Kameranytt.no

Med egen vogn for fotografer

Rhätische Bah, Sveits
I FOTOGRAFVOGNEN: Alt er lagt til rette for fotografering i fotografvognen til Rhätische Bahn i Sveits. (Foto: Rhätische Bahn©Andy Mettler. Publisert med tillatelse her på Kamerablogg.no)
Rhätische Bah, Sveits
I FOTOGRAFVOGNEN: Alt er lagt til rette for fotografering i fotografvognen til Rhätische Bahn i Sveits. (Foto: Rhätische Bahn©Andy Mettler. Publisert med tillatelse her på Kamerablogg.no)

Jernbanelandet Sveits vil at alle skal bruke toget, også fotografer. En jernbanestrekning i de sveitsiske alper har egen panoramavogn for fotografer.

Jernbanestrekningen fra Thusis til St. Moritz i de sveitsiske alper, sørøst i Sveits, står på UNESCOs verdensarvliste og byr på en fantastisk utsikt for de reisende.

Viadukter over dype juv

Med en høydeforskjell i løpet av strekningen på 1000 meter kjører togene gjennom 144 tunneler, krysser dype juv over broer bygd som romerske viadukter og byr på en utsikt som kan ta pusten fra noen hver.

Albuladalen i Sveits
PÅ KARTET: Albuladalen og flere av de andre panorama-jernbanestrekningen ligger sørøst i Sveits. (Kart: Pixabay.com. Montasje: Kamerablogg.no)

Gjennom Albuladalen kjører jernbaneselskapet Rhäthische Bahn AG (RhB) sine smalsporede, men moderne tog hver time i perioden fra midten av desember til midten av april. Flere av vognene er såkalte panoramavogner med store vinduer, og togene byr også på en egen vogn for fotografer.

Rhätische Bahn står bak det største private jernbanenettverket i Sveits. Selskapets historie går helt tilbake til 1888.

Jernbaneselskapet har flere andre «panoramatog»-strekninger også, men vintertoget gjennom Albuladalen er særdeles attraktivt på grunn av UNESCO-beskyttelsen, som kom på plass i 2008.

Bernina-jernbanen i Sveits
JERNBANELANDET: Sveits er jernbanelandet fremfor noen. Her et glimt fra Bernina-strekningen. (Foto: Pixabay.com)

Togturer på denne strekningen kan kombineres med andre regionale tog som også byr på panoramavogner, for eksempel Bernina-ekspressen fra St. Moritz til Tirano på den italienske siden av grensen. Bernina-ekspressen krysser Bernina-passet i en høyde over havet på 2.253.

Bygd for fotografer

Fotografvognen skiller seg fra de andre ved at setene er samlet i en rad midt i vognen, plassert slik at passasjerene sitter med ansiktet vendt mot vinduene. Her er det god plass til å reise seg for å fotografere, med et eget rekkverk foran vinduene som man både kan holde seg fast i og bruke som støtte for albuene når man fotograferer ut gjennom vinduet.

Albuladalen-toget i Sveits
SIDEVEIS: De som ønsker å fotografere underveis, kan sitte med ansiktet vendt mot vinduet og har god plass til å reise seg for å fotografere når fine motiver dukker opp. (Foto: Rhätische Bahn©Andy Mettler. Publisert med tillatelse her på Kamerablogg.no)

Både profesjonelle fotografer og ivrige amatørfotografer er flittige brukere av fotografvognen.

En nyhet er at man nå også har fått en infotainment-skjerm i fotografvognen som gir levende video fra et videokamera plassert i fronten av toget, med samme utsyn over jernbanestrekningen foran toget som lokomotivføreren har.

Først på Google Street View

Albula-Bernina-strekningen er for øvrig den første togstrekningen i verden som er blitt fotografert og plassert på Google Street View, ifølge Wikipedia.

En strekning på hele 384 kilometer kan nå oppleves online. En kameraløsning med objektiver som pekte i ni forskjellige regninger, ble plassert på en åpen vogn foran toget, med 360-graders bildedekning av hele ruten. Du kan lese mer om dette hos Google.

Her kan du se et par videoer om hvordan Google Street View-prosjektet ble utført:


Les mer om tilbudet på nettsidene til Rhätische Bahn her.

Dette er kanskje noe å tenke på for NSB og jernbaneselskapene som nå skal konkurrere med NSB om å få frakte passasjerer over norske fjell?

Tog i Sveits
VINTERTOG: Vinterstid kan de sveitsiske alper by på mye vakker utsikt. Det blir ofte tog med på bildene, som på dette fra 2007. (Foto: Pixabay.com)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.