Kameranytt.no

Canon supplerer dyrt kamera med billig optikk

Canon-objektiver
KONTROLLRING: 100-400 mm-objektivet har en kontrollring som kan brukes til å styre flere forskjellige funksjoner. (Pressefoto: Canon)

Canon har lansert et lett og ganske rimelig 16 mm-vidvinkelobjektiv og en telezoom på 100-400 mm i samme klasse. Lanseringen skjedde samtidig med at Canon endelig kom i havn med lanseringen av et av sine dyreste systemkameraer, EOS R3 til 67.000 kroner. En lansering med store kontraster, altså.

Noen vil kanskje til og med si selvmotsigelser. Nok om det. La oss først se litt på Canons optikk-strategi.

Lyssterk og med høy optisk kvalitet, men dyr og tung. Det var det som preget mye av den første optikken som Canon kom med etter sin inntreden i verdenen for speilløse fullformatkameraer høsten 2018. Strategien som Canon valgte, bidro til at Canons satsing på speilløse fullformatkameraer så ut som noe som bare var myntet på den velhavende delen av proffmarkedet. Hobbyfotografer på stramt budsjett hadde ikke noe der å gjøre.

Canon-objektiver
FULLFORMAT ELLER APS-C: Stiller man om kameraet til å videofilme i APS-C-beskjæringsformat, omdannes 16 mm-objektivet i praksis til et 26,5 mm-objektiv. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

I ettertid ser Canons strategi ut til å ha vært fornuftig likevel – og ganske bred og omfattende når det gjelder målgruppene. I hvert fall i lys av det faktum at det nå viser seg at Canon også har tenkt ganske mye på hobbyfotografene. Det var bare så enormt viktig å sikre seg støtten fra de mest kravstore av de profesjonelle fotografene først. For eksempel dem med pressepass til Tokyo-OL. Canon ser nå ut til å ha full speilløs-tillit hos proffene. I tillegg gir strategien vekstpotensial også hos de forskjellige grupperingene av entusiaster. Og hos hobbyfotografene.

Det skyldes ikke minst at det nå endelig begynner å komme et litt større utvalg av Canon RF-objektiver av den typen som jeg – og mange med meg – har vært med på å etterlyse lenge: Kompakte og lette objektiver til folkelige priser, men fortsatt med god bildekvalitet, om enn av forståelige grunner ikke på nivå med objektiver som koster ti ganger så mye.

Canon-objektiver
NYE KAMERAER: Det blir spennende å se om det økende utvalget av forholdsvis rimelige RF-objektiver fra Canon snart utløser lanseringen av ett eller flere EOS R-kamerahus som ligger lavere i pris enn R6 på bildet? (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Dernest må den mer folkelige optikken følges opp med mer folkelige kamerahus. Canon EOS RP fra 2019 er for lengst modent for en oppfølger. Jeg prøvde det i sin tid og likte det godt til sitt bruk, men ville nok ha forlangt mer selv fra et forbrukerkamera i dag. Dette gjelder særlig på bildestabilisering og på 4K-video, som har store begrensninger på EOS RP. Og her tror jeg faktisk Canon har spennende ting på gang.

Men nok om det – det var objektiver vi skulle se nærmere på i denne omgang, ikke ryktene om kommende kameraer.

Canon-objektiver
LETT OG KOMPAKT: RF 16mm F2.8 STM veier bare 165 gram og fyller ikke opp fotobagen noe særlig. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Entusiaster og innholdsskapere

Såkalte innholdsskapere er etter hvert blitt en av kamerabransjens mest attraktive målgrupper. De matcher ikke proffene helt når det gjelder kravspesifikasjoner, men anses for å være litt mer kravstore enn vanlige forbruker-fotografer, kanskje litt mer i retning av den litt diffuse gruppen som kalles entusiaster. Canon bruker betegnelsen «neste generasjon entusiaster og innholdsskapere» i pressemeldingen til å beskrive hovedmålgruppene til de to nye objektivene som nå er lansert, det nevnte 16 mm vidvinkelobjektivet og telezoomen på 100-400 mm.

Canon ønsker å gi disse brukergruppene en mulighet til å bygge opp en utstyrsbag med stort potensial til en overkommelig pris, skriver Canon i pressemeldingen.

Canon-objektiver
SPORT OG NATUR: Sportsfotografering, om ikke helt på OL-nivå, samt natur og dyreliv peker seg ut som aktuelle motivområder for det nye 100-400 mm-objektivet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

RF 16mm F2.8 STM

Canon EOS RF 16mm F2.8 STM er R-seriens første fastobjektiv med ultravidvinkel og er ikke minst myntet på videobloggere – vloggere – som gjerne vil være tett innpå kameraet sitt når de prater med seerne sine. Objektivet egner seg imidlertid godt også til landskaps-, arkitektur- og astrofoto, hevder Canon.

16 mm-objektivet er det første objektivet med fast brennvidde som kan regnes som ultravidvinkel i EOS R-systemet, ifølge Canon. Med største blender på f/2,8 er dette et lyssterkt objektiv for klassen og egner seg godt til astrofoto og til fotogrfering i svakt lys, men likevel med forholdsvis kort lukkertid.

Canon-objektiver
SISTE MOTE: Det er visst in å lansere kompakte objektiver akkurat nå. Nikon er midt oppe i lanseringen av «pannekakeobjektiver» på henholdsvis 40 og 28 mm, og nå kommer Canon med et 16 mm-objektiv i samme klasse. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Hvis man ønsker litt smalere vinkel til videoopptak, kan man stille om sitt EOS R-kamera til å ta opp i APS-C-beskjæringsmodus i stedet for i fullformat. Da er objektivet effektivt forvandlet til et 25,6 mm-objektiv.

Steppmotor-løsning gjør at STM-fokusmotoren gir en jevn og tilnærmet lydløs fokusering, ypperlig for videoopptak.

Nærgrensen er på bare 0,13 meter, ypperlig for alle som vil tett innpå motivet.

Både vloggere og andre brukergrupper vil sikkert sette pris på at vekten er så lav som 165 gram, noe som gjør at objektivet knapt merkes i fotobagen.

RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Canon-objektiver
LITT LYSSVAKT: Man må ofre litt lysstyrke for å få et så kraftig zoomobjektiv til såpass moderat pris som hva det nye 100-400 mm-objektivet koster. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canon EOS RF 100-400mm F5.6-8 IS USM er en telezoom som naturligvis bringer mange typer motiver nærmere, og er et godt valg blant annet til sports- og naturfotografering, fremholder Canon.

Noen vil sikkert reagere på at objektivet har svak lysstyrke, særlig i telemodus. Da er lysstyrken bare f/8. Den samme kritikken husker jeg kom fram da jeg for et par år siden kjøpte meg et sammenfoldbart 16-50 mm-objektiv myntet på APS-C-kameraer med lysstyrke på f/3,5 i vidvinkelmodus og bare f/6,3 i telemodus. I debatten rundt objektivet var det imidlertid en del som påsto at selv om lysstyrke på f/6,3 kunne oppleves som slitsomt dårlig med et eldre speilreflekskamera, ville man oppleve det som mye bedre med et moderne speilløst systemkamera, som håndterer svakt lys mye bedre. Mine egne erfaringer støtter vel denne påstanden i stor grad. Det gjenstår naturligvis å se om det samme vil være tilfelle med Canons 100-400 mm-objektiv. Forskjellige fotografer har forskjellige behov, men det er grunn til å tro at det vil fungere helt OK for en god del.

Nærgrensen på det nye objektivet er 0,88 meter, som oppnås ved 200 mm brennvidde, og største forstørrelse er 0,41x, som oppnås ved 400 mm brennvidde.

I motsetning til 16 mm-objektivet har telezoomen integrert optisk bildestabilisering som ifølge Canon gir en stabiliseringsgrad tilsvarende 5,5 lukkertrinn. Bildestabiliseringen øker til opptil seks steg når objektivet bruker på kameraer med innebygd bildestabiliseringen i kamerahuset.

Objektivet har en Nano USM-fokusmotor, og Canon lover jevn og rask fokusering. Kontrollringen på objektivet kan brukes til å kontrollere både blender, lukkertid, ISO-innstilling og eksponeringsinnstilling.

Telezoomen veier bare 635 gram. Portabelt nok til å følge med på lange vandringer på jakt etter egnede motiver, skriver Canon i pressemeldingen. Det stemmer sikkert. For kuriositetens skyld kan vi nevne at en nesten sammenlignbar telezoom i Canons øverste klasse, Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, veier 1.365 gram, uten sammenligning for øvrig. Dette er et kostbart objektiv i Canons L-klasse til den nette sum av nesten 38.000 kroner.

Prisen

Canon RF 16mm F2.8 STM har salgsstart i oktober 2021 med en veiledende pris på cirka 3.850 kroner.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM kommer også i salg i løpet av oktober. Her er prisen satt til cirka 8.300 kroner.

Canon-objektiver
TILBEHØR: Solblenderen ET-74B er tilbehør til 100-400 mm-objektivet for 1.140 kroner. Det passer også til EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Brennvidde100-400 mm fullformat
Lysstyrkef/5,6 (vidvinkel) – f/8 (telemodus)
Minste blenderåpningf/32 ved 100 mm, f/45 ved 400 mm
Antall bladlameller9
Konstruksjon12 linseelementer i 9 grupper
ObjektivfatningCanon RF-fatning
FokuseringssystemNano USM-fokuseringsmotor
Maks forstørrelsesgrad0,41x
Nærgrense0,88 m fra fokusplanet
Filterdiameter67 mm
Optisk bildestabilisering5,5 steg (CIPA)
LengdeCa. 164,7 mm
DiameterCa. 79,5 mm
VektCa. 635 gram
Canon-objektiver
KLASSE: Canons nye 100-400 mm-objektiv (bildet) hører ikke hjemme i L-klassen av Canon-objektiver og koster derfor mindre enn en fjerdedel av Canons 100-500 mm-objektiv med en L i navnet. Men det er likevel neppe riktig å kalle 100-400-millimeteren for et andreklasses objektiv av den grunn… (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data Canon RF 16 mm F2.8 STM

Brennvidde16 mm fullformat
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/22
Antall bladlameller7
Konstruksjon9 linseelementer i 7 grupper
ObjektivfatningCanon RF-fatning
FokuseringssystemSTM-fokuseringsmotor
Maks forstørrelsesgrad0,26x
Nærgrense0,13 m fra fokusplanet
Filterdiameter43 mm
Optisk bildestabilisering
LengdeCa. 40,1 mm
DiameterCa. 69,2 mm
VektCa. 165 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.