Apple har oppgradert sine bærbare toppmodeller med M2 Pro- og M2 Max-prosessorer. Kunngjøringen kom for noen uker siden, og nå har Mac-publikasjoner og teknologi-nettsteder i mange land fått tid til å vurdere nykommerne. Hva er dommen?
Vi snakker om svært kraftige bærbare PC-er med en startpris her i landet på 27.490 kroner, men med mulighet til å konfigureres opp til kraftmonstre til nesten 85.000 kroner. Med andre ord ikke noe man skal slå i hartkorn med vanlige kontor-PC-er fra Elkjøp og Power.
Ikke noe galt med Elkjøp og Power, for all del. Jeg har kjøpt en god del elektronikk hos de to kjedene i årenes løp. Inkludert en Windows-PC for en nær slektning til Black Week-pris nå like før jul. Slektningen ble veldig godt fornøyd. Og jeg har kjøpt mye skriver-blekk der i årenes løp. I våre dager kan man jo også få kjøpt seg en MacBook Pro hos Elkjøp og Power, hvis man ønsker det.
Men der markedsføres sjelden de kraftigste konfigurasjonene fra rundt 40.000 kroner og oppover. Man må til spesialbutikker som Eplehuset eller Apples egne nettsider for å få konfigurert og bestilt de kraftigste utgavene av Apples Mac-er. I hvert fall ser det slik ut på nettet. Korrigér meg hvis jeg tar feil.
Jeg antar at også storleverandører av IT-utstyr til bedriftsmarkedet kan formidle salg av de heftigste Mac-ene, men som pensjonert IT-journalist har jeg ikke lenger noen kontakt med den delen av bransjen og er derfor ikke oppdatert.
Sniklansert
Det var 17. januar 2023 at Apple nærmest sniklanserte den nye MacBook Pro-generasjonen med Apple-designede M2-prosessorbrikker. Etter ganske omfattende ytre endringer høsten 2021 var nyhetene denne gang på innsiden av skallet. Apple valgte derfor en ganske stillferdig lansering. Den kom nok også litt brått på for mange av journalistene som følger Apples lanseringer, for det var få spekulasjoner og rykter på forhånd.
Men nå har mange skribenter og observatører fått områdd seg, og en del synspunkter er blitt publisert de siste ukene. Epleblogg.no har tatt en titt på noen av vurderingene.
Men først litt om bakgrunnen til de nye MacBook Pro-maskinene.
Store ytre forandringer
Det var høsten 2021 at det ble lansert MacBook Pro-modeller med ganske store ytre forandringer. Dette skjedde året etter at de første MacBook-ene med Apple-designet M-prosessor, MacBook Air og 13-tommers MacBook Pro, hadde sett dagens lys – i november 2020.
Året etter, høsten 2021, så det ut til at Apples til dels rigorøse hang til minimalisme innen design var på vikende front. Vi kan bare spekulere på om det skyldtes at innflytelsen til Apples design-guru gjennom mange år, Jony Ive, var i ferd med å slippe taket.
Steve Jobs og Jony Ive
Jonathan Ive ble ansatt i Apple allerede i 1992 og fikk nærmest heltestatus da han designet den «gjennomsiktige» iMac-en som ble lansert i 1998, forholdsvis kort tid etter Apple-gründer Steve Jobs’ gjeninntreden hos Apple. Den gjenstridige Steve Jobs fikk som kjent sparken fra Apple allerede i 1985, året etter at den første Macintosh-en ble lansert. Men før han døde av kreft i 2011, var han for lengst blitt geniforklart.
Tross kritiske testomtaler i datapressen ble det solgt over fem millioner eksemplarer av den første iMac-en fra 1998. Ifølge Wikipedia fikk den mye av æren for å ha berget Apple fra finansiell ruin.
Ja, det så stygt ut på den tiden. Papirutgaven av Macworld Norge, som jeg var redaktør for, ble nedlagt høsten 1996 og erstattet at et bredere «multimedie-tidsskrift». Markedet så helt svart ut for Apple. Men duoen Steve Jobs og Jony Ive har fått mye av æren for å ha berget selskapet, som senere tidvis har vært verdens største, målt i aksjeverdi.
Et av konkurranse-verktøyene for Apple har alltid vært særdeles stor vekt på design. Og minimalisme ble et av stikkordene for Apple-design. De bærbare Mac-ene ble stadig mer stilige.
Men minimalismen paret med Apples klokkertro på trådløs kommunikasjon gikk etter hvert ut over funksjonaliteten. Utover i 2010-årene mistet de bærbare Mac-ene stadig flere porter og kontakter. For eksempel forsvant den innebygde minnekortleseren. Selv om de bærbare Mac-ene fortsatt var populære, begynte enkelte brukergrupper å murre. For eksempel fotografene.
På toppen av det hele fikk man en fem år lang kamp mot Apples nye supertynne tastaturdesign for de bærbare Mac-ene, med tastene basert på en mekanisme som ble kalt «sommerfuglvinge-prinsippet» – the butterfly keyboard. Apple krøp til slutt til korset og lanserte en ny 13-tommers MacBook Pro i 2020 med mye mer solid «sakse-mekanisme» i stedet for den sårbare «sommerfuglvinge-mekanismen» under tastene, ifølge The Verge.
Har minimalismen mistet kraften?
Det var i 2019 at Jony Ive kunngjorde at han ville slutte etter 27 års tjeneste hos Apple for å starte sitt eget design-firma. De første tre årene som selvstendig designer fortsatte han riktignok å jobbe stort sett for Apple, men i 2022 ble samarbeidskontrakten avsluttet, ifølge New York Times. (Betalingsmur.) Ryktene vil ha det til at Ives engasjement i Apples design hadde vært for nedadgående i lang tid før kontrakten ble avsluttet. Apples nåværende toppsjef, Tim Cook, med mange års erfaring ikke minst innen logistikk, blant annet med 12 års fartstid hos IBM, har kanskje litt andre prioriteringer enn hva forgjengeren Steve Jobs hadde.
I hvert fall fikk MacBook Pro-maskinene i 2021 tilbake flere av tilkoblingsmulighetene for tilbehør som var blitt skrellet vekk de siste årene, akkompagnert av lovprisning fra mange frustrerte MacBook Pro-brukere.
2021-årgangen av MacBook Pro med 14- og 16-tommers skjerm var utstyrt med tre Thunderbolt-porter, kortleser for SDXC-minnekort – ønsket velkommen tilbake av mange fotografer – og til og med en HDMI 2.0-port og en magnetisk ladeport. Sistenevnte hadde vært en av Apples stoltheter på tidligere MacBook Pro-maskiner, men forsvant ved overgangen til USB-C-porter.
MagSafe-ladekontakten, som for eksempel finnes på min gamle og nå parkerte MacBook Pro fra 2006 og også på min MacBook Air fra 2011, har forhindret massevis av MacBook-er fra å deise i gulvet når folk har snublet i ladekablene. Men i 2021 kom de altså endelig tilbake. Apple hadde tatt til fornuften.
De ypperste bærbare
De nye 14- og 16-tommersutgavene av MacBook Pro fremstår altså som noe av det ypperste man kan få av bærbare PC-er i 2023. Kjerne-elementene i Apples bærbar-design består, koblet sammen med den enorme ytelsen som Apples ARM-baserte M2 Pro- og M2 Max-prosessorbrikker kan tilby. Hvis man legger til en batteritid som savner sidestykke, er man nær drømmen om den optimale bærbare PC i vår tid.
Om enn til en høy pris. Men det er en annen sak.
Dermed er tiden kommet til å titte innom noen av konklusjonene som en del viktige nettpublikasjoner er kommet med om MacBook Pro M2 Pro og M2 Max. Epleblogg har skummet gjennom et dusin – (Puh!) – kommentarartikler og testomtaler av de nye 14- og 16-tommers MacBook Pro-modellene med M2-prosessorbrikke. Jeg må innrømme at jeg i utgangspunktet hadde 17-18 testomtaler på blokken, det ble litt i meste laget.
Digitaltrends 1:
Digitaltrends har kommentert Apples påstand om den nye MacBook Pro-generasjonen byr på 20 prosent raskere rendring i Motion, Apples svar på Adobe After Effects, samt 25 prosent raskere kompilering i Xcode og 40 prosent raskere bildebehandling i Photoshop.
Digitaltrends mener at selv om dette er godt nytt for «ekte» profesjonelle brukere, bruker de fleste kjøperne av selv så kraftige maskiner dem først og fremst til vanlige hverdagslige formål. Det å bruke dem til å skape krevende grafisk innhold, kommer ofte i annen rekke.
Flertallet av disse brukerne har derfor lite igjen for å oppgradere fra M1- til M2-generasjonen, ifølge Digitaltrends’ kommentator. Vel å merke uten å ha testet noen av nykommerne ennå da kommentaren ble skrevet i januar.
Digitaltrends 2:
I begynnelsen av februar kom imidlertid Digitaltrends ut med en ordentlig testomtale av 14-tommersutgaven, skrevet av den samme journalisten.
Testmaskinen var en ganske kraftig konfigurert M2 Max-modell med 12-kjerners prosessor (CPU) og 38-kjerners grafikkprosessor (GPU). Testeren kaller sistnevnte komponent for en monster-GPU. I tillegg var maskinen utstyrt med 64 GB minne og to terabyte lagringsplass. Det skulle vel tilsi en MacBook Pro som i Norge ville ha kostet nærmere 55.000 kroner.
Testeren lovpriser ytelsen og hevder at den eneste bærbare PC-en som publikasjonen hadde testet som slo Mac-en på ytelse, var en heftig 17-tommers bærbar spill-PC, MSI GT77 Titan. PC-en har en Intel Core i9-1290HX-prosesor og koster i USA 1.000 dollar mer enn den tilsendte testmaskinen fra Apple.
Sammenlignet med 14-tommers MacBook Pro M1 Pro som Digitaltrends hadde testet året før, var det særlig på grafikksiden at ytelsen var bedre: 41 prosent kjappere GPU-effekter. Eksport-økningen ble målt til 30 prosent raskere. Ulempen av effektøkningen var høyere målt varmeutvikling innvendig og litt mer viftestøy. Men utvendig kunne man ikke kjennende mer varme enn før.
Tross den økte ytelsen var batteritiden forbedret merkbart, et par timer mer enn 2021-modellen. I en av batteritestene oppnådde man en batteritid på hele 19 timer og 20 minutter, vel å merke uten kjøring av «tung» programvare. Under vanlig kontorarbeid var det ingen problemer å holde det gående i halvannen arbeidsdag uten lading.
Testeren svarer slik på sitt eget spørsmål om hvorfor vedkommende ikke har gitt MacBook Pro M2 Max toppkarakter på 10 poeng, men isteden landet på 9: Selv om ekstra ytelse og bedre batteritid er flott, er det bare et fåtall av brukerne som vil ha noen fordel av å oppgradere fra 2021-modellen til den nye 2023-modellen. Samme argument etter testen som i kommentaren i januar, altså.
Macworld USA:
Konklusjonen hos Macworld USA, som har testet 16-tommersutgaven av MacBook Pro M2 Pro, er at hvis man fortsatt bruker en Intel-basert MacBook Pro, er det på tide å oppgradere. Men også de som allerede har en MacBook Pro med M1-prosessor, kan bli fristet til å bytte til M2 Pro-modellen på grunn av HDMI 2.1-støtten samt støtten for WiFi 6E og Bluetooth 5.3, heter det hos Macworld.
Men Macworld har også kritiske merknader. For eksempel står det innebygde 1080p-kameraet uten Center Stage-teknologi på minus-listen. Det samme gjør «busslommen» øverst på skjermen, noe MacBook Pro har arvet fra iPhone. Samt mangelen på Ethernet-port.
De som til slutt er blitt fortrolig med Apples Touch Bar, Apples alternativ til funksjonstaster, vil også bli skuffet. For nå er de klassiske funksjonstastene kommet til heder og verdighet igjen, påpeker Macworld USA. En god del av oss vil imidlertid applaudere nettopp det siste, altså at funksjonstastene er tilbake igjen.
SixColors:
SixColors er en blogg som utgis av Jason Snell, tidligere sjefredaktør hos amerikanske Macworld. I likhet med de andre som har testet en av de nye MacBook Pro-modellene, kommer også han fram til at ytelsen er økt vesentlig. Sammenlignet med M1 Max-modellen han testet i 2021, var årets M2 Max MacBook Pro rundt 25 prosent raskere på flerkjerne-operasjoner, ifølge hans tester.
Som flere andre konkluderer han også med at det neppe er noen vits i å oppgradere hvis man allerede har en M1-MacBook Pro fra 2021-årgangen. Skjermen på den forrige modellen er like bra som på den nye, og SD-kortleseren er ikke noe raskere. Den nye HDMI 2.1-porten er bare nyttig for dem som trenger ultrahøy skjermoppløsning eller ultrarask gjenoppfriskning av videosignalene. Den nye HDMI-porten greier 8K-video på 60 Hz eller 4K-video på 240 Hz.
For dem som fortsatt sitter med en Intel-basert Mac, er imidlertid situasjonen en helt annen. I praksis representerer de nye MacBook Pro-modellene en Mac Pro – Apples kraftige stasjonære arbeidsstasjon – som du kan ta med deg i ryggsekken, ifølge SixColors.
Å oppgradere fra en Intel-Mac til 14- eller 16-tommers MacBook Pro med M2-prosessorer ikke bare en storoppgradering, men også en trygg oppgradering, påpeker SixColors. Folk med lang fartstid som Mac-brukere har kanskje vært med på flere av Apples prosessor-utskiftinger, for eksempel fra Motorola 68000-familien til PowerPC-prosessorene og videre til Intel. Det har gjerne tatt litt tid før alt er blitt stabilt og kompatibelt. Omleggingen fra Intel til det som gjerne kalles Apple Silicon med blant annet M1- og M2-brikkene, har derimot gått så å si smertefritt, og nå er vi dessuten over på andre generasjon. Så oppgraderingen vil være helt trygg, garanterer SixColors.
Bloggen har også tips for dem som sitter og lurer på om det holder å kjøpe en MacBook Air? Ifølge SixColors får man bedre skjerm med 14- eller 16-tommers MacBook Pro. M2-brikken i MacBook Air og 13-tommers MacBook Pro støtter bare maks 24 GB internminne, så trenger man mer, bør man gå for 14- eller 16-tommers MacBook Pro. MacBook Air har bare to Thunderbolt 4-porter, mot tre på MacBook Pro. Air-modellen mangler dessuten SD-kortplass og HDMI-port – sistnevnte er kjekt å ha hvis man må kjøre en presentasjon via projektor når man er på reise, uten å måtte fikle med overgangskabel og slikt. Med MacBook Pro kan man dessuten kjøre flere skjermer – hvor mange avhengig av prosessorvalget.
Tom’s Hardware:
Nettstedet Tom’s Hardware konkluderer i sin test med at 14- og 16-tommersutgavene av MacBook Pro med M2 Pro- og M2 Max-prosessorbrikke byr på utrolig datakraft. Dessuten er batteritiden veldig god. Tom’s tilføyer at høyttalerne er best-i-klassen og at Mini-LED-skjermen er praktfull – «gorgeous». Dermed har du noen av de beste bærbare PC-ene som finnes på markedet, heter det. Med en liten tilføyelse: Hvis du er villig betale den høye prisen.
Pluss-listen omfatter også fargematchende MacSafe-lader enten man velger sølvgrå eller stellargrå farge på MacBook-en.
Det som trekker ned, er busslommen øverst på skjermen. Oppgradering av henholdsvis internminne og SSD-lagringsplass, som vel å merke må gjøres når man bestiller maskinen, er også svært dyrt, påpeker Tom’s Hardware.
Tom’s Guide:
Mens Tom’s Hardware er et nettsted for teknologi-entusiaster, er nettstedet Tom’s Guide mer å regne som et nettsted om forbruker-elektronikk. Selv om nettstedenes skribenter selv medgir at grensene er litt flytende.
Uansett kommer Tom’s Guide til omtrent samme konklusjon som Tom’s Hardware. Tom’s Guide har testet MacBook Pro 14-tommer med M2 Pro-prosessorbrikke og konkluderer med at den setter ny standard for bærbar PC-ytelse. Den blåser Windows-konkurrentene av banen, i hvert fall før man har fått testet den kommende generasjon 13 av Intel Core-prosessorer.
Samtidig påpeker nettstedet at M2 Max byr på en seriøs oppgradering av grafikken sammenlignet med M2 Pro. Dette merker man særlig når man kjører krevende operasjoner innen bildebehandling med Adobe Photoshop og videoredigering med Adobe Premiere.
Batteritiden på 14-tommers MacBook Pro, som ble målt til over 14 timer, blir betegnet som «episk». Et ord som riktignok har flere betydninger – den mest treffende her er kanskje «heroisk»?
De kritiske merknadene gjelder busslommen øverst på skjermen og mangelen på ansiktsgjenkjenning – selv om tastaturet har fingeravtrykksleser. Mange Windows-PC-er har ansiktsgjenkjenning i dag.
iMore:
– Apple gjør det igjen, er tittelen på testomtalen av 16-tommers MacBook Pro (2023) hos det Apple-fokuserte nettstedet iMore. Konklusjonen er at dette ikke er PC-er for alle og enhver. Men dette er den man skal kjøpe hvis man trenger en ekstremt kraftig bærbar PC, heter det.
Pluss-poengene går til «eksellent ytelse», «briljant batteritid» og «den beste bærbar-skjermen» på markedet.
På minussiden finner vi som vanlig den høye prisen. Dessuten etterlyser iMore fornyelse på design-siden og klager over at det ikke er noe «generasjonelt» steg framover med de nye MacBook Pro-ene.
Som så mange andre synes heller ikke iMore at det er noen vits i å oppgradere hvis man allerede har en MacBook Pro med M1-prosessor. Men går man fra en Intel-basert Mac til en M2 Pro- eller M2 Max-maskin, vil oppgraderingen oppleves som «revolusjonerende», skriver iMore.
Wired:
Den britiske utgaven av nettstedet Wired har testet den nye toppmodellen, 16-tommers MacBook Pro med M2 Max-prosessorbrikke.
Pluss- og minus-punktene hos Wired kalles henholdsvis for Wired og Tired.
På Wired-siden finner vi batteritiden, som gjør at MacBook Pro-en i praksis ikke trenger å være tilknyttet lader når man bruker den et annet sted enn hjemme eller på kontoret. Maskinen er best-i-klassen både på høyttalere og skjerm. Både tastaturet og styreplaten får ros. Det samme gjelder web-kameraet og mikrofonen. 16-tommeren er stor, men fortsatt bærbar, heter det.
På Tired-siden får nye MacBook Pro kritikk for den ikke byr på ansiktsgjenkjenning. Kantene er litt for skarpe, og startprisen er høy, synes Wired.
Apple Insider:
Det Apple-dedikerte nettstedet Apple Insider har testet en 14-tommers MacBook Pro, åpenbart en av de lavere konfigurasjonen. For Apple Insider er kritisk til Apples valg av SSD-enheten i maskinen med 512 GB SSD-lagringsenhet. Denne kritikken har også kommet fram i enkelte andre omtaler, men er noe som åpenbart har gått hus forbi hos testere som har fått låne testmaskiner med heftigere konfigurasjoner.
Ifølge Apple Insider har Apple valgt langsommere SSD-enheter på de laveste konfigurasjonene med 256 eller 512 GB SSD-enheter både i M2 Mac mini, MacBook Air og 13-tommers Mac Book Pro. Nå har Apple gjort det samme med 14-tommers MacBook Pro, som har en 512 GB SSD-enhet i den rimeligste versjonen. I de andre Mac-ene er det kanskje ikke så farlig, mener Apple Insider, men i en maskin til 2.000 dollar myntet på profesjonelle brukere er ikke dette akseptabelt.
Løsningen er for så vidt enkel: Bestill en MacBook Pro med SSD-enhet på minst én terabyte! Fra 1 TB og oppover får man ikke noe ytelsestap på grunn av treg SSD. Andre som har kommentert det samme, for eksempel The Verge, mener Apple burde ha vært mer transparente – les: ærlige – på dette punktet.
I tillegg mener Apple Insider at FaceTime-kameraet i MacBook Pro kunne ha vært bedre.
Men ellers er det bare fryd og gammen. Designen virker ny og ser strålende ut, både CPU- og GPU-ytelsen er bedre enn hos M1-modellene, tilkoblingsmulighetene er framtidssikre og maks-minnet er økt for å tilpasses brukere med stor og krevende arbeidsflyt, mener Apple Insider.
Tek.no:
Norske Tek.no, et teknologinettsted som siden 2017 har vært en del av VG, har hatt 16-tommeren av MacBook Pro med M2 Max-systembrikken inne til test. Startprisen på denne konfigurasjonen er 46.990 kroner, mens den billigste utgaven av 16-tommeren, med M2 Pro-brikke, starter på 33.990 kroner. Tek.no betegner prisen som vanvittig.
Konklusjonen er derfor at Apples prisnivå gjør at Tek.no ikke lenger kan anbefale MacBook Pro-serien til entusiaster, en kravstor brukergruppe som er vant til å måtte betale litt ekstra for teknologien de mener at de trenger. Men nå har Apple gått for langt. Tek.no konkluderer med at MacBook Pro er blitt en maskin for proffene – og bare for dem. Vanlige entusiaster som ikke har en arbeidsgiver som er villig til å betale prisen som Apple nå forlanger for en godt konfigurert MacBook Pro, har ikke lenger noen sjanse.
Foruten «ekstremt dyr» inneholder minus-listen kritikk for mangelen på ansiktsgjenkjenning – Face ID.
Pluss-listen er likevel ganske lang: Overlegen systembrikke, overraskende god 3D/spillytelse, støysvak maskin, godt tastatur, verdens beste pekeplate, skryt av HDR-skjermen, eksepsjonelt god byggekvalitet, pen design, topp mikrofon- og høyttaler, godt kamera og ros for MacSafe, HDMI og minnekortleser.
DinSide:
Dagbladets DinSide-redaksjon har også testet 16 tommers-utgaven av MacBook Pro. I likhet med konkurrenten Tek.no har DinSide testet modellen med M2 Max-prosessorbrikke.
DinSide fastslår at prisen er avskrekkende, som også er oppslagstittelen. Men samtidig minner DinSide oss på at de dyrere utgavene av MacBook Pro møter behovene til en brukergruppe som prisen kanskje ikke spiller så stor rolle for. For oss andre er kanskje 13-tommersmodellen fra snaut 17.000 kroner mest aktuell, hvis man først skal ha en MacBook Pro, mener DinSide.
På den andre siden er DinSides pluss-liste ganske lang. Den inneholder formuleringer som vanvittig ytelse, fantastisk tastatur, styreflate i særklasse, god skjerm, god t utvalg av porter med praktisk MagSafe-ladekabel, solid batteritid – og at nye MacBook Pro er stillegående.
Engadget:
En velsignelse for kreative, er tittelen på testomtalen av MacBook Pro 14-tommer hos nettstedet Engadget. Dette er et blogg-nettverk som har eksistert siden 2004 og i dag består av i alt 10 blogger, hvorav fire skrives på engelsk.
Engadget synes det er helt naturlig at Apple valgte en stille lansering av de nye MacBook Pro-modellene, oppgradert til M2 Pro- og M2 Max-brikker. For det dreier seg egentlig bare om litt heftigere spesifikasjoner, uten noen nyheter innen design eller funksjonalitet som kan skape begeistring hos folk flest. Men for profesjonelle brukere i de kreative bransjer, der man trenger maksimalt med ytelse, er de nye maskinene nok en grunn til å holde seg til Apple i stedet for å hoppe på Windows-toget, skriver Engadget.
Pluss-listen ligner mye av det vi har sett i andre testomtaler: M2 Max-brikken representerer et skikkelig framskritt, Retina-skjermen er utmerket, det samme gjelder lydsystemet, maskinen har en masse nyttige porter, designen er stilig og solid og batteritiden er forbedret. Engadget gir også pluss-karakter til tastaturet og styreplaten, men ønsker samtidig at tastedybden kunne vært litt lengre. Dette ønsket er inspirert av de mekaniske tastaturene på enkelte spill-PC-er, fremgår det av artikkelen.
Minus-listen inneholder ett punkt, og ikke uventet: Dyr i forhold til sammenlignbare Windows-PC-er.
Prisen
Ja, det var disse prisene, da. Inngangsbilletten til den nye MacBook Pro-verdenen anno 2023 er 27.490 kroner. Da får man en 14-tommers MacBook Pro med M2 Pro-brikke og 512 GB SSD-lagring.
Men så var det den kontroversielle SSD-en. Anbefalingene fra flere hold er å gå for minst 1 TB SSD. Da øker prisen til 33.990 kroner, som riktignok også gir USB-C-lader på 96 watt i stedet for 67 watt.
Vil man over på 14-tommer med M2 Max-brikke, starter prisen på 41.990 kroner. Her starter SSD-kapasitet på 1 TB, så man styrer greit utenom problematikken rundt langsomme SSD-er.
Siden man ikke kan endre på minne- eller lagrings-kapasiteten på de fleste av Apples datamaskiner i dag, er det om å gjøre å tenke litt langsiktig på hvordan man skal konfigurere maskinen ved bestillingen. Særlig med såpass dyre datamaskiner som dette, som de fleste beholder i bruk ganske lenge. Apple tilbyr en rekke konfigurasjons-alternativer, med ganske heftige prispåslag oppover stigen. Detaljene finner man på Apples nettsider. Det holder vel å fastslå at dyreste konfigurasjon av 14-tommers MacBook Pro kommer på 81.990 kroner.
Vil man heller ha 16-tommersmodellen, er startprisen 33.990 kroner for maskinen med M2 Pro-brikke. Men også her bør man vel gå for minst 1 TB SSD, og da blir prisen 36.490 kroner.
Med M2 Max-brikke øker startprisen til 46.990 kroner. Har man råd til å maks-konfigurere denne modellen, ender man på 84.490 kroner – med 96 GB fellesmitnne og 8 TB SSD-lagring.
Konklusjon
Vi har vel fått nok konklusjoner nå fra så mange hold at det holder. Epleblogg.no føler ikke noe behov for å trekke en egen slutning. Vi er åpenbart mange som mener at den nye 2023-generasjonen av MacBook Pro representerer noe av det ypperste man kan få for penger når det gjelder bærbare datamaskiner i dag. Men at det også kan bli forferdelig dyrt.
Heldigvis har Apple mye spennende å by på også til mer folkelige priser.