Canon-speilløst med 4K-video

Canon EOS M50
SPEILLØST: Canon EOS M50 viser at Canon satser stadig mer på speilløse systemkameraer. (Foto: Canon)
Canon EOS M50
SPEILLØST: Canon EOS M50 viser at Canon satser stadig mer på speilløse systemkameraer. (Foto: Canon)

Endelig har Canon kommet seg opp på 4K-video med sine speilløse EOS M-kameraer. Gjennombruddet skjer med rimelige EOS M50.

[toc] [For English version, use the language switcher.]

Nye Canon EOS M50, som kommer i salg i Norge i april, er i noen grad en oppfølger til Canon EOS M5, som kom høsten 2016. M5 fikk ganske god mottakelse, men fra enkelte hold kom det kritikk mot at det bare kunne ta opp Full HD-video, ikke 4K.

Kamerablogg.no ga EOS M5 pen omtale, men påpekte at det ikke passet for dem som på liv og død må ha 4K-video.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir

På EOS M50 er dette ønsket innfridd, selv om det er 4K-video med visse begrensninger. Og selve kameraet er egentlig en enklere og vesentlig rimeligere modell enn M5. I så måte snakker vi egentlig mer om en rendyrket forbrukermodell enn et kamera som har ambisjoner i retning av entusiastmarkedet. Selv om enkelte av spesifikasjonene representerer en oppgradering, er ikke minst betjeningen en aldri så liten nedgradering.

Beskåret 4K

4K-videomulighetene på nye Canon EOS M50 har to begrensninger, der den ene kanskje er litt mer vesentlig enn den andre.

For det første er det 4K med ganske kraftig beskjæring. Dataene til 4K-opptakene hentes ut fra et begrenset utsnitt av bildebrikken tilsvarende en beskjæring på 1,6x. Hva betyr det?

Det betyr at hvis man tar opp video med for eksempel et 18 mm-vidvinkelobjektiv, tas videosignalene fra en såpass liten del av bildebrikken at du må gange 18 mm med 1,6 for å få vite hva bildeutsnittet egentlig blir, det vil si tilsvarende 28,8 mm brennvidden.

Canon EOS M50
VLOGGER-VENNLIG: Canon EOS M50 har en LCD-skjerm som kan vris dit man vil. (Foto: Canon)

Men vent litt. Det stopper ikke der. Siden dette er et Canon APS-C-kamera, har vi også en brennviddefaktor å regne med i den forbindelse, det vil si ytterligere 1,6x. Det betyr at bildevinkelen smalner ytterligere inn, slik at brennvidden tilsvarer 28,2 mm ganger 1,6, det vil si 46 mm omregnet til fullformat. Vidvinkelobjektivet på 18 mm, som omregnet fra APS-C ville ha tatt bilder som fra et 28,8 mm vidvinkelobjektiv, blir under 4K-videoopptak nærmest for et normalobjektiv å regne, med videobilder som ser ut som om de er tatt med et 46 mm-objektiv.

Vi snakker altså om en total beskjæringsfaktor på 2,56x.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS 200D – i minste laget?

Trøsten er at man kan gjøre lignende regnestykker med mange andre kameraer også. Canons fullformatkamera EOS 5D Mark IV operer med en beskjæringsgrad på 1,64x på sine 4K-videoopptak. Og i prøvd-omtalen av Nikon D7500, som er et APS-C-kamera akkurat som Canon EOS M50, fastslo vi at den samlede beskjæringsgraden ved 4K-video var på 2,25x. Så Canon er i godt selskap.

Ikke Dual Pixel AF

For det andre: Det som kanskje er mer skuffende, er at Canons fantastiske Dual Pixel Autofocus ikke fungerer i 4K-videoopptak, bare vanlig kontrastdetekterende autofokus. I utgangspunktet betyr det fare for at autofokusen ikke er så nøyaktig og i hvert fall ikke så rask i dårlig lys som man opplever med Dual Pixel AF, som i utgangspunktet er et av Canons sterke kort på hånden.

Derimot fungerer Dual Pixel AF som det skal når man tar ned videooppløsningen til Full HD med 1.920 x 1.080 piksler i stedet for UHD 4K med 3.840 x 2.160 piksler. Og siden dette er et speilløst kamera, har man også full glede av Dual Pixel AF under vanlig fotografering.

Du kan lese mer om hvordan Dual Pixel autofokus fungerer her:

LES OGSÅ: Dual Pixel Canon-video for entusiaster

Da gjenstår det bare å håpe at kommende kameraer i EOS M-klassen vil by på Dual Pixel AF også i 4K. I hvert fall hvis vi snakker om litt mer entusiastorienterte modeller. Det kan godt hende.

Ny bildeprosessor

EOS M50 er det første Canon-kameraet som er utstyrt med den neste generasjonen av Canons bildeprosessorer, Digic 8. Denne er drivkraften bak 4K-videoopptak, 4K-intervallopptak, 4K-stillbilder fra 4K-filmer og mye annet.

Den sikrer også serieopptak i høy hastighet – opptil ti bilder i sekundet i AF-S-modus med låst autofokus og 7,1 bilder i sekundet i AF-C-modus med kontinuerlig autofokus.

Canon EOS M50
SORT ELLER HVITT: Canon EOS M50 kan fås valgfritt i sort eller hvitt. (Foto: Canon)

Digic 8-signalprosessoren skal ifølge Canon by på mange forbedringer av autofokus, automatisk lysoptimalisering, digital objektivoptimalisering og høylystoneprioritet.

Oppløsningen er på APS-C-brikken er på 24 megapiksler netto, samme som på M5.

Tallet på fokuspunkter er økt fra 49 på EOS M5 til 143 på EOS M50.

Sømløs tilkobling

Canon EOS M50 er utstyrt med konstant Bluetooth Low Energy-tilkobling, og kameraet kan kobles opp mot en smartmobil slik at bilder og videoer automatisk kan sendes til mobilen for deling, for eksempel via sosiale medier.

Fra mobilen kan man dessuten vekke kameraet og fjernutløse det. I tillegg kan man enkelt bytte til kraftigere WiFi-oppkobling for eksternt Live View-opptak og overføring av bilder i høyere oppløsning. Man da tappes batteriet fortere.

Gratisappen Canon Camera Connect er tilgjengelig både for Android og iOS. Fra denne kan man fjernstyre Live View-opptak for eksempel til gruppebilder, videoblogger og kreative opptaksvinkler.

LES OGSÅ: Canon EOS M100 i sort, hvitt og grått

Vil man benytte Canons egen skytjeneste, Irista, kan man gjøre det, og bilder kan synkroniseres automatisk og trådløst til PC-er og Mac-er som har Canon Image Transfer Utility 2 installert.

EV-søker

Canon EOS M50 har innebygd elektronisk søker med 100 prosent søkerdekning og oppløsning på 2,36 megapiksler.

LCD-skjermen kan vris og vendes i mange retninger og er på tre tommer, med oppløsning på 1.040.000 piksler.

Blitsskoen er kompatibel med Canons Speedlite-blitser, og kameraet har mikrofoninngang for mulighet til bruk av ekstern mikrofon og dermed bedre lydkvalitet på videoopptakene.

I tillegg har kamera micro-HDMI-utgang. Derimot er det ingen hodetelefonutgang.

Nytt Raw-format

Kameraet er også det første som kan benytte Canons nye 14-bits CR3 Raw-format i tillegg et nytt C-Raw-format. Dette genererer Raw-filer i full oppløsning samtidig som filstørrelsen reduserer med 30-40 prosent sammenlignet med standard Raw-filer.

Kameraets korteste lukkertid er 1/4.000 sekund, mens lengste er 30 sekunder. Lysfølsomheten går fra ISO 100 til ISO 25.600, utvidbart til ISO 51.200 ukalibrert.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS 77D – flott til video

Det nye kameraet er lett, med en oppgitt vekt på kamerahuset på 390 gram med batteri. Dimensjonene er 116 x 88 x 59 mm. Batterikapasiteten er beskjeden, bare 235 bilder etter CIPA-standarden.

Prisene

Når Canon EOS M50 kommer i salg i april, vil veiledende pris for kamerahuset være 5.899 kroner. Pakkeløsning med 15-45 mm-objektiv vil koste 7.299 kroner.

Til sammenligning koster Canon EOS M5 nå rundt 9.300 kroner, ifølge Prisjakt.no. Da det ble lansert høsten 2016, var veiledende pris 11.269 kroner. Det betyr at EOS M50 har en startpris ned mot nesten det halve av hva M5 kostet da det var nytt på markedet.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.