DaVinci kommer til iPad Pro

NYKOMMER: DaVinci Resolve kommer snart i en versjon for Apple iPad Pro for kjapp videoredigering med fingre og Apple Pencil. (Pressefoto: Blackmagic Design.)

Det profesjonelle videoredigeringsprogrammet DaVinci Resolve kommer snart til Apples iPad-nettbrett. Først og fremst myntet på den nyeste generasjonen av iPad Pro som ble lansert 18. oktober 2022, med Apples egenutviklede M2-prosessorbrikke. Prisen: DaVinci Resolve for iPad vil være gratis.

DaVinici Resolve fra Blackmagic Design seiler nå opp som et av de mest populære programmene for videoredigering, fortrinnsvis i kravstore og profesjonelle miljøer. DaVinci-programvaren har en bratt lærekurve, og amatører og nybegynnere som prøver seg, har lett for å klage over at dette er altfor komplisert, om man skal dømme etter debatter på internett.

Men i DaVinci-miljøene er det jubel å høre over at programmet nå er tilpasset iPad. Ikke bare for den nye iPad Pro med M2-prosessorbrikke, men med HDR-støtte også for M1-versjonen av iPad Pro med 12,9-tommers skjerm.

DaVinci Resolve
FARGER I FOKUS: DaVinci-programvaren har alltid hatt ekstra fokus på verktøy for fargekorrigering og fargegradering. Det ser ut til at tradisjonen vil fortsette på iPad Pro-plattformen. (Pressefoto: Blackmagic Design.) (Klikk for større bilde.)

Skaper uro i Final Cut-miljøet

Meldingen om at DaVinci Resolve kommer på iPad Pro, ser ut til å ha skapt en viss bekymring blant enkelte Final Cut Pro-brukere. I noen diskusjonsfora er det dukket opp innlegg der enkelte uttrykker frykt for at Apples tilsynelatende mangel på vilje til å lansere en iPad-versjon av Final Cut Pro kan være et signal om at Apple begynner «å miste interessen» for dette programmet. Noe som blant de største pessimistene har resultert i frykt for at Apple kan komme til å «ta en ny Aperture».

Aperture var navnet på et program for bildearkivering og bildebehandling for Mac som Apple lanserte i 2005. Programmet fikk mange entusiastiske brukere, også i relativt profesjonelle miljøer. Jeg har selv truffet fotografer som har fortalt meg at de opplevde Photoshop fra Adobe som et litt for tungt og komplisert program og som isteden valgte Aperture. Programmet var – på Apple-vis – mye mer brukervennlig. Men like fullt var det et avansert bildebehandlingsprogram under det brukervennlige skallet. Ikke minst banet programmet vei for lettere håndtering av RAW-filer.

Men i 2015 valgte Apple å droppe Aperture og erstatte det med Photos (Bilder), som dessuten erstattet Apples forbrukerprogram for bildebehandling, iPhoto. Begrunnelsen var at dette var en nødvendig omlegging for å få til effektiv bildelagring «i skyen». Begrunnelsen var sikkert korrekt. Vi så en lignende situasjon hos Adobe, som i 2017 lanserte Adobe Lightroom, tilsynelatende et forbrukerorientert bildearkivprogram med enkle bildebehandlingsfunksjoner. Samtidig ble Adobes opprinnelige Lightroom-program omdøpt til Lightroom Classic.

Final Cut Pro 10
KLASSIKER: Apples Final Cut Pro har vel sammen med Adobe Premiere rukket å få en tilnærmet klassiker-status i videoredigeringsmarkedet. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

I dag ser vi at den store forskjellen på de to Lightroom-versjonene, som fortsatt lever side om side, er at «nye» Lightroom er designet for dem som ønsker å lagre bildene sine i skyen, mens Lightroom Classic er myntet på dem som vil ha bildende lagret lokalt, på en av sine egne disker. Ikke ulikt forskjellen mellom Apple Aperture og Apple Photos, altså. Men i motsetning til Adobe Lightroom i Classic-drakt fikk ikke Aperture lov å leve.

Det er denne forhistorien som nå har gjort enkelte brukere og tilhengere av Apple Final Cut Pro litt nervøse for om Apple kan finne på å droppe Final Cut Pro-programmet på samme måte som Aperture. Konkurrenten LumaTouch, som står bak videoredigeringsprogrammet LumaFusion, har hatt stor suksess med dette programmet på iPad-plattformen og ble kåret til Årets app på Apples App Store i 2021. Enkelte entusiastiske Final Cut Pro-brukere på Mac-plattformen har med henvisning til LumaFusion-suksessen etterlyst en Final Cut Pro-utgave fra Apple på iPad. Det faktum at DaVinci nå kommer med en iPad-versjon av sin programvare, har bidratt til å forsterke kravet om en slik utgave også fra Apples side.

Hva med LumaFusion?

Konkurrenten LumaFusion har altså seilt opp som det kanskje mest populære (semi-)profesjonelle videoredigeringsprogrammet for iPad-brukere, og et skoleeksempel på hvor effektivt man kan redigere video ved hjelp av fingre og penn – noe ikke alle er helt enige i, vel å merke. LumaFusion-folkene har til og med lagd en tilleggsmodul som gjør det enkelt å begynne å redigere en samling videoklipp på iPad ute i felten, for så å eksportere det hele som en XML-fil, åpne den i Final Cut Pro på Mac når man er kommet hjem, og jobbe videre med redigeringen der.

LumaFusion på iPad
LUMAFUSION: Med LumaFusion kan man redigere video om Stovner-tårnet mens man fortsatt befinner seg på toppen av Stovner-tårnet. Eller på skrivebordet hjemme, om man vil. Her på en iPad Air med M1-prosessorbrikke. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Men denne arbeidsdelingen mellom LumaFusion og Final Cut Pro ser ikke ut til å få være i fred. Det kom som en overraskelse på en del at Final Cut-konkurrenten DaVinci Resolve fra Blackmagic Design nå er på vei inn på iPad-plattformen i stedet for Final Cut Pro selv.

DaVinci-lanseringen kom fram i en en av Apples promoteringsvideoer av nye iPad Pro, og Apple har bekreftet at programmet vil komme på denne plattformen, ifølge fotonettstedet DP Review. Nøyaktig når det vil skje, er foreløpig ikke kjent, annet enn at det blir i fjerde kvartal 2022.

Det begynte med farger

Programvaren som vi i dag kaller DaVinci Resolve, startet sin tilværelse som et rendyrket fargekorrigeringssystem med røtter tilbake til 1980-tallet. Firmaet som sto bak, het da Vinci Systems og holdt til i Florida i USA. I 2003 ble Resolve-familien lansert og kom på markedet året etter. Systemet besto av tre separate programmer for henholdsvis fargekorrigering, visuelle effekter og 2K-redigering.

DaVinci Resolve
UTFORDRER: DaVinci Resolve er et videoredigeringsprogram som appellerer til jobbing med fargene. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

I 2009 ble da Vinci-selskapet kjøpt opp av australske Blackmagic Design, som kunngjorde en plan om å redusere prisen på programvaren til under 100.000 dollar. Det sier vel mye om hvordan profesjonell programvare for videoredigering ble håndtert den gang. I de dyreste konfigurasjonene kunne DaVinci-løsningen koste helt opptil 800.000 dollar, ifølge Wikipedia. Det var vel omtrent bare velstående Hollywood-studioer som hadde råd til dette. En revolusjon måtte komme.

Året etter, i 2010, lanserte Blackmagic Design en Mac-versjon av DaVinci Resolve for 995 dollar. Hovedprogrammet, kalt Advanced Control Surface, kostet imidlertid fortsatt nesten 30.000 dollar, og den mest avanserte konfigurasjonen nærmere 150.000 dollar.

Når man ser på kundelisten, er det lett å forstå hvorfor Blackmagic Design – og forgjengeren – kunne ta slike priser. Blant filmene som er produsert ved hjelp av (blant annet) DaVinci-programvaren, finner vi Avatar, Jason Bourne, Pirates of the Caribbean, Robin Hood og James Bond-filmen Spectre.

Video-revolusjon

Men en revolusjon har funnet sted i markedet for film- og video-redigering. I 2009 hadde Davinci Resolve 100 brukere, ifølge Wikipedia. I januar 2019, etter at Blackmagic Design hadde lansert en gratisversjon av programmet, hadde denne utgaven mer enn to millioner brukere. Altså omtrent like mange brukere som Apple Final Cut Pro X hadde i 2017.

I dag er nettopp Final Cut Pro og DaVinci Resolve to sterke konkurrenter. Som koster omtrent det samme. Final Cut Pro 10 koster 3.290 kroner, mens DaVinci Resolve koster litt mer. Norge står ikke på listen over land man kan bestille programmet fra for kjøp fra produsentens nettsted. Men hos fotoforhandlere som Foto.no og Scandinavian Photo finner man DaVinci Resolve Studio i skrivende stund for 4.190 kroner. 1-0 i favør av Apple Final Cut Pro på pris, altså.

Apple iPad
NY VIDEOPLATTFORM: Seiler Apples iPad-nettbrett opp som en seriøs plattform for videoredigering? Bildet viser for ordens skyld 9. generasjons 10,2-tommers iPad fra 2021. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Hos DaVincis nettsted koster en lisens 295 dollar, som med dagens dollarkurs tilsier omlag 3.085 kroner. I tillegg kommer mva. Men Norge står altså ikke på listen over land som man kan kjøpe det fra online.

DaVinci-folkene har uansett én stor fordel som Final Cut-leiren mangler: De kan tilby en gratis-versjon av programmet. Ja, og så leveres jo DaVinci Resolve på flere plattformer: Windows, Mac og Linux. Final Cut Pro er bare tilgjengelig for Mac.

Begrensninger

Når en programvareprodusent tilbyr gratisversjon av et program som i fullversjon selges for flere tusen kroner, sier det seg selv at det trolig er lagt inn noen begrensninger. I skrivende stund er ikke den nye iPad-utgaven tilgjengelig ennå, så nøyaktig hvilke begrensninger som foreligger der, er ikke klart.

Hvis den ordinære gratis-versjonen – for Windows, Mac og Linux – gir en pekepinn, er det mange avanserte funksjoner som mangler. Etter det Kameranytt.no forstår, kan man ikke regne med å få jobbe med 10-bits HDR-video med gratisversjonen. Dessuten er det lagt en begrensning på oppløsningen: Maks 4K-oppløsning med opptak tatt opp med maks 60 bilder per sekund.

Men om disse begrensningene gjelder for iPad Pro-versjonen, er ikke klart. Tvert imot skryter Blackmagic Design på sine nettsider av at iPad Pro-utgaven leverer fire ganger så rask Ultra HD ProRes-rendring på iPad Pro med M2-prosessorbrikke, og at eiere av forrige generasjon iPad Pro med 12,9-tommers skjerm og M1-brikke har full HDR-støtte. Det loves også mulighet for full fargekorrigering direkte fra iPad. Filene fra iPad Pro vil være kompatible med DaVinci Resolve versjon 18. Det er støtte både for H.264, H.265, Apple ProRes og Blackmagic RAW, heter det.

Prisen

Som sagt lanseres DaVinci Resolve for iPad som et gratisprogram. Det kan for eksempel forsvares ved at man presenterer DaVinci-programmet for iPad som noe man begynner litt innledende redigering på mens man fortsatt er ute i felten og filmer, for så å jobbe videre med materiale på DaVinci Resolve Studio på Windows-PC, Mac eller Linux-PC når man er vel hjemme igjen eller tilbake på kontoret. Kanskje i kombinasjon med effektiv synkronisering via skyen.

Gratisversjon for iPad Pro vil dermed både kunne spille en opplæringsrolle og være et hendig verktøy for redigering på farten. Med andre ord ingen fare for at gratisprogrammet på iPad Pro vil kunne medvirke til noen «kannibalisering» av proffverktøyene fra Blackmagic Design.

Nøyaktig når DaVinci Resolve for iPad Pro blir tilgjengelig, er foreløpig litt uklart. Produsenten sier bare i løpet av fjerde kvartal 2022.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.