Drastisk Photoshop-forbedring

Adobe Photoshop CC 19.1
SAMSVAR: Med Photoshop for Windows oppgradert fra versjon 19.0 til 19.1 er brukergrensesnittet endelig tilpasset høyoppløste skjermer. Denne skjermdumpen er fra en 32-tommers 4K-skjerm. Den lille gjengivelsen her på web viser neppe hvordan det ser ut i virkeligheten. (Skjermdump: Toralv Østvang)
Adobe Photoshop CC 19.1
SAMSVAR: Med Photoshop for Windows oppgradert fra versjon 19.0 til 19.1 er brukergrensesnittet endelig tilpasset høyoppløste skjermer. Denne skjermdumpen er fra en 32-tommers 4K-skjerm. Den lille gjengivelsen her på web viser neppe hvordan det ser ut i virkeligheten. (Klikk for større bilde.) (Skjermdump: Toralv Østvang)

Adobe har lansert versjon 19.1 av Photoshop CC. Den vil først og fremst glede Windows-brukere.

[toc] Photoshop for Windows har endelig fått automatisk tilpasning til skjermer i ulik oppløsning.

Den nye versjonen av Adobe Photoshop CC har nyheter både for Mac- og Windows-brukere. En av nyhetene for begge plattformer er et verktøy som gjør det lettere å velge ut elementer i et bilde som man ønsker å endre på, uten at andre deler av bildet forandres.

Den nye Velg Emne-funksjonen skal med ett enkelt klikk automatisk kunne velge de mest fremtredende elementene i bildet, noe som ifølge Adobe gjør redigeringsprosessen mye raskere.

LES OGSÅ: På tide å lære Photoshop-nyheter igjen

Teknologien bak løsningen er Adobe Sensei, et sett med tjenester som blant annet inneholder kunstig intelligens (AI) og maskinlæring.

Dette er teknologi som fungerer både på Mac- og Windows-plattformen – jeg prøvde den på begge etter at Adobe la ut den nye 19.1-versjonen av Photoshop tirsdag 23. januar.

Man får tilgang til funksjonen på tre måter:

  • Menyvalget Velg > Emne.
  • Via Hurtigvalgverktøy eller Tryllestavverktøy, som begge fører til at man får opp Velg Emne-valget i tilpasningslinjen øverst på skjermen.
  • Menyvalget Valg > Velg og masker, som igjen fører til at man får opp Velg Emne-valget i tilpasningslinjen øverst på skjermen.
Adobe Photoshop CC 19.1
FREMDRIFT: Her vises fremdriften etter at jeg har kjørt kommandoen Velg > Emne. (Klikk for større bilde.) (Foto: Toralv Østvang)
Adobe Photoshop CC 19.1
RESULTAT: Her er resultatet etter at Photoshops nye algoritme for automatisk utvelgelse av den antatt viktigste delen av et bilde har fått kjøre. Det er ikke mye fintilpassing som skal til etterpå. (Klikk for større bilde.) (Foto: Toralv Østvang)

Bedre tilpasning

Men ellers ser det ut til at det er Windows-brukerne av Photoshop som har mest å glede seg over denne gangen.

Adobe har gjort endringer som gjør at selve brukergrensesnittet – menytekster og verktøysymboler – nå endelig tilpasser seg dagens høyoppløste skjermer. Det høres kanskje ikke så viktig ut, men det har faktisk bydd på problemer å kjøre Photoshop tilfredsstillende på høyoppløste skjermer.

Adobe løste problemet på Mac-plattformen allerede for seks år siden, med tilpasning til de såkalte Retina-skjermene som Apple begynte å sende ut på markedet da.

LES OGSÅ: Nå er Photoshop CS6 blitt historie

På Windows-plattformen har det tatt mye lengre tid. Forklaringen kommer snart. Men uansett kan vi nå fastslå at ventetiden er over. Brukergrensesnittet i Photoshop for Windows kan nå skaleres fra 100 til 400 prosent i steg på 25 prosent, og i Windows 10 skjer dette automatisk basert på brukerens Windows-innstillinger.

For Mac-brukere ble problemet altså løst allerede i 2012, da Adobe tilpasset brukergrensesnittet for Mac til Apples nye Retina-skjermteknologi med pikselfordobling og støtte for en skaleringsfaktor på 200 prosent.

Arven fra gamle dager

De historiske røttene til problemet som har hengt igjen i Windows-versjonen av Photoshop frem til nå, er at «i gamle dager» hadde alle dataskjermer omtrent samme pikseltetthet. 72 piksler tilsvarte nesten alltid én tommes fysisk skjermstørrelse. Brukergrensesnittet i all programvare ble skalert med tanke på dette.

Men rundt 2012 begynte det å komme bærbar-skjermer med mye høyere oppløsning, gjerne kalt High Density-skjermer, forkortet HiDPI. På en skjerm med dobbelt så høy pikseltetthet, med en skaleringsfaktor på 200 prosent og 144 piksler per tomme, ville brukergrensesnittet i Photoshop bare vises i halv størrelse på skjermen. Med enda høyere oppløsning ble menytekster og ikoner bittesmå, noe som skapte problemer for brukerne.

LES OGSÅ: Nye Photoshop lettere å lære

Adobe har derfor hatt sterkt press på seg fra brukerne til å gjøre noe med dette, og nå er problemet også løst for Windows-brukerne. Og det er jo på tide nå når de fleste bærbar-skjermene er HiDPI. Skjermer som selges separat til bruk på skrivebordet, har både 4K-, 5K- og 8K-oppløsning, og derfor har problemet vært stort der også.

Prøvd med 4K-skjerm

Da den nye Photoshop-versjonen ble lagt ut for nedlasting, hadde jeg gleden av å kunne prøve løsningen på en 32-tommers 4K-skjerm fra BenQ, en BenQ PD3200U 4K UHD-skjerm – skjermen er for øvrig ypperlig til bildebehandling og får snart en separat omtale, så følg med!

Adobe Photoshop CC 19.1
PHOTOSHOP-TILPASNING: Photoshop skal nå fungere bedre på Microsofts Surface Studio. (Foto: Microsoft)

Først kjørte jeg den installerte – altså forrige – Photoshop-versjonen på Windows-pc-en, versjon 19.0. Denne Photoshop-versjonen responderte ikke i det hele tatt på at jeg innimellom gikk til Innstillinger i Windows og endret skaleringen. Jeg kjørte skjermen i 4K-oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler og benyttet både anbefalt skalering på tekst, apper og andre elementer på 150 prosent, og prøvde å sette prosenttallet både ned til 100 prosent og i forskjellige trinn oppover – maks med mitt oppsett var 350 prosent – uten at noe skjedde i Photoshop.

Deretter lastet jeg ned og installerte den oppdaterte versjonen av Photoshop, som ble lagt ut tirsdag 23. januar, versjon 19.1. Det førte til en drastisk endring av størrelsen på menytekst og ikoner i Photoshop-brukergrensesnittet. Det vil si – proporsjonene endret seg i takt med de endringene som jeg gjorde i skaleringsoppsettet i Windows-innstillingene.

LES OGSÅ: Adobes Lightroom-julegave

Nå ble det en umiddelbar endring i skaleringen i Photoshop. Og selv om anbefalt skalering fortsatt er oppført med 150 prosent, kjører jeg i skrivende stund heller i 175 prosent, som jeg opplever som mest anvendelig. Endringen gjør også at Photoshop nå samsvarer med en del andre programmer, for eksempel Microsoft 365 Office-programmene.

I det hele tatt opplever jeg nå at skjermen passer veldig godt til kombinasjonen av programmer jeg kjører ofte, inkludert Photoshop, og dessuten matcher avstanden jeg har til skjermen, som igjen matcher brillene jeg bruker, og så videre.

Alt i alt en mye viktigere oppdatering fra Adobe enn jeg forsto da jeg først leste om det i pressemeldingen fra Adobe.

Redegjørelse fra Adobe

Adobe skriver i en redegjørelse at det var en mye større utfordring å løse dette problemet på Windows-plattformen enn på Mac, fordi Windows-markedet byr på mye større valgmuligheter, noe som krevde en mye mer kompleks løsning.

Adobe Photoshop CC 19.1
SAMARBEID: Photoshop-utvikler Jerry Harris har vært med på Adobes samarbeid med Microsoft for å løse problemet med skjermskalering. (Foto: Adobe)

Jerry Harris, mangeårig medlem av Adobes Photoshop-utviklerteam, skriver i et blogginnlegg at en bærbar Windows-pc med høyoppløselig skjerm nå fungerer utmerket side om side med en frittstående skjerm med mye lavere oppløsning.

– Det har vært herlig å samarbeide med Microsoft og selskapets maskinvarepartnere for å få en så langvarig WYSIWYG-drøm til å gå i oppfyllelse, skriver han.

WYSIWYG er et gammelt akronym for realistiske skjermvisninger – What You See Is What You Get.

Før kunne man ikke ta det for gitt at det man så på skjermen, ville stemme overens med utskriften. WordStar fra 1981 var angivelig det første kommersielt tilgjengelige tekstbehandlingsprogrammet som var sånn noenlunde WYSIWYG-tilpasset. Ifølge Wikipedia dukket begrepet opp første gang allerede i 1969, lenge før både pc-er og Photoshop var påtenkt.

Windows-hjulet

Nytt i 19.1-versjonen av Photoshop er at programmet nå også har avansert støtte for Windows-hjulet – Surface Dial – der man nå kan justere penselstørrelsen mens man maler i bildet. Før måtte man justere penselstørrelse, gjennomsiktighet og andre innstillinger før man begynte å male.

Surface Dial er et nytt tegne- og justeringsverktøy som ble lansert særlig med tanke på bruk sammen med Microsofts Surface Studio-pc. Dette er en designer-datamaskin med 28-tommers integrert skjerm som Microsoft lanserte høsten 2016. Surface Dial ser ut omtrent som en ishockey-puck som man legger oppå skjermen og som kan brukes til designarbeid og som justeringsverktøy.

Forutsetter abonnement

Photoshop CC versjon 19.1 er nå tilgjengelig for nedlasting både for Windows og Mac, også på norsk. Bruken av programmet forutsetter at man har Adobe Creative Cloud-abonnement, i det minste det såkalte Creative Cloud Fotoplan-abonnementet, som koster fra 117,50 kroner per måned.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.