Design-pris til norsk-utviklet iPhone-kameragrep

Fjorden Grip for iPhone
«SPEILREFLEKS-MOBIL»: Fjorden-kameragrepet vil nærmest gjøre en iPhone til et speilreflekskamera, i hvert fall når det gjelder betjeningen, mener utviklerne og designerne hos norske Fjorden Electra AS og Frost Produkt AS. (Foto: Fjorden AS)

Det norske utvikler-firmaet Fjorden Electra AS og selskapets design-samarbeidspartner Frost Produkt AS har fått en prestisjetung tysk designpris for sitt iPhone-kameragrep. Fjorden Grip er ventet å komme i salg i juni 2022.

Mandag 16. mai gikk årets utdeling av den tyske IF Design Award-prisen av stabelen i et storslått arrangement i Berlin. Noen få norske selskaper, blant andre programvarefirmaet Opera, var blant prisvinnerne. Men prisen som trolig fenger størst interesse blant foto- og video-entusiaster her på berget, er den som gikk til iPhone-kameragrepet Fjorden Grip, utviklet i Oslo og på Nesodden.

Fjorden Grip for iPhone
UT PÅ TUR: Med Fjorden Grip til iPhone slipper man å dra med seg et større og tyngre kamera ut på tur. (Foto: Fjorden AS.) (Klikk for større bilde.)

«DSLR your iPhone» er et av slagordene til Fjorden Electra AS. Formålet med kameragrepet som selskapet har utviklet, er å omgjøre iPhone til et profesjonelt kompaktkamera med speilrefleks-lignende betjening. Det slanke kameragrepet, som har en tykkelse på 10,7 mm på det meste, har flere fysiske betjeningsknapper – i motsetning til de virtuelle knappene på mobilkameraskjermen – samt en skyvehendel for zooming. Blant knappene er en to-trinns utløserknapp som sørger for at kameraet settes i fokus når den trykkes halvveis ned. Når man trykker den helt ned, blir bildet tatt. En multifunksjonsknapp kan brukes til å aktivere portrett-modus, selfie-modus og blits-modus eller velge blant andre innstillinger. Dessuten har kameragrepet et kontrollhjul for å endre eksponering, lukkertidshastighet, ISO-lysfølsomhet, dybdeskarpheten i portrett-modus og andre parametre.

Fjorden Electra AS har levert inn patentsøknader knyttet til produktet.

Kickstarter-prosjekt

Til å finansiere prosjektet startet Fjorden-gründer Victor Henning og hans medarbeidere og samarbeidspartnere et Kickstarter-prosjekt i 2021, basert på en Ideutvikling som dukket opp i 2019. Kickstarter, som er et amerikansk firma etablert i 2009, driver med såkalt «folkefinansiering» via internett. Ifølge nettsidene til Fjorden Electra AS har dette resultert i en startkapital på over 500.000 dollar (rundt 4,9 millioner kroner med dagens kurs).

Fjorden Grip for iPhone
BORDSTATIV: Når Fjorden-kameragrepet ikke er i bruk, kan det brukes som bordstativ for iPhone. (Foto: Fjorden AS.) (Klikk for større bilde.)

I juni 2022 begynner altså leveringen av Fjorden-grepet. Tidligere har februar 2022 vært nevnt som salgsstart, ifølge nettstedet Cult of Mac, men det er mange teknologiprodukter som kommer litt for sinket på markedet i disse dager.

Fjorden Grip for iPhone
ÉN-HÅNDS-FOTO: Med Fjorden Grip blir det enklere enn før å bruke bare én hånd når man fotograferer med iPhone. (Foto: Fjorden AS.) (Klikk for større bilde.)

Det blir naturligvis spennende å se hva slags mottakelse produktet vil få. Den blir sannsynligvis noe blandet, men det har nok utviklerne hatt tid til å forberede seg på. Da Kickstarter-prosjektet ble kunngjort for omlag ett år siden, fikk det ganske bred omtale på flere toneangivende kamera- og teknologi-nettsteder – og tilsvarende bred debatt. Hos for eksempel DP Review kom det fram sprikende oppfatninger. Man kunne lese innlegg fra dem som alltid fordømmer bruk av mobilkameraer. Eller fra dem som alltid advarer mot Kickstarter-prosjekter fordi de hadde brent seg på en slik investering en gang i tiden. Men også fra dem som ga uttrykk for positive forventninger til Fjorden-løsningen.

Selv hører jeg vel hjemme blant de sistnevnte. Til tross for at jeg har både speilreflekskameraer, speilløse systemkameraer og kompaktkameraer i hyllene mine, bruker jeg ofte mobilkamera både til fotografering og filming. Det siste året har jeg kjøpt meg opptil flere kameragrep designet for mobilkamera, men er aldri blitt helt fornøyd med dem. Fjorden-grepet ser mer gjennomtenkt ut enn de løsningene jeg har prøvd hittil. Ikke minst er det mye slankere enn de bulkete grepene jeg har prøvd til nå. Hvis man kan puttet mobilen i bukselommen med kameragrepet påmontert uten at man føler at det ser dumt ut, er mye vunnet. Det gjenstår å se om mobilkameraet føles tilnærmet like kjapt og direkte som et «ordentlig» kamera. Svaret får vi altså kanskje i juni.

Egenutviklet app

Fjorden-folkene har også utviklet en egen iOS-app som kan brukes både med og uten kameragrepet. Appen har vært tilgjengelig på Apples App Store en stund. I tillegg til å være utviklet med tanke på funksjonaliteten til Fjorden-kameragrepet, er appen designet for at man skal kunne mobil-fotografere med bare én hånd selv når man ikke bruker grepet. Jeg har bare hatt appen installert en liten time når dette skrives, så jeg har ikke grunnlag for å mene noe om appen riktig ennå.

Fjorden Grip for iPhone
FJORDEN CAMERA APP: Skjermdump av den norske kamera-appen brukt på en iPhone 13 Pro Max. Appen byr på den del manuelle kamerakontroller. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Tre utgaver

Fjorden Grip vil komme I tre utgaver: Fjorden Basic Bundle, Fjorden Plus Bundle og Fjorden Pro Bundle. Basismodellen er myntet på dem som synes det er greit å bruke iPhone-en uten deksel. Betjeningsmodulen festes til mobilen med festeplate der man nærmest «limer» grepet på plass. Festeplaten har dessuten vært testet på en del deksler fra Apple og andre med godt resultat, ifølge Fjorden-nettstedet. Men det gis ingen garanti for at festeplaten fungerer på alle slags deksler. Festeplaten skal i prinsippet kunne brukes på alle tidligere, nåværende og framtidige iPhone-modeller.

Velger man Plus-pakken, får man i tillegg med et deksel som er kompatibelt med Apples MagSafe-løsning for trådløs lading, for tiden tilpasset iPhone 12- og 13-modellene. Dekselet kan utstyres med en festeanordning for eksternt objektiv for iPhone fra produsenten Moment.

Øverst på rangstigen kommer Pro-pakken, som i tillegg til det som er i Plus-pakken inneholder en bæreveske samt en håndleddsreim til å bære mobilkameraet med.

Når iPhone-en ikke er i bruk, kan Fjorden-løsningen brukes som stativ til å holde mobilen skråstilt på bordet, liggende eller på høykant.

Betjeningssystemet på Fjorden-grepet drives av et CR2032-batteri i knappestørrelse. Det skal holde i opptil ett år før det må skiftes ut. Kommunikasjonen skjer via Bluetooth.

Neppe for Android

Fjorden-folkene har fått mange spørsmål om løsningen også vil komme for Android. Svaret ligger på Fjordens nettsted. Selv om maskinvaren er kompatibel med Android-mobiler, er det en stor utfordring å utvikle kamera-apper for Android, heter det. Grunnen er at hver Android-modell krever litt forskjellig kamera-tilpasning på programvaresiden. Fjorden-selskapet har foreløpig ikke ressurser til så omfattende utprøving av mange Android-modeller. Men døren for et framtidig Android-prosjekt lukkes ikke helt.

IF Design Award

Har du ikke hørt om IF Design Award? Nei, den blir kanskje ikke omtalt så ofte i Norge, men har sine røtter nesten 70 år tilbake i tid. På Hanover-messen i 1953 ble Die Gute Industrieform e.V. lansert, i utgangspunktet for å fremme god tysk design. Etter hvert har dette utviklet seg til en en av de store og prestisjetunge årlige design-prisutdelingene med global deltakelse. I våre dager finner man mer enn 50 land på deltakerlisten, med konkurranse i seks forskjellige disipliner fordelt på et 70-talls kategorier.

Fjorden Grip for iPhone
PRISVINNEREN: Slik ble den norske prisvinneren presentert på nettsidene til IF Design Award i sjangeren for TV og kameraer. (Skjermdump: IF Design Award.) (Klikk for større bilde.)

Prisene

Prisene som er oppgitt på nettstedet til Fjorden Electra AS i skrivende stund, er cirka 160 dollar for basismodellen, cirka 180 dollar for Plus-pakken og cirka 210 dollar for Pro-pakken. Disse prisene oppgis som rabatterte priser med tidsbegrensning. Med dollarkursen akkurat nå tilsvarer dette henholdsvis omlag 1.565 kroner, 1.760 kroner og 2.050 kroner. Litt for høy pris, mente en del av leserne i kommentarfeltet hos DP Review i 2021. Det gjenstår å se hvordan salget kommer til å gå.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.