. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Dette er de første blekktank-skriverne fra Canon med seks fargetanker. Dessuten har Canon valgt å plassere disse skriverne under sitt undermerkenavn Pixma, kjente for alle som har hatt en fotoskriver fra Canon på sitt hjemmekontor, eller hjemme i stua, for den saks skyld.

De to nye skriverproduktene er Canon Pixma G550, som er en rendyrket skriver, og Canon Pixma G650, som er et 3-i-1-produkt som kan skanne og kopiere dokumenter samt skrive ut dokumenter og fotoutskrifter.

3.800 fotoutskrifter

På utskriftssiden har de to nye Pixma-skriverne identiske tekniske data, og ifølge Canon skal de kunne skrive ut opptil 3.800 fargefotografier i 10 x 15 cm-størrelse fra ett sett med blekkflasker. Skriverne benytter altså i alt seks blekktanker som fylles med dye-basert blekk. To av blekkflaskene inneholder nyutviklet dedikert rødt og grått dye-blekk som skal bidra til et større fargeomfang med bedre gjengivelse av skyggeområder og bedre kontrastforhold. Skriverne kan skrive ut kantløse fotoutskrifter opptil A4-størrelse på de fleste typer fotopapir som Canon tilbyr.

Også for masseproduksjon

De nye blekktank-fotoskriverne fra Canon er som sagt myntet på forbruker- og entusiast-markedet, men av pressemeldingen fra Canon fremgår det at skriverne også er utviklet med tanke på vokumkravene som kommersielle fotoutskrifts-leverandører stiller. Canon benytter betegnelsen «fotolabkvalitet» om utskriftene fra disse skriverne.

Blekktank-prinsippet betyr at det kan gå lang tid mellom hver gang behovet for å etterfylle blekk melder seg, noe som betyr mindre nedetid og reduserte kostnader. Bedrifter kan derfor skrive ut i forvissing om at dette er en utskriftsløsning de kan stole på, hevder Canon. Utskriftshastigheten er oppgitt til under 47 sekunder for et 10 x 15 cm foto. Skriverne kan mates fra baksiden med en papirskuff som rommer 100 ark.

Canon Pixma G550 G650
OGSÅ FOR BEDRIFTER: Selv om de nye blekktank-skriverne kanskje ikke hører hjemme helt oppe i proffklassen av fotoskrivere, forventer Canon at den vil bli tatt i bruk også i bedriftssammenheng og ganske så profesjonelle miljøer. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Når man skriver ut A4-kontordokumenter på vanlig kontor- og kopipapir, ikke fotopapir, er utskriftskapasiteten oppgitt til 3.700 sider for sort/hvitt-utskrifter og 8.000 sider for fargedokumenter. Noen lurer kanskje på hvorfor man får over dobbelt så mange fargeutskrifter som utskrifter med bare sort blekk. Canon forklarer at dette har sammenheng med betingelser knyttet til testmetodikken som benyttes av både Canon og de andre skriverprodusentene, i dette tilfelle den såkalte ISO/IEC 24712-teststandarden.

Begge skriverne kan kjøres via trådløs WiFi-kommunikasjon og kan mates fra Canons Print App, Moria for Android og Apple AirPrint.

Slutt på blekksøl

Vi som hadde gleden av å få være med på å prøve ut blekktank-konseptet fra begynnelsen av, altså fra 2014 eller deromkring, opplevde at det var ett skår i gleden: blekksøl. I bruksanvisningene til de første Epson-blekktank-skriverne jeg hadde på testlån, ble man anbefalt å ha på seg gummihansker når man skulle etterfylle blekk. Jeg tok sjansen uten, og da fikk jeg blekksøl på fingrene som var omtrent umulig å vaske bort.

Et enda større problem var at det til å begynne med ikke var noen sperre mot å fylle feil blekkfarge på tanken. Jeg gjorde nettopp det i et tilfelle og merket ikke tabben før jeg hadde begynt å kjøre ut en utskrift, hvilket førte til at feil brekkfarge ble trukket inn i dysesystemet. Den blekktank-skriveren ble rett og slett kassert.

Canon Pixma G550 G650
SELVHJULPEN: Brukeren kan selv skifte ut Canons FINE-skrivehode med et enkelt håndgrep. G550 og G650 benytter to FINE-skrivehoder. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

I dag ser det ut til at både Epson og Canon har løst dette problemet. Man tømmer ikke lenger blekket manuelt ned i tankene, men benytter en munnstykke-ordning der korken på blekkfasken festes tett til påfyllingshullet i blekktanken – med litt forskjell på utforming av kork og påfyllingshull for hver farge. Dermed blir det ikke noe blekksøl, og dessuten er det umulig å fylle blekket på feil tank.

Også fotoskrivere fra Epson

Innledningsvis nevnte jeg at Canon-konkurrent Epson var tidlig ute med blekktank-skrivere, og på Epsons norske nettsted fant jeg et ganske stort utvalg blekktank-skrivere – Epson kaller dem som sagt for Ecotank-skrivere. De finnes i mange prisklasser fra rimelige hjemmekontormodeller til bedriftsskrivere til opp mot 20.000 kroner.

Epson har også blekktank-skrivere som er klassifisert som fotoskrivere. Et nytt søk hos Epson Norge etter Ecotank-skrivere myntet på fotoutskrifter resulterte i to treff, på Epson Ecotank ET-7700 og Epson Ecotank ET-7750. Sistnevnte kan skrive ut dokumenter og fotografier i opptil A3-format. Begge ligger en del høyere i pris enn de to nye Canon-skriverne. ET-7750 koster oppunder 6.000 kroner, mens ET-7750 koster en snau tusenlapp mer, ifølge Prisjakt.no.

Begge har en oppgitt kapasitet på cirka 3.400 utskrifter av 10 x 15 cm-bilder med blekket som medfølger, og har fem blekktanker, fire for fargeblekk (cyan, magenta, gul og foto-sort) samt en tank for sort pigmentblekk.

Canon Pixma G550 G650
VEDLIKEHOLDSKASSETT: Et stort utskriftsvolum skaper også behov for å rense opp blekkrester med mer av og til, og de nye Canon-skriverne leveres med en separat vedlikeholdskassett som gjør dette arbeidet enkelt. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Prisene

Tilbake til Canons nylanseringer: Canon Pixma G550 vil koster cirka 2.500 kroner inklusive mva., mens Canon Pixma G650 vil få en pris på cirka 3.000 kroner. Begge modellene vil komme i salg i Norge i juni 2021.

Skriverne har seks blekktanker som fylles opp fra blekkflasker som vil få en veiledende pris på 176 kroner per flaske. For ordens skyld: Når man kjøper en av disse blekktank-skriverne, følger det med et fullt sett av de seks blekkflaskene.

Under oppsettprosessen vil det brukes en del blekk til å fylle opp slanger/dyser, så blekknivået kan være litt lavere når skriveren er startet opp. Imidlertid brukes ikke noe av blekket opp, men kun noe som mellomlagring utenfor blekkbeholderen, ifølge Canon Norge.

Kameranytt vil komme tilbake med en vurdering av Canons blekktank-fotoskrivere når et testeksemplar blir tilgjengelig.

Sluttkommentar

Med dette har Kameranytt publisert tre nyhetsartikler om Canon-produkter denne uka. Noen lesere synes kanskje det er i overkant. Men som en av de største aktørene i fotobransjen – kanskje den største globalt sett – lanserer Canon tidvis ganske mange produkter på én gang. Derfor kan det hope seg litt opp for oss som har påtatt oss å prøve å informere best mulig om det som skjer i bransjen. Trøsten får være at det kommer en dag i morgen, og neste uke – i skrivende stund – kan du regne med å få lese blant annet om en spennende nyhet fra Fujifilm her hos Kameranytt.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.