Kameranytt.no

Canons nye fullformat-portal

Canon EOS 6D Mark II
TÅLER REGN: Canon EOS 6D Mark II er værbestandig og har fått vridbar berøringsskjerm. (Foto: Canon)
Canon EOS 6D Mark II
TÅLER REGN: Canon EOS 6D Mark II er værbestandig og har fått vridbar berøringsskjerm. (Foto: Canon)

Canon har oppgradert EOS 6D til EOS 6D Mark II, som blir Canons nye inngangsdør til fullformat-verdenen.

[toc] I pressemeldingen betegner Canon Norge AS det nye kameraet som «Canons etterlengtede Canon EOS 6D Mark II». Hvor mange som har lengtet etter denne kameralanseringen, er vanskelig å vite, men det er i hvert fall en oppgradering som det har gått rykter om lenge.

Litt pepper

Om de som har lengtet etter oppgraderingen blir fornøyd med det de nå har fått, gjenstår å se. Canon har allerede fått litt pepper for at 6D II ikke kan tilby 4K-video, bare god, gammel Full HD-video, for at fokussensorene tross forbedringer bare dekker en forholdsvis liten del av søkerbildet, og for at kameraet bare har én minnekortplass.

Dobbelpiksler

På den andre siden byr Canon EOS 6D II åpenbart på enkelte ganske betydelige forbedringer fra forgjengeren, som nå har vært på markedet i fem år.

LES OGSÅ: Ultrazoom for Canon og Nikon

Noe av det viktigste er kanskje Dual Pixel CMOS-sensoren som som med sine fasedetekterende fokuspunkter på bildebrikken gir svært rask autofokus i Live View-modus, altså når man komponerer bildet på LCD-skjermen i stedet for gjennom søkeren, eller når man tar opp video.

Canon EOS 6D Mark II
GJENKJENNELIG: Canon EOS 6D Mark II er omtrent identisk med forgjengeren 6D av utseende. (Foto: Canon)

Generelt har treg autofokus i Live View og under videoopptak vært en hemsko for speilreflekskameraene, og her har Canon i senere år hatt et konkurransefortrinn med kameramodellene som har Dual Pixel-sensorer. For fire år siden, 2. juli 2013, gikk jeg for min del så langt som å påstå i en artikkel jeg skrev for PC World Norge at Canon muligens skrev seg inn i teknologihistorien ved lanseringen av Canon EOS 70D, den første Canon-speilrefleksen med dobbelpiksler.

Dual Pixel-fokussensorene på nye 6D II, dekker 80 prosent av bildeflaten både horisontalt og vertikalt og byr dermed kanskje på mer avansert autofokus enn fokussystemet som trår i kraft når man i stedet bruker den vanlige optiske søkeren. For eksempel kan man kjapt velge fokuspunkt ved å tappe med fingeren på LCD-skjermen, som nå er blitt berøringsfølsom.

Flere fokuspunkter

På den andre siden byr også det ordinære fokussystemet på store forbedringer fra forgjengeren. Antall fokuspunkter er økt fra 11 til 45 punkter, og de første testomtalene som er publisert, riktignok basert på prøving av førproduksjonsmodeller, tyder på at autofokusen er både rask og nøyaktig.

Når autofokussystemet likevel får litt kritikk, har nok det sammenheng med at det er hentet direkte fra Canons APS-C-kamera EOS 80D, og overført til fullformatkameraet 6D II dekker de 45 fokuspunktene altså en relativt sett mindre del av søkerbildet. I teorien vil det da være vanskeligere å bruke systemet til følgefokus mot et motiv som tidvis beveger seg ut i bildekantene.

LES OGSÅ: Tre TIPA-priser til Canon

Det gjenstår å se om dette slår til i praksis. Canon sier selv at systemet har mer presis sporing enn hos forgjengeren, i hvert fall. Alle de 45 fokuspunktene er av krysstypen.

Canon EOS 6D Mark II
BATTERIGREP: Til Canon EOS 6D Mark II kan man få kjøpt batterigrep. (Foto: Canon)

Dessuten har det nye AF-systemet mulighet for å låse fokus på et objekt i bildet, også i svært dårlige lysforhold, noe som Canon hevder er perfekt til portretter i minskende omgivelseslys.

RGB+IR-målesensoren i kamerahuset er på i alt 7.560 piksler, delt opp i 63 segmenter.

Listen over forbedringer som 6D II kan by på sammenlignet med 6D, omfatter for øvrig økt oppløsning, opp fra 20 til 26 megapiksler netto. I tillegg bruker kameraet naturligvis nyeste generasjon av Canons signalprosessor, Digic 7.

Høyeste ISO-innstilling på det nye kameraet er ISO 102.400, vel å merke ukalibrert. Dette er det samme som på EOS 6D. Men det kalibrerte ISO-omfanget er økt, fra ISO 100-25.600 på 6D til ISO 100-40.000 på 6D II. Som før kan omfanget altså utvides ukalibrert nedover til ISO 50 og oppover til ISO 102.400.

LES OGSÅ: Canon tilbyr ombygging

LCD-skjermen bak på kameraet har samme oppløsning som før, 1.040.000 piksler, og det er fortsatt en tre-tommers skjerm. Men den er som sagt blitt berøringsfølsom, og den kan vris i mange retninger.

Ikke helt uten 4K

Som sagt har Canon fått litt kritikk for ikke å utstyre EOS 6D Mark II med mulighet for å ta opp 4K-video – den øvre grensen er Full HD-video på 1.920 x 1.080 piksler med opptil 59,94 bilderuter i sekundet.

Men kameraet er faktisk ikke helt uten 4K. Ifølge pressemeldingen fra Canon Norge kan man ta intervallopptak i 4K-format, og kameraet har et intervalometer for et større spekter av opptaksmuligheter. – Opptak i opptil 4K-oppløsning er perfekt til filming av strålende detaljerte stjernelandskap, skriver Canon.

Smartere tilkobling

Canon påpeker at nykommeren har smartere tilkoblingsmuligheter enn forgjengeren, fordi kameraet har fått både WiFi- og Bluetooth-oppkobling. Dette skal gjøre det enkelt å overføre bilder til smartenheter og dele dem på sosiale medier.

Man kan også betjene kameraet fra mobilen og ta opp både stillbilder og video derfra.

Canon EOS 6D Mark II
SELFIE-MODUS: Canon EOS 6D Mark II har fått vridbar skjerm og kan godt brukes til å ta selfies med. (Foto: Canon)

I tillegg har EOS 6D Mark II innebygd GPS. Man er altså ikke avhengig av umiddelbart å overføre bildene til mobilen for å få registrert GPS-dataene.

Nye EOS 6D Mark II er for øvrig støv- og fuktighetsbestandig, ifølge Canon.

Bedre batteritid

Produsenten har greid å øke batteritiden. Målt etter CIPA-standarden greier kameraet opptil 1.200 bilder før det må lades opp igjen, mens forgjengeren greide 1.090 bilder før batteriet gikk tomt.

Lukkertiden går fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund. Det siste antyder vel at kameraet ikke er myntet på sportsfotografer og andre som tar bilder av motiver i rask bevegelse. Både litt dyrere fullformatmodeller fra Canon og en del konkurrenter har gjerne 1/8.000 sekund som korteste eksponeringstid – speilløse kameraer gjerne enda kortere eksponeringstid, men da med aktivering av en elektronisk lukker.

Lukkertid ved blitssynkronisering er 1/180 sekund.

Serieopptak kan gjøres med opptil 6,5 bilder i sekundet — noe lavere hastighet hvis man bruker Live View.

Søkeren har en forstørrelsesgrad på 0,71x, det samme som på EOS 5D Mark IV, som har en nydelig søker, etter min mening.

Men søkeren dekker «bare» 98 prosent av bildeutsnittet, mot 100 prosent på storebror 5D IV. Noen hevder at Canon signaliserer at kameraene ikke er rendyrkede proffkameraer når søkerbildeutsnittet er på under 100 prosent. I dette tilfellet er vel forskjellen ubetydelig.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir

EOS 6D Mark II er for øvrig det første fullformatkameraet i EOS-familien med innebygd 5-aksers bildestabilisator. Men den fungerer bare under videofilming. Som Nikon har også Canon tradisjon for at bildestabilisatorer skal være optiske, ikke digitale, og at de derfor sitter i objektivene, ikke i kamerahuset. Og for øvrig bare i utvalgte objektiver.

Forholdsvis lett

Mange av dem som til daglig bruker APS-C-kamera, kvier seg til å anskaffe fullformatkamera fordi det betyr at man får mer å dra på når man tar med seg kamerautstyret ut på tur. Kameraer og ikke minst objektiver myntet på fullformat-fotografering er ofte vesentlig større og tyngre enn det man er vant til i APS-C-verdenen.

Canon EOS 6D Mark II
IKKE TUNGT: Canon EOS 6D Mark II er et etter forholdene lett og kompakt fullformatkamera. (Foto: Canon)

Både Canon og erkerival Nikon har imidlertid greid å designe fullformatkameraer i senere tid som er bare ubetydelig større og tyngre enn sammenlignbare modeller i APS-C-sjiktet.

Canon har greid å file bort noen millimeter fra 6D, og 6D II er dermed blitt fem gram lettere enn forgjengeren, med en oppgitt vekt på 765 gram inklusive batterier og minnebrikke, i samsvar med CIPA-standarden. Til sammenligning veier Canon EOS 5D Mark IV 890 gram og er både høyere, bredere og tykkere.

Canons APS-C-modell som det er mest naturlig å sammenligne 6D II med, er vel EOS 80D, som veier 730 gram, altså bare 35 gram mindre enn sin fullformatstorebror.

Nikon har ganske like tall å by på. Det nye APS-C-kameraet fra Nikon, D7500, veier 720 gram, mens fullformatmodellen Nikon D750 veier 30 gram mer, 750 gram.

Merk at man med Canons fullformatkameraer må benytte Canons EF-objektiver. Objektivene med EF-S eller EF-M i navnet, kan ikke brukes.

Hvem er 6D II myntet på?

Canon selv sier at EOS 6D Mark II er beregnet både på entusiastiske fotoamatører og profesjonelle fotografer.

For en profesjonell fotograf som fra før kanskje har en EOS 5D-modell, kan 6D Mark II fungere som et relativt sett ganske rimelig ekstra kamerahus. EOS 5D Mark IV koster omtrent dobbelt så mye som nye EOS 6D Mark II.

For en fotoentusiast som fra før har en Canon-speilrefleks i APS-C-klassen, for eksempel EOS 80D, vil nye EOS 6D Mark II være den både greieste og rimeligste billetten inn i Canons fullformat-verden. Riktignok er det fortsatt en del Canon EOS 6D-modeller igjen i butikkene. Ifølge Prisjakt.no går disse nå sfor rundt halv pris sammenlignet med nye 6D II.

Prisene

Ifølge Canon Norge vil EOS 6D Mark II kommer i butikkene i slutten av juli, og den veiledende norske prisen er satt til 20.279 kroner for kamerahuset.

Batterigrepet BG-E21 vil ha en veiledende pris på 1.919 kroner.

Canon EOS 6D Mark II
GODT UTVALG: Canon EOS 6D Mark II med et utvalg aktuelle EF-objektiver fra Canon. (Foto: Canon)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

6 kommentarer

  1. Har sett mye av kritikken på nettet, og det synes som de fleste glemmer at dette er et innstegskamera til fullformat. Mye av kritikken går på manglende 4K og mindre dynamisk omfang enn forgjengeren. Etter mitt syn bør videofreakene slutte å klage, og heller se seg om etter en annen kameramodell. Når det gjelder dynamikkomfanget, er det riktig at dette er litt svakere enn forgjengeren. Men det er ved 100 ISO. Ved høyere ISO er kameraet betydelig bedre enn forgjengeren, og helt på linje med de andre fullformats kameraene. Kameraet er da også kalibrert for ISO opptil 40000 ISO. Sammenlignet med forgjengeren 6D, får du samme resultat på 12800 ISO med 6D Mark 2, som du får på 6400 ISO med 6D. dermed ser jeg lite å klage over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.