Craigs siste 007-film – og 007s siste Leica?

Leica Q2 007 Edition
FORSIDEN: Lær fra Globe-Trotter i en farge som betegnes som hav-grønt, dekker fronten av 007-kamerahuset. (Pressefoto: Leica.)

Den 25. James Bond-filmen har premiere for allmennheten når disse linjer skrives, og alle aviser og publikasjoner med respekt for seg selv publiserer i disse dager sine filmanmeldelser av «No Time To Die». Kameranytt driver ikke med filmanmeldelser, men velger isteden å benytte anledningen til å se nærmere på historien bak «Leica Q2 007 Edition».

Leica har i 2021 lansert to spesialutgaver av sitt Leica Q2-kamera med tilknytning til James Bond-filmene. Blir det flere, eller blir dette både Bond-skuespiller Daniel Craigs siste James Bond-film og Leicas siste James Bond-spesialkamera?

Den nye spesialutgaven, som er begrenset til 250 enheter på verdensbasis, er med på å feire 60 års James Bond-filmhistorie. Vel, det er kanskje litt for tidlig. Ifølge Wikipedia dukket Dr. No, den første James Bond-filmen, opp på lerretet i 1962, men 2022 er jo bare et par måneder unna, så 60-årsfeiring er vel greit. No Time To Die-filmen er for øvrig en god del forsinket på grunn av korona-pandemien.

Leica Q2 007 Edition
007-LEICA: Et Leica-kamera på filmsettet til NO TIME TO DIE, en film fra EON Productions og Metro Goldwyn Mayer Studios. (Foto: Nicola Dove © 2021 DANJAQ, LLC og MGM. ALL RIGHTS RESERVED) (Klikk for større bilde.)

Leica Q2 007 Edition er det andre kameraet som Leica har samarbeidet med James Bond-universet med. Tidligere i år, på vårparten 2021, lanserte Leica en annen Leica Q2-spesialutgave, «Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams». Kameraet er blitt produsert i 750 eksemplarer og ble utviklet i samarbeid mellom Leica-ingeniørene og skuespiller Daniel Craig, som har spilt James Bond i de fem siste Bond-filmene, og hans gode venn, fotograf Greg Williams. Begge er svorne Leica-fotografer. Williams har vært stillbildefotograf tilknyttet en rekke filminnspillinger, inkludert Bond-filmen «Casino Royale» fra 2006. Samt den nye No Time To Die.

LES OGSÅ: Leica hedrer James Bond og hans fotograf-kamerat

Leica og Broccoli-familien

Den nye spesialutgaven av Leica Q2 er et resultat av tett samarbeid mellom den tyske kameraprodusenten Leica og ledende personer tilknyttet produksjonsselskapet bak James Bond-filmene, særlig den foto-interesserte Michael G. Wilson, medprodusent og halvbror til produsent Barbara Broccoli.

Leica Q2 007 Edition
KJENTE NAVN: James Bond (Daniel Craig), Moneypenny (Naomie Harris) og Q (Ben Whishaw) i NO TIME TO DIE, en film fra EON Productions og Metro Goldwyn Mayer Studios. Merk 1 stk. Leica-kamera rett til høyre for James Bonds drink. (Foto: Nicola Dove © 2021 DANJAQ, LLC og MGM. ALL RIGHTS RESERVED) (Klikk for større bilde.)

Den opprinnelige Bond-filmprodusenten Albert R. Broccoli, fra en italiensk-amerikansk immigrant-familie i Queens i New York, døde i 1996 i en alder av 87 år. Han hadde jobbet i filmbransjen siden tidlig på 1940-tallet.

Produksjonen av Bond-filmene har siden Albert Broccolis død vært ledet av hans datter Barbara Broccoli og hennes halvbror Michael G. Wilson, som Albert Broccoli i sin tid tok til seg som sin stesønn. Albert Broccolis tredje kone var Michaels mor, skuespilleren og forfatteren Dana Wilson, som altså hadde en sønn fra før.

Broccoli-barna nærmest vokste opp på Bond-filmsettene i sine unge år, og det ble naturlig for dem å overta produksjons-ansvaret etter far og stefar Albert Broccoli.

Leica Q2 007 Edition
UTEN BLODSØL: Objektivdekselet viser det ikoniske pistolløpet som vi ser i åpningssekvensen i alle James Bond-filmer. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Michael G. Wilson, som nå er 79 år gammel, har dessuten alltid vært sterkt interessert i fotografi og grunnla i sin tid The Wilson Center for Photography i London. Med andre ord en person som var en naturlig samarbeidspartner for Leica om en 007-utgave av et eller annet Leica-kamera.

Amerikansk-engelsk forbrødring

Hvis man lurer på hvorfor amerikanske Michael G. Wilson etablerte sitt fotografi-senter i England, har nok forklaringen sammenheng med at Albert Broccoli og Broccoli-familien hatt en tett tilknytning til England helt siden 1950-tallet. Den britiske regjeringen gikk tidlig ut og tilbød subsidier og incitamenter til utenlandske filmselskaper som ville produsere filmene sine i England med britisk stab og britiske skuespillere. Albert Broccoli, som hadde jobbet seg opp i amerikansk filmbransje siden tidlig på 1940-tallet uten særlig store økonomiske ressurser som ballast i utgangspunktet, slo til. Tidlig på 1950-tallet etablerte han filmselskapet Warwick Films sammen med Irving Allen. Filmselskapet produserte en serie ganske vellykte filmer for Columbia Pictures.

Broccoli ble på et tidspunkt interessert i å overføre spionromanene til den britiske forfatteren Ian Flemming til lerretet. Pinewood Studios, som ligger en 25-minutters kjøretur nord for Heathrow-flyplassen utenfor London, ble raskt hovedsenter for filmopptakene. Helt siden den første James Bond-filmen kom i 1962 er Bond-filmene i hovedsak blitt spilt inn i Pinewood Studios .

Leica Q2 007 Edition
PÅ CUBA: Daniel Craig under et av Cuba-opptakene i Pinewood Studios. (Foto: Greg Williams © 2021 NO TIME TO DIE © Danjaq og MGM. NO TIME TO DIE, 007 og andre varemerker knyttet til James Bond tilhører Danjaq. ALL RIGHTS RESERVED.) (Klikk for større bilde.)

Opp gjennom årene har det vært et særpreg ved James Bond-filmene at de i tillegg til studio-opptakene skal inneholde opptak fra utpreget eksotiske steder – inkludert det norske nordvestlandet samt Oslo og Nittedal – i No Time To Die. Men selv en del av de eksotiske scenene er i årenes løp arrangert og tatt opp i Pinewood Studios. Dette gjelder for eksempel scenene fra Cuba i No Time To Die. Filmselskapet fikk avslag på søknaden om å filme på Cuba fordi myndighetene der ikke likte hvordan Cuba skulle fremstilles i den nye James Bond-filmen. Da var det tilbake til Pinewood Studios.

Leica Q2 007 Edition

Ifølge pressemeldingen fra Leica jobbet Leica-folkene tett sammen med produksjonsteamet til 007 under filmingen av No Time To Die. I filmen får vi se Leica-kameraer både i James Bonds jamaicanske hjem og hjemme hos Bond-filmenes teknologi-guru Q i London. Her gjelder det åpenbart å følge godt med når man ser filmen og merke seg detaljene. I jakten på scener som inneholder et eller annet Leica-kamera bør man altså ikke la seg forstyrre for mye av film-plottet…

Leica Q2 007 Edition
DISKRET LOGO: Heller ikke ovenfra er det så lett å se at dette er 007-utgaven uten se ekstra godt etter. Men det er en 007-logo helt til venstre. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

De tekniske spesifikasjonene på 007-kameraet er de samme som på standardmodellen, Leica Q2. Men her er hvert kamera individuelt nummerert. Det er grunn til å tro at det vil gjøre 007-kameraet til et ettertraktet samlerobjekt.

Leica Q2 007 Edition
ELEGANT: En stilig Globe-Trotter-koffert, gjenkjennelig fra den nyeste James Bond-filmen, følger med når man kjøper 007-kameraet. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Koffert følger med

I tillegg til kameraet får man med en håndlaget koffert som er designet av det britiske luksusmerket Globe-Trotter. Kofferten er inspirert av det skreddersydde Globe-Trotter-utstyret som benyttes i No Time To Die, og kamerakofferten har samme matchende farge i mørkt grønt skinn som kameraet har, ifølge pressemeldingen. Skinnmaterialet på 007-kameraet er produsert og designet av Globe-Trotter-firmaet.

Prisen

Leica Q2 007 Edition har en veiledende utsalgspris på 79.000 kroner, og det står oppført på produktlisten til den norske Leica-distributøren Bresson AS, så formodentlig kan det bestilles også i Norge. Tilgjengeligheten har jeg imidlertid ikke noen informasjon om. Men Kameranytt har tidligere fått demonstrert kostbare Leica-spesialutgaver i Leica-butikken i Oslo, så man skal ikke se bort fra det.

Hos Bresson AS er Leica Q2 007 Edition beskrevet som et «fullformatskompakt»-kamera. Standardutgaven av Leica Q2 koster til sammenligning 59 .000 kroner.

Leica Q2 ble for øvrig lansert i mars 2019 og er kort fortalt et moderne speilløst fullformatkamera på 47 megapiksler, med høyoppløst elektronisk søker og med et fastmontert 28 mm kombinert vidvinkel- og makro-objektiv.

Leica Q2 007 Edition
BAKSIDEN: På baksiden er Leica Q2 007 Edition vanskelig å skjelne fra det vanlige Leica Q2-kameraet, hadde det ikke vært for den diskrete 007-inskripsjonen nederst på kameraet. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.