Kameranytt.no

Canon rekker ikke påsken med 250D

Canon EOS 250D
SØLV: Canon EOS 250D kan leveres i sølvfarge og med matchende sølvfarget kit-objektiv. (Pressefoto: Canon)
Canon EOS 250D
SØLV: Canon EOS 250D kan leveres i sølvfarge og med matchende sølvfarget kit-objektiv. (Pressefoto: Canon)

Canon har nå lansert den nyeste utgaven av verdens letteste speilrefleks, som hadde vært ypperlig å ta med seg til fjells i påsken. Men dessverre når ikke kameraet fram til fotobutikkene før påsken er over.

[toc] 25. april 2019 er kunngjort som startdato for salget av nye Canon EOS 250D hos autoriserte Canon-forhandlere i Norge. Dette betyr at salgsstart er uka etter at påskeferien er over. Synd, for dette lille og lette speilreflekskameraet ville ha vært ypperlig å ha i sekken – eller rundt halsen – på skiturene i påsken.

Nå betyr sikkert ikke noen dager til eller fra så veldig mye for kamerasalget, men vi husker at Canon Norge slo på stortromma i fjor da Canon EOS M50 kom i salg litt tidligere enn ventet. Dette bidro til at i hvert fall en del kunder den gang fikk kjøpt kameraet noen få dager før starten på påskeferien. 

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M50 i salg

Nyhetene

De viktigste nyhetene i tilknytning til EOS 250D-modellen er øyedetekterende autofokus og 4K-video, om enn med visse begrensninger for begge deler.

Canon EOS 250D
V-LOGGING: Canon EOS 250D har LCD-skjerm som kan vris rundt og tilpasses vloggernes behov. (Pressefoto: Canon)

Det som ellers særpreger denne kamerafamilien fra Canon, er at kamerahuset er så lett og lite. Canon selv kaller EOS 250D for «verdens letteste speilreflekskamera med vridbar skjerm». Selv om EOS 200D fra 2017 var blitt ørlite grann større og tyngre enn den første modellen i serien, EOS 100D fra 2013, snakker vi fortsatt om et lite og lett speilreflekskamera.

2019-modellen er faktisk noen ørsmå gram lettere enn EOS 200D. Canon oppgir vekten på 250D-kamerahuset til 449 gram etter CIPAs teststandard, inkludert batteri og minnekort. Dette gjelder vel å merke den sorte modellen. Den hvite veier faktisk to gram mer. Hvorfor et hvitt kamerahus er tyngre enn et sort, vet jeg ikke.

Ikke prøvd

Kameranytt har ikke prøvd nykommeren EOS 250D, men jeg hadde gleden av å få gjøre en grundig utprøving av EOS 200D høsten 2017, og da konkluderte jeg med at «Canon EOS 200D er et lite og hendig speilreflekskamera som innfrir de fleste av ønskene jeg har til et lite og hendig speilreflekskamera».

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS 200D – i minste laget?

Canon EOS 250D
APS-C: Canon EOS 250D har bildesensorbrikke i APS-C-klassen. (Pressefoto: Canon)

De største innvendingene mine var vel at noe av prisen for å få til et så lite speilreflekskamera var at selve søkerbildet i den optiske speilreflekssøkeren var i minste laget og at betjeningen var barbert nesten ned til kompaktkamera-nivå, det vil si få knapper og stor avhengighet av menysystemet.

På den andre siden passer jo det siste godt for en vesentlig del av målgruppen, som er folk som kommer fra kompaktkamera-verdenen (eller mobilkamera-verdenen) og vil ha en enklest mulig inngangsbillett til speilrefleks-verdenen.

Forut for opprettelsen av dette nettstedet hadde jeg også gleden av å få teste den første modellen i denne kameraserien, den nevnte EOS 100D fra 2013, for PC World Norge. Der skrev jeg at «etter en lengre testperiode gjennom sommeren er jeg blitt mer og mer begeistret for kameraet».

De som kjenner meg, er nok ikke overrasket over konklusjonen. Jeg har en uttalt forkjærlighet for små og hendige kameraer – og objektiver.

APS-C-klassiker

Canon EOS 250D er altså et klassisk Canon-speilreflekskamera, hjemmehørende i APS-C-klassen av Canons forbruker-speilreflekser. Det har en CMOS-sensor på 24,1 megapiksler og er utstyrt med Canons Dual Pixel-teknologi, som gir svært rask autofokus – vel å merke når man fotograferer i Live View og ser motivet på LCD-skjermen, ikke i søkeren.

Canon EOS 250D
ENKELT: Betjeningen av EOS 250D er enkel, med få knapper, hjul og ratt på kamerahuset. (Pressefoto: Canon)

Når man komponerer bildet i den optiske speilreflekssøkeren, stenger jo speilet for lyset inn mot bildesensorbrikken, så da er måles lyset og avstanden av de ordinære sensorene i kamerahuset, på vanlig speilrefleks-manér. Disse sensorene er riktignok raske som bare det, men det klassiske problemet for speilreflekskameraer har jo vært at under Live View-fotografering og under videofilming har man tradisjonelt vært avhengig av kontrastdetekterende autofokus via sensorene på bildebrikken i stedet for fasedetekterende autofokus, og dette gir gjerne litt langsom og «jagende» fokusering. Canons løsning på problemet har vært Dual Pixel-teknologien, med doble fotodioder i hver sensor på bildebrikken.

Teknologien brukes nå i mange av Canon kameraer, både stillbildekameraer og rene videokameraer, og den er ikke minst velegnet til å gi en opplevelse av rask autofokus på de speilløse systemkameraene som for eksempel de nye EOS R-kameraene. Artikkelen som lenken nedenfor peker til, gir en grei innføring i Dual Pixel-prinsippet:

LES OGSÅ: Dual Pixel Canon-video for entusiaster

Det ordinære fokuseringssystemet som benyttes når man fotograferer på vanlig speilrefleks-manér, har bare ni fokuspunkter. Merk at den nye øyefokus-løsningen ikke fungerer med dette autofokussystemet, bare med Live View og ved videoopptak.

Canon EOS 250D
BLITS: Canon EOS 250D med synkronisering på 1/200 sekund. (Pressefoto: Canon)

4K uten Dual Pixel

Canon ser imidlertid ut til å ha problemer med å få Dual Pixel-systemet til å fungere godt sammen med 4K-video. Vi så dette på fjorårets Canon EOS M50 og på nytt på årets EOS R P, der du må «trappe ned» fra 4K til Full HD for å få rask Dual Pixel-autofokus på videoopptakene. EOS R, derimot, greier å håndtere Dual Pixel-autofokus også på 4K-video.

4K-begrensningen gjelder også for nye EOS 250D, som i motsetning til sine forgjengeren nå støtter 4K-video – men med kraftig beskjæring og altså uten Dual Pixel-autofokus. Dét får du med Full HD-video. 

På den andre siden er nok begrensningene på 4K-video av mindre betydning for hovedmålgruppene til EOS 250D enn til enkelte av de andre kameraene som rammes av dette.

Og kameraet byr fortsatt på muligheten til å hente ut 4K-stillbilder fra 4K-videoopptak, noe som er mulig takket være Canons nyeste bildeprosessor, Digic 8. Den byr også på mulighet for intervallopptak i 4K-kvalitet.

Den nye prosessoren støtter også forbedringer som mer presis autofokus og ikke minst øye-autofokus i Live View-modus. I tillegg kommer funksjoner som automatisk lysoptimalisering, digital objektoptimalisering og høylysprioritet, ifølge pressemeldingen fra Canon Norge.

Canon EOS 250D
KIT-OBJEKTIVET: Canon EOS 250D leveres med et 18-55 mm kitobjektiv. Man kan også få kjøpt kamerahuset uten optikk. (Pressefoto: Canon)

Som forgjengeren 200D – men ikke 100D – har også 250D vridbar LCD-skjerm. Skjermen er berøringsfølsom og kan vris slik at kameraet blir velegnet til video-blogging – vlogging.

Kameraet har moderne kommunikasjon med mulighet til å koble det til smartenheter via Bluetooth eller WiFi ved hjelp av gratisappen Canon Camera Connect, som finnes både for iOS og Android. Med appen kan man også fjernstyre kameraet.

Kameraets lysfølsomhet dekker området ISO 100 til ISO 25.600 og kan utvides ukalibrert til ISO 51.200.

Lukkertidene går fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund pluss bulb. Serieopptak med opptil fem bilderuter per sekund er tilgjengelig.

Tre farger

Vi har allerede nevnt at EOS 250D kan fås i sort og i litt «tyngre» hvit farge, men det finnes også en tredje finish, sølvfarge.

Før øvrig har EOS 250D fått mye bedre batterikapasitet enn forgjengeren, oppgitt til opptil 1.070 bilder per ladning, mot 650 bilder per ladning med EOS 200D, målt etter CIPA-standarden.

Prisen

Canon Norge er ikke lenger så flink til å legge inn veiledende priser i sine pressemeldinger, men ifølge Prisjakt.no vil kamerahuset koste cirka 5.500 kroner, mens man får med kit-objektivet 18-55 mm IS STM med lysstyrke f/3,5-5,6 på kjøpet for en tusenlapp mer, cirka 6.500 kroner. Dette ser ut til å stemme godt overens med prisene vi finner hos JapanPhoto, Foto.no, Scandinavian Photo, Stjørdalfoto og andre forhandlere i skrivende stund.

Canon EOS 250D
VERDENS MINSTE: Canon betegner EOS 250D som verdens minste speilreflekskamera med vridbar skjerm. (Pressefoto: Canon)
Brutto oppløsning26 megapiksler
Netto oppløsning24 megapiksler
Bildeoppløsning6.000 x 4.000 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 22,3 x 14,9 mm
SensortypeCMOS
LysfølsomhetISO 100-25.600, utvidbart til 51.200
BildestabilisatorNei
Fokuspunkter9
ObjektivfatningCanon EF/EF-S
LCD-skjerm3-tommer
LCD-skjermoppløsning1.040.000 piksler
SøkertypeOptisk speilreflekssøker med pentaspeil
Søkerforstørrelse0,87x (0,54x omregnet til 35 mm-format)
Lukkertider30 sek.-1/4.000 sek.
Innebygd blitsJa
SerieopptakInntil 5 bps
VideoformaterMPEG-4, H.264
MikrofonStereo
HøyttalerMono
LagringSD/SDHC/SDXC (UHS-1-kompatibel
USBUSB 2.0
HDMIMini-HDMI
MikrofonutgangJa
HodetelefonutgangNei
WiFi802.11b/g/n/NFC
BluetoothJa
Batteritid CIPACa. 1.070
Vekt inkl. batt.449/451 g
Størrelse122,4 x 92,6 x 69,8 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.