Canon slår et slag for superkort video

INNBYDELSEN: Fjorårets innbydelse til Canons kortfilmkonkurranse. (Illustrasjon: Canon)

Canon har kåret sin første nordiske filmskaper og slår samtidig et slag for ekstremt korte videoer. I november 2019 inviterte Canons nordiske organisasjon til kortfilmfestival og konkurranse i Norden. En av konkurransereglene var at ingen bidrag måtte være mer enn 15 sekunder lange.

Nå er vinneren kåret. Det var den 25 år gamle svenske frilansfotografen Margarita Sheremet som vant konkurransen. Hennes bidrag er en 15 sekunder lang – eller kort – video som viser inntrykk fra en hektisk tur til California og San Francisco.

Margarita Sheremet er den første som kan kalle seg «Canon Nordic Filmmaker».

Tidligere har Canon kåret en rekke «Canon Nordic Photographers», hovedsakelig gjennom fotokonkurranser basert på stillbilder. I dagens digitale kameramarked dreier det seg imidlertid også i stor grad om video, og det ønsket Canon å markere ved å opprette sin egen nordiske kortfilmfestival. Innholdsskapere og videoentusiaster i Norden ble oppfordret til å dele en 15 sekunder lang kortfilm om magien ved historiefortelling, som Canon formulerte det.

Vant fullformat-kamera

Seieren gikk altså til Margarita Sheremet, en ung fotograf og filmentusiast som kom til Sverige med familien fra Russland da hun var seks år gammel. Familien har alltid vært kreativ, forteller hun. – Moren min liker å sy klær, faren min var fotograf, og søsteren min er grafisk designer, sier Margarita Sheremet.

VINNEREN: Margarita Sheremet, den første med tittelen «Canon Nordic Filmmaker». (Pressefoto: Canon)

Selv har hun vært elev ved en svensk filmskole og har hatt en rekke frilans-oppdrag som fotograf og filmmaker.

Hittil har Margarita Sheremet for det meste filmet med sitt Canon EOS M-kamera, men nå er det blitt oppgradering til fullformat. Premien hun mottok fra Canon etter å ha vunnet kortfilm-konkurransen, var et Canon EOS R-kamera og et Canon RF 24-105 mm zoomobjektiv til en samlet verdi av over 35.000 kroner.

– Raskt kamera

– Det som imponerer meg mest i det nye Canon EOS R, er kvaliteten, sier Margarita Sheremet om gevinsten hun fikk. – Jeg har aldri eid et kamera med fullformatsensor før. Det forbløffer meg for hvert bilde jeg tar, og jeg kommer neppe til å bli lei med det første. EOS R er utrolig raskt. Jeg har programmert noen knapper slik jeg vil ha dem, og det føles som om jeg bare sitter her og bytter ISO- og lukkerinnstilling i lysets hastighet, sier hun.

I tillegg inneholder premien også personlig opplæring i bruk av profesjonelt kamerautstyr fra Canon. Dessuten er naturligvis vinnerbidraget publisert på Canons nordiske nettsider – og det vises også her hos Kameranytt.no.

Hvorfor 15 sekunder?

Hva er grunnen til at Canon stilte som krav at konkurransebidragene i videokonkurransen ikke kunne være lengre enn 15 sekunder?

– I dagens samfunn har vi gått fra lange videoopptak til superkorte videoer, men historiene som fortelles, skal inneholde stadig mer, sier Jenni Lindström, markedsdirektør hos Canon Norden.

– Vi har derfor lansert en ny nordisk filmfestival som hyller kunsten å si mer med mindre i et filmformat. Hos Canon lever og ånder vi for historiefortelling – vi vet at et bilde eller en kort filmsekvens kan si mer en tusen ord. Vårt mål er å gi vinneren starthjelp til en karriere innen visuell historiefortelling, forteller Jenni Lindström om tanken bak konkurransen.

PREMIEN: Vinneren av Canons første nordiske filmskaper-konkurranse vant et Canon EOS R-kamera med optikk. (Foto: Toralv Østvang)

Canon har hentet inspirasjon til Fifteen Second Film Festival fra den amerikanske forfatteren Ernest Hemmingway (1899-1961). Ifølge Wikipedia inspirerte han unge forfattere verden over med sitt språk som var preget av en knapp og konsis minimalisme. Nå brukes den samme inspirasjonen til videofilmer der man forteller en stor historie på liten plass.

Den danske dokumentarfilmskaperen Pernille Rose Grønkjær, som har vært juryleder for konkurransen, sier at hun så et enormt kreativt potensiale i tidsbegrensningen på 15 sekunder.

– Begrensninger kan ofte være en fordel for kreativiteten fordi du blir tvunget til å gjøre valg. Fjern det overflødige – for en sterkere historie, sier jurylederen.

«Moments»

Prisvinner Margarita Sheremet sier at videofilmen hennes i Canon-konkurransen var inspirert også av en annen forfatter, britiske Virginia Woolf (1882-1941) og dette sitatet: «I belong to quick, futile moments of intense feeling. Yes, I belong to moments. Not to people.» Sitatet dominerer vinnerfilmen sammen med korte videosekvenser fra et hektisk opphold i California.

– 15 sekunder er kort tid, men California var raskt, intenst og over før det engang hadde begynt. Akkurat som videoen min, «Moments», sier Margarita Sheremet.

VINNERBIDRAGET: «Moments» er tittelen på den 15 sekunder lange vinner-videoen. (Video: Margarita Sheremet)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.