Canon titter på stjernene

Canon EOS Ra
SE PÅ STJERNENE: Canon EOS Ra med objektivadapter for Canon EF 300mm F 2.8L IS II USM FSL. (Pressefoto: Canon. Montasje: Kameranytt)
Canon EOS Ra
SE PÅ STJERNENE: Canon EOS Ra med objektivadapter for Canon EF 300mm F 2.8L IS II USM FSL. (Pressefoto: Canon. Montasje: Kameranytt)

Nye Canon EOS Ra blir neppe noen storselger på kameramarkedet, men de som driver aktivt med astro-fotografering, kan glede seg over at Canon endelig er kommet med et fullformat-kamera som er tilpasset fotografering av stjerner og stjernetåker.

[toc] Canon EOS Ra er en spesialversjon av Canon EOS R, med den samme fullformat-bildesensoren på vel 30 megapiksler netto, men med modifiseringer først og fremst knyttet til lavpass-filteret, slik at det er bedre i stand til å fange de unike fargene i stjernebilder og det ytre verdensrom.

Stikkord: Infrarødt

Infrarødt lys er et av stikkordene knyttet til astro-fotografering, som altså omfatter fotografering av både den synlige stjernehimmelen og av elementer i det ytre rom som ikke er synlig for det menneskelige øyet – eller for vanlige kameraer.

Infrarødt lys er usynlig for oss mennesker, men i utgangspunktet kan infrarødt lys ses av kameraer. Problemet er at det kan forvirre autofokus-systemet, og derfor er tradisjonelle kameraer utstyrt med filter over bildesensoren som blokkerer ultrafiolett og infrarødt lys.

Canon EOS Ra
STJERNEKLART: Dette er nok et stemningsfullt bilde sett fra en astro-fotografs side. (Pressefoto: Canon)

Men da kan heller ikke vanlige kameraer brukes til å fotografere stjernetåker langt unna. Slike «interstellare» støvskyer består i hovedsak av hydrogen og helium, og det er det infrarøde lyset som gir disse stjernetåkene den karakteristiske rødfargen. UV/IR-filteret i vanlige kameraer blokkerer dette infrarøde lyset.

Mer hydrogen-alfa-lys

Det nye Canon EOS Ra-kameraet har et nytt IR-filter som slipper igjennom fire ganger så mye av det såkalte hydrogen-alfa-lyset enn det vanlige EOS R-kameraet greier å håndtere gjennom lavpassfilteret i kameraet.

Canon EOS Ra
ASTRO: Nytt astro-kamera fra Canon, Canon EOS Ra. (Pressefoto: Canon)

H-alfa eller Ha har en bølgelengde på 656,3 nanometer. 656,3-nanometer-bølgelengden ligger altså nær infrarødt lys. Derfor er Ha den letteste måten for astronomer å spore ionisert hydrogen i gass-skyer – hydrogen er hovedbestanddelen i tåkeskyer i universet.

Litt rare farger

Canon skriver selv at nye EOS Ra også kan brukes som et vanlig kamera, akkurat som Canons tidligere astro-kameraer. Men som en konsekvens av høyere sensitivitet for noen av de infrarøde frekvensene vil enkelte farger se litt rare ut. For eksempel vil kameraet få med seg farger i blomster og fibre som det menneskelige øyet – og vanlige kameraer – ikke kan se.

Kameraet kan visstnok også gi litt mindre flatterende farger i portretter i enkelte typer lys.

Canon EOS Ra
30 MEGAPIKSLER: Canon EOS Ra har den samme bildebrikken på cirka 30 megapiksler netto som fjorårets EOS R. (Pressefoto: Canon)

Hos Sky & Telescope – se nedenfor – heter det imidlertid at Ra-kameraet godt kan brukes til vanlig fotografering på dagtid, med hvitbalansen på auto eller dagslys. Men fargetemperaturen ligger gjerne rundt 2.200 Kelvin-grader mer mot blått enn vanlig, heter det.

Du kan lese Canons egen grundige innføring i bruken av Canon EOS Ra her – på engelsk.

En tidlig test

Nettstedet Sky & Telescope fikk låne et tidlig eksemplar av Canon EOS Ra før lanseringen nå tidlig i november og var dermed blant de første som var ute med en (foreløpig) testomtale av det nye astro-kameraet. Førsteinntrykket var blant annet at bildestøynivået er lavt selv ved de høye ISO-innstillingene som ofte brukes under astro-fotografering.

Canon EOS Ra
PÅ TELESKOP: Det er mange løsninger for å feste Canon EOS Ra på et teleskop. (Pressefoto: Canon)

30 ganger forstørrelse

Astro-fotografering skjer gjerne med manuell fokus, og Canon EOS Ra har derfor fått en forstørrelses-faktor på 30x for manuell sjekk av fokus, mot 10x på den vanlige EOS R. Forstørrelsen synes både på LCD-skjermen bak på kameraet og i den elektroniske søkeren.

Canon hevder imidlertid at siden Canon EOS R og Ra har autofokus som fungerer helt ned til nesten totalt mørke, -6 EV, vil man få gode resultater også ved bruk av autofokus under astro-fotograferingen.

Ifølge Canon er EOS Ra det første astro-kameraet på markedet som kan brukes til filmopptak og intervallopptak i 4K.

Canon EOS Ra
RUNDT OG RUNDT: Slik kan også et astro-fotografi se ut når man har brukt lang nok eksponering. (Pressefoto: Canon)

Canon EOS Ra kan bruke de fleste RF-, EF- og EF-S-objektivene til Canon, og det skal også være mange mulige løsninger tilgjengelig for å bruke kameraet på teleskop med tredjeparts-adaptere. I den forbindelse påpeker Canon for øvrig at siden EOS Ra er et speilløst kamera, gir det mindre fare for vibrasjoner når det er montert på et teleskop enn de tidligere speilrefleks-baserte astro-kameraene gjorde.

Konkurrentene

Konkurrerende astro-kameraer på markedet er blant andre fullformat-kameraet Nikon D810A, men det er over fire år gammelt. Canon selv har holdt på med astro-kameraer lenge. I 2005 kom Canon EOS 20Da, etterfulgt av Canon EOS 60Da i 2012. Begge disse modellene var APS-C-kameraer.

ASI294MC Pro
ASTRO-KAMERA: Eksempel på et dedikert astro-kamera, ASI294MC Pro fra selskapet ZWO. (Foto: Produsenten)

Det er også en del som bruker Sony-kameraer til astro-fotografering, selv om Sony foreløpig ikke har lansert noe dedikert astro-kamera. Blant annet har jeg funnet testomtale av Sony a7S vurdert til astro-fotografering på BBCs nettsted for Sky at Night-magasinet.

Det finnes også dedikerte astro-kameraer som mangler både skjerm og kamera-kontroller og som må styres ved hjelp av dedikert programvare på en medbrakt bærbar PC – eller i våre dager en mobil, med kameraet montert på et teleskop. Et eksempel på slike kameraer er ASI294MC Pro fra selskapet ZWO.

Prisen

Canon Norge har gitt Canon EOS Ra en veiledende pris på cirka 31.000 kroner. Dette er altså prisen for kamerahuset uten noe optikk. Prisen for det vanlige Canon EOS R-kamerahuset ligger til sammenligning på rundt 24.000 kroner.

Canon EOS Ra kommer i salg i desember 2019.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.