Med to nye kompakt-kameraer og et nytt objektiv med motor-zoom vil Canon nå prøve å vinne tilbake innholdsskapere og videobloggere som har vandret over til mobilkamera-siden.
Kan kameraprodusentene som tidligere gjorde det så godt med kompakt-kameraer, lykkes i kampen mot mobil-kameraene? De sistnevnte tok jo i sin tid nesten livet av det en gang så blomstrende digitale kompaktakamera-markedet.
Det nye våpenet ser ut til å bli nettopp de gamle kompakt-kameraene – i ny drakt. Ikke minst kompakt-kameraer tilpasset behovene til dagens innholdsskapere, der video og video-blogging står i høysetet. I klartekst: Tiktok-generasjonens kamera-behov.
Med andre ord – står vi foran kompakt-kameraenes revansj? Eller kompakt-kameraenes comeback, om du vil?

Temaet har vært diskutert på mange foto- og kamera-nettsteder det siste året. Mer om det lenger ned i artikkelen. Men først litt mer om de nye Canon-produktene.
To nye Canon-kameraer
Canon lanserer i disse dager to nye kameraer. Det ene er et klassisk kompakt-kamera med innebygd zoomobjektiv, det andre et kompakt og moderne speilløst system-kamera med utskiftbar optikk.
Det de har til felles i tillegg til kompakt utforming, er at begge mangler søker. Jeg synes allerede at jeg hører ramaskriket fra mange fotoentusiaster: – Nei, da er dette helt uaktuelle kameraer for meg!
Det har de sikkert rett i – for sin del. Men for dem som tilhører de facto-målgruppen for disse kameraene, unge videoentusiaster og videobloggere, er det definitivt LCD-skjermen som gjelder.

Tenk bare på dette med å gjøre videoopptak med bevegelig kamera, for eksempel at man filmer mens man går. Da er man garantert å få videoopptak med ubehagelige rystelser hvis man holder kameraet klemt inn mot hodet for å se i søkeren mens man går og filmer. Holder man derimot kameraet litt ut fra kroppen og bruker LCD-skjermen til å komponere videoopptaket, fungerer armene nærmest som en gimbal. Man får mye mykere kamerabevegelser – ypperlig for video.

Så i den rette målgruppen vil de færreste savne søkeren. De slipper å betale for noe de ikke trenger. Men kan glede seg over at de likevel kan ta stillbilder innimellom, hvis de vil det. Siden dette er et hybrid-kamera. Dessuten startet mange av dem kanskje vlogge-virksomheten sin med mobilkamera. Da er de jo allerede vant til å komponere bildene og videoopptakene sine på skjerm. De vil aldri savne søker.
EOS R50 V
Canon EOS R50 V er toppmodellen av de to nye kameraene som Canon lanserer nå. Dette er et speilløst systemkamera som kan benytte et hvilket som helst EOS R-objektiv. Men Canon håper nok at mange kjøper kameraet sammen med det nye objektivet med det lange navnet Canon RF-S 14-30mm F4-6.3 IS STM PZ, som lanseres samtidig – og som tilbys i en pakkeløsning sammen med R50 V-kameraet.


Blant detaljene som vitner om en videosentrisk tankegang bak EOS R50 V, er at kameraet har to festepunkter for montering på stativ eller i gimbal. I tillegg til det tradisjonelle stativfestet på undersiden finner vi også et stativfeste på den ene siden. Kjekt når man vil videofilme på høykant for deling på Tiktok, Facebook og andre sosiale medier.
Tross den kompakte utformingen byr Canon EOS R50 V på muligheter for høy videokvalitet, for eksempel oversamplet 4K-video og 10-bits Canon Log 3-video internt. Dessuten støtter kameraet 4-kanals lydopptak. Du trenger atlså ikke lenger et rådyrt Canon Cinema-kamera – en kamera-familie Canon introduserte i 2012 med priser på opptil seks-sifrede beløp – for å få tilnærmet filmatisk – cinematic – kvalitet på videoopptakene.
Kameraet har for øvrig en egen «live stream»-knapp for at man kjapt og enkelt skal kunne strømme video direkte fra kameraet.
Canon EOS R50 V er for øvrig et 24-megapikslers kamera drevet av Canons Digic X-bildeprosessor. Kameraet er designet med tanke på at brukeren må jobbe alene med sine foto- og video-opptak. Derfor kan mange av innstillingene endres via LCD-skjermen, selv om kameraet har et godt utvalg med knapper, hjul og ratt også. Inklusive en ekstra opptaks-knapp foran på kamerahuset – kjekt for selfie-videoopptak. Takket være firekanals-lyd kan man jobbe med flere lydkilder og mikrofoner i podkaster og intervjuer.
Canon PowerShot V1
Det andre kameraet som lanseres nå, Canon PowerShot V1, er nok modellen som i størst grad bidrar til spekulasjonene om at vi nå begynner å se konturene av de digitale kompakt-kameraenes comeback på markedet. PowerShot-navnet bringer tankene tilbake til en tid da Canon herjet på salgslistene med sine kompakt-kameraer i mange forskjellige former og fasonger.

Og med en imponerende lang liste av lanseringer. Bare for å ta et eksempel: I 2014 alene lansert Canon hele 14 forskjellige kameraer med Powershot i navnet – ifølge en oversikt på nettstedet DP Review. Her snakker vi om alt fra kameraer som kunne se ut som krympede speilrefleks-kameraer til små kameraer på størrelse med en liten mobiltelefon. De sistnevnte fikk lett plass i en trang lomme når objektivet var trukket tilbake.
Canon PowerShot V1 er utrustet med en nyutviklet Type 1.4-bildebrikke som er omtrent så stor som en Four Thirds-brikke. Men proporsjonene er litt annerleds. Four Thirds-brikken har – som benevnelsen antyder – proporsjoner tilsvarende 4:3, mens Type 1,4-brikken til Canon er en 3:2-brikke.
Uansett snakker vi om en bildebrikke som er vesentlig større enn brikkene i de fleste mobil-kameraer, noe Canon-folkene er ivrige på å understreke.

Canon PowerShot V1 har noen egenskaper som må kalles ganske profesjonelle. For eksempel er autofokus-systemet arvet – om enn noe nedskalert – fra Canon EOS R6 Mark II, som er et forholdsvis profesjonelt kamera i 25.000-kronersklassen.
Kameraet har også en velutviklet optisk stabilisering i det innebygde objektivet – Canon har lang erfaring i å konstruere gode optiske stabiliserings-løsninger. Dessuten er autofokus-løsning solid: Canons mangeårige Dual Pixel CMOS AF II, med dobbelt sett av fotodioder per piksel på brikken.
Tross den beskjedne størrelsen har PowerShot V1 kontakt for både ekstern mikrofon og hodetelefon.
Canon RF-S 14-30mm F4-6.3 IS STM PZ
Det spesielle med det nye 14-30 mm-objektivet – med det lange navnet – er at det er det første RF-objektivet som har innebygd zoom-motor. Med objektivet frir Canon åpenbart til vloggerne – altså video-bloggerne – fordi jevn og kontrollert zooming er blant video-elementene som skiller dyktige vloggere fra uskolerte nybegynnere.

Motorzoom er jo standard på videokameraer, men når man zoomer under videoopptak med et speilløst systemkamera eller speilrefleks-kamera, må man jo som regel zoome manuelt. Og da kan det være vanskelig å matche den jevne og behagelige zoomingen som motorzoom-funksjon byr på. Dette har Canon nå tatt konsekvensen av med sitt nye motorzoom-objektiv.
Motorzoom-løsninger for utskiftbar optikk har tradisjonelt vært forbundet med noe som er dyrt, tungt og krever en del fikling. Som for eksempel en løsning fra Canon som ble presentert her hos Kameranytt.no i november 2023. Da lanserte Canon sitt nye Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z-objektiv, et avansert objektiv myntet både på pressefotografer og filmskapere.
På et av pressebildene var objektivet montert på et Canon EOS C70-cinemakamera med Power Zoom-adapteren PZ-E2B. Objektivet kostet ved lanseringen cirka 46.300 kroner, motorzoom-adapteren cirka 20.700 kroner og kamerahuset koster i dag cirka 60.000 kroner. Til sammen altså rundt 127.000 kroner. Samlet vekt på kamerahus, objektiv og motorzoom er vel 3,1 kg.

Til sammenligning vil man til sommeren kunne få kjøpt Canon EOS R50 V-kameraet i en pakkeløsning med det nye 14-30 mm motorzoom-objektivet for cirka 12.400 kroner, og den samlede vekten vil være cirka 550 gram – 14-30 mm-objektiv veier bare 181 gram. Jeg vet hvilken av de to løsningene jeg ville ha foretrukket å bære med meg. Og hvilken jeg kanskje hadde hatt råd til også, hadde det ikke vært for at jeg nettopp fikk vite at jeg får baksmell på skatten i år…

Zoomingen med 14-30 mm-objektivet kan for øvrig fjernstyres fra mobil eller via USB. Nok et eksempel på tilpasning til dem som jobber alene.
Er du klar for en ny kompaktkamera-bølge?
I en tidlig fase av digitalkamera-revolusjonen fra rundt årtusenskiftet og oppover var det de forholdsvis små pek-og-klikk-kameraene som dominerte. Altså de som hadde en litt mer aggresiv betegnelse på engelsk: point-and-shoot cameras.
De to fremste kjennetegnene var en forholdsvis liten bildebrikke og et fastmontert objektiv. Altså ikke et utskiftbart objektiv, men gjerne et zoom-objektiv. De første digitale speilrefleks-kameraene var altfor dyre for folk flest, selv om dette endret seg etter hvert, med Canon EOS 300D i 2003 og Nikon D70 i 2004 som fortroppen. Etterpå fikk vi en tilnærmet digital speilrefleks-revolusjon, men da hadde allerede mobil-kameraene begynt å skape trøbbel for kamera-produsentene.

I første omgang var det kompakt-kamerasalget som fikk svi, men det er rimelig å tro at også det digitale speilrefleks-salget ble hemmet av folks begeistring for mobil-kameraene, som med årene er blitt et stadig bedre fotografisk verktøy. Speilrefleks-markedets etterfølgere, de digitale speilløse system-kameraene, har vel aldri greid å bli noe produkt for de store massene, i hvert fall ikke slik kompakt-kameraene var i sin tid. For her har kamera-produsentene i stor grad greid å prise seg ut av den folkelige delen av markedet.
Så da er spørsmålet: Hva blir det til med det som enkelte spår som markedsrevolusjonen til den nye generasjonen kompakt-kameraer? Blir den noe av?
Vel, hvis kamerabransjen virkelig hadde trodd på den, så kunne den kanskje ha blitt en realitet. Men det ser ut som om bransjen ikke helt tør å tro på en ny bølge med drastisk vekst i salget av kompakte digitalkameraer med innebygd optikk. Se bare på Fujifilm X100VI, lansert tidlig i 2024. Over ett år senere er kameraet fortsatt nesten umulig å få tak i hos fotohandlerne. Hvis man er heldig, kan man kanskje få kjøpt kameraet pent brukt, eller kanskje ikke engang pakket ut, på Ebay. Til opp mot det dobbelte av butikkprisen. Hvorfor? Fordi produsenten ikke ser ut til å ha hatt nok tiltro til konseptet til å bygge opp tilstrekkelig produksjonskapasitet til å møte etterspørselen.
Samtidig ser man stor etterspørsel etter aldrende kompakt-kameraer som Canon G7X Mark III og Ricohs GR-modeller. Det er også verdt å merke seg at Leicas nyeste kompakt-kamera, D-Lux 8, etter sigende er vanskelig å få tak i hos fotohandlerne. Etterspørselen er åpenbart mye større enn den litt nølende mottakelsen kameraet har fått i fotopressen, som vel heller ikke har greid å forutse kompakt-kameraenes gjeninntreden på markedet.

Alt dette kan tolkes i flere retninger, men mye tyder på at det er mange blant oss som gjerne kan tenke seg å la mobilkameraet bli liggende i lommen, i hvert fall til man trenger det til å ringe med eller sjekke nyhetene. For isteden å bruke et «ordentlig» kamera til å fotografere med. Og til å ta opp video med. Men det må altså være kompakt.
Dragning mot kompakt
Jeg innrømmer det selv. For noen uker siden – og før jeg hadde begynt å lese meg opp på spørsmålet om kompakt-kameraenes comeback for å skrive denne artikkelen – plukket jeg fram igjen et 10 år gammelt kompaktkamera fra hylla. Kunne det brukes i stedet for mobil-kameraet, mon tro? Eller egentlig i stedet for det speilløse system-kameraet som jeg av og til tar med meg for å slippe å fotografere bare med mobil.

Jeg ønsket rett og slett å sammenligne det gamle kompakt-kameraet mitt med det nyere speilløse system-kameraet jeg vanligvis bruker. Ikke for å benytte det til planlagte produktopptak, atelier-fotografering eller ambisiøs videofilming. Men for å ha det slengt over skulderen når jeg skal ut og gå en tur. For å gjøre de impulsive og ikke-planlagte knipsene av motiver som plutselig dukker opp når man minst aner det – og som mange i dag gjerne knipser med mobilkamera.
Så hvordan gikk sammenligningen? På dagtid, utendørs og i miljøer med godt lys fant jeg ut at det 10 år gamle kompakt-kameraet tok fullt akseptable øyeblikksbilder. Men i dårlig lys på kvelden eller innendørs holdt det derimot ikke mål etter dagens krav.
Men en ny generasjon kompakt-kameraer, med forbedret brikke-teknologi og bedre autofokus, kan sikkert friste en del av oss fotoentusiaster til å investere i kompakt-kamera og heller bruke mobilen til bare å ringe med. For ingenting er vel mer irriterende enn at fotosesjonen blir forstyrret av en innkommende tekstmelding som plutselig spretter opp på mobil-skjermen. Dessuten mangler jo mobilen fullstendig den ergonomien som gjør et kamera godt å fotografere med. Å fotografere med mobil føles jo av og til som å fotografere med et såpestykke. Om jeg ikke husker feil, var en god del av kompaktkameraene mye mer ergonomiske – som kamera – enn dagens mobiler er.
Vi får se hvordan det går.
Prisene
PowerShot V1 kommer i salg i Norge i løpet av april 2025 og vil få en anbefalt pris på cirka 12.400 kroner.
Salgsstarten ser ut til å bli omtrent den samme for Canon EOS R50 V, som vil få en anbefalt pris på cirka 9.450 kroner. Det er vel å merke kamerahus uten objektiv.
Canon RF-S 14-30mm F4.5-6.3 IS STM PZ-objektivet kommer ikke i salg før i juli 2025. Den anbefalte prisen er satt til 9.450 kroner.
Har man tålmodighet til å vente til juli, kan man få 14-30 mm-objektivet i pakkeløsning sammen med Canon EOS R50 V, og da blir samlet pris cirika 12.400 kroner. Noe som ser ut til å være en ganske romslig pakke-rabatt.
Tekniske data Canon RF-S 14-30mm F4-6.3 IS STM PZ

Brennviddeomfang | 14-30 mm. Designet for APS-C. |
Brennviddeomfang omregnet til 35 mm-format | 22,4-48 mm |
Lysstyrke | f/4-f/6,3 |
Konstruksjon | 10 linseelementer i 9 grupper |
Spesialglass-elementer | 1 x UD (ultra-lav spredning), 2 x asfæriske linseelementer |
Minste blenderåpning | f/22-f/36 |
Antall bladlameller | 7 |
Objektivfatning | Canon RF-fatning |
Fokuseringssystem | Ekstern fokusering med rask STM-fokusmotor |
Maks forstørrelsesgrad | 0,38x |
Nærgrense | 0,15 m |
Filterdiameter | 58 mm |
Optisk bildestabilisering | 5 steg. I kombinasjon med OIS i kamerahuset: Opptil 7,5 steg i sentrum, opptil 5,5 steg i hjørnene |
Lengde | 69,6 mm |
Diameter | 62 mm |
Vekt | 181 g |
Tekniske data Canon EOS R50 V

Brutto oppløsning | 25,5 megapiksler |
Netto oppløsning | 24,2 megapiksler |
Høyeste bildeoppløsning | 6.000 x 4.000 piksler |
Brikkestørrelse | APS-C ca. 22,3 x 14,9 mm |
Sensortype | CMOS-sensor |
Lysfølsomhet | ISO 100-32.000, utvidbart til ISO 100-51.200 |
Bildestabilisator | Digital bildestabilisering |
Fokuspunkter | Dual Pixel AF, 4.503 fokuspunkter |
Objektivfatning | Canon RF/RF-S-fatning |
LCD-skjerm | 3 tommer |
LCD-skjermoppløsning | C. 1,04 millioner punkter |
Søkertype | – |
Søkeroppløsning | – |
Søkerforstørrelse | – |
Lukkertider | 30 sek.-1/4.000 sek. Elektronisk lukker: Maks 1/8.000 sek. |
Innebygd blits | Nei. Multifunksjons-blitssko kompatibel med Canon EX/EL Speedlite-blitser |
Serieopptak | 12 bps m/mekanisk lukker. 15 bps m/elektronisk lukker |
Videoformater | 4K 60p, 4K 30p m/6K oversampling, 8 og 10-bit HEVC, H.264, H.265, MP4 |
Mikrofon | Innebygd monomikrofon |
Høyttaler | Innebygd monohøyttaler |
Lagring | SD/SDHC/SDXC/UHS-II |
USB | Hi-Speed USB 3.2 Type-C |
HDMI | Micro HDMI-kontakt |
Mikrofoninngang | Ja, 3,5 mm |
Hodetelefonutgang | Ja, 3,5 mm |
WiFi | Ja, 802.11ac/a/b/g/n 5 GHz, 2,4 GHz |
Bluetooth | Bluetooth 5.1 |
Batteritid CIPA | Ikke oppgitt |
Vekt | Ca. 323 g netto, ca. 370 g inkl. batteri og minnekort (CIPA) |
Størrelse | Ca. 119,3 x 73,7 x 45,2 mm |
Tekniske data Canon PowerShot V1

Brutto oppløsning | 23,9 megapiksler |
Netto oppløsning | 22,3 megapiksler |
Høyeste bildeoppløsning | 5.760 x 3.840 piksler |
Brikkestørrelse | 1,4-tommers brikke |
Sensortype | CMOS-sensor |
Lysfølsomhet | ISO 100-32.000, utvidbart til ISO 100-51.200 |
Bildestabilisator | Optisk bildestabilisering i opptil 5 steg (CIPA) |
Fokuspunkter | Dual Pixel AF, 3.431 fokuspunkter |
Objektiv | Innebygd zoomobjektiv 8,2-25,6 mm brennvidde-omfang. Lysstyrke f/2,8. 9 linseelementer i 8 grupper. |
Brennviddeomfang omregnet til 35 mm-format | 16-50 mm |
Lysstyrke | f/2,8-4,5 |
LCD-skjerm | 3 tommer |
LCD-skjermoppløsning | C. 1,04 millioner punkter |
Søkertype | – |
Søkeroppløsning | – |
Søkerforstørrelse | – |
Lukkertider | 30 sek.-1/2.000 sek. Elektronisk lukker: Maks 1/6.000 sek. |
Innebygd blits | Nei. Multifunksjons-blitssko kompatibel med Canon EX/EL Speedlite-blitser |
Serieopptak | 15 bps m/mekanisk lukker. 30 bps m/elektronisk lukker |
Videoformater | XF-AVC, 8-bit H.264, 10-bit H.265. 4K UHD, Full HD. |
Mikrofon | Innebygd monomikrofon |
Høyttaler | Innebygd monohøyttaler |
Lagring | SD/SDHC/SDXC/UHS-II |
USB | USB 2.0 |
HDMI | Micro HDMI-kontakt |
Mikrofoninngang | Ja, 3,5 mm |
Hodetelefonutgang | Ja, 3,5 mm |
WiFi | 2,4GHz 802.11b/g/n |
Bluetooth | Bluetooth 4.2 |
Batteritid CIPA | 400 |
Vekt | Ca. 426 g inkl. batteri og minnekort (CIPA) |
Størrelse | Ca. 118,3 x 68 x 52,5 mm |