Canon har fått en ny zoomobjektiv-trio som vil glede dem som ønsker seg litt mindre, lettere og rimeligere zoomobjektiver enn den allerede eksisterende trioen med lyssterke f/2,8 RF-objektiver med brennviddeomfang på 15-35 mm, 24-70 mm og 70-200 mm. Med en aldri så liten justering av brennviddekombinasjonen og med lysstyrken redusert til f/4 får man en mye lettere og rimeligere fotobag.
Det er det nye Canon RF 14-35mm F4L IS USM som Canon lanserer nå, i slutten av juni 2021, som gjør den nye og rimeligere trioen komplett. Det samlede brennviddeomfanget strekker seg fra 14 mm vidvinkel til 200 mm tele.
Brennviddekombinasjonen internt blir litt annerledes enn f/4-trioen, henholdsvis 14-35 mm, 24-105 mm og 70-200 mm. De tre objektivene dekker altså et samlet brennviddeomfang på 14-200 mm, med bare moderat overlapping. Og altså med største blenderåpning på f/4 gjennom hele zoomomfanget på alle objektivene.
Enkelte av medlemmene i det som nå er blitt en ny trio, er imidlertid veletablerte objektiver fra Canons side. Selskapets RF 24-105mm F4L IS USM så dagens lys allerede da det nye speilløse EOS R-kamerasystemet med RF-fatning ble lansert høsten 2018.
70-200 mm-objektivet i L-familien med lysstyrke f/4 er mye nyere. Det ble lansert i november 2020. Og nå får det altså følge av Canon RF 14-35mm F4L IS USM, som har 29. juni 2021 som sin formelle lanseringsdag, selv om det ikke kommer i salg før til høsten – mer om det senere.
Canons L-familie
Det er verdt å merke seg at alle objektivene som er nevnt her, hører hjemme i det som Canon kaller L-familien. Enkelte observatører vil ha det til at Canon-objektivene med en L i navnet, hører med i en familie av «luksus-objektiver» – derav L-en – selv om Canon aldri skal ha bekreftet at det er dette L-en står for. Men uansett snakker vi om objektiver som er forholdsvis dyre og dessuten gjerne litt store og tunge, ikke minst fordi mange av dem har høy lysstyrke. Et høykvalitets telezoom-objektiv med største blenderåpning på f/2,8 gjennom hele zoomområdet må nødvendigvis bli ganske stort. RF 70-200 mm-objektivet med lysstyrke f/2,8 veier over ett kilogram – 1.070 gram, for å være nøyaktig.
Den nye trioen
Canon omtaler den «nye» trioen med tre L-zoomobjektiver på lysstyrke f/4 som en vesentlig mindre og lettere objektivserie enn den tilsvarende f/2,8-trioen. Jeg har til og med hørt Canon-folk bruke begrepet «kompakt» om disse objektivene. Brukere av speilløse Canon-kameraer med RF-fatning kan nok finne enda lettere og rimeligere zoomobjektiver til deler av det samlede zoomomfanget som vi snakker om her, hvis de er villig til å droppe L-en i objektivnavnet. Diskré gatefotografer vil kanskje jakte på objektiver som fremstår som enda mer kompakte enn den nye trioen.
Men at trioen er betydelig lettere og billigere enn f/2,8-trioen, er det ingen tvil om. Kameranytt har gjennomgått både de tekniske spesifikasjonene og søkt litt rundt hos norske kamerabutikker. La oss kalle det en helt uformell sammenligning uten noen som helst garanti for at regnestykket er feilfritt. Men det gir oss i hvert fall en pekepinn. Putter man disse to objektivseriene i hver sin fotobag sammen med et kamerahus eller to, vil den samlede vekten av de tre nevnte f/2,8-zoomobjektivene være over 2,8 kg, mens den tilsvarende vekten av de tre nevnte f/4-zoomobjektivene vil være litt over 1,9 kg. Ikke en full halvering, men kamerabagen vil i hvert fall være cirka 875 gram lettere. For noen vil det si vesentlig lettere, andre vil kanskje ikke bry seg.
Mye å spare
Prismessig er det utvilsomt mye å spare på å kjøpe L-zoomobjektiver fra Canon med lysstyrke f/4 i stedet for f/2,8. Mitt høyst uformelle regnestykke med avrundinger til cirkapriser sjekket hos enkelte Canon-forhandlere viser at de tre nevnte f/2,8-zoomobjektivene vil koste til sammen rundt 100.800 kroner, mens de som nøyer seg med f/4-lysstyrke, må ut med «bare» 55.900 kroner. Siden de færreste sannsynligvis kjøper tre slike objektiver over litt tid og ikke samtidig, ser kanskje dette regnestykket litt mer skremmende ut enn det egentlig er.
Canons L-objektiver har aldri hørt hjemme i forbrukersjiktet. Men kritikken om at Canon etter EOS R-lanseringen i 2018 bare leverer store, tunge og rådyre objektiver til kunder som vil ha speilløse systemkameraer i fullformat, kan nok nå modereres en del. Hvert av f/4-objektivene som er omtalt her, ligger prismessig mellom rundt 13.000 og 22.000 kroner kjøpt separat, mens de sammenlignbare f/2,8-objektivene starter på rundt 29.000 kroner og krysser 40.000 kroners-grensen i ett tilfelle.
Med den nye trioen sparer man også litt på anskaffelse av filtre, som i noen tilfeller kan være ganske dyre. Hele f/4-trioen har filtergjenger på 77 mm, mens den «gamle» f/2,8-trioen hadde en miks av filtergjenger på 77 og 82 mm.
Canon RF 14-35mm F4L IS USM
Da har vi plassert nye Canon RF 14-35mm F4L IS USM på kartet, og tiden er kommet for å se nærmere på nykommeren. Allerede i første setning i pressemeldingen påpeker Canon Norge at 14-35 mm-objektivet kan skilte med RF-seriens hittil største vidvinkel. Det eksisterende 15-35 mm-objektivet med f/2,8-lysstyrke høres ut til å ha tilnærmet likt brennviddeomfang, men på dette vidvinkel-nivået kan én millimeter eller to faktisk utgjøre en godt synbar forskjell, sier Canon, med referanse også til speilrefleksutgaven som vi finner i listen over Canons EF-objektiver, Canon EF 16-35mm F2.8L III USM, lanserte 2016.
Blant fordelene med noe mindre lysstyrke og dermed også mindre og lettere linseelementer er at man kan benytte en lettere og mindre plasskrevende fokusmotor til å drive autofokusen. Det nye 14-35 mm-objektivet er utstyrt med en Nano USM-motor som skal gi rask, jevn og stille fokusering. Ideell til videoopptak, hevder Canon.
Det samme kan sies om det faktum at største blenderåpning er f/4 over hele zoomområdet. Dermed unngår man variasjoner i lukkerhastighet eller ISO ved zooming. Nå er ikke dette unikt for dette objektivet – det samme gjelder jo alle zoomobjektiver med samme lysstyrke over hele brennviddeomfanget. Et eksempel på det motsatte kan være Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM, som altså mister noe av lysstyrken når man zoomer helt ut, men som til gjengjeld er en del rimeligere.
Tilbake til den nye 14-35-millimeteren: Objektivet har innebygd optisk bildestabilisering på opptil 5,5 trinn. Dette øker til sju trinn når man bruker objektivet på for eksempel Canon EOS R5 og R6, som har innebygd stabilisering i kamerahuset. Nyttig både ved videofilming og ved håndholdt fotografering med lang lukkertid.
Det nye zoomobjektivet har en kontrollring som gir umiddelbar kontroll over lukker- og blenderforvalg samt ISO-innstillinger uten at man må navigere i menyer eller ta øyet bort fra søkeren.
Både kontrollringen, ringen for manuell fokus og zoomringen har forsegling mot støv og fuktighet som ifølge Canon skal gjøre det mulig å jobbe med objektivet i alle slags værforhold.
I tillegg har objektivet avanserte belegg på linseelementene for å motvirke skygger og gjenskinn, og linseelementene består både av elementer med ultralav spredning og tre asfæriske linseelementer i støpt glass.
Canon hevder dessuten at fenomenet fokuspusting, altså at brennvidden utilsiktet endrer seg når objektivet flytter fokus til et annet element i motivet, er redusert til en tredjedel sammenlignet med EF 16-35mm f/4L IS USM.
Prisen
Canon Norge har ikke satt noen bestemt dato for når Canon RF 14-35mm F4L IS USM kommer i salg her til lands, men nøyer seg med å tidfeste det litt uforbindtlig til slutten av august 2021.
Prisen er satt til cirka 20.200 kroner.
Tekniske data
Brennvidde | 14-35 mm (fullformat) |
Lysstyrke | f/4 |
Minste blenderåpning | f/22 |
Antall bladlameller | 9 blenderlameller |
Konstruksjon | 16 linseelementer i 12 grupper |
Objektivfatning | Canon RF-fatning |
Maks forstørrelsesgrad | 0,38x (35 mm) |
Nærgrense | 0,2 m fra fokusplanet |
Filterstørrelse | 77 mm |
Optisk bildestabilisering | 5,5-trinns optisk bildestabilisator – 7 trinn med kamera med IBIS |
Lengde | Ca. 99,8 mm |
Diameter | Ca. 84,1 mm |
Vekt | Ca. 540 gram |