Canons speilløse sports-kamera er her: EOS R3

Canon EOS R3
NÅ ER DET HER: Canon EOS R3 er lansert, men det tar nok litt tid før kameraet blir tilgjengelig i noe særlig volum i fotobutikkene. (Pressefoto: Canon)

Sports-, reportasje- og natur-kameraet Canon EOS R3 er endelig lansert, etter at Canon har pirret nysgjerrigheten til fotografer og foto-fagpressen med små drypp av tekniske data i nesten et halvt år. Nå vet vi det meste om kameraet, til og med prisen og oppløsningen. Men regn med ventetid i fotobutikken.

De færreste av oss har sett et Canon EOS R3-kamera ennå, annet enn de små og lavoppløste pressebildene som Canon har sendt ut. Men det er faktisk en sjanse for at flere enn de som vet det selv, kan ha sett sportsbilder fra det forsinkede Tokyo-OL som er tatt med EOS R3. – Det var faktisk rundt 130 Canon EOS R3-kameraer i bruk under Tokyo-OL, medga produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge da han ledet den norske presselanseringen av EOS R3.

Canon EOS R3
BYGD FOR STOR OPTIKK: Slik, med kraftige teleobjektiver påmontert, vil vi nok ofte se Canon EOS R3 ute i felten. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Nå var det en del kamera- og foto-relaterte publikasjoner som la ut artikler om dette allerede før Canon innrømmet det selv. Ved å analysere metadata på en del av de store mengdene med bilder som ble publisert på nettet fra mediesenteret under de olympiske leker, kunne det dokumenteres at en del bilder var tatt med nettopp EOS R3, et kamera som offisielt altså ikke eksisterte sommeren 2021.

Kombinert med dryppene av planlagte lekkasjer fra Canon sin side har dette bidratt til at det naturligvis ikke kommer som noen overraskelse at Canon EOS R3 nå er blitt klart for lansering.

Canon EOS R3
TO KORTPLASSER: Canon EOS R3 har naturligvis to minnekortplasser. Den ene kortplassen er for SD/SDHC/SDXC-kort opp til UHS-II-ytelse. Den andre kortplassen gjør det mulig å bruke raskt CFexpress-kort type B. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

24 megapiksler

La oss først ta en titt på de sentrale tekniske data ved nykommeren. Mye har vært kjent etter at Canon gjennom to runder – i april og juni 2021 – slapp ut en del informasjon om det kommende kameraet. Den tekniske spesifikasjons-detaljen som Canon imidlertid ikke har villet si noe om før nå, er oppløsningen på den bakbelyste, stablede CMOS-bildebrikken. Oppløsningen er 24,1 megapiksler netto. For enkelhets skyld runder vi av til 24 megapiksler i omtalen av EOS R3.

Medarbeiderne i mange foto- og kamera-publikasjoner ga forut for lanseringen uttrykk for at de mente oppløsningen burde ligge en god del høyere, i hvert fall i 30-45 megapiksler-klassen. Det er gjerne blitt vist til at Sonys toppmodell A1, lansert i januar 2021, greier å kombinere en oppløsning på 50 megapiksler med en opptakshastighet på opptil 30 bilder i sekundet. Derfor er det en del som nå har gitt uttrykk for skuffelse over at oppløsningen på bildebrikken i R3 «bare» så ut til å bli liggende på 24 megapiksler.

Canon EOS R3
R3 PÅ NORSK: Produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge har i flere måneder vært med på den gradvise lanseringen av Canon EOS R3. På Canons norske presselansering var han glad over endelig å kunne få vise fram et ordentlig eksemplar av kameraet, ikke bare små og lavoppløste pressebilder og små drypp av teknisk informasjon. (Foto: Toralv Østvang)

Men Canon er klar på at selskapet ikke er villig til å inngå noe som helst slags kompromiss på det ufravikelige kravet om at det er hastighet som skal være prioritet nummer én på Canon EOS R3. Og for målgruppen, sports-, presse- og naturfotografer – den sistnevnte gruppen gjerne innsnevret til dem som helst fotograferer fugler og dyr som ofte beveger seg i høy hastighet – er fart det essensielle. Og da snakker vi ikke bare om muligheten til å ta raske bildeserier. I arbeidssituasjonen til disse fotografene må også logistikken rundt fotograferingen kunne gjennomføres rask, ikke minst når det gjelder å formidle bildene videre, for eksempel fra en idrettsarena til hjemmeredaksjonen som skal publisere bildene på nettet så fort som mulig etter at de er tatt. Derfor ser vi at Canon EOS R3 er rask i alle ledd, med 5 GHz WiFi og Bluetooth 5.0 for rask trådløs kommunikasjon og innebygd Gigabit Ethernet-port for lynrask kablet nettkobling på idrettsarenaer. Da er det et poeng at man ikke trenger å bekymre seg for unødig store bildefiler eller tidkrevende komprimering under dekningen av fotballkampen eller utforrennet. Dessuten viser Canon gjerne til at selskapets veletablerte fartsmonster på speilreflekssiden, fjorårets Canon EOS-1D X Mark III, har en oppløsning på bare 20 megapiksler.

Canon EOS R3
FOR MOTORSPORT: Canon legger stor vekt på å markedsføre EOS R3 overfor fotografer som dekker motorsport. Pressebildene fra Canon inneholder bilder tatt av den tsjekkiske sportsfotografen Vladimir Rys – og bilder av ham i aksjon som fotograf på rallybanen. Rys har i senere år særlig fokusert på motorsport og er flere ganger kåret til årets Formel 1-fotograf. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Kombinert med andre fartsegenskaper som en autofokushastighet oppgitt til 0,03 sekunder – raskeste på noe EOS R-kamera – bidrar den moderate oppløsningen til å sikre at målgruppen får den hastigheten som disse fotografene både ønsker og krever. Erfaringene fra EOS-1D X Mark III tyder også på at fotografene ikke trenger å bekymre seg for bildekvaliteten. Fotografer som trenger å kjøre ut utskrifter i stor plakatstørrelse eller av andre grunner trenger høy oppløsning, vil vel uansett ikke velge et kamera der såpass mye av den høye prisen skyldes fokus på hastighet, men vil vel heller velge noe i retning av Canon EOS R5 med bildeoppløsning på 45 megapiksler og 8K videoopptak?

Canon EOS R3
I NORGE: De første eksemplarene av Canon EOS R3 er for lengst på plass i Norge. Her er et eksemplar fotografert hos Canon Norge i Oslo. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikkfor større bilde)

Nøkkelfunksjonene

Nok om oppløsningen. Her er øvrige nøkkelfunksjoner ved Canon EOS R3:

  • Kameraet vil være utstyrt med en ny bakbelyst stablet BSI CMOS-sensor som Canon har utviklet selv
  • Kameraet har en hastighets-kapasitet på opptil hele 30 bilder i sekundet med sporing både når det gjelder autofokus og automatisk justering av eksponering
  • Autofokus-sporingen omfatter både mennesker og dyr – inkludert fugler – i tillegg til motorsport – altså racerbiler og racermotorsykler
  • Videoopptak kan gjøres i form av oversamplet 4K og med RAW-videoopptak internt i kameraet uten å måtte rute opptakene til ekstern HDMI-tilknyttet videoopptaker, og video kan tas opp med Canon Log 3 for profesjonell fargegradering i etterproduksjonen
  • Fokuspunkt kan velges på flere måter, inklusive at kameraet kan registrere hvilket motiv-punkt fotografen fokuserer på via øyet i søkeren
  • Det ser ut til at kameraet får ekstremt gode egenskaper knyttet til fotografering i mørke omgivelser, med autofokus som skal fungere på lydnivåer så lave som -7 EV eller enda lavere – altså at kameraet kan treffe riktig fokus i nesten stummende mørke
  • Kameraet benytter Canons Dual Pixel CMOS-autofokus for rask fokusering – opptil 30 bilder i sekundet selv i RAW-modus
  • Kameraet har like god støv- og vannbeskyttelse som de profesjonelle speilreflekskameraene i EOS-1D-serien
Canon EOS R3
FULLTREFFER: Det er vel egentlig ganske imponerende at dagens autofokus ikke bare greier å treff en motorsykkel i stor fart, men til og med makter å sette fokuspunktet midt på hjelmen? (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

I de tekniske spesifikasjonene er autofokus på dyr spesifisert til hunder, katter og fugler, mens autofokus på kjøretøy er nærmere spesifisert til racerbiler og motorsykler.

Et viktig kamera

To spørsmål fremstår for meg som sentrale: Inneholder den siste kunngjøringen fra Canon noen overraskelser, eller har vi greid å gjette noenlunde riktig i den siste fasen av den lange lanseringen? Og er EOS R3 et viktig kamera?

Det siste spørsmålet berører det faktum at dette ikke er noe kamera for massemarkedet, men for en nisje – om enn for en ganske stor nisje. Spiller det noen særlig rolle for kamera-markedet i sin helhet at det kommer et stort og lynraskt kamera som det stort sett bare er presse- og sportsfotografer med pengesterke arbeidsgivere som kommer til å kjøpe?

Canon EOS R3
AVANSERT SPORING: Dagens kameraer blir stadig flinkere til å spore forskjellige slags motiver. I menysystemet til Canon EOS R3 finner man innstillinger for å spore både folk, dyr og kjøretøyer. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Ja, etter min mening er EOS R3 et viktig kamera, kanskje det vi kan kalle et milepælprodukt. Dette kameraet er et varsel om at nå kan vi endelig få en masseforflytting av profesjonelle nyhets- og sportsfotografer over fra speilrefleks til den speilløse verdenen. Riktignok har Sony prøvd en stund, men den store tyngden av fotografer i dette markedet hører tross alt hjemme i Nikon-leiren og fremfor alt i Canon-leiren. Canon EOS R3 fremstår derfor som det første kameraet som kan være i stand til å dra et større antall sports-, presse- og natur-fotografer over til den speilløse verdenen, uten å måtte skifte ut all sin kostbare optikk i samme slengen. Med adapter kan de jo bruke sine eksisterende Canon EF-objektiver i en lang overgangsfase.

Og hvis de blir fornøyd med skiftet, kan det jo smitte over på deres kolleger i Nikon-markedet, som jo står overfor en lignende utfordring med det kommende Nikon Z 9. Derfor er R3 ikke bare viktig for Canon, men faktisk også for deres største rival. Så ja – min konklusjon er at Canon EOS R3 er et viktig kamera.

Canon EOS R3
CANON-DESIGN: Toppdekselet på Canon EOS R3 bærer umiskjennelig preg av å være et proffkamera fra Canon, selv om designen avviker ganske mye fra kameraets nærmeste slektning over i speilrefleksverdenen, Canon EOS-1D X Mark III. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Spørsmålet om vi i foto- og kamerateknologi-pressen greide å gjette riktig på de egenskapene som Canon ikke ville si noe om under de tidlige del-lanseringene, tar jeg sjansen på å i at vi traff noenlunde riktig, kanskje med unntak av spekulasjonene omkring oppløsningen.

Og i avdelingen for selvskryt kan jeg jo ta med at Kameranytt allerede i april 2021 spådde at EOS R3 kanskje ville bli «lansert sånn omtrent i september». Dette viser seg jo nå å være riktig. Formell lanseringsdag er tirsdag 14. september 2021, selv om leveringen ikke kommer i gang før i oktober – se lenger ned i artikkelen.

Førsteinntrykket

Canon EOS R3
HÅNDGREPET: Selv om Canon EOS R3 er et betydelig mindre kamera enn sin speilrefleks-storebror EOS-1D X Mark III, har det et solid stykke håndgrep. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Under pressevisningen hos Canon Norge kunne produktsjef Trond Sliper og hans medarbeidere legge opptil flere Canon EOS R3-kameraer på bordet. Det var naturligvis ingen tid der og da til å foreta noen skikkelig utprøving av det nye kameraet, men vi fikk i det minste et aldri så lite førsteinntrykk av hvordan det var å håndtere kameraet.

For min del var den viktigste delen av opplevelsen å kjenne på hvor overraskende kompakt og lett EOS R3 er. Dette fremgår ikke uten videre av produktbildene som Canon har presentert til nå – jeg har i hvert fall ikke fått se noe bilde med EOS R3 og EOS-1D X Mark III ved siden av hverandre. Ser man på de tekniske spesifikasjonene, er riktignok forskjellen ganske åpenbar. EOS R3 veier 822 gram netto og 1.015 gram med batteri, mens EOS-1D X Mark III veier 1.250 gram netto og 1.440 gram med batteri. Selv jeg, som er en stor fan av lette og kompakte kameraer, kunne nok overtales til å rusle rundt med en EOS R3…

Det er ikke så mye man rekker å finne ut om et kamera ved å få lov å holde det i hendene i noen minutter, vri og vende på det og «skyte» noen bilder under bildebrikke i kameraet. Men den umiddelbare opplevelsen var at dette er et veldig ergonomisk kamera, behagelig å holde og ikke minst med både søker og LCD-skjerm av høy kvalitet. Det blir spennende å lese de første ordentlige testene av Canon EOS R3. Blant de forholdene som oppleves som veldig uavklart foreløpig, er hvor godt den nye øyestyrte fokuseringen egentlig fungerer, særlig for oss som bruker briller.

Prisen

Canon EOS R3 begynner så smått å komme til Norge en gang i oktober 2021, men er ikke tilgjengelig i fotobutikkene i noe antall å snakke om før i november. Og selv da må vi regne med at det vil være en del ventetid på å få utlevert kamera.

Prisen vil være cirka 67.000 kroner inklusive mva.

Canon EOS R3
OPTIKK-UTVALGET: Canon har allerede lansert en god del velegnet RF-optikk som passer utmerket til Canon EOS R3. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brutto oppløsningCa. 26,7 megapiksler
Netto oppløsningCa. 24,1 megapiksler
BrikkestørrelseFullformat 36 x 24 mm 3:2-proporsjoner
SensortypeCMOS-brikke
LysfølsomhetISO 100-102.400, utvidbart til ISO 50-204.800 ukalibrert
BildestabilisatorSensorflytting, opptil 8 stegs effekt avhengig av objektiv
FokuspunkterDual Pixel CMOS autofokus II. 1.053 fokuspunkter v/automatisk valg
ObjektivfatningCanon RF-fatning. Canon EF- og EF-S-objektiver kan benyttes med adapter
LCD-skjerm3,2 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsningCa. 4,5 millioner punkter
LCD-skjerm toppanelJa
Søkertype0,5-tommer elektronisk OLED-søker, ca. 5,76 megapiksler, 1.500 x 1.200 piksler
Søkerforstørrelse0,76x (35 mm-format m/50 mm-objektiv på uendelig)
LukkertiderMekanisk lukker: 60 sek.-1/8.000 sek. Elektronisk lukker: 30 sek.-1/64.000 sek.
Innebygd blitsMultifunksjonssko med tilkobling for ekstern blits
SerieopptakCa. 12 bps med mekanisk lukker opptil 1.000+ JPEG-bilder eller 1.000 RAW-bilder, opptil 30 bps med elektronisk lukker opptil 540 JPEG-bilder eller 150 RAW-bilder
Videooppløsning6K DCI (17:9) 6.000 x 3.164 piksler, 4K DCI (17:9) 4.096 x 2.160 piksler, 4K UHD (16:9) 3.840 x 2.160 piksler opptil 120p, Full HD (16:9) 1.920 x 1.080. Fra 4K DCI-video kan tas JPEG-stillbilde på 8,8 MP, fra 4K UHD-video 8,3 MP
MikrofonDobbelt-opptak tilgjengelig via innebygd mono-mikrofon 48 KHz, 16-bits x 2 kanaler. XLR-mikrofonadapter tilgjengelig som tilbehør
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring1 stk. SD/SDHC/SDXC-kortplass opptil USH-II. 1 stk. CFexpress type B
USBUSB 3.2 Gen 2 Type-C
HDMIHDMI mini ut, Type D
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
HodetelefonutgangJa, 3,5 mm
WiFi5 GHz, 2,4 GHz 802.11a/b/g/n/AC.
BluetoothBluetooth 5.0
Batteritid CIPACa. 860 bilder med LCD-skjermen på, ca. 620 bilder med OLED-søkeren på
VektCa. 822 g netto, ca. 1.015 g inkl. batt. og minnekort
StørrelseCa. 150 x 142,6 x 87,2 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.