Duell: Samsung S6 Edge mot iPhone 6

DOMMEN: Sekseren går til Samsung Galaxy S6 Edge, mens vi gir en sterk femmer til Iphone 6. (Foto: Toralv Østvang)
DUELL: Samsung Galaxy S6 Edge og Iphone 6 er harde konkurrenter. (Foto: Toralv Østvang)
DUELL: Samsung Galaxy S6 Edge og iPhone 6 er harde konkurrenter. (Foto: Toralv Østvang)

PRØVD: Samsung og Apple har vært erkerivaler på mobilmarkedet lenge. Med S6 og S6 Edge går Samsung mer direkte i strupen på Apple enn noensinne.

Samsung og Apple er de to største konkurrentene i smartmobilmarkedet. Dét synes for eksempel stadig vekk i salgsrangeringene fra mobiloperatørene.

Satt på spissen blir det litt som på markedet for speilreflekskameraer, der Nikon og Canon opp gjennom årene byttet på om å være størst, men hvor de to til sammen hadde hånd om rundt 90 prosent av markedet, mens konkurrentene sloss smulene som var igjen.

Konkurranse på Apples premisser?

I år er det Galaxy S6-modellene som kjøres opp som Samsungs skyts mot iPhone 6 og 6 Plus. Og nå har Samsung gått enda lengre enn før i å utfordre Apple direkte på både design og spesifikasjoner. Det er nesten som om Samsung har villet vise at de kan konkurrere fullt ut på Apples premisser.

For eksempel har 2015-årgangen av Galaxy-mobilene en lukket batteriløsning der batteriet ikke kan byttes ut av brukeren. Man kan altså ikke ha med seg et reservebatteri. Men det betyr kanskje ikke så mye i en tid da man har fått flere alternative lademuligheter enn før, inkludert trådløs lading.

Det er heller ikke mulig å sette inn ekstra minnekort for å utvide lagringsplassen. Det høres nesten ut som noe Android-brukere pleide å kritisere Apple for en gang i tiden. Det har uansett gjort at de to produsentenes produkter er blitt enda mer like enn før.

Vi har hatt Galaxy S6 Edge inne til test. Den vanlige S6 Flat-modellen har vi ikke prøvd, men med unntak av noen bittesmå forskjeller på størrelse og vekt samt konsekvensene av at den ene har buet skjerm og den andre flat, er spesifikasjonene identiske.

Buet skjerm

Det er den buede 5,1-tommers skjermen som har gitt S6 Edge den store oppmerksomheten.

Hvor stor oppmerksomhet en mobil vekker når man ferdes i det offentlige, er kanskje ikke noe seriøst testkriterium, men uansett får S6 Edge flere skråblikk enn når jeg drar opp min stilige og gullfargede, om enn noen måneder gamle iPhone 6.

Kantskjerm-løsningen til Samsung byr på ekstra funksjonalitet.

KANT-INFO: Fra kantmenyen på Galaxy S6 Edge kan man hente frem sine fem viktigste telefonkontakter. (Foto: Toralv Østvang)
KANT-INFO: Fra kantmenyen på Galaxy S6 Edge kan man hente frem sine fem viktigste telefonkontakter. (Foto: Toralv Østvang)

For eksempel er Samsung-mobilen nyttigere enn iPhone 6 når begge er i dvale. iPhone-skjermen er bare sort, mens skråskjermen på Samsung-en har en diskret nattklokke-visning av klokkeslett, dag og dato – så lyssvakt at det ikke virker forstyrrende på nattbordet, mens man på iPhone-en må trykke på hjemknappen for å få se den samme informasjonen. Hvis enheten tilfeldigvis skulle være innstilt på full lysstyrke, lyser den opp soverommet slik at eventuelle andre der kan våkne. Poeng til Samsung.

Når Edge-enheten ligger opp-ned på bordet, gir den buede skjermkanten ekstra informasjon via fargekode som reflekteres i bordplaten om hvem som ringer, noe som kan være nyttig i møter, og den kan settes opp til å gi direkte tilgang til bestemte funksjoner. Nytt poeng til Samsung.

Den buede skjermkanten er en dyr tilleggsfunksjon, men den gir altså noen praktiske fordeler i tillegg til bare å gjøre mobilen særdeles stilig.

Har den buede skjermen noen ulemper? Ja. Selv om siste generasjon iPhone også har ganske avrundede kanter, føles håndgrepet mer solid rundt den. Galaxy S6 Edge blir litt mer som å holde et såpestykke. Riktignok har vi aldri mistet S6 Edge i testperioden – bank i bordet. Men det har vært nære på flere ganger. Det man har igjen av kant å holde i, er en tynn metallist. Ellers føles enheten mest som et solid stykke glass, med den glatte gorillaglass-baksiden. Apple har jo vendt tilbake til aluminium på baksiden.

Og mens vi snakker om design: Begge har den lille designsvakheten med at objektivet på mobilkameraet stikker litt ut på baksiden. Det har imidlertid ingen praktisk betydning.

Imponerende kamera

Noe av det som imponerte mest med Galaxy S6 Edge, var kameraet. Med 16 megapikslers oppløsning og optiske bildestabilisator har kameraet bedre spesifikasjoner enn kameraet på iPhone 6 og 6 Plus. Der snakker vi om åtte-megapikslers kamera, og iPhone 6 har ikke optisk bildestabilisator. Det må man velge iPhone 6 Plus for å få.

Så langt har vi bare rukket å sammenligne kameraene på vanlige iPhone 6 og Edge. Vi håper å komme tilbake med sammenligning av S6 Edge-bildene med iPhone 6 Plus, som gir bedre bilder i dårlig lys enn iPhone 6.

Mobilkameraer har sterkt miniatyrisert optikk. Både Galaxy S6-modellene og iPhone 6-modellene har fast blenderåpning som ikke kan endres. iPhone-ene har en «fixed» blenderåpning på f/2,2, mens Samsung kan skilte med litt mer lysstyrke, f/1,9. På et kamera med større optikk ville dette gitt liten dybdeskarphet, men med så små objektiver er dybdeskarpheten ganske stor. Du må tett innpå ting for at de skal fremstå skarpe mot en uskarp bakgrunn.

Forskjellene mellom kameraene på iPhone og Edge synes i praksis særlig på bilder i svakt lys. Vi tok noen sene vårkveldsbilder der Samsung definitivt var vinneren.

SAMSUNG: Den originale bildefilen opptar 14,4 megabyte på disken, oppløsningen er 5312 x 2988 piksler. Forsiktig forbedret i Apples nye bildebehandlingsprogram Bilder. (Foto: Toralv Østvang)
SAMSUNG: Den originale bildefilen opptar 14,4 megabyte på disken, oppløsningen er 5312 x 2988 piksler. Forsiktig forbedret i Apples nye bildebehandlingsprogram Bilder. (Foto: Toralv Østvang)

 

APPLE: Den originale bildefilen opptar 6,8 megabyte på disken, oppløsningen er 3264 x 2448 piksler. Forsiktig forbedret i Apples nye bildebehandlingsprogram Bilder. (Foto: Toralv Østvang)
APPLE: Den originale bildefilen opptar 6,8 megabyte på disken, oppløsningen er 3264 x 2448 piksler. Forsiktig forbedret i Apples nye bildebehandlingsprogram Bilder. (Foto: Toralv Østvang)

Også frontkameraet hos Samsung har bedre data enn hos Apple. Mens S6 Edge-brukere kan ta selfies med oppløsning på fem megapiksler, må iPhone-brukerne nøye seg med 1,2 megapiksler.

Mobilkamera dreier seg imidlertid ikke bare om bildekvalitet, men også om spennende og mer eller mindre nyttige funksjoner som videoopptak i sakte og fort kino, for å si det slik, samt HDR-funksjoner og andre effekter. Her har både Samsung og Apple vært oppfinnsomme. Du kan gjøre mye moro med bilder og video på begge disse mobilene.

Vi har i utgangspunktet valgt å holde operativsystemet utenom vurderingene i denne testen, men forskjellene mellom Apples IOS og Samsungs Android-tilpasninger kommer jo unektelig til syne i blant. Apples nyeste tilpasninger til Icloud-skytjenesten, ikke minst med kryssplattform-bildeprogrammet Bilder (Photos), gjør det særdeles enkelt å plukke opp bilder og videosnutter fra iPhone på en Ipad eller en Mac og jobbe videre med materialet på større skjerm.

Oppsummert fastslår vi altså at Samsung stiller med noe bedre bildekvalitet, men at det totalt sett blir litt hipp som happ hvilken av disse to mobilene man satser på når det gjelder mobilkameraløsning. Vi tror både Galaxy S6-eierne og iPhone-eierne vil oppdage store foto- og videomuligheter med disse mobilene.

Dimensjoner og oppløsning

Offisielt veier S6 Edge 132 gram, mens iPhone 6 veier 129 gram. På den digitale vekten i vår testlab kom vi litt nærmere, 130 gram på S6 Edge og 129 gram på iPhone 6. Uansett hvilke tall som er riktige, vil man ikke merke noen forskjell når man bærer dem i lommen.

Dimensjonene er også ganske like. S6 Edge har målene 142,1 x 70,1 x 7,0 mm, mens iPhone 6 er på 138,1 x 67,0 x 6,9 mm. Jeg greier ikke å kjenne forskjellen i tykkelse på 0,1 mm, gjør du?

Skjermstørrelsen er også litt forskjellig. S6 Edge har en 5,1-tommers skjerm på 2560 x 1440 piksler og en pikseltetthet på 577 piksler per tromme. iPhone 6 har en skjerm på 4,7 tommer med oppløsning på 1334 x 750 piksler og en pikseltetthet på 326 piksler per tomme.

Batteriene

Samsung har bygd inn et lithium-ion-batteri med kapasitet på 2600 milliamperetimer (mAh), mens Apple nøyer seg med 1810 mAh i iPhone 6. Hvilke praktiske utslag gir dette?

Vi testet batteri-levetid og -ladetid ved hjelp av batteritestfunksjonen i Geekbench 3. Dette er en test som måler batteriets kapasitet når enheten utsettes for veldig prosessorintensive oppgaver. Testen sier ikke så mye om hva slags batteritid man kan forvente i praktisk, daglig bruk, men er et greit verktøy til å rangere testprodukter.

Og igjen kom Samsung-mobilen klart først i mål, med en «Battery Score» på 4621 poeng, mot 1968 poeng for iPhone 6.

Tiden som testen brukte for å tømme batteriene fra 100 til 1 prosent, var sju timer og 42 minutter på S6 Edge og tre timer og 17 minutter på iPhone 6.

Som sagt – dette betyr ikke at man i praktisk bruk kan forvente dobbelt så lang batteritid på Samsung-mobilen som på Apple-mobilen. Men testen dokumenter klart at Samsung har et mye kraftigere batteri, om man kan si det slik.

Ytelsen

Geekbench 3 regnes også som et greit verktøy til kryssplattform-ytelsesmålinger. I grafen nedenfor ser vi resultatene.

iPhone 6 har en to-kjerners prosessor med klokkefrekvens på 1,40 GHz, mens Galaxy S6 Edge kan skilte med en åtte-kjerners prosessor på 1,50 GHz.

I målingen av prosessorytelse basert på én kjerne er det iPhone 6 som går av med seieren, mens Galaxy S6 Edge ender opp med nesten dobbelt så høy score som iPhone.

GeekbenchIgjen sitter vi med et måleresultat som må vurderes i forhold til hva som er den praktiske konsekvensen. John Poole, en av dem som var med på å etablere PrimeLabs, firmaet som har utviklet testprogrammet Geekbench, har uttalt at ytelsen i én-kjernestester er det viktigste:

– Én-kjerneytelse er definitivt det viktigste ytelseskriteriet for smarttelefoner. Alle applikasjoner vil dra fordel av forbedret én-kjerneytelse, mens bare spesialiserte applikasjoner vil ha noen fordel av forbedret fler-kjerneytelse, har Poole uttalt i en twittermelding.

Grafen gir kanskje inntrykk av at Galaxy S6 Edge er en mye kraftigere datamaskin enn iPhone 6, men utsagnet bekrefter nok i stor grad hvorfor disse to mobilene i praktisk bruk til daglig oppleves som ganske jevnbyrdige i ytelse.

Konklusjon

Basert på tekniske spesifikasjoner og målbar ytelse skårer Samsung Galaxy S6 Edge – og dermed også sannsynligvis Samsung Galaxy S6, som har samme spesifikasjoner – flere poeng enn iPhone 6.

Hvis man vil, kan man derfor kåre de nyeste Samsung Galaxy-modellene til seierherrer sammenlignet med de nyeste iPhone-modellene.

Men vi kommer ikke utenom at for mange potensielle kjøpere betyr også operativsystemet, plattformen og økosystemet rundt selve mobilen mye. For dem er en direkte sammenligning mellom Galaxy S6/S6 Edge og iPhone irrelevant.

Sammenlignende tester påvirkes naturligvis av hvilke produkter som sammenlignes. Hadde vi her sammenlignet iPhone 6 med forrige generasjon iPhone, ville vi trolig trillet terningen til seks grunnet forbedringene. Greit å ta med i vurderingen om man vil holde seg i IOS-verdenen.

Men på en del punkter skårer altså Galaxy S6 Edge litt bedre enn iPhone og får derfor sekseren denne gang.

DOMMEN: Sekseren går til Samsung Galaxy S6 Edge, mens vi gir en sterk femmer til Iphone 6. (Foto: Toralv Østvang)
DOMMEN: Sekseren går til Samsung Galaxy S6 Edge, mens vi gir en sterk femmer til iPhone 6. (Foto: Toralv Østvang)

Både iPhone og Samsung Galaxy S6/S6 Edge er dyre mobiler. I billigste utgaver er de ikke helt sammenlignbare, for Apple starter på 16 GB lagringsplass, mens Samsung begynner på 32 GB. Begge merkene fås imidlertid med 64 og 128 GB. Da er de veiledende prisene på S6 Flat og iPhone 6 helt like – se tabell. Samsungs Edge-modell ligger på sin side noe i overkant av iPhone 6 Plus. Merk at disse prisene sikkert avviker fra prisene i butikkene og fra abo-løsningene til mobiloperatørene.

16 GB 32 GB 64 GB 128 GB
Galaxy S6 Flat 6590 7590 8590
Galaxy S6 Edge 7990 8990 9990
iPhone 6 6590 7590 8590
iPhone 6 Plus 7590 8590 9590

Tabellen viser veiledende priser inklusive mva.

Fakta:

Samsung Galaxy S6 Edge
Pris testet modell 32 GB: kr 7990 inkl. mva.
Internett: www.samsung.no

iPhone 6
Pris testet modell 128 GB: kr 8590 inkl. mva.
Internett: www.apple.no

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.