Kameranytt.no

Den store speilrefleks-dagen

SPEILREFLEKS-FORNYELSE: Nikon slår til med en svært viktig oppdatering av sin bestselger i fullformat-markedet: Nikon D780, som erstatter D750. (Pressefoto: Nikon)

Tirsdag 7. januar 2020 ble den store speilrefleks-dagen, da de to største aktørene i kamera-markedet lanserte oppsiktsvekkende speilrefleks-kameraer. Canon med sin varslede toppmodell for sports- og pressefotografer, EOS-1D X Mark III, og Nikon med sin fullformat-entusiastmodell D780.

Canon EOS-1D X Mark III er allerede omtalt hos Kameranytt, så det er Nikon D780 det skal handle om her, men først: Hvorfor er disse lanseringene oppsiktsvekkende? Ingenting er vel mer naturlig enn at kameraprodusenter som Canon og Nikon lanserer nye speilrefleks-kameraer? For det har de jo gjort i mange tiår.

LES OGSÅ: Nå er Canon EOS-1D X Mark III OL-klart

Jo, men det siste halvannet året har det dreid seg veldig mye om speilløse kameraer, så mye at speilrefleks-entusiastene og -brukerne var begynt å bli bekymret.

Speilløst for alle pengene

Det var høsten 2018 at både Nikon og Canon lanserte sine første speilløse fullformat-kameraer, og utover i 2019 har de fulgt opp med opptil flere nye speilløse system-kameraer, både i fullformat og APS-C.

Previous slide
Next slide

TYPISK NIKON: Nikon D780 må vel kunne sies å være et speilrefleks-kamera med typisk Nikon-design. (Pressefoto: Nikon)

Blant de utallige brukerne av speilrefleks-kameraer rundt omkring i verden har flere etter hvert gitt uttrykk for at de er begynt å føle seg sviktet. Skal vi tvinges over på speilløst nå? spør de.

Fra et av de sentrale engelsk-språklige kamera-nettstedene kom det nærmest et lettelsens sukk da både Nikon og Canon på samme dag lanserte avanserte og til dels oppsiktsvekkende speilreflekskameraer.

VIDEOKAMERA: Med gode tilkoblingsmuligheter og viktige forbedringer på autofokus-siden i Live View-modus er Nikon D780 blitt et attraktivt videoverktøy. (Pressefoto: Nikon)

Speil overlever

– Lanseringen viser at Nikon ikke har gitt opp speilrefleks likevel, het det. Det var også jubel å spore i Canon-miljøene etter at Canon hadde lansert en ny speilrefleks-toppmodell samtidig som Canons produktspesialister og ambassadører fikk benyttet anledning til å snakke mye og høyt om speilrefleks-teknologiens fortreffelighet. Der hvor hastighet har topp prioritet, er det fortsatt speilrefleks med optisk søker som gjelder, fikk vi høre. Produktspesialisten innen foto hos Canon Norge gikk så langt som å si at Canons optiske speilrefleks-søker arbeider med lysets hastighet, noe de elektroniske søkerne ikke greier å matche.

PAKKELØSNING: Nikon D780 tilbys i en pakkeløsning sammen med 24-120 mm-objektivet. (Pressefoto: Nikon)

De to nye kameraene fra henholdsvis Nikon og Canon er solide arbeidsredskaper som man kan forvente vil fungere i mange år framover, og slik sett har de allerede fått funksjon som symbol på at speilrefleks-teknologien kommer til å vare i mange år framover. Parallellen fra bilmarkedet om at alt skal være elektrisk fra 2025 eller deromkring, kommer ikke til å slå til på kamera-markedet likevel, liksom. Alt blir ikke speilløst likevel, og to viktige symboler på det er Canon EOS-1D X Mark III og Nikon D780. Begge lansert på den store speilrefleks-dagen. I hvert fall hvis vi ser det hele fra norsk tidssone.

I ARV: Mye teknologi fra Nikon Z 6 er nå gått i arv til Nikon D780. (Pressefoto: Nikon)

Varslet og ventet

Jeg sa innledningsvis at Canons nye toppmodell var varslet på forhånd. Begge disse to kamera-produsentene sendte sist høst ut pressemeldinger om at nye toppkameraer var under utvikling med tanke på lansering i god tid før sommer-OL 2020 i Tokyo. Derfor komme ikke Canon EOS-1D X Mark III som noen overraskelse, selv om Canon holdt mange detaljer under teppet fram til lanseringsdagen. Nikon har på sin side varslet en kommende Nikon D6, som i skrivende stund ikke er lansert.

Nikon D780 var derimot ikke varslet på forhånd, selv om det lenge har gått rykter om at forgjengeren Nikon D750 var i ferd med å bli faset ut. Etter over fem år på markedet var D750 moden for utskifting, mente mange. Selv om kundene fortsatte å kjøpe kameraet i stort antall. Ifølge Nikon har D750 vært selskapets bestselger i fullformat-markedet.

Sjakktrekket

Det store sjakktrekket Nikon har gjort med Nikon D780, er å bygge inn mye av den avanserte teknologien fra det speilløse fullformat-kamera Nikon Z 6 i D780. Nettstedet PetaPixel omtaler kameraet som om det har sjelen til Nikon Z 6 i kroppen til Nikon D750.

SOLID: Sammen med blitsen Nikon Speedlight SB-700 er Nikon D780 et solid arbeidsredskap for fotoentusiaster – og kanskje vil løsningen finne veien inn i enkelte profesjonelle miljøer også? (Pressefoto: Nikon)

Hvorfor er dette et sjakktrekk? Jo, med all fokus på speilløs-teknologien de siste par årene har speilrefleks-entusiastene begynt å føle seg kjørt ut på et sidespor, tråkkende rundt i gammel teknologi, mens de med misunnelse i blikket har sett på all nyskapingen som skjer i speilløs-verdenen.

Men så kommer D780, som har fått med seg veldig mye av framskrittet som Nikon Z 6 (og Z 7) representerer, uten at brukerne må gi avkall på sin kjære speilrefleks-teknologi. De var ikke kjørt ut på et sidespor allikevel.

Previous slide
Next slide

DOBBELT: Nikon D780 har doble SD-kortplasser. (Pressefoto: Nikon)

Nikons dobbelt-satsing på speil og speilløst har en parallell til en Canon-lansering i august 2019. Da lanserte Canon sitt APS-C-speilløse kamera Canon EOS M6 Mark II samtidig med sin nye APS-C-speilrefleks Canon EOS 90D, med mange identiske spesifikasjoner.

HVA ER NYTT? Nyhetene hos Nikon D780 befinner seg for det meste under skallet. Utenpå er det meste gjenkjennelig. (Pressefoto: Nikon)

Så når Canon nå har fulgt opp med sin nye super-speilrefleks EOS-1D X Mark III og Nikon snart kommer med ditto D6, er bildet plutselig veldig annerledes enn det var for bare et halvt år siden.

Nikon D780 med Z 6 under skallet

Hvis man setter tabellene med de tekniske spesifikasjonene til Nikon D780 og Nikon Z 6 ved siden av hverandre, vil man se at veldig mye er ganske likt. Ja da, det er noen åpenbare forskjeller knyttet til valget av teknologi, som for eksempel at D780 har en batterikapasitet oppgitt til 2.260 bilder, mens brukene av Z 6 må lade batteriet etter bare 310 bilder – riktignok etter den urealistisk strenge CIPA-normen. Elektroniske søkere er strøm-hungrige.

HØY OPPLØSNING: Nikon D780 har LCD-skjerm med oppløsning på nærmere 2,4 megapiksler – kjekt når man jobber med video. (Pressefoto: Nikon)

Men ellers er det veldig mye likt. Det som D780-kjøperne kan glede seg mest til, er å få prøve den nye og mye raskere autofokusen i Live View, arvet fra Z 6. D780 har fått den samme raske Expeed 6-signalprosessoren som Z 6 har – opp fra Expeed 4 i D750, og mye annet er også likt.

For eksempel oppløsningen på 24,5 megapiksler og maks bildestørrelse på 6.048 x 4.024 piksler, lysfølsomheten på ISO 100-51.200 – utvidbar til ISO 50-204.800) – skjermstørrelsen på 3,2 tommer, korteste lukkertid på 1/8.000 sekund (opp fra 1/4.000 sekund på forgjengeren) og muligheten til serieopptak på opptil 12 bilder i sekundet (vel å merke i Live View med elektronisk lukker for D780s del, med aktivt speil og mekanisk lukker er grensen sju bilder i sekundet).

KLASSISK: Utseende til Nikon D780 må vel kunne sies å være ganske klassisk speilrefleks-design fra Nikon? (Pressefoto: Nikon)

Nikon D780 har også fått berøringsfølsom LCD-skjerm, noe forgjengeren ikke hadde. Man kan gjøre sine menyvalg med en finger på LCD-skjermen, zoome og sveipe under bildevisning og tappe på skjermen for å ta bilder i Live View. Den kan imidlertid ikke brukes til å plassere fokus når man har kameraet opp mot øyet.

Nikon har ikke sagt noe om det, men mange gjetter på at selve bildebrikken i nye D780 er den samme som i Z 6, og som representerer betydelige forbedringer fra D750, selv om oppløsningen er den samme. Den største forbedringen er en såkalt «Dual Gain» sensor-design der pikslene leser lysinformasjonen på to måter med forskjellig dynamisk omfang, noe som skal bidra til mindre bildestøy under høyere ISO-innstillinger. Den nye bildebrikken har også bedre videoegenskaper og kan levere 4K-video fra hele bildebrikken uten beskjæring.

ERGONOMISK: Nikon har alltid skrytt av sin innsats for å designe kameraer der ergonomien er i fokus. (Pressefoto: Nikon)

Den største forbedringen som er arvet fra Nikon Z 6 er imidlertid hybrid-fokussystemet med rask fasedetekterende autofokus fra sensorene på bildebrikken. Dette gir mye raskere autofokus enn før under Live View-fotografering og ikke minst under videoopptak.

Andre video-relaterte forbedringer er mulighet til 10-bits-videoopptak via HDMI samt støtte for nye LOG-innstillinger som forrige generasjon manglet – nyttig i forbindelse med mer profesjonell fargegradering i etterproduksjonen.

Bedre og mer moderne

Alt i alt bidrar forbedringene hentet fra Nikon Z 6 til å gjøre Nikon D280 til et mye bedre og mer moderne kamera. Forbedringer fra speilløs-verdenen ser ut til å være hentet over til speilrfleks-verdenen på en vellykket måte.

Previous slide
Next slide

TILKOBLINGER: Nikon D780 har vel de tilkoblingsmuligheter som trengs på et moderne systemkamera. (Pressefoto: Nikon)

Folk som er i ferd med å skaffe seg sitt første Nikon-baserte fullformat-systemkamera «fra scratch» eller som er innstilt på å begynne på nytt, gjør kanskje lurt i å starte med Z 6, men har man allerede en aldri så liten samling Nikon-objektiver med F-fatning, kan D780 være et mer fornuftig valg. Da kan man fortsette å bruke objektivene sine uten adapter, og det ser jo dessuten ut til at Nikon fortsetter å sende nye F-objektiver ut på markedet, tross all satsingen på Z-objektivene. Samtidig med lanseringen av D780 lanserte Nikon AF-S Nikkor 120-300 mm, som jeg kommer tilbake til senere.

NIKON-DESIGN: Velkjent brukergrensesnitt for folk som har fotografert lenge med Nikon-kameraer. (Pressefoto: Nikon)

Prisen

Nikon D780 har fått en anbefalt utsalgspris på 25.990 kroner. Hvis man vil ha en pakkeløsning med Nikon D780-kamerahuset pluss allround-zoomobjektivet Nikkor AF-S 24-120 f/4G ED VR, blir prisen 30.890 kroner.

Nikon D780 vil komme i salg i løpet av våren 2020, opplyser Nikon i sin norske pressemelding.

Tekniske data

Brutto oppløsning25,28 megapiksler
Netto oppløsning24,5 megapiksler
Bildeoppløsning6.048 x 4.024 piksler
BrikkestørrelseFullformat, 35,9 x 23,9 mm
SensortypeCMOS
LysfølsomhetISO 100-51.200, utvidbart til ISO 50-204.800
BildestabilisatorElektronisk bildestabilisator for video
Fokuspunkter51 fokuspunkter, inkl. 15 kryssensorer, med dedikert speilrefleks-AF-sensor
ObjektivfatningNikon FX, DX
LCD-skjerm8 cm - 3,1 tommer
LCD-skjermoppløsningCa. 2.369.000 piksler
SøkertypeOptisk speilrefleks-søker m/pentaprisme + Live View
Søkerforstørrelse0,7x m/50mm f/1,4-objektiv fokusert på uendelig
Lukkertider30 sek.-1/8.000 sek.
Innebygd blitsJa
SerieopptakInntil 7 bps m/mekanisk lukker, inntil 12 bps m/elektronisk søker/Live View
VideoformaterMOV, MP4
MikrofonInnebygd stereomikrofon eller ekstern mikrofon med dempingsmulighet – justerbar følsomhet
HøyttalerMono
Lagring2 x UHS-II SD
USBUSB Type C-kontakt, USB 3.1 Gen 1
HDMIHDMI-kontakt type C
Mikrofoninngang3,5 mm stereo mikrofonkontakt
Hodetelefonutgang3,5 mm stereokontakt
WiFi802.11b/g/n/a/ac
BluetoothJa
Batteritid CIPAM/optisk søker: ca. 2.260 bilder (CIPA)
VektCa. 755 g netto, ca. 840 g inkl. batt. og minnekort
StørrelseCa. 143,5 x 115,5 x 76 mm
KOMMUNIKASJON: Nikon D780 med Nikons trådløse sender-enhet WT-7 (ekstra-tilbehør) som kan kommunisere over et trådløst nettverk over en avstand på opptil 200 meter. (Pressefoto: Nikon)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.