Kameranytt.no

Canon vil stoppe R5-spekulasjonene

Canon EOS R5
UMULIG: Canon EOS R5 får videoegenskaper som enkelte hevder er «umulige». Men Canon vil gjøre det umulige mulig, ifølge en pressemelding. (Pressefoto: Canon)

Canon rykker nå ut mot spekulasjonene om at spesifikasjonene til det kommende superkameraet Canon EOS R5 er «umulige». – Vi skal oppnå det «umulige», sier en Canon-talsperson. Det dreier seg blant annet om 8K-video.

I midten av februar 2020 kom Canon med det som kalles en utviklings-annonsering av et nytt kamera som vil få navnet Canon EOS R5.

Det var altså ingen lansering av noe ferdig produkt, men et forhåndsvarsel til markedet – til kundene, til forhandlernettet og til konkurrentene – om at Canon er i ferd med å utvikle et nytt kamerahus i R-serien av speilløse fullformat-kameraer. En ny toppmodell som formodentlig – sett fra Canons ståsted – er ment å skulle ta brodden fra kritikken mot EOS R-kameraene som er lansert til nå.

Tross alle lovordene som EOS R, RP og «stjernekikkert-kameraet» Ra har fått, oppfyller de ikke enkelte av de mest grunnleggende kravene til profesjonelle fotografer. De føler seg utrygge uten dobbelt minnekort-plass, de vil ha 4K-video uten begrensninger, og de vil ha bildestabilisering basert på sensor-flytting samt serieopptak i høy hastighet med stort minnebuffer.

Canon EOS R5
8K-VIDEO: Vi vet ikke hva 8K-videoopptak fra Canon EOS R5 kan brukes til ennå, men Canon presenterer i hvert fall det kommende kameraet som et 8K-kamera. (Pressefoto: Canon)

Objektiv-mismatch

Parallelt med lanseringene av de Canon EOS R-kameraene som er på markedet nå, har Canon lansert en rekke nye objektiver til de speilløse R-kameraene. Mange av disse har ligget i langt høyere klasse enn kamerahusene. Derfor har det ligget i kortene at Canon helt sikkert arbeider med å konstruere ett eller flere EOS R-kameraer i mye høyere klasse enn de nåværende. Tankegangen er at det er vel ingen vits å bygge så avanserte objektiver hvis det ikke finnes matchende kamerahus å bruke dem med?

Presiseringer

Det kan hende at utviklingsarbeidet har tatt lengre tid enn planlagt, eller at Canon av andre årsaker ønsket å komme spekulasjons-makerne litt i forkjøpet etter sin utviklingsannonsering i februar. Canon går derfor nå ut – på dagen én måned senere – med noen presiseringer knyttet til det som Canon kaller spekulasjonene om at spesifikasjonene til EOS R5 er «umulige», som en av sjefene for produktmarkedsføring i proffmarkedet hos Canon, Richard Shepherd, blir sitert på i pressemeldingen.

Mye av det som ble kjent om det kommende EOS R5-kameraet, kan du lese om i denne Kameranytt-artikkelen fra februar:

LES OGSÅ: Alt (vi vet) om Canons superkamera

Tror ikke helt på Canon

Det at Canon så langt bare er kommet med en utviklings-annonsering og ikke noen ordentlig lansering der alle spesifikasjonene er oppgitt, har naturligvis gitt grunnlag for mange nye spekulasjoner og rykter. Canon er vel godt vant til ryktespredningen på internett, men denne gang ser det ut til å plage Canon at enkelte har satt spørsmålstegn ved om det egentlig er mulig å operere med så kraftige spesifikasjoner på enkelte av de områdene som Canon har snakket om når det gjelder EOS R5.

Canon EOS R5
VIDEO ELLER FOTO: Canon satser sterkt på video med Canon EOS R5. Men er poenget med 8K-video først og fremst å ta opp høyoppløselig stillbilder i høyt tempo? (Pressefoto: Canon)

Ikke minst er det alt snakket om 8K-video som har fått folk til å undre seg. Noen vil gjerne påpeke at markedet er ikke modent for 8K-video ennå og at de færreste har utstyr for å vise 8K-video. I debatten i kjølvannet av kunngjøringen i februar har det vært mye snakk om at 8K-opptak ikke nødvendigvis betyr 8K-visning av video. Når Canon snakker om å viske ut forskjellen mellom foto og video, kan det godt hende at det siktes til å ta opp 8K-video med 30 bilderuter i sekundet for å kunne plukke ut stillbilder i 8K-oppløsning – opptil 7.680 x 5.120 piksler – ut av videosnutten Altså en form for serieopptak med bilder i så høy oppløsning og 30 bilder i sekundet. Det har for så vidt Kameranytt allerede nevnt.

Problemet for Canon er at de har fått en viss motbør her. Dagens teknologi gjør det ikke mulig å bygge denne typen kameraer med så høy videokvalitet, er det blitt sagt.

Jo da

Jo da, svarer Canon nå. Videokapasitetene til EOS R5 vil langt overstige konkurrerende kameraer på markedet, står det å lese i pressemeldingen som Canon Norge nå har sendt ut en norsk versjon av.

Canons budskap er altså at det nye kameraet faktisk vil oppnå det som enkelte har påstått ville være umulig. Og det Canon trekker fram i pressemeldingen, er følgende: «Med mulighet til internt videoopptak i 8K i full sensorbredde opp til 30p, vil det nyeste EOS R kameraet sette en helt ny standard for speilløse kamera med sine markedsledende egenskaper».

I tillegg vil alle 8K-innstillinger støtte Canons kjente Dual Pixel CMOS AF-teknologi, skriver Canon i pressemeldingen.

Avansert dyrefokus

Canon bekrefter også at EOS R5 vil støtte avansert autofokus på dyr. Autofokusen gjenkjenner både hunder, katter og fugler, heter det – og ikke bare øynene, med også ansikt og kropp når øynene ikke er synlige.

Canon EOS R5
FLERE BILDER: Canon legger ut stadig flere bilder av Canon EOS R5. Betyr det at kameraet snart er klart for lansering? (Pressefoto: Canon)

– Vi har sett spekulasjoner om at spesifikasjonene til EOS R5 er «umulige». Dagens annonsering bekrefter nok en gang at vi oppnår det «umulige» for å støtte kundenes behov for et kamera som leverer eksepsjonell bildekvalitet og videoopptak, sier produktsjef Shepherd i Canon-pressemeldingen.

Med andre ord – det noen mener er umulig, mener Canon er mulig, og Canon lover å levere det.

De andre punktene

I pressemeldingen minner Canon også om noen av de andre poengene fra februar-kunngjøringen:

  • Serieopptak på 12 bilder i sekundet ved bruk av mekanisk lukker og 20 bps med elektronisk lukker.
  • Ledende bildestabilisering med nyutviklet stabiliseringsteknologi som fungerer sammen med stabiliseringen i objektivene.
  • To kortspor for ytterligere funksjonalitet og sikkerhet.
  • Støtte for automatisk overføring av filer til Canons nye nettsky-plattform Image.canon.

På det siste punktet argumenterer Canon med at innholdsleveranse nå er like viktig som selve bildene eller videoene.

Gjenstår å se

Så gjenstår det å se, da, om Canon innfrir de skyhøye forventningene som selskapet selv har vært med på å skape foran lanseringen av Canon EOS R5.

Canon vil fortsatt ikke si noe om når det skjer, men for igjen å gi ryktemakerne litt spalteplass, kan vi nevne at det snakkes om mai/juni 2020.

De som kommer seg trygt gjennom korona-epidemien, får se.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.