Kameranytt.no

DxO ONE med digital vannmerking

DxO ONE
NY FIRMWARE: DxO ONE-kameraet har fått en nyttig fastvareoppdatering. (Foto: Toralv Østvang)
DxO ONE
NY FIRMWARE: DxO ONE-kameraet har fått en nyttig fastvareoppdatering. (Foto: Toralv Østvang)

Franske DxO har lagt ut en firmware-oppgradering som legger inn digital vannmerking på bilder fra DxO ONE-kameraet for iPhone.

Den digitale vannmerkingen aktiveres automatisk når bildene deles med andre, for eksempel når man sender bildet som et epost-vedlegg, legger det ut på sosiale medier eller deler det via iCloud-bildedeling.

Firmware-oppdateringen har fått versjonsnummer 1.4 og kommer samtidig med oppdateringer av DxO ONE-programvaren for iOS-enheter og DxO OpticsPro-programvaren for Mac og Windows-PC-er.

Analyse-baserte algoritmer

Programvaren fra DxO er i all hovedsak basert på at man velger blant forhåndsoppsett når det gjelder støyreduksjon, lys- og skyggejustering, hvitbalanse, fargejustering, effekter som fjerning av dis i landsskapsbilder og ikke minst optiske korrigeringer.

Dette kan høre primitivt og lite profesjonelt ut, men er i dette tilfellet faktisk det helt motsatte.

Selskapet DxO er kjent for å utføre grundige analyser av kameraer, optikk og bildesensorer, og i tillegg er algoritmene i bildeprogramvaren basert på analyser av enorme bildemengder. Brukeren kan i tillegg velge mellom varianter av styrkegraden av en del av de foreslåtte justeringene.

Dette gir mye mer detaljert kontroll over justeringene enn det høres ut for når vi snakker om justeringer basert på forhåndsoppsett. Firmaet har derfor mange kravstore fotoentusiaster og profesjonelle fotografer på kundelisten, hevdes det.

Én-tommes bildebrikke

Foruten all satsingen på programvare har DxO altså utviklet DxO ONE, liten kameramodul med én-tommes bildebrikke til å hekte på en iPhone eller iPad og som gjør det mulig å ta bilder der iOS-enheten brukes som søker og betjeningsenhet.

DxO ONE
BRUKERGRENSESNITTET: Firmwareoppdatering 1.4 gir bedre brukergrensesnitt, hevder DxO. (Foto: Toralv Østvang

Kameraet hektes til iOS-enheten via Lightning-kontakten på iPhone og iPad, og det finnes ingen Android-variant av kameraet.

Bildebrikken i DxO ONE-kameraet er mye større enn bildebrikken i iPhone – angivelig rundt 6,5 ganger så stor – og har i tillegg mye høyere oppløsning. Det lille kameraet appellerer både til kameraentusiaster og profesjonelle fotografer, som gjerne siteres i markedsføringen.

DxO One har en oppløsning på 20,2 megapiksler, mot 12 megapiksler på de nyeste iPhone-modellene – iPhone 6s, 6s Plus og SE. iPhone-forgjengerne lå på åtte megapiksler.

Objektivet i DxO ONE har fast brennvidde tilsvarende 32 mm vidvinkel og en lysstyrke på f/1,8.

I motsetning til på mobilkameraer har ikke DxO ONE fast blenderåpning, men justerbar blender ned til f/11. iPhone 6s og 6s Plus samt SE har til sammenligning fast blenderåpning på f/2,2. Dette gir DxO ONE-kameraet mye større fleksibilitet når det gjelder å eksperimentere med dybdeskarphet.

Andre store firmware-oppdatering

Dette er den andre store firmware-oppdateringen til DxO ONE, som er et klasseeksempel på hvordan store forbedringer kan gjennomføres på kameraer i dag uten at man må kjøpe seg ny kameramodell.

Her ser vi kanskje en parallell til hvordan elbiler som Tesla stadig får nye funksjoner takket være programvareoppdateringer?

DxO-firmaet var opprinnelig et rent programvarefirma som spesialiserte seg på fotoprogramvare for Raw-konvertering, med stor vekt på effektiv reduksjon av bildestøy. Firmaet er i tillegg kjent for utstrakt testvirksomhet av bildebrikker fra aktørene i digitalkameramarkedet.

Den forrige firmware-oppdateringen for DxO ONE kom i april og gjorde det blant annet mulig å bruke den lille LCD-skjermen bak på selve kameraet som søker – eller kanskje vi heller skal kalle det en «nødsøker».

Dette er en bitteliten LCD-skjerm uten gråtoner, nok til at man skimter konturene av motivet og kanskje får tatt et kjapt bilde av det før det forsvinner.

Til mer kontrollert fotografering kobler man naturligvis kameraet til sin iOS-enhet og har dermed en flott søker – i variable størrelser fra 4-tommersskjermen på iPhone SE til 12,9-tommers skjermen på den største iPad Pro.

Ja, jeg har prøvd kameraet på den største iPad-en, og det fungerer utmerket, bare man passer på ikke å vri kameraet i en slik vinkel at deler av selve iPad-en kommer med på bildet. Om det er en praktisk løsning, er en annen sak.

I øyeblikket er den nye iPhone SE min favoritt å bruke sammen med DxO ONE-kameraet, siden kombinasjonen utgjør en særdeles kompakt enhet. Og man kan ha med seg de to delene i hver sin trange bukselomme uten at lommene buler ut på hver sin side.

Dessuten har iPhone SE litt skarpere kanter enn de større iPhone 6- og 6s-modellene, noe som gjør at man er litt mindre redd for at det hele skal glippe ut av hendene.

Firmware 1.4

Den nye firmware-oppdateringen som er klar nå, byr altså på mulighet til å legge inn opphavsrettsinformasjon direkte i bildefilen i tillegg til digital vannmerking som «slår til» man man deler bildene.

Ifølge produsenten har profesjonelle fotografer gitt uttrykk for at de nå er mer innstilt enn før på å dele bildene sine. Med integrert opphavsrettsinformasjon og digital vannmerking er bildene bedre beskyttet mot ulovlig bruk og videredeling.

Opphavsrettsinformasjonen blir innbakt direkte i EXIF-dataene i bildefilene.

Løsningen fungerer med epost, Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn, Vimeo, Flickr, Airdrop og alle andre fotodelingstjenester som er støttet av Apple iOS.

Nytt brukergensesnitt

iOS-appen DxO ONE versjon 1.4 er tilgjengelige via Apples App Store for iOS-apper. Det er denne appen man bruker til å styre og stille inn kameraet.

Foruten å inneholde de nye funksjonene som trengs for å legge inn opphavsrettsinformasjon, fotografens navn og så videre samt å administrere vannmerkingen, byr programvaren på et oppdatert brukergrensesnitt.

Produsenten hevder at det nå er blitt raskere tilgang til alle innstillinger slik at kameraet er raskere å bruke. Det var litt vanskelig å teste ut påstanden, for etter at fastvaren var oppdatert og den nye programvaren installert på berørte iPhone-er og iPad-er, hadde jeg jo ikke lenger noen mulighet til å sammenligne direkte med hvordan det var før.

Førsteinntrykket var likevel at kameraet er blitt bedre å bruke. Tidligere har jeg opplevd en viss ustabilitet, for eksempel at programvaren rett og slett ikke alltid startet opp når man koblet til kameraet. Nå virker løsningen mye mer stabil og raskere i bruk.

Både innstillingene man trenger kjapp tilgang til, for eksempel programmert opptaksmodus, blender- eller lukkerforvalg og den slags, og mer grunnleggende oppsettinnstillinger får man tilgang til med bare et lite tapp på iOS-skjermen.

Systemet har også et meldingssenter og rask tilgang til support og instruksjoner, som vel å merke åpnes i Safari, men uten en masse nettleserklikking underveis.

Det er også forbedringer som for eksempel full kontroll over hvor lang tid kameraet skal være påslått før det går i dvale for strømsparing. Dette er bra, for kameraet har dessverre forholdsvis kort batteritid – trøsten i så måte er at det også lades opp igjen raskt.

Tips: Ta med en liten ladeenhet med MicroUSB-kontakt, så får du kjapt ladet opp igjen kameraet ute i felten.

To utgaver

DxO ONE-kameraet leveres i to utgaver – samme maskinvare, men med ulike programvareløsninger.

Den rimeligste versjonen koster rundt 5.000 kroner veiledende – jeg har sett til dels vesentlig lavere priser i enkelte nettbutikker, så sjekk Prisjakt.no – og kameraet leveres sammen med programvaren DxO Connect, som brukes til å forhåndsvise bilder og importere dem til Windows-PC eller Mac. Programvaren prosesserer råfilene fra kameraet (man kan velge å ta bilder i JPEG-format, RAW-format eller DxOs eget SuperRAW-format basert på fire opptak som settes sammen til ett bilde) med ett klikk. Dette er programvare som også kan lastes ned gratis.

KOMBINASJONEN: DxO ONE og nye iPhone SE er en kompakt digitalkamera-kombinasjon. (Foto: Toralv Østvang)
KOMBINASJONEN: DxO ONE og nye iPhone SE er en kompakt digitalkamera-kombinasjon. (Foto: Toralv Østvang)

Løsningen som kalles «DxO ONE & Software bundle» koster rundt 6.000 kroner og inneholder i tillegg til kameraet og DxO Connect også DxO OpticsPro Elite Edition samt programmet DxO FilmPack Elite Edition, som brukes til å gi et bilde en illusjon av å være tatt med en bestemt type film. Meningen med FilmPack-programmet er å få bildene til å se ut som om de er tatt med en eller annen filmtype fra den gang vi fotograferte med film i kameraet.

DxO-programvare for Apple Photos

Programvaren til DxO ONE-kameraet finnes i optimaliserte versjon som støtter to av de mest sentrale bildeadministrasjonsløsningene for Mac og iOS-enheter: Apple Photos (Bilder på norsk) og Adobe Photoshop Lightroom.

For min del har jeg for det meste brukt DxO OpticsPro for Photos, som lastes ned via Mac App Store og som dukker opp i listen over tillegg nederst i redigeringsmenyen når man redigerer enkeltbilder i Apple Photos.

Dette er en betalversjon til 109 kroner som støtter optisk korreksjon for et stort antall kameraer og objektiver, i tillegg til å håndtere hvitbalanse, støyreduksjon og fjerning av dis (i praksis en forsterking av farger særlig tilpasset landskapsbilder).

En liste over hvilke kameraer som støttes, finner du her.

Man kan også installere en gratisversjon som heter DxO OpticsPro for DxO ONE, som bare kan prosessere bilder tatt med DxO ONE-kameraet, men som ellers gjør det samme som DxO OpticsPro for Photos.

I tillegg oppfordrer DxO ONE-varianeten konsekvent til å oppdatere til den fulle versjonen hver gang man glemmer seg og prøver å aktivere det for et bilde tatt med et annet kamera enn DxO ONE. For meg som stadig prøver ut nye kameraer, var en slik oppgradering en dyd av nødvendighet.

Disse to variantene fra Mac App Store foreligger nå i en ny versjon kalt 1.2.0 og som skal by på alt det nye fra OpticsPro-programvaren, inkludert den nye DxO PRIME 2016-versjonen av støyreduksjon og opptil fire ganger raskere prosessering av bilder tatt med høy ISO-verdi.

I det hele tatt er det en aldri så lite forvirrende samling av programversjoner og -moduler når det gjelder DxO-programvaren.

Frittstående programvare

DxO OpticsPro er navnet på det vi kan kalle selskapets frittstående programvare, som altså kjøres på  Windows-PC-er og Mac-er uten å være koblet til annen bildebehandlingsprogramvare som Apple Photos og Adobe Photoshop Lightroom.

Denne programvaren er nå kommet i ny utgave, versjon 11. Den er å få i to versjoner: OpticsPro Essential Edition og OpticsPro Elite Edition. Den største forskjellen er at Elite-utgaven inneholder den avanserte støyreduksjonen under betegnelsen Prime, har forhåndsoppsett som brukeren selv kan endre og har funksjonen for håndtering av dis i landskapsbilder som Essential-versjonen mangler.

Ifølge den norske distributøren, Focus Nordic, vil DxO OpticsPro 11 Essential Edition få en introduksjonspris i Norge på cirka 975 kroner inklusive mva., mens Elite Edition vil koste cirka 1.475 kroner.

SKARPERE KANTER: iPhone SE har litt skarpere kanter enn de større iPhone-modellene og oppleves som litt tryggere å holde. (Foto: Toralv Østvang)
SKARPERE KANTER: iPhone SE har litt skarpere kanter enn de større iPhone-modellene og oppleves som litt tryggere å holde. (Foto: Toralv Østvang)

Essential-versjonen kan aktiveres på to Windows- eller Mac-maskiner, mens Elite-versjonen kan aktiveres på i alt tre maskiner.

De som har kjøpt en tidligere versjon av DxO OpticsPro etter 1. april i år, kan oppgradere gratis via DxOs nettside, www.dxo.com.

For eldre versjoner koster oppdateringen en del. Jeg oppdaterte fra DxO OpticsPro 10 Elite til versjon 11 via DxOs nettsider, og det kom på 69 euro (vel 640 kroner).

Jeg kommer tilbake med mer om det frittstående DxO OpticsPro 11-programmet senere, blant annet om erfaringene med integrert bruk av DxO OpticsPro og Adobe Photoshop Lightroom, som jeg ikke har fått tid til å eksperimentere særlig mye med ennå.

Som allerede antydet har jeg funnet versjonen integrert med Apple Photos som et nyttig innslag i arbeidsflyten for bilder jeg administrerer i Apple Photos – jeg har som man forstår  bildesamlinger spredt på flere løsninger.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.