DxO ONE blir bedre – og billigere

SORT/HVITT-SØKER: Dxo One-brukere får nå mulighet til å bruke den lille LCD-skjermen på kameraet som søker – i sort/hvitt. (Foto: Dxo)
SORT/HVITT-SØKER: Dxo One-brukere får nå mulighet til å bruke den lille LCD-skjermen på kameraet som søker – i sort/hvitt. (Foto: Dxo)
SORT/HVITT-SØKER: DxO ONE-brukere får nå mulighet til å bruke den lille LCD-skjermen på kameraet som søker – i sort/hvitt. (Foto: Dxo)

DxO ONE-kameraet som kan hektes på en iPhone, får spennende nye funksjoner gjennom firmware-oppgradering 1.3. Og blir billigere.

Egentlig blir ikke kameraet billigere. Veiledende pris er fortsatt 5.999 kroner. Men om et par uker – kanskje i tide før påske? – kommer kameraet i en ny innpakning uten den store programpakken som følger med når man kjøper kameraet til full pris.

Da sparer man en tusenlapp – og får fortsatt med den mest grunnleggende programvaren som trengs for å bruke kameraet.

Omfattende forbedringer

Oppgraderingen til versjon 1.3 av fastvaren til kameraet viser hvor omfattende forbedringer som kan gjøres bare gjennom en oppdatering av programvaren til et kamera. For eksempel får man nå mulighet til å bruke den lille LCD-skjermen bak på kameraet som søker, slik at man også kan anvende kameraet uten først å hekte det på et Iphone.

TILHENGER: Dxo One-konseptet går ut på å hekte en kameramodul på en Iphone via Lightning-kontakten. (Foto: Dxo)
TILHENGER: DxO ONE-konseptet går ut på å hekte en kameramodul på en iPhone via Lightning-kontakten. (Foto: DxO)

 

Man kunne ta bilder med kameraet alene tidligere også, men da fullstendig uten noen form for søker-hjelp til å se hva man fikk med og ikke.

Hvis det brått dukker opp et motiv som man ikke rekker å fotografere hvis man først må koble sammen kameraet og mobilen, får man nå i det minste en sjanse til å knipse noen bilder umiddelbart etter at man har fått kameraet opp av lommen.

Så får man heller satse på å koble kameraet til Iphone-en etterpå og håpe at motivet fortsatt er til stede for litt mer velkomponerte bilder via den store iPhone-skjermen.

Nå skal det i sannhetens navn sies at den lille LCD-skjermen på Dxo ONE-kameraet egentlig ikke kvalifiserer til å bli betraktet som en ordentlig LCD-skjermsøker. Man får et bittelite bilde av motivet med tydlige piksler i enten sort eller hvitt uten gråtoner. Produsenten innser begrensningene og kaller da heller ikke dette for en søker. Begrepet som brukes, er Framing Assistant, som indikerer at dette er en nødløsning gir en viss hjelp i å sjekke bildeutsnittet, men heller ikke mer.

Førsteinntrykket er likevel at dette er en funksjon som bidrar til å gjøre DxO ONE mer anvendelig.

Kamerablogg.no er nå på innspurten av en omfattende test av DxO ONE og skal bare prøve ut nyhetene i 1.3-oppdateringen grundigere før vi feller en dom.

Via Lightning-kontakten

DxO ONE-konseptet går ut på å koble en liten kameramodul til Iphone via mobilens Lightning-kontakt. Dermed kan man benytte mobilen til å styre kameraet, som dermed har en særdeles stor LCD-skjerm sammenlignet med ordinære digitalkameraer, fra fire tommer med litt eldre iPhone-modeller som iPhone 5 til henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer med iPhone 6s og 6s Plus.

DxO ONE byr på nye fotograferingsmetoder med iPhone. (Foto: DxO)
DxO ONE byr på nye fotograferingsmetoder med iPhone. (Foto: DxO)

Kameraet er kompatibelt med iPhone- og iPad-modeller som har Lightning-kontakt og som kjører IOS 8 eller nyere.

DxO ONE har en én-tommes bildesensor, noe som altså er betydelig større sensor enn den som er innebygd i iPhone – vi snakker her om samme sensor-størrelse som for eksempel i Sony RX100-kameraene og de nye Nikon DL-kameraene.

Med DxO ONE kan man bruke iPhone til å ta bilder i RAW-format, og man kan filme i Full-HD.

Varsler uskarphet

Andre nyheter i versjon 1.3 av firmware-en til DxO ONE er at kameraet gir et varsel om bevegelsesuskarphet. Det er også kommet et nytt brukergrensesnitt for å stille inn hvitbalanse, eksponering og fokus.

Ifølge den norske distributøren, Focus Nordic, skal også bildenavigeringen ha blitt raskere, og bildene sorteres på samme måte som de gjør i IOS Bilder-programmet. Det er også flere andre forbedringer som vi kommer tilbake til i den kommende testomtalen av DxO ONE.

DxO ONE koster altså cirka 6.000 kroner inklusive mva. i den opprinnelige innpakningen med både DxO Optics Pro Elite Edition og DxO Filmpack Elite Elidition inkludert.

Den nye versjon til cirka 5.000 kroner kommer altså uten den store programpakken, men ifølge distributøren får man likevel med et enkelt, men kraftfullt program for data, DxO Connect, som foreligger både for Windows-pc og Mac, samt det nye DxO Optics Pro for OS X bildeprogram.

(Publisert hos Macworld.no 4. mars 2016.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.