Canon rydder opp med EOS 850D

Canon EOS 850D
MÅLGRUPPENE: Nye Canon EOS 850D markedsføres både som et nybegynner- og entusiast-kamera. (Pressefoto: Canon)

Canon lover å satse på «full lineup» i 2020, underforstått full satsing både på speilrefleks og speilløst. Samtidig rydder Canon nå litt opp i speilrefleks-utvalget sitt, først og fremst i forbruker-segmentet.

Nye Canon EOS 850D blir den nye toppmodellen i det nederste sjiktet, forbrukersjiktet, av Canons speilrefleks-kameraer. I utgangspunktet erstatter det EOS 800D og EOS 77D, to ganske like kameraer der sistnevnte riktignok er plassert nederst i sjiktet ovenfor, det vi vel kan kalle entusiast-sjiktet.

Disse to kameraene er teknisk så å si identiske, men EOS 77D har et LCD-display integrert på topp-platen og byr på en anelse mer profesjonell betjening, i tillegg til at det har innebygd intervalometer til å ta tidsforløp-opptak.

Nå blir begge byttet ut med EOS 850D. I tillegg forsvinner billigmodellen Canon EOS 4000D i løpet av året.

Canon EOS 850D
VLOGGE-VENNLIG: Med Canon EOS 850D frir Canon åpenbart til video-bloggerne med det vendbare speilet. Canon minner også om at de kan levere hendig mikrofon til å plassere i blitsskoen. (Pressefoto: Canon)

Dermed vil i praksis de rimeligste speilrefleks-kameraene i forbruker-sjiktet til Canon bli redusert fra fem til tre modeller, EOS 2000D, EOS 250D og EOS 850D. EOS 2000D er den utpregede billigmodellen som hos flere forhandlere annonseres for under 4.000 kroner, EOS 250D er et av de minste og letteste speilreflekskameraene på markedet og koster fra rundt 5.500 kroner, mens nye EOS 850D er kameraet for dem som vil ha den nyeste kamerateknologien, inklusive 4K-videomuligheter. Men vesentlig dyrere enn de to andre modellene, da – selv om dette naturligvis skyldes at de har falt en god del i pris siden de var nye.

EOS 850D

Canon markedsfører EOS 850D både som et nybegynner-kamera og et entusiast-kamera. Det følger konsept-tradisjonen som Canon har fulgt for forbruker-speilreflekser helt siden den banebrytende EOS 300D-modellen kom på markedet i 2003 og som i Norge ble markedsført som det første digitale speilreflekskameraet til under 10.000 kroner. I USA snek det seg under 1000 dollar inklusive optikk. Prisen var en revolusjon for sin tid.

Canon EOS 850D
APS-C: Med Canon EOS 850D viser Canon at APS-C-formatet fortsatt er å anse som et konkurransedyktig brikkeformat. (Pressefoto: Canon)

Mye har skjedd siden den gang, både med prisene og teknologien. Canon EOS 850D er basert på nyeste teknologi både når det gjelder Canons bildesensorbrikker og prosessorer. Kameraet har en bildebrikke på 25,8 megapiksler brutto, eller 24,1 megapiksler netto. I kombinasjon med Canons nyeste generasjon signalprosessorer, Digic 8, gir dette merkbare forbedringer både på autofokus-hastighet, evnen til å spore motiv i bevegelse og på eksponeringsinnstillinger.

Dobbelt autofokussystem

Siden dette er et speilrefleks-kamera, har det dobbelt sett med autofokus-systemer. Det ene fungerer via en tradisjonell fokussensor i kamerahuset når man fotograferer med øyet mot den optiske søkeren. Her sitter det 45 fasedetekterende autofokus-punkter utstyrt med det Canon kaller intelligent sporing, forkortet iTR – intelligent tracking and recognition. Systemet fungerer i samarbeid med RGB+IR-lysmålersensoren på 220.000 piksler som utveksler eksponeringsdata i høy oppløsning med autofokus-sensoren for å følge objekter i bevegelse. Systemet byr også på ansiktsfokusering. Løsningen kom først i Canon EOS-1D X-familien av proffkameraer for noen år siden og har etter hvert dryppet nedover på rimeligere modeller.

Canon EOS 850D
VELKJENT: På baksiden av EOS 850D er det bare små forandringer fra artikkelforfatterens gode, gamle 650D fra 2012. Heldigvis er det større forandringer under skallet. (Pressefoto: Canon)

Den andre autofokus-løsningen fungerer når man jobber i Live View og komponerer bildene (og videoopptakene) på LCD-skjermen bak på kameraet, med speilet i lukket stilling. Da slår Canons Dual Pixel CMOS-autofokus til med sine fokusmålinger i ulike retninger ved hjelp av fasedetekterende fokuspunkter på selve bildebrikken, noe som gir rask og nøyaktig fokusering selv i dårlig lys. EOS 850D har i alt 143 fokuspunkter på bildebrikken.

Autofokus-systemet fungerer ifølge Canon i så dårlig lys som -4 EV. Forgjengeren EOS 800D greide -3 EV.

Kameraet har på tilsvarende måte to målesystemer for eksponeringen. Via den optiske søkeren opererer RGB+IR-målesensor – altså på 220.000 piksler, opp fra 7.560 piksler på EOS 800D – mens man i Live View har eksponeringsmåling i 384 soner på bildebrikken.

4K-video

Canon EOS 850D byr på mulighet for 4K-videofilming med oppløsning 3.840 x 2.160 punkter med hastigheter på henholdsvis 30, 25 og 24 bilderuter i sekundet. Dual Pixel-autofokus fungerer dessverre ikke i 4K. Da får man bare tilgang til langsommere kontrast-detekterende autofokus. Men Dual Pixel-autofokus slår inn når man svitsjer til Full HD-video på 1.920 x 1.080 punkter, hvor man kan filme i opptil 60/50 bilderuter i sekundet.

Canon EOS 850D
KJENT PROFIL: Canon EOS 850D i velkjent Canon-profil, slik vi har sett denne kameraserien i mange år. (Pressefoto: Canon)

Canons speilreflekskameraer er stort sett avhengig av optisk bildestabilisering i objektivet, og det gjelder også EOS 850D – når vi snakker om fotografering. Men under videoopptak slår en fem-aksers digital bildestabilisering inn.

Kameraet greier nå serieopptak på opptil sju bilder i sekund, eller 7,5 bps via Live View. Dette er en økning på ett bilde i sekundet fra EOS 800D, som var utstyrt med Digic 7-prosessoren.

Canon har greid å forbedre batterilevetiden på det nye kameraet, opp fra 600 til 800 bilder etter CIPA-standarden.

Trolig for å holde prisene og vekten ned har Canons kameraer i denne klassen såkalt pentaspeil i søkeren i stedet for pentaprisme. Et pentaprisme består av en stor glassblokk, mens pentaspeil er en enklere løsning bygd opp av et sett med speil, som gir noe større lystap enn i en søker basert på pentaprisme. Hensikten med konstruksjonen er uansett å gjøre motivet synlig i den optiske søkeren.

Alt i alt…

Alt i alt må vi vel si at Canon EOS 850D ser ut til å være en grei, men ikke veldig spennende oppdatering av Canons speilrefleks-utvalg. 4K-video, om enn med noen begrensninger, og et enda litt mer effektivt autofokussystem enn før er vel de viktigste forbedringene.

NY TOPP: Canon EOS 850D erstatter blant annet EOS 77D, men mangler LCD-displayet på topp-panelet som denne modellen hadde. (Pressefoto: Canon)

Men for alle som fortsatt ønsker å benytte speilreflekskamera og som ønsker en noenlunde grei inngangsbillett inn i Canons speilrefleks-verden, ser Canon EOS 850D ut til å kunne være et godt valg.

Har man lyst til å drive litt med video også, kan det nok være mer hensiktsmessig å se på noen av de speilløse alternativene på markedet.

Prisen

Canon EOS 850D kommer i salg i Norge i april 2020 og vil koste cirka 9.500 kroner. En pakkeløsning sammen med 18-55 mm allround-zoomen med optisk bildestabilisering vil koste cirka 10.500 kroner. Ønsker man et objektiv med litt større zoomområde, kan man isteden velge en 18-135 mm allround-zoom, også med bildestabilisator, til en pakkepris på cirka 13.700 kroner.

Canon EOS 850D
KIT: Canon EOS 850D leveres blant annet i denne pakkeløsningen med Canons EF-S 18-135 mm-objektiv. (Pressefoto: Canon)

Tekniske data

Brutto oppløsning25,8 megapiksler
Netto oppløsning24,1 megapiksler
Bildeoppløsning6.000 x 4.000 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 22,3 x 14,9 mm
SensortypeCMOS
LysfølsomhetISO 100-25.600, utvidbart til ISO 51.200
BildestabilisatorKun for video
Fokuspunkter45 krysstype-fokuspunkter i TTL-AF-systemet, 143 AF-punkter på sensorbrikken
ObjektivfatningCanon EF/EF-S
LCD-skjerm3 tommer
LCD-skjermoppløsning1.040.000 punkter
SøkertypeOptisk speilreflekssøker
SøkerforstørrelseCa. 0,82x
Lukkertider30 sek.-1/4.000 sek.
Innebygd blitsJa
SerieopptakMaks ca. 7 bps via optisk søker, ca. 7,5 bps i Live View
VideoformaterMP4, H.264
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerMono
LagringSD/SDHC/SDXC – UHS-I
USBMicro-USB
HDMIMini HDMI-kontakt
MikrofoninngangJa, 3.5 mm
HodetelefonutgangJa
WiFi802.11b/g/n/
BluetoothJa
Batteritid CIPACa. 800 (optisk søker), ca. 310 Live View
VektCa. 515 g inkl. batt.
StørrelseCa. 131 x 102,6 x 76,2 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.