Det niende objektivet er her

Fujinon GF100-200mm F5.6 R LM OIS WR
NYTT OBJEKTIV: Det nye 100-200 mm-objektivet fra Fujifilm montert på Fujifilm GFX 50S. (Pressefoto: Fujifilm)
Fujinon GF100-200mm F5.6 R LM OIS WR
NYTT OBJEKTIV: Det nye 100-200 mm-objektivet fra Fujifilm montert på Fujifilm GFX 50S. (Pressefoto: Fujifilm)

Tallet på objektiver til mellomformat-kameraene i Fujifilms GFX-familie vokser. Nå er det niende underveis, et telezoom-objektiv.

[toc] Fujinon GF100-200mm F5.6 R LM OIS WR er det hele og fulle navnet på det nye objektivet fra Fujifilm. Brennviddeomfanget tilsvarer 79-158 mm omregnet til 35 mm-format.

Dette brennvidde-spranget inkluderer brennvidder som egner seg godt til portrettfotografering, men i pressemeldingen fra Fujifilm Nordic trekkes det særlig fram at objektivet er ideelt for landskaps- og naturfotografering.

GFX-familien

Fujifilms GFX-familie består i øyeblikket av to kamerahus, GFX 50S, som ble lansert høsten 2016, og GFX 50R, som kom høsten 2018. Det første har en utpreget speilrefleks-stil, mens det andre ser mer ut til å være inspirert av gamle rammesøker-kameraer – en forvokst Leica M, om man vil.

Fujinon GF100-200mm F5.6 R LM OIS WR
NYTT OBJEKTIV: Det nye 100-200 mm-objektivet fra Fujifilm montert på Fujifilm GFX 50S. (Pressefoto: Fujifilm)

Kameraene har en bildebrikke med oppløsning på 51 megapiksler, og brikkestørrelsen er på 44 x 33 mm, altså vesentlig større enn det vi kaller fullformat-størrelse på 36 x 24 mm.

LES OGSÅ: Fujifilm angriper fullformat med nye X-T3

Med tanke på at dette er mellomformat-kameraer, er dimensjoner og vekt i en ganske moderat klasse. GFX 50R, den nyeste modellen, veier cirka 775 gram inklusive batterier, mens GFX 50S har en oppgitt vekt på cirka 920 gram.

Fujinon GF100-200mm F5.6 R LM OIS WR
PÅ GFX 50R: Og her er det nye objektivet montert på Fujifilm GFX 50R. (Pressefoto: Fujifilm)

For sammenligningens skyld kan vi nevne at fullformat-kameraet Nikon D850 veier 1.005 gram – altså for kamerahuset.

Ikke forbrukerprodukter

GFX-kameraene er på ingen måte noen forbrukerprodukter. GFX 50R, den nyeste modellen, koster rundt 46.000 kroner, mens GFX 50S ligger på rundt 56.000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

LES OGSÅ: Spennende fra Fujifim

Fujifilm hevder at mellomformatsystemet GFX på kort tid er blitt populært både hos profesjonelle fotografer og fotoentusiaster. Blant egenskapene som har gjort systemet populært, er høy detaljgjengivelse, flott toneområde og en tredimensjonal følelse. Dette er karakteristiske egenskaper for et digitalt mellomformatkamera med stor bildesensor, for å bruke Fujifilms beskrivelse.

Fujinon GF100-200mm F5.6 R LM OIS WR
BEDRE KONTRAST: Solblenderen til Fujinon GF100-200mm F5.6 R LM OIS WR. (Pressefoto: Fujifilm)

Kameranytt har ikke prøvd noen av GFX-kameraene og har ingen egen formening om Fujifilms påstander stemmer, men kameraene har fått positive testomtaler.

Optisk stabilisering

Det nye Fujinon-objektivet har optisk bildestabilisering som skal tilsvare fem blender-/lukkersteg. Det har en værbestandig konstruksjon og skal tåle mye av både støv og fuktighet.

Med objektivet kan man benytte telekonverteren Fujinon GF1.4X TC WR. Da forlenges brennviddeomfanget til 111-221 mm, ifølge Fujifilm uten å påvirke bildekvaliteten. Med telekonverteren i bruk vil største blenderåpning være f/8.

20 elementer

Objektivet er bygd opp av 20 linseelementer fordelt på 13 grupper. Blant linseelementene finner man ett asfærisk linseelement og to såkalte Super ED-linseelementer. Ved hjelp av disse minimeres både sfærisk og kromatisk aberrasjon.

Ifølge produsenten er objektivets lineære fokusmotor både rask, stillegående og presis. Fokusmotoren låses når kameraet slås av eller settsr i avspillingsmodus.

LES OGSÅ: Derfor er Fujifilms mellom-format interessant

Det nye Fujinon-objektivet har en vekt som for sin klasse må betegnes som moderat, cirka 1.050 gram. Filterdiameteren er 67 mm.

Prisen

Det nye zoomobjektivet fra Fujifilm får en norsk pris på cirka 22.000 kroner. Fujinon GF100-200 mm kommer i salg i Norge i slutten av februar.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.