Kameranytt.no

De 40 TIPA-prisene for 2019

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
DET BESTE KAMERAET? Huawei P30 Pro er tildelt en av årets gjeve TIPA-priser: Beste smartmobil-kamera 2019. (Foto: Huawei/TIPA)

Fotopresseorganisasjonen TIPA har nå bestemt seg for hvilke fotoprodukter som fortjener TIPA-priser i år, og prisene blir delt ut i Tokyo 20. mai. Utvalget av speilløse systemkameraer på listen kryper oppover, og på mobilkamerasiden har Huawei P30 Pro fått TIPA-pris – neppe uventet.

[toc] I alt 40 produkter er kommet gjennom nåløyet i år. Med såpass mange prismottakere blir det naturligvis en debatt om nåløyet egentlig er for stort. I foto-debattforumene er det mange som gir uttrykk for at de synes det er litt for mange produkter som får en TIPA-pris.

I debatten som kommer hvert år etter kunngjøringen av TIPA-prisene, blir det gjerne harselert litt om at arrangørene bruker kreative definisjoner på kategorier og underkategorier. Underforstått at det skapes kategorier som gjør at svært mange nye produkter på markedet får en pris fordi det stadig genereres nye kategorier som passer akkurat for disse produktene. Til TIPAs forsvar kan man anføre at den teknologiske utviklingen tilsier at det stadig opprettes nye kategorier. Det er lenge siden årets fargefilm eller sort/hvitt-film var en relevant kategori.

Kameranytt skal ikke ta stilling til hvor «riktige» disse pristildelingene er, annet enn å mane til forsiktighet med å bruke TIPA-prisene på våren og de tilsvarende EISA-prisene på høsten som eneste kriterium for å bestemme hvilke fotoprodukter man skal kjøpe. Det er nok lurt å supplere med å lese både produkttester og annen informasjon om produktene før man bestemmer seg – og aller helst prøve dem selv, hvis mulig. 

Uansett er prisene med på å gi en grei oversikt over hva som rører seg i mange deler av fotomarkedet. Det kan jo være kjekt å ta en titt før man begynner å grave seg dypere ned i materien.

TIPA er forkortelsen for Technical Image Press Association, en samarbeidsorganisasjon som ble etablert av i alt 25 hovedsakelige vest-europeiske fototidsskrifter i 1991. Senere er organisasjonen blitt utvidet til å omfatte både amerikanske, øst-europeisk og asiatiske tidsskrifter, samt tidsskrifter fra andre regioner, som Australia. I skrivende stund teller medlemslisten i alt 28 tidsskrifter.

Ingen norske fototidsskrifter er med i TIPA. Det norske tidsskriftet Fotografi valgte i sin tid å slutte seg til den konkurrerende tidsskriftorganisasjonen EISA (European Imaging and Sound Association), som ikke bare tar for seg fotoprodukter, men også lydprodukter, hjemmekino-løsninger, mobile enheter og så videre. EISA omfatter for tiden 55 tidsskrifter fra 29 land.

Her er listen over de 40 produktene som er funnet verdig til en TIPA-pris for 2019, med noen korte utdrag fra juryens begrunnelse. Utdragene er for ordens skyld Kameranytts tolkning av jury-uttalelsene slik de opprinnelig er gjengitt på engelsk. Kameranytt påtar seg ikke noe ansvar for eventuelle misforståelser i tolkningen av uttalelsene. På nettsiden om opphavsrettigheter fastslår for øvrig TIPA at omtalene og nyhetsmeldingene om pristildelingene kan brukes fritt så sant man oppgir TIPA som kilden, hvilket herved er gjort. Link til TIPAs egen pris-presentasjon finner du her.

De norske prisangivelsene er stort sett hentet fra Prisjakt.no, og i noen tilfeller direkte fra forhandlere.

Beste speilreflekskamera

Nikon D3500

Prisen for beste speilreflekskamera går til Nikon D3500. Kameraet beskrives som et kompakt og lett speilreflekskamera myntet på amatører som ønsker seg et kamera som kan utnytte et stort utvalg av Nikkor-objektiver og tilbehør til å styrke den fotografiske gleden og kreativiteten som disse amatørfotografene besitter. Norsk pris fra rundt 5.300 kroner med kit-objektiv.

LES OGSÅ: Plutselig ny Nikon-speilrefleks

Beste APS-C-kamera for avanserte brukere

Fujifilm X-T30

Nye Fujifilm X-T30 får prisen som årets beste APS-C-kamera for avanserte brukere. Kameraet omtales som et kompakt og lett kamera som har fått mange forbedringer av betjeningen. Kameraet vil også være interessant for dem som ønsker å jobbe med 4K- eller Full HD-video, heter det. Norsk pris cirka 10.000 kroner.

Beste APS-C-kamera for eksperter

Sony A6400

Også Sony har et APS-C-systemamera som har høstet TIPA-pris: Sony a6400. Juryen er åpenbart imponert over hastighetsytelsen som dette kameraet representerer, både når det gjelder mulighet for serieopptak på opptil 11 bilder i sekund med full motivsporing, den gode eksponeringskontrollen via 425 fasedetekterende fokuspunkter, og en autofokus som opererer med en hastighet på 0,02 sekunder. Norsk pris cirka 11.000 kroner.

LES OGSÅ: Sony med øye-fokus – på dyr

Beste profesjonelle MFT-kamera

Olympus OM-D E-M1X

Olympus OM-D E-M1X stakk av med prisen for årets beste Micro Four Thirds-kamera for profesjonelle brukere. Imponerende spesifikasjoner og utallige teknologiske forbedringer, heter det om Olympus-kameraet, som berømmes for en særdeles effektiv bildestabilisering. Effektiv følgefokus på raske motiver som tog, fly og biler nevnes også. Norsk pris cirka 34.000 kroner.

LES OGSÅ: Olympus vil leke med de store

Beste fullformat-kamera for avanserte brukere

Canon EOS RP

TIPA har kåret Canon EOS RP til årets beste fullformat-kamera for avanserte brukere. Det er et kompakt, allsidig og lett speilløst fullformat-kamera til gunstig pris, heter det. EOS RP er avansert, men likevel lett å bruke, og får pluss for at autofokusen fungerer godt også i særdeles dårlig lys. Norsk pris rundt 15.500 kroner.

LES OGSÅ: Overrasker med kompakt fullformat

Beste fullformat-kamera for ekspert-brukere

Nikon Z6

På norsk ville vi kanskje ha betegnet denne målgruppen som avanserte kameraentusiaster eller noe sånn, men TIPA opererer altså med en kategori kalt eksperter midt mellom de avanserte brukerne og de profesjonelle. Og her halte Nikon i land en av sine priser med Nikon Z6. Kameraet byr på utmerket ytelse i dårlig lys og 4K UHD-video med full pikselavlesing, påpeker TIPA-juryen. Fokuspunkter som dekker omtrent 90 prosent av bildeflaten blir også nevnt. Norsk pris fra rundt 22.000 kroner.

LES OGSÅ: Nikon Z6 dyrere enn kunngjort

Beste profesjonelle fullformat-kamera

Nikon Z7

Storebror Nikon Z7 får også en TIPA-pris. Denne kommer i proffklassen. Med den høye oppløsningen på 45,7 megapiksler får man store og imponerende bildefiler, fastslår TIPA. Man kan endre utallige innstillinger mens man ser gjennom den elektroniske søkeren som dekker omtrent 100 prosent av bildeflaten. Takket være tidskode-støtte kan man synkronisere video- og lydopptak fra flere enheter. Norsk pris rundt 35.000 kroner.

LES OGSÅ: Kameranytt.no: – Nikon Z vil endre markedet

Beste fullformat-kamera for både foto og video

Panasonic Lumix S1

Panasonic Lumix S1 fikk årets TIPA-pris fordi kameraet behersker stillbildeopptak med svært rask autofokus og fokussporing samtidig som det gjør nytten som et profesjonelt videokamera. Det kan ta opp 4K-video i opptil 60p-hastighet med full pixelavlesing og kan ta opp 4K-video på 30p/25p internt – uten ekstern HDMI-opptaker – med 10-bits 4:2:2-undersampling og 4K 60p til HDMI pluss V-Log for ekstern fargegradering. Med andre ord svært profesjonelle videoegenskaper. Kombinert med fem-aksers innebygd bildestabilisering gir dette seks stegs kompensering for bevegelsesuskarphet med optikk fra S-serien. Stillbilder kan tas med sammensatt oppløsning på opptil 96 megapiksler. Norsk pris rundt 27.000 kroner.

Beste mellomformat-kamera

Fujifilm GSX

Fujifilm GFX 50R seiler opp som en spennende utfordrer i mellomformat-klassen med sin retro-stil. Et lett og kompakt kamera for sin klasse, fastslår TIPA. Kameraet har en CMOS-sensorbrikke på 51,4 megapiksler og bildefiler på 43,8 x 32,9 mm. GFX 50R kan brukes under røffe forhold med beskyttelse mot fuktighet og støv hele 64 steder, og det skal tåle ekstreme temperaturer. Samtidig byr det på moderne Bluetooth-løsning og bildeoverføring til mobil eller nettbrett. Norsk pris fra cirka 46.000 kroner.

LES OGSÅ: Det niende objektivet er her

Beste premium ultra-vidvinkel for speilrefleks

Samyang XP 10mm f3.5

Samyang XP 10mm f3.5 ble kåret til det beste ultravidvinkel-objektivet i premiumklassen for speilreflekskameraer. Objektivet er myntet på fullformat-kameraer og har en næravstand på bare 0,26 meter. Man kan oppnå dramatiske dybdeskarphets-effekter både med minste blenderåpning på f/22 og på full blenderåpning, blant annet takket være blenderen med ni blenderlameller. Objektivet har manuell fokusering. Norsk pris omlag 10.500 kroner.

Beste premium speilrefleks-objektiv

SIGMA 40mm F1.4 DG HSM | Art

Prisvinner i denne klassen er Sigma 40mm F1.4 DG HSM Art, altså et objektiv i Sigmas Art-familie for høykvalitetsoptikk. Foruten flere andre fatninger kommer objektivet snart også med den nye L-fatning, en standard som Leica, Panasonic og Sigma samarbeider om. Objektivets oppløsning er i 8K-klassen, mener TIPA-juryen, som også synes at objektivet har en svært overbevisende bokeh. I utviklingen av objektivet har Sigma også lagt vekt på å gi det gode cinema-egenskaper, altså til bruk i profesjonell videofilming. Norsk pris oppunder 11.000 kroner.

Beste vidvinkelobjektiv for speilrefleks

TOKINA opera 16-28mm f:2.8 FF

Tokina Opera 16-28mm f/2.8 FF er nok et objektiv myntet på fullformat-brukere og byr på lysstyrke f/2,8 over hele zoomområdet. Det fremste linseelementet er stort og byr på minimalt med vignettering og forvrengning. Objektivet er designet rundt en nykonstruert Silent Drive-modul med raskere, mykere og mer stillegående autofokus. Med nærgrense på bare 0,28 meter kan man utnytte dybdeskarpheten maksimalt både med full blenderåpning eller nedblendet til f/22, ifølge TIPA-juryen. Norsk pris rundt 7.700 kroner.

Beste telezoom for speilrefleks

SIGMA 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports

Sigma 60-600mm F4.5-6-3 DG OS HSM Sports er et 10x zoomobjektiv som har imponert TIPA-juryen. Det skal tåle en støyt både når det gjelder støv og vannsprut og har dessuten et frontglass med et effektivt vann- og olje-avvisende belegg. Tross sitt store zoomomfang er det kompakt og fått lett plass i fotobagen, heter det.

Beste profesjonelle speilrefleks-zoom

SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports

Sigma-folkene får det åpenbart travelt med å hente TIPA-priser under prisutdelingen i mai, for det er blitt pris også på Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM Sports-objektivet. Objektivet er myntet på profesjonelle fotografer og avanserte fotoentusiaster, og nok en gang snakker vi om et objektivt som er solid bygd med god beskyttelse mot elementene. Foruten gode egenskaper til å fotografere natur, dyr og sportsbegivenheter har det også gode egenskaper som portrettobjektiv. Norsk pris cirka 14.000 kroner.

LES OGSÅ: Ventetid på ny Sigma-telezoom

Beste profesjonelle premium-objektiv for speilrefleks

Canon EF400mm f:2.8L IS III USM

Det er mange av spesifikasjonene ved Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM som blir kommentert av TIPA-juryen. Blant annet er det det letteste objektiv i sin klasse, og det har innebygd optisk bildestabilisering som byr på en effekt tilsvarende fem lukkertrinn. Tross brennvidden egner det seg godt som et håndholdt objektiv. Norsk pris cirka 130.000 kroner.

Beste premium-objektiv for speilløse APS-C-kameraer

Canon EF-M32mm f:1.4 STM

Det er ikke så mange objektiver for de mindre bildebrikke-formatene på TIPAs prisvinnerliste, men et av dem er Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, et ganske lyssterkt og kompakt premium-objektiv fra Canon EOS M-kameraene. Det får ros blant annet for sin stillegående STM-fokusmotor med minimal forstyrrelse under videoopptak. Vekten er på beskjedne 235 gram, og den høye lysstyrken gjør at objektivet byr på imponerende bokeh. Norsk pris rundt 5.300 kroner.

Beste speilløse premium standardobjektiv

Canon RF50mm F1.2 L USM

Canon RF 50mm F1.2 L USM ble lansert sammen med Canons første speilløse fullformat-kamera EOS R og et svært lyssterkt normalobjektiv, forholdsvis stort og tungt, men med imponerende egenskaper. Som for eksempel blender med hele ti blenderlameller og en tilnærmet lydløs ultrasonisk ring-basert fokuseringsmotor. Norsk pris omlag 25.000 kroner.

LES OGSÅ: Canon EOS R: Her er førsteinntrykket

Beste speilløse premium teleobjektiv

Sony FE 135mm F1.8 GM

Sony vant denne klassen med sitt Sony FE 135mm F1.8 GM-objektiv, som særlig er myntet på bryllups-, portrett- og sportsfotografer. Her snakker vi om hele 11 blenderlameller som bidrar til vakker bokeh. Objektivet har hele fire fokusmotorer som bidrar til rask, nøyaktig og responsiv autofokus. Norsk pris rundt 20.000 kroner.

Beste speilløse vidvinkelobjektiv

Nikon NIKKOR Z 14-30mm f:4 S

Nikon Nikkor Z 14-30mm f/4 S er det første av Nikons objektiver for de speilløse Nikon Z-kameraene som har fått TIPA-pris. Objektivet består av i alt 14 linseelementer, fire av dem ED-glass. Nikons Nano Crystal-belegg bidrar til minimum av uønskede refleksjoner, og objektivet har en steppmotor for stillegående autofokus, ypperlig for videoopptak. Et forholdsvis lett objektiv på 485 gram. Norsk pris rundt 14.500 kroner.

LES OGSÅ: Nikon Z-objektivet vi har ventet på?

Beste speilløse standard-zoomobjektiv

Tamron 28-75mm F:2.8 Di III RXD (Model A036)

Tamron 28-75mm F/2.8 DI III RXD Model A036 gikk seirende ut av denne klassen, med et lyssterkt zoomobjektiv for Sonys E-fatningskameraer med spesialutviklede glasselementer som kontrollerer fargeblødning og byr på utmerket oppløsning gjennom hele brennviddeområdet. Et objektiv som er utmerket for utendørs- og naturfotografing, fastslår TIPA. Beskjeden vekt på 550 gram. Norsk pris rundt 8.000 kroner.

LES OGSÅ: Her er årets EISA-vinnere

Beste profesjonelle speilløs-objektiv

Sony FE 400mm F2.8 GM OSS

Sony FE 400mm F2.8 GM OSS er et objektiv som egner seg til å fotografere motiver i sport og dyreliv i rask bevegelse, takket være Sonys nye XD Linear Motor-teknologi, som kan flytte tunge linsegrupper raskt. Objektivet inneholder tre fluoritt-linseelementer som bidrar til å minske fargeblødning, og objektivet kan godt brukes med Sonys 1,4x- og 2,0x-telekonvertere. Norsk pris cirka 120.000 kroner.

LES OGSÅ: Sony med 120.000-kroners supertele

Beste kompaktkamera i ekspert-klassen

Ricoh GR III

Ricoh GR III er et hendig APS-C-kamera i kompakt-klassen, med en bildesensor på 24 megapiksler, elektronisk bildestabilisering langs tre akser og rask fasedetekterende autofokus. Det innebygde 28 mm-objektivet, omregnet til 35 mm-formatet, har en næravstand på bare seks cm, og kameraet har innebygd ND-filter og en tre-tommers LCD-skjerm. Ypperlig for reisebruk, heter det. Norsk pris omlag 9.300 kroner.

Beste kompakt-kamera med superzoom

Sony RX100 VI

Sony RX100 VI har fått et zoomobjektiv med brennviddeomfang tilsvarende 24-200 mm og vinner dermed klassen for kompakt-kameraer med superzoom-objektiv. Sonys optiske Steady Shot-bildestabilisering byr på fire ekstra lukkersteg når man er på 200 mm-brennvidden, og autofokusen er lynrask: 0,03 sekunder. Kameraet byr på 315 fasedetekterende fokuspunkter supplert med 25 kontrastdetekterende fokuspunkter og kan dessuten ta opp 4K-video med S-Gamut og S-log3 for dem som vil drive avansert fargegradering etterpå. Norsk pris cirka 12.000 kroner.

LES OGSÅ: Tredoblet zoom på Sony RX100 VI

LES OGSÅ: Norsk pris til Sony RX100 VI

Beste fotopapir for blekkutskrifter

Hahnemühle Photo Rag® Metallic

Hahnemühle Photo Rag Metallic er utviklet for dem som vil ha en ekstra glød i utskriftene av spesielt utvalgte bilder, ifølge TIPA-juryen. Papiret har en sølvaktig glanseffekt, gjengir dyp sort og flotte fargetoner, og papiret er ypperlig til fotografier med metallelementer, refleks, is, snø og arkitektur. Dessuten oppfyller det kravene til bilder som skal henge i museer. Norsk pris fra rundt 820 kroner for 25 ark i A4-format – fås i flere størrelser og på rull.

Beste bildebehandlingsprogram

Skylum Luminar 3

Skylum Luminar 3 viser at et bildebehandlingsprogram ikke trenger å være begrenset til bare basiseffekter og grunnleggende bildeforbedringer fordi om det er enkelt å bruke. Programmet kombinerer et effektivt brukergrensesnitt med utallige forhåndsdefinerte bildestilvalg som kan brukes til uttrykksfull redigering av bildene, i tillegg til at programmet har avanserte redigeringsverktøy for dem som vil ta et dypdykk ned i bilderedigeringen. Pris rundt 70 dollar – cirka 600 kroner.

LES OGSÅ: Luminar med integrert bildearkiv

Beste kamera-tilbehør

Hoya Fusion One

Hoya Fusion One får prisen som beste kamera-tilbehør. Filtrene består av høykvalitets optisk glass og en lavprofil-ramme, samt belegg som beskytter mot flekker og vanndråper. Dette er kvalitetsprodukter som matcher moderne objektiver med høy oppløsning, og filtrene kommer i mange diameter-størrelser som passer til de fleste objektivene som en fotograf har i bagen. Norske priser fra rundt 300 kroner.

Beste lagringsløsning for bilder og video

Sony SF-G series TOUGH Specification Cards

Sonys SD-kort i familien kalt Sony SF-G series Tough Specification er konstruert i et ultrasolid materiale som gjør at de tåler røff behandling uten å bli bøyd. Dessuten er de motstandsdyktige mot støv, skitt, vann, søle og gjørme. De kommer også uten skrivesperre-bryterne som har så lett for å brekke på konvensjonelle SD-kort. Kortene tilfredsstiller UHS-II SD-definisjonen og har skrivehastighet på opptil 299 MB per sekund og lesehastighet på opptil 300 MB per sekund. Norsk pris fra rundt 1.100 kroner.

Beste blitssystem

Godox WITSTRO AD400Pro

Det beste blitssystemet er for tiden Godox Witstro AD400Pro, mener TIPA-juryen. Godox-blitsen byr på en oppfriskningstid mellom blitsavfyringene på 0,1-1 sekund med et blitslys på 400 watt og et modeleringslys på 30 watt. Blitsen har kapasitet til 12 kontinuerlige blitsglimt på 1/16 lysstyrke. Synkroniseringen er på 1/8.000 sekund, og blitsen har et innebygd 2,4G trådløst system som fungerer med auto TTL-systemene på alle de viktigste kameramerkene. Norsk pris fra rundt 7.000 kroner.

Beste portable LED-lampe

Metz mecalight S500 BC

Metz Mecalight S500 BC er en kompakt LED-lampe som er bare 13 cm lang og flat som en mobiltelefon. Med adapter kan den monteres i blitsskoen på et kamera eller på et stativ, og fargetemperaturen kan justeres mellom 3.000 og 5.000 Kelvin-grader. Dermed kan den tilpasses det naturlige lyset der man befinner seg, eller man kan bruke annerledes fargetemperatur til å skape en spesiell stemning i bildet. Norsk pris fra vel 1.300 kroner.

Beste profesjonelle kamerastativ

Uniqball iQUICK3Pod

Fotografer på jakt etter et solid kamerastativ som tåler store kameraer og teleobjektiver med en samlet vekt på opptil 45 kilo, bør ta en titt på Uniqball iQuick3Pod, mener TIPA-juryen. Tre-bensstativet har bein konstruert av 10-lags karbonfiber. Maks høyde er 62 tommer (cirka 158 cm), minimum 22,2 tommer (vel 56 cm). På toppen har stativet en unik utjevningsplate som gjør det enkelt å stille inn kameraet i flukt med horisonten. Norsk pris fra rundt 6.000 kroner.

Beste reisestativ

Manfrotto Befree GT Carbon Fibre

Fotografer som reiser mye, bør ta en titt på Manfrotto Befree GT Carbon Fibre. Dette er lettvekterstativ på rundt 1,5 kg som kan håndtere kamerautrustning på opptil 10 kg. Slått sammen er lengden 43 cm, men strukket ut i full lengde kan man fotografere i en høyde på 162 cm. Stativet er stabilt i all slags terreng, og høyden på beinene låses kjapt med Manfrottos nye M-lås-anordning. Norsk pris: Cirka 3.800 kroner.

Beste skjerm for foto

LG UltraFine Display 32UL950

LG UltraFine Display 32UL950 er kåret til årets beste PC-skjerm for bildebehandling. Det byr på Nano IPS-skjermteknologi og Thunderbolt 3-tilkobling. I tillegg til tre stk. ultraraske USB-C Thunderbolt 3-porter har skjermen også DisplayPort 1.4- og HDMI 2.0-porter. Man kan lett kjedekoble to skjermer. Oppløsningen er 3.840 x 2.160 piksler i tråd med UHD-standarden. Norsk pris ukjent.

Beste skjerm for foto i budsjettklassen

BenQ SW240

TIPA-juryen kom fram til at BenQ SW240 er en 24-tommers skjerm som kan matche mange dyrere skjermer når det gjelder funksjonalitet, fargenøyaktighet og ytelse. Det er en Full HD-skjerm med oppløsning på 1.920 x 1.200 punkter og med USB-, HDMI-, DisplayPort- og DVI-tilkobling. Tross den beskjedne prisen støtter den 99 % Adobe RGB- og 100 % sRGB-fargerommene, heter det. Norsk pris cirka 4.600 kroner.

LES OGSÅ: PRØVD: BenQ 4K-skjerm – det nye mørkerommet

Beste smartmobil-kamera

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro er ikke overraskende kåret til årets beste mobilkamera. Juryen påpeker at kameraet har den beste ytelsen i dårlig lys av alle smartmobil-kameraene på markedet. P30 Pro har et hovedkamera med bildebrikke på 40 megapiksler som genererer bildefiler på 10 megapiksler. Objektivet på dette kameraet har en brennvidde tilsvarende 27 mm og lysstyrke på f/1,6. I tillegg har kameraet et supervidvinkel-objektiv tilsvarende 16 mm med oppløsning på 20 megapiksler og et periskopisk teleobjektiv tilsvarende 125 mm, samt et fjerde «kamera» som egentlig ikke tar bilder, men bidrar til å beregne fokus og dybdeskarphet ved hjelp av fasedetekterne autofokuspunkter. Mobilen benytter en «super-oppløsnings»-algoritme til å sette sammen flere Raw-filer til et høyoppløst bilde som så beskjæres til en zoomeffekt tilsvarende 50x zoom. Mobilen kan fotografere i nesten totalt mørke med en ISO-innstilling på ISO 409.600. Norsk pris i underkant av 9.000 kroner.

LES OGSÅ: Bruker Huawei-mobil til fotojobben

Beste profesjonelle videokamera

Blackmagic URSA Mini Pro 4.6K G2

Blackmagic URSA Mini Pro 4.6K G2 er kåret til det beste profesjonelle videokameraet i 2019. Kameraet har en Super 35-bildesensorbrikke på 4,6K som greier å levere et dynamisk  omfang på 15 steg med en utrolig høy opptaksrate på opptil 300 bilderuter per sekund i 1080p-format. I 4,6K greier kameraet opptil 120 bilderuter per sekund. I profesjonelle miljøer omtales dette videokameraet som kompakt, men det har mange egenskaper til felles med tradisjonelle kringkastingskameraer, og har utskiftbar optikk. Det støtter også Blackmagics Raw-format. Norsk pris oppunder 70.000 kroner.

LES OGSÅ: Vil ha gammeldagse objektiver

Beste 360-graderskamera

RICOH THETA Z1

Ricohs andre TIPA-pris i år går til Ricoh Theta Z1, et 360-graderskamera med to én-tommes CMOS-sensorer med maksimal lysfølsomhet på ISO 6.400. Det kan ta opp Raw-stillbilder på 23 megapiksler og 4K 360-graders video i 30p-format. Stillbilder kan tas opp i JPEG-format eller i Adobes Raw-format DNG. Kameraet har også en fire-kanals mikrofon for 360-graders lydopptak. Tre-aksers bildestabilisering er blant årets nyheter. Norsk pris rundt 10.000 kroner.

Beste bildetjeneste

CEWE hexxas

CEWE hexxas: Fra CEWE – og Japan Photo – har vi fått et nytt bildeformat basert på heksagoner, disse sekskantede formasjonene som man kjenner i alt fra bikuber til quilte-kunstverk. Nå kan CEWE levere bilder for veggoppheng i matt, hard skumplast i to størrelser, 18 x 15,6 cm eller 27 x 23,4 cm. Hvert heksagon-bilde kan kombineres med andre, enten samlet eller spredt utover i alle slags former, og det følger med et magnetisk veggfestesystem – som kan utvides etter ønske – for alle mulige slags anvendelser. Bildene kan brukes til å dekorere alt fra stue, tenåringsrom og barnerom til kontorrom, om ønskelig. Utskriftsmaterialet har beskyttelse mot UV-stråler. Norsk pris fra 179 kroner per stk.

LES OGSÅ: Slutt for norsk digitalfoto-pioner

Beste fotobag

Lowepro Whistler BP450 AW II

Lowepro Whistler BP450 AW II er kåret til årets beste fotobag. Dette er en fotoryggsekk for alle årstider som kan frakte kamera- og videoutstyr sammen med annet nyttig utendørsutstyr som beskyttes godt mot både snø, regn, støv, sand og fuktighet. Den nye modellen har 20 prosent mer plass enn tidligere. En god nyhet – jeg kjøpte meg selv en Lowepro BP 250 AW-modell for noen år siden og husker jeg syntes at den beskyttet kamerautstyret godt, men at den var litt trang. Lowepro Wistler BP450 AW II skal gi plass til kameraer, objektiver, opptil en 15-tommers bærbar PC, en drone og mer. Det følger med remmer til å feste ski, skistaver, klatreøks og stativ med mer utenpå sekken. Norsk pris vel 4.200 kroner.

Beste design

ZEISS ZX1

Zeiss ZX1 er et fullformatkamera med bildesensorbrikke på 37,4 megapiksler. Kameraet kan ta opp stillbilder i Raw og JPEG samt video i 4K. Optikken er en Zeiss Distagon 35mm f/2. LCD-skjermen på 4,34 tommer er svakt bøyd. Raw-bilder kan redigeres direkte i kamera, siden kameraet er integrert med Adobe Lightroom CC, som har direkte tilgang til bildefilene i kameraets SSD-lagring på 512 GB. ZX1 redefinerer hvordan fotografer kan fotografere, redigere og dele arbeidet sitt på farten, med innebygd WiFi, Bluetooth og USB-C-tilkobling samt geotagging og fjernstyring via mobilapp. Ryktene sier at prisen kan bli rundt 4.200 dollar. 

TIPAs spesielle bransjepris

L-Mount Alliance

L-fatningsalliansen får årets bransjepris. Dette er en samarbeidsallianse med Leica, Panasonic og Sigma som foreløpige deltakere. Den nye L-fatningen er designet av Leica og benyttes blant annet i Leicas SL-kameraer. Den benyttes også på nye Panasonic-kameraer, i første omgang S1 og S1R, og Sigma har varslet egne kameraer med denne fatningen. Fatningen definerer en åpningsdiameter på 51,6 mm og kan brukes både på fullformat- og APS-C-kameraer. I tillegg definerer standarden fordeling, posisjon og funksjonalitet for i alt 12 elektroniske kontaktpunkter mellom kamera og optikk. Det loves også lett tilgang til fastvareoppdateringer.

LES OGSÅ: Her er L-fatningsalliansen

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.