Canon har lansert Legria GX10, selskapets første én-tommes entusiast-videokamera med rask Dual Pixel-autofokus.
Canons Dual Pixel-teknologi med fasedetekterende dobbeldioder på CMOS-bildebrikken sprer seg nå fra selskapets stillbildekameraer (med videofunksjon) og de profesjonelle videokameraene nedover til entusiastsjiktet.
Dual Pixel-suksess
I fotografiverdenen har Dual Pixel-teknologien vært en ubetinget suksess for Canon, innført med Canon EOS 70D i 2013.
I vide kretser har Canons Dual Pixel-kameraer fått ord på seg for å by på raskere autofokus under Live View-fotografering og under videoopptak enn speilrefleksfabrikanter som fortsatt bruker tradisjonell kontrastdetekterende autofokus i Live View og videoopptak.
Dual Pixel-løsningen til Canon brukes også i selskapets nyeste speilløse systemkameraer i EOS M-familien, som for eksempel Canon EOS M5 og M6, som har fått skryt for rask autofokus under videoopptak.
LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir
Og nå kommer teknologien også for første gang i et Canon-videokamera med røtter i forbrukersjiktet, selv om prisen på det nye kameraet plasserer det litt høyere opp i entusiastklassen.
Slik fungerer Dual Pixel
De digitale speilreflekskameraene har tradisjonelt benyttet to separate fokusmålingssystemer.
Det ene systemet er basert på raske, fasedetekterende sensorer plassert i prismehuset og som benyttes når man ser motivet gjennom den optiske speilreflekssøkeren, der speilet vippes opp i det øyeblikket bildet blir tatt. Så snart speilet er tilbake i vanlig posisjon, fôres fokussensorene igjen med informasjon via objektivet som benyttes til ny fokusmåling.
Når man derimot fotograferer i Live View eller tar opp video og ser på motivet via LCD-skjermen på baksiden, er speilet vippet opp, og da blokkeres fokussensorene i prismehuset. Fokuseringsmålingen overtas da av kontrastdetekterende fokussensorer på selve bildebrikken.
Kontrastdetekterende autofokus leter etter den skarpeste posisjonen mens linsene i objektivet beveges fram og tilbake. Dette gjør at kontrastdetekterende autofokus har lett for å være langsom, med typisk «jaging» frem og tilbake før fokus endelig låses på motivet – hvis den i det hele tatt greier det – og med ekstra store problemer i dårlig lys.
I senere tid har imidlertid deler av kamerabransjen begynt å lære seg å bytte ut kontrastdetekterende med fasedetekterende sensorer direkte på bildebrikken. Forleden dag publiserte Kamerablogg.no en artikkel om at Sony nå har gjort dette i fjerde generasjon av Sony RX10-superzoomkameraet, som fram til og med tredje generasjon benyttet kontrastdetekterende autofokus.
LES OGSÅ: Superraskt superzoom-kamera
Det er imidlertid Canon som trolig kan sies å ha lykkes best her, med sine dobbelpiksler bestående av to separate fotodioder på bildebrikken som i en slags parallakse peker i litt ulik retning, og som dermed kan utføre fasedetekterende fokusmåling.
Begrepet Dual Pixel betyr i denne sammenheng egentlig to ting: at hver piksel består av to separate fotodioder – diodene har til oppgave å oversette lys til elektriske signaler – og at hver piksel samtidig har to sett med oppgaver: både å måle avstanden til motivet og å «ta bildet», for å uttrykke det enkelt.
Dual Pixel-løsningen betyr at pikslene jobber parvis med fasedetekterende fokusmåling, og at de etterpå henter inn lyssignalene fra motivet i det øyeblikket bildet blir tatt.
De samme pikslene brukes altså både til fokusering og fotografering.
På det tidspunktet bildet tas, kombineres informasjonen fra de to diodene og oppfattes av systemet som om de kommer fra én piksel, hvilket de jo egentlig også gjør, om enn via to separate fotodioder.
Nedenfor kan du se en skrytevideo fra Canon USA om fordelene med Dual Pixel-autofokus – den får fram poenget best hvis den vises i fullskjerm-størrelse på pc med stor skjerm.
Også på videokameraer
I mange år har profesjonelle videofolk skydd autofokus som pesten. Vel, jeg overdriver, men mer og mer profesjonell video tas opp med videofotografen alene i felten, uten assistent til å passe på fokus, slik det gjerne var tidligere, om ikke annet så i hvert fall på litt større filmsett.
Langsom og jagende autofokus er blitt en stor utfordring, og rask og presis Dual Pixel-autofokus har fått en ganske varm velkomst i videomiljøer. Endelig kan videofotografene konsentrere seg om innhold, bevegelse og komposisjon uten å bli distrahert av at opptakene stadig er ute av fokus.
Høsten 2013 kunngjorde Canon at det ville komme en maskinvareoppgradering til Canon Cinema EOS C100 med Dual Pixel-autofokus – et kamera i grenselandet mellom entusiast- og proff-sjiktet.
Oppgraderingen ble tilgjengelig i 2014 og forutsatte at kameraet ble levert inn til serviceverksted for oppgradering. Løsningen kom også for det dyrere C300-videokameraet. Dette er kameraer med Super 35 mm-bildesensorer, altså sånn omtrent på APS-C-størrelse.
Canon Legria GX10, som lanseres nå, er det første videokameraet fra Canon med én-tommes bildesensor som er utstyrt med Dual Pixel-autofokusteknologi.
Legria-familien
Canons Legria-familie – i USA kalt Vixia – kan spores tilbake til 2008-2009. I januar 2009 skrev jeg en nyhetsartikkel hos PC World Norge om at Canon da lanserte en rekke små videokameraer under nytt merkenavn: Legria. Eller «sub brand», som det heter på bransjespråket – eksempler på sub brands hos Canon er skrivere i Pixma-familien, skannere i henholdsvis CanonScan- og imageFormula-familiene og så videre.
LES OGSÅ: Canon med ny videofamilie
Legria-familien var i utgangspunktet myntet på forbrukersjiktet av videomarkedet, men kameraserien har vokst seg opp i litt høyere klasser og omfatter også det vi kan kalle entusiastmodeller og kameraer som også brukes av enkeltpersoner og mindre team til å lage for eksempel dokumentarvideo.
Dagens Legria-familie er ikke stor, viser et søk på nettsidene hos Canon Norge. Jeg fant tre typiske forbrukermodeller i prissjiktet 2.500-3.500 kroner, ifølge Prisjakt.no, og to entusiastmodeller, den ene til rundt 10.000 kroner og den andre var den nye modellen som lanseres nå: Canon Legria GX10.
Legria GX10
Canon lanserer Legria GX10 som en ny videokameraklasse for videoentusiaster som gjerne vil videofilme i 4K i bilderate på både 25p og 50p.
Canon har en del semiprofesjonelt tilbehør til kameraet, og i pressemeldingen skriver Canon Norge at dette er med på å gi innholdsskapere mulighet til å forvandle interesser og hobbyer til en karriere. Intet mindre.
Som sagt har kameraet fått Dual Pixel-autofokussensorer som det første i sin klasse. DP-sensorene dekker 80 prosent av søkerbildet både horisontalt og vertikalt.
LES OGSÅ: Canon EOS M100 i sort, hvitt og grått
Kameraet har støtte for MP4 med 35 Mbps for Full HD-video eller 150 Mbps for 4K 50p. Sistnevnte loves å fungere utmerket til action i høyt tempo.
Kameraet har program for stort dynamisk område, kalt WDR, og Canon skriver i pressemeldingen at med dette utvides det dynamiske området til 800 prosent for flere detaljer i høylys og skygge.
Tekniske data
Bildebrikken er på rundt 13,4 megapiksler brutto, men antall effektive piksler er cirka 8,29 megapiksler med oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler – 4K-oppløsning.
Brennvidden på det fastmonterte zoomobjektivet er 8,3-124,5 mm, som omregnet til 35 mm-format tilsvarer 25,5-382,5 mm, altså et 15x zoomfang. Lysstyrken i vidvinkelmodus er f/2,8, som synker til f/4,5 i kraftigste telemodus.
Objektivet er utstyrt med en 9-bladet blender, og kameraet har tre innebygde ND-filter – gråfilter som blant annet brukes til å minske lysmengden som slippes inn i dagslys og som gjør det mulig å filme med stor blenderåpning og myk ute-av-fokus-bakgrunn selv i sollys.
Nærmeste fokusavstand er 10 mm.
Autofokus fungerer mellom 50 og 100.000 lux.
Videokameraet har ansiktsdeteksjon for opptil ni ansikter, og følgefokus kan følge ett ansikt eller et ikke-menneskelig objekt, som det står i de tekniske data.
Den elektroniske søkeren er på 0,24 tommer eller 0,61 cm med oppløsning på 1,56 megapiksler, og LCD-skjermen er på 3,5 tommer, også den med en oppløsning på cirka 1,56 megapiksler.
Kameraet har mikrofoninngang for 3,5 mm stereoplugg og tilsvarende utgang for hodetelefon. Altså ikke tilkobling for mer profesjonelle XLR-mikrofoner.
LES OGSÅ: Canon fornyer sin «mini-speilrefleks»
Legria GX10 har innebygd WiFi og fungerer både mot iOS- og Android-enheter.
Dimensjonene er 135 x 97 x 214 mm uten bærerem, og nettovekten er 1.140 gram, eller 1.335 gram med bærerrem, solblender, batteri og minnekort. Kameraet har to SD-kortspor.
Pris og tilgjengelighet
Canon Legria GX10 kommer i salg i Norge i november, og veiledende pris er satt til 25.120 kroner, melder Canon Norge.
Én kommentar