Derfor blir dette populært til portretter

AF-S Nikkor 105mm f/1,4E ED
Nikons nye 105 mm-objektiv montert på en Nikon D810. (Foto: Nikon)
AF-S Nikkor 105mm f/1,4E ED
Nikons nye 105 mm-objektiv montert på en Nikon D810. (Foto: Nikon)

Nikon er på banen med et nytt lyssterkt 105-mm objektiv som trolig vil slå an blant portrett-fotografer.

Med en pris på 23.890 kroner er naturligvis Nikons nye AF-S Nikkor 105mm f/1.4E ED først og fremst et objektiv for profesjonelle fotografer.

Men selv om «vanlige» kameraentusiaster helst sparer opp slike beløp til enten litt kraftige teleobjektiver eller kraftige og dyre vidvinkler, er nok Nikons nye 105 mm-objektiv også innen rekkevidde for kameraentusiaster med særlig sans for portrettfotografering. For dem kan det nye 105 mm-objektivet bli en fornuftig investering.

Begrunnelsen for påstanden kommer straks. Men litt mer om selve objektive først.

Lyssterkt fullformat-objektiv

Den kanskje mest iøynefallende egenskapen ved det nye 105 mm-objektivet fra Nikon er den høye lysstyrken, f/1,4. Objektivet er en oppfølger til Nikkor 105mm f/2.5. Modellbetegnelsen viser jo at det hadde en lysstyrke på f/2,5. Den første modellen med denne betegnelsen så dagens lys så tidlig som i 1959 – men da snakker vi naturligvis om et objektiv for en helt annen tid, uten autofokus og de elektroniske tilkoblingene som preger dagens objektiver.

Et av eksempel-portrettene som Nikon har lagt ut på sitt amerikanske nettsted i forbindelse med presentasjonen av det nye 105 mm-objektivet. (Foto: Nikon)
Et av eksempel-portrettene som Nikon har lagt ut på sitt amerikanske nettsted i forbindelse med presentasjonen av det nye 105 mm-objektivet. (Foto: Nikon)

Blenderløsningen bygger på ni avrundede blenderblader, noe som ifølge pressemeldingen fra Nikon Norge bidrar til å redusere diffraksjonen, det vil si lysbrytningen som kan redusere skarpheten i bildene når man bruker liten blenderåpning.

Minste blenderåpning på det nye Nikon-objektivet er f/16.

Objektivet har en elektronisk blenderåpningsmekanisme som Nikon hevder gir svært stabil automatisk eksponeringskontroll – selv under raske serieopptak. Nikons autofokusmotor gir jevn, stille og rask autofokus, hevder Nikon.

Objektivet har nanokrystallbelegg som skal redusere avskygninger og lysflekker.

LES OGSÅ: Nikon-makro for folk flest

Tre av glasselementene er ED-glass. Forkortelsen ED står for Extra-low Dispersion eller ekstra lav spredning på norsk- Begrepet betegner en teknikk som er utviklet for å begrense faren for at lysstråler av forskjellig bølgelengde ikke møtes eller konvergeres på samme punkt etter å ha blitt sendt gjennom optisk glass. ED-glasselementer står sentralt i Nikons optikkteknologi.

De bakre og fremre optikkelementene i det nye 105 mm-objektivet er beskyttet med fluorbelegg som skal gjøre dem enklere å rengjøre.

Merk at det nye Nikon-objektivet ikke er noen lettvekter. Vekten er oppgitt til hele 985 gram.

Objektivet har ingen bildestabilisering. Det har for øvrig heller ikke Nikons speilreflekskameraer.

AF-S Nikkor 105mm f/1.4E ED kommer i salg i Norge fra 25. august, ifølge Nikon Norge.

Derfor bra til portretter

I skrivende stund har denne skribenten naturligvis ikke prøvd det nye Nikon-objektivet, men det fremstår likevel som åpenbart at dette er et objektiv som har alle sjanser til å bli populært blant drevne portrettfotografer.

Det første punktet er naturligvis brennvidden i seg selv, 105 mm på kameraer med Nikons FX-bildebrikkestørrelse, altså det vi gjerne kaller fullformat.

AF-S Nikkor 105mm f/1,4E ED
Med sine 985 gram er ikke AF-S Nikkor 105mm f/1,4E ED noen lettvekter. (Foto: Nikon)

Portrettfotografer har i alle år foretrukket det vi kan kalle moderate teleobjektiver til sine portrettbilder, fordi dette gir de best behagelige proporsjonene i ansiktet til den eller dem man tar bilde av.

Naturligvis er det tatt mange spennende portretter med vidvinkelobjektiv i tidenes løp, men er man tett på, kan dette fort gi utfordringer som for eksempel at nesen blir gjengitt som uforholdsmessig stor, eller at ansiktet i det hele tatt ser rart og skjevt ut. Gode muligheter for kunstneriske eller karikerende effekter, men kanskje ikke velegnet til portrettbilder som skal henge på veggen.

Å bruke et kraftig teleobjektiv gir effekter av motsatt karakter. Ansiktet kan rett og slett bli seende unaturlig sammenpresset ut – i verste fall som om ørene sitter rett ved siden av øynene  i stedet for litt lenger bak på hodet.

Derfor har objektiver i 85-105 mm-klassen gjerne vært foretrukket til portrettfotografering. Vi snakker her om kameraer med fullformatbrikke, og denne portrettbrennvidden er altså en arv vi har tatt med oss fra epoken da de fleste filmbaserte kameraer brukte småbildefilm med negativstørrelse på 24 x 36 mm.

LES OGSÅ: Entusiast-optikk fra Nikon

Plasserer man det nye 105 mm-objektivet på en Nikon-speilrefleks med DX-brikke, altså en APS-C-brikke på tilnærmet 16 x 24 mm, vil brennvidden tilsvare 157,5 mm (Nikon opererer med en brennviddefaktor på 1,5x for sine DX-kameraer). Objektivet vil med andre ord ikke være et fullt så velegnet portrettobjektiv på DX-kameraer.

Et annet viktig element som bidrar til å gjøre Nikons nye 105 mm-objektiv velegnet til portrettfotografering, er den høye lysstyrken, f/1,4. Dette innebærer ikke bare at objektivet kan brukes i dårlig lys, men også at man oppnå svært liten dybdeskarphet. I kombinasjon med ni-lamellers blender vil dette i teorien gi en visuelt svært behagelig uskarp bakgrunn (bokeh) rundt ansiktet i portrettbildet.

Med en minste fokuseringsavstand på én meter kan man fylle bilderammen med bilder av hodet på portrettobjektet uten behov for beskjæring, ifølge Nikons pressemelding. Nikon hevder at motivet gjengis med fullkommen klarhet selv ved fotografering med største blenderåpning.

Konkurrenten Canon

Erkerival Canons konkurrenter for portrettfoto-markedet omfatter blant annet Canons 85 mm USM-objektiv med lysstyrke på f/1,8 og Canons 100 mm USM-objektiv med lysstyrke på f/2. Begge markedsføres som portrett-objektiver og begge er vesentlig rimeligere objektiver enn Nikons nykommer.

85 mm-objektivet med lysstyrke på f/1,8 ligger ifølge Prisjakt.no på snaut 4.000 kroner, mens 100 mm-objektivet vil koste rundt 5.000 kroner.

Canon EF 85/1,2 L II USM er imidlertid kanskje det Canon-objektivet som er den nærmeste konkurrenten til det nye 105 mm-objektivet fra Canon. Dette lyssterke portrettobjektivet ligger ifølge Prisjakt.no på rundt 20.000 kroner.

Dette er for ordens skyld butikkpriser som etter all sannsynlighet ligger en god del lavere enn hva den veiledende prisen fra Canon var da disse objektivene var nye på markedet.

Nikon selv har for øvrig også rimeligere portrettobjektiver, for eksempel AF-S Nikkor 85/1,8 G til rundt 5.500 kroner, ifølge Prisjakt.no. Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.4G fant vil til rundt 16.500 hos Prisguide.no.

Mer informasjon hos Nikon Norge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.