Digital-fritt (1): Nytt Kodak-kamera

Kodak Ektar H35N
EKTE GLASS: Blant forbedringene hos Kodak Ektar H35N er at ett av linseelementene i akrylglass er byttet ut med ekte glass. (Pressefoto: Focus Nordic.)

Stadig flere av oss ønsker å fotografere med kamera med film i. Da er det kjekt å vite at det innimellom fortsatt lanseres nye film-baserte kameraer. Som Kodak Ektar H35N.

Vi snakker om et enkelt «point & shoot»-kamera – vi kaller det kanskje «pek-og-klikk-kamera» i Norge? – til under tusenlappen. Kameraet kommer i salg i Norge i løpet av oktober 2023.

Halvformat

Kameraet kalles et halvformat-kamera. Det betyr at hver eksponering er halvparten så stor som en standard bilderute på 36 x 24 mm. På en filmrull med plass til 36 bilder får du da plass til 72 bilder. På en rull beregnet på 24 eksponeringer blir det plass til 48 bilder. Bildeformatet er på 18 x 24 mm.

INSTAMATIC-SLEKTNING: Kodak Ektar H35N er åpenbart en etterkommer etter de gode, gamle Kodak Instamatic-kameraene. (Pressefoto: Focus Nordic. Montasje: Kameranytt.no.)

Halvformat-kameraer ble særlig populære i Japan på 1960-tallet, med Olympus som en av pionerene med sine Olympus Pen F-kameraer. I tillegg til reduserte filmkostnader bidro konseptet også til mer kompakte kamera-konstruksjoner. 

Derimot var det mange som opplevde det som en ulempe at man måtte holde kameraet på høykant for å ta bilder i landskaps-format, mens bildene man tok når man holdt kameraet på «vanlig» måte, ble bilder i portrettformat. Unntak fantes riktignok, for eksempel Konica Recorder fra 1984, med et filmframtrekk som gikk fra bunnen til toppen av kamerahuset.

Kodak-lisens

Tross navnet er egentlig ikke Kodak Ektar H35N et Kodak-produkt. Firmaet som har utviklet kameraet og som er ansvarlig for produksjonen, er Hong Kong-selskapet Retopro. Det hele og fulle navnet er RETO Production Ltd., der Reto står for «reinvent together» – altså noe om å gjenoppfinne noe sammen.

Selskapet har en offisiell lisensavtale med Kodak som gjør at det nye kameraet og andre produkter kan markedsføres som Kodak-produkter, ifølge PetaPixel.

Konica AA-35
FILM PÅ HØYKANT: Konica AA-35 fra 1984 var et halvformat-kamera med filmframtrekket plassert på høykant, slik at man slapp å holde kameraet på høykant for å ta bilder i landskapsformat. (Foto: Vagn Sloth-Madsen, Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0: http://tinyurl.com/55795k5p.) (Klikk for større bilde.)

Salg av lisensrettigheter er som kjent en viktig inntektskilde for det nå 131 år gamle Kodak-konsernet, som tross et litt mislykket forsøk på å tilpasse seg til kamerabransjens overgang fra film-baserte kameraer til digitale kameraer fortsatt har en omsetning i milliard-klassen – i dollar – og om lag 4.200 ansatte.

Som navnet indikerer, spesialiserer Retopro seg på kamera-relaterte produkter med en historisk glans, gjerne knyttet til Kodak-navnet. Det forrige produktet var noen små bokser med lokk konstruert for å gi plass til opptil fem filmruller. Med Kodak-logoen stanset ut på siden av boksen som et både synbart og følbart kjennemerke.

Kodak Ektar H35N
UT PÅ BYEN: Kodak Ektar H35N er angivelig et kjekt kamera å ta med seg ut på byen, om vi skal prøve å tolke budskapet i dette pressebildet av kameraet. (Pressefoto: Focus Nordic.) (Klikk for større bilde.)

Nå er det vel ikke noe forbud mot å putte Ilford-filmer i boksene, men det er tydelig hvem de er myntet på. Uansett sikkert kjekt å ha med seg når man fotograferer med film i stedet for digitalt, for da må man jo sette inn en ny filmrull i kameraet rett som det er. Særlig hvis man som digitalkamera-bruker har vendt seg til å ta mange bilder av hvert motiv, slik digital-fotografer gjerne gjør.

Boksene, kalt Kodak Film Case, er produsert i stål og aluminium for å minne om hvordan vi fraktet med oss film før plasten overtok som materiale til så å si alle slike produkter.

Kodak Ektar H35N

Det nye kameraet, Kodak Ektar H35N, må naturligvis betegnes som et ganske enkelt kamera, i en design som fører tankene hen til et av Kodaks mest historiske produkter, Instamatic-kameraene, som var i salg fra 1963 til 1988. Og som i 1965 ble annonsert i Aftenposten med blikkfangstittelen «Hurra! Mor er blitt fotograf…» 

Når vi ser hva slags forbedringer nye Kodak Ektar H35N har fått, må den første utgaven, Kodak Ektar H35, ha vært særdeles enkel. En av forbedringene er at kameraet har fått stativfeste. Noe som naturligvis er kjekt å ha når man vil fotografere i dårlig lys – på kvelden, om natta eller i mørke rom.

Forutsetningen for at man skal kunne gjøre dét, er naturligvis den andre forbedringen, en såkalt Bulb-funksjon. Altså muligheten til å la lukkeren stå åpen så lenge man holder utløserknappen nede. Da bør man fortrinnsvis bruke stativ og snorutløser – begge deler er ekstrautstyr – for å unngå rystelser.

Den nye kamera-versjonen har også fått et innebygd filter som gir stjerneeffekter i bilder under spesielle lysforhold, som for eksempel solnedgang, lys-speilinger i vann, kveldsbilder av bygater opplyst av gatelys og lignende motiver. Filteret skaper da en såkalt firestråle-flare på lyspunkter.

Kodak Ektar H35N
KVELDSSTEMNING: Eksempel på hva slags bilder man kan få med Kodak Ektar H35N. (Pressefoto: Focus Nordic.) (Klikk for større bilde.)

Den viktigste forbedringen med tanke på bildekvaliteten er trolig at et av linseelementene i akrylglass – hos Wikipedia betegnet som gjennomsiktig termoplast – er byttet ut med et linseelement i ekte glass og med et linsebelegg som ifølge produsenten skal bidra til skarpere og klarere bilder.

Søkeren og tilbakespolingssveiven skal også være forbedret.

Kodak Ektar H35N kommer i seks farger: stripete svart, stripete sølv, stripete grønn, glasert blå, glasert oransje og glasert rosa.

Prisen

Det nye Kodak-kameraet ventes å bli tilgjengelig Norge fra oktober, ifølge pressemeldingen fra den norske distributøren, Focus Nordic.

Prisen vil være cirka 900 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.