Kameranytt.no

Canon tilbyr ombygging

Canon EOS 5D Mark IV
CINEMA-FUNKSJONER: Canon EOS 5D Mark IV får nå enda mer profesjonelle videoegenskaper. (Foto: Canon)
Canon EOS 5D Mark IV
CINEMA-FUNKSJONER: Canon EOS 5D Mark IV får nå enda mer profesjonelle videoegenskaper. (Foto: Canon)

Vil gi mer profesjonelle videoopptak med Canon EOS 5D Mark IV.

[toc] Canon tilbyr seg å gjøre det mulig å bruke Canon Log, også kalt C Log, med 5D Mark IV. Dette innebærer at videoopptak fra kameraet kan tilpasses profesjonell fargegradering under videoredigeringen.

Én av konsekvensene av en slik oppgradering er at EOS 5D Mark IV enklere enn før vil kunne brukes sammen med Canons profesjonelle Cinema EOS-videokameraer i video- og filmprosjekter der man benytter flere kameraer til opptakene.

LES OGSÅ: Canon forbedrer via fastvare

Opptak fra et hvilket som helst kamera kan da kombineres og fargene samkjøres i en enkel prosess for fargegradering. Dermed får opptakene et samkjørt fargeinntrykk og et sømløst uttrykk uavhengig av hvilket kamera opptakene kommer fra, lover Canon.

Må utføres på verksted

Kunngjøringen av den nye oppgraderingen kommer bare en uke etter forrige fastvareoppgradering for 5D Mark IV. Fastvareoppgraderingen som Canon nå har kunngjort, skiller seg imidlertid fra vanlige firmware-oppgraderinger ved at den ikke kan lastes ned. I stedet må kameraet leveres inn på et autorisert Canon-servicesenter. Og i motsetning til vanlige fastvareoppgraderinger er den heller ikke gratis.

I den norske pressemeldingen er ikke prisen nevnt, annet enn med en formulering om at «fastvareoppdateringen kan kun kjøpes og utføres hos Canons autoriserte servicesentre».

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir

På Canons amerikanske nettsider ligger det imidlertid mer informasjon om saken, blant annet om at oppgraderingen i USA vil koste 99 dollar pluss eventuell frakt. Med norsk merverdiavgift skulle dette tilsi en pris på rundt 1.075 kroner.

På enkelte fotonettsteder har det faktum at fastvareoppgraderingen ikke er gratis, ført til kritikk mot Canon i debattforumene. Men kritikken kommer trolig fra folk som ikke har noen tilknytning til de profesjonelle videomiljøene som denne oppgraderingen er myntet på. Der anses nok dette som en trivialitet.

Det kan også være verdt å minne om at hos enkelte andre kameramerker er funksjoner med navn som V-Log og S-Log kanskje innebygd i kameraet, men med krav om at man må betale en ekstra lisens for retten til å aktivere og bruke funksjonen.

Canon Log

Canon Log eller C Log er en funksjon som EOS 5D Mark IV nå arver fra Canons videokameraer i Canon Cinema EOS-serien. Funksjonen gir forbedret dynamisk omfang – ifølge Canon på opptil hele 800 prosent – og gjør det som sagt enklere å drive profesjonell fargegradering under videoredigeringen.

Canon EOS 5D Mark IV
VIDEOKAMERA: Det digitale speilreflekskameraet Canon EOS 5D Mark IV kjøpes også av mange som trenger et profesjonelt videokamera. (Foto: Toralv Østvang)

Canon hevder at når man bruker C Log på 5D Mark IV, vil en ISO-innstilling på 400 og høyere gi et dynamisk omfang tilsvarende opptil 12 trinn, perfekt til opptak i vanskelige lysforhold.

C Log reduserer også bildestøy, særlig i skyggeområder som kan dukke opp under fargegraderingsjobben. Den nye fastvaren gir mer fleksibel fargegradering i opptak via produksjon av nøyaktige farger med mindre fargespenn, ifølge Canon.

LES OGSÅ: Alt om Canons nye 5D Mark IV

Det finnes en masse varianter av den såkalte log-teknikken, som i praksis går ut på tilsynelatende det motsatte av å øke det dynamiske omfanget. Når man har aktivert denne funksjonen, ser opptakene ut som om de er flate, kjedelige og litt for mørke, med elendig kontrastnivå.

Men videoopptakene man ser på LCD-skjermen, representerer bare et mellomsteg til den ferdige videoen. Opptakene krever redigeringen på PC-en der man utfører såkalt fargegradering (color coding), der den utvidede dynamikken i opptakene «frigjøres».

Canon Log fungerer sammen med en rekke innebygde funksjoner i Canon EOS 5D Mark IV og utvider i noen grad funksjonaliteten. Løsningen fungerer med for eksempel 4K-video, Canons Dual Pixel-autofokusløsning og under HD-opptak på både 60 og 120 bilderuter i sekundet.

Hva er fargegradering?

Fargegradering går blant annet ut på å sikre at klippene som kommer etter hverandre, matcher hverandre i fargetone, eksponering og så videre, at distraherende elementer blir dempet, og omvendt, at viktige elementer i videobildet blir fremhevet, og mye annet. Fargegradering kan også gå ut på å gi bestemte sekvenser i filmen et annerledes utseende enn resten av filmen, for eksempel en drømmesekvens eller lignende.

Ekspertene diskuterer hvordan begrepene har endret seg i overgangen fra film til digitale medier, for eksempel om hva som er forskjellen på fargekorrigering og fargegradering.

LES OGSÅ: Video for bedriftsmarkedet

Grensene er flytende og begrepene går over i hverandre, men i en av artiklene jeg har lest om dette snakker forfatteren om at man først gjør fargekorreksjoner for å rette opp feil i eksponering, hvitbalanse og bildestøy i de enkelte opptakene separat. Deretter går man over til fargekoding hvor man i større grad ser på helheten – at klippene matcher hverandre og at lys og farger brukes slik at blikket dras til de viktigste elementene i sekvensene.

Canon Log innebygd

Fra en gang utpå sommeren vil man kunne bestille nye Canon EOS 5D Mark IV-kamaerahus med Canon Log innebygd. Pris og leveringstidspunkt vil bli kunngjort senere.

Les mer om Canon Log her.

Video om C Log

Canon har lagt ut en video som gir en grundig gjennomgang av Canon Log-oppgraderingen. Du kan se den nedenfor.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.