Det ser lysere ut for Huawei

Huawei
HUAWEI NORGE: Det er glede å spore i den norske Huawei-avdelingen etter at USA opphevet handelsforbudet mot selskapet. I hvert fall ligger det flere meldinger om saken ute på Huaweis norske LinkedIn-sider. Her er presseansvarlig for Huaweis forbrukerelektronikk i Norge, Anders Bigseth, fotografert under lanseringen av Huawei P30-serien i Oslo i mars 2019. (Foto: Toralv Østvang)
Huawei
HUAWEI NORGE: Det er glede å spore i den norske Huawei-avdelingen etter at USA opphevet handelsforbudet mot selskapet. I hvert fall ligger det flere meldinger om saken ute på Huaweis norske LinkedIn-sider. Her er presseansvarlig for Huaweis forbrukerelektronikk i Norge, Anders Bigseth, fotografert under lanseringen av Huawei P30-serien i Oslo i mars 2019. (Foto: Toralv Østvang)

USAs president Donald Trump har nå snudd i kampen mot Huawei og vil tillate amerikanske selskaper å selge til Huawei likevel. En gladnyhet for fotoentusiaster som ønsker å fortsette å bruke Huaweis kameramobiler.

[toc] Det var på G20-toppmøtet at Trump kunngjorde at han ville lette på USAs sanksjoner mot Huawei, skriver nettstedet Telecom Revy (krever abonnement).

Den amerikanske regjeringen er på ingen måte ferdig med å fastlegge sin handelspolitikk overfor Kina, så mye er fortsatt uavklart. Men Trump har nå gått med på å la amerikanske selskaper få selge sine produkter til Huawei likevel.

Ramaskrik i Silicon Valley

I utgangspunktet nedla Trump forbud mot at amerikanske selskaper kunne få selge komponenter og teknologi til Huawei. I tillegg til at vedtaket rammet Huawei hardt, skapte det også problemer for mange store og sentrale amerikanske it-selskaper. Blant dem som ble rammet, var programvarehuset Google, som står bak mobil-operativsystemet Android, prosessorfabrikantene Intel og Qualcomm, som leverer viktige elementer til Huaweis prosessorer, og Broadcom, som leverer radioløsninger til Huawei.

Donald Trump
TRUMP: USAs president Donald Trump har bestemt seg for å droppe forbudet mot salg av amerikansk teknologi til Huawei. (Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay)

Det har også vært spekulert i at Trump-regjeringens handelskrig mot Kina ville ramme Apple, som produserer mange av sine produkter i Kina.

Avhengig av utenlandsk teknologi

Selv om Huawei har sin egen prosessorfabrikk, HiSilicon, som blant annet leverer Kirin-prosessorene til Huaweis mobiler, er mange av disse prosessorene basert på komponenter og lisenser fra amerikanske og europeiske leverandører, inkludert ARM Holdings, som står bak designen av ARM-prosessorene.

Det betyr at selv om HiSilicon etter sigende er den største produsenten og utvikleren av integrerte kretser i Kina, er Huawei fortsatt avhengig av å få kjøpe teknologi som Trump nylig stanset tilgangen til.

Telecom Revy fastslår at Trumps helomvending på G20-toppmøtet er viktig for framtiden til Huaweis smartmobiler. Det ser nå ut til at Huawei kan fortsette sitt samarbeid med store amerikanske aktører som Google, Intel, Qualcomm og Broadcom, skriver Telecom Revy, som melder at det nylig ble bekreftet at Huaweis mobiler vil bli oppdatert med Android Q-operativsystemet.

Huawei
STORT MARKED: Selv lille Norge er viktig for Huawei. Slik presenterte selskapet sin posisjon på det norske mobilmarkedet under lanseringen av Huawei P30 Pro. (Foto: Toralv Østvang)

Amerikanske selskaper som Google, Intel og Microsoft kan nå altså begynne å selve produkter til Huawei igjen. Google er viktig for mobilaktiviteten til Huawei, mens Microsoft og Intel er viktige samarbeidspartnere i PC-markedet, skriver nettstedet DinSide.

President-møte

På G20-toppmøtet i Osaka i Japan hadde president Donald Trump direkte samtaler med den kinesiske presidenten, Xi Jingping, og rapportene fra møtet sier at de to supermaktene kom betydelig nærmere hverandre og at forhandlingene om en handelsavtale nå vil gjenopptas, skriver Telecom Revy.

Lettelsene i de amerikanske sanksjonene mot Huawei innebærer imidlertid ikke at Huawei slipper til med sine produkter i USA, bare at amerikanske selskaper får fortsette å selge sine produkter og sin teknologi til Huawei.

Huawei
LEDENDE: Huawei er blant verdens ledende smartmobil-produsenter. (Foto: Gerd Altmann, Pixabay.com)

Kinesiske myndigheter skal ha stilt som krav at en løsning av Huawei-saken er en forutsetning for en handelsavtale med USA.

180.000 ansatte

Huawei er et globalt konsern som har hovedkvarter i Shenzen, gjerne omtalt som Kinas Silicon Valley. Selskapet har 180.000 ansatte og driver sin virksomhet i 170 land.

Huawei leverer naturligvis mye mer enn bare mobiltelefoner. I Norge har Huawei blant annet samarbeidet tett med Telenor om utbyggingen av det norske 4G-nettet og er spådd en sentral plass i utviklingen i det kommende 5G-nettet.

I skrivende stund er det ikke kommet noen kommentar fra den norske Huawei-avdelingen til den siste utviklingen i de amerikansk-kinesiske forhandlingene.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.