Kameranytt

Innhold

Maria Natalia Skjeset
FROM WITHIN: Maria Natalie Skjeset foran sitt favorittverk i Fotografiens Hus i Oslo, kalt «From Within». Andre av hennes bilder kan du se på hennes nettsted, se link i artikkelen. (Foto: Toralv Østvang)

«Kamerabasert kunst» er en av betegnelsene som brukes om utstillingen som Maria Natalie Skjeset har i Fotografiens Hus i Oslo i høst.

[toc] Utstillingen ble åpnet forleden kveld, og kunstneren fikk mange spørsmål om teknikk og metode fra dem som var møtt fram på åpningskvelden. – Det ble mange interessante samtaler, sier Maria Natalie Skjeset til Kamerablogg.no.

Utstillingen har fått navnet «Naturen er en skog av symboler» og viser omlag 15 av Skjesets verk, som er digitale fotokollasjer basert på bildeelementer fra naturen. Bildene er inspirert av filosofi og mytologi, heter det i pressemeldingen om utstillingen. Bildene består av elementer fra naturen, som blomster og drømmende landskap.

I tillegg til naturbildene er det også noen portretter og drømmende landskapsbilder.

Med kamera og Photoshop

De viktigste verktøyene som Maria Natalie Skjeset bruker i sin kunstfremstilling, er speilreflekskamera, mobilkamera og Adobe Photoshop, forteller hun i en samtale med Kamerablogg.no.

Når hun på forhånd har sett seg ut noen motiver som hun ønsker å fotografere, tar hun gjerne med seg sitt Canon-speilreflekskamera ut i naturen. Hun foretrekker speilreflekskameraet til bilder og bildeelementer som skal gjengis såpass stort at høy oppløsning er påkrevd.

Mobilkamera helt OK

Men hvis hun plutselig får høye på flotte motiver når hun bare er ute og går, nøyer hun seg gjerne med å ta bildene med iPhone-en som hun alltid har med seg. Mange av elementene i bildene som er utstilt i Fotografiens Hus, er faktisk tatt med mobilkamera. 

– Under arbeidet med fotomaterialet etterpå hender det at jeg «river i stykker» bildeelementene i så stor grad at den lavere oppløsningen på mobilbildene ikke spiller noen rolle, forklarer hun overfor Kamerablogg.no.

LES OGSÅ: Med iPhone 8 Plus på Times Square

Det er i Photoshop på iMac at kunstverkene hennes oppstår, gradvis gjennom oppretting av kanskje mange titalls lag – en av Photoshops fremste egenskaper i alle år har jo nettopp vært muligheten til å jobbe med lagdelte bildefiler.

– Det endelige bildet utvikler seg mens jeg sitter og jobber i Photoshop. Slik kan jeg sitte i timevis i strekk, og det blir nok mye improvisasjon underveis, sier Maria Natalie Skjeset.

Teknikken er i stor grad selvlært, og hun har fordypet seg i den gjennom en femårsperiode.

Første i Oslo

Utstillingen som Maria Natalie Skjeset nå har gående i Fotografiens Hus og som varer til 2. september 2018, er hennes første separatutstilling i Oslo. Hun har imidlertid hatt separatutstillinger tidligere også, i tillegg til at hun deltatt i et stort antall gruppe- og kollektivutstillinger, mange av dem rundt omkring i Hedmark.

Maria Natalie Skjeset ble født i Bærum i 1990, men er nå bosatt i Stange sør for Hamar. Til Kamerablogg.no sier at det er et levende og inspirerende kunstnermiljø i og   rundt mjøsbyen som har bidratt til at hun og mannen gjerne vil bo i distriktet.

Kunstutdanning

Utdanningsbakgrunnen omfatter kunsthistorie ved Universitet i Oslo, bachelor-eksamen i virtuell kunst og design ved Høgskolen i Hedmark, grafisk design hos Noroff og idehistorie ved Høgskolen i Sørøst-Norge (som for øvrig ble omgjort til Universitetet i Sørøst-Norge i mai 2018). Hun har også deltatt i det fotografiske mentorprogrammet Sens&Sans.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M50 i salg

I 2017 mottok Maria Natalie Skjeset Stange kommunes kunstnerstipend.

En del av verkene til Maria Natalie Skjeset kan du se på hennes nettsted.

Elegant innramming

Bildene som er utstilt i Fotografiens Hus, er trykt av PhotoPhono Imaging på et formstøpt, strukturert akvarellpapir i museumskvalitet, og har to strøk ferniss. Innrammingen er gjort av Hamar Kunst og Ramme, og det er brukte rammelister i tre fra Larson Juhl og InterArt. Hvert bilde finnes i et opplag på 12, og er signert og nummerert. Utsalgsprisene går fra 6.500 kroner til 11.000 kroner – noe lavere uinnrammet.

Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum. Et utstillingsbesøk anbefales.

Mer om Fotografiens Hus kan du lese her.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.