Kameranytt.no

Dyr og deilig vidvinkelzoom fra Sony

EN HIMMEL FULL AV STJERNER: Landskapsbilder med glitrende stjernehimmel er angivelig et typisk motiv for Sonys nye 12-24 mm-objektiv. (Pressefoto: Sony)

Sony har lansert en lyssterk vidvinkel-zoom med brennviddeomfang på 12-24 mm. Ideell for å ta bilder av arkitektur og landskap, gjerne med stjernehimmelen som bakgrunn, hevder Sony. I tillegg trekker Sony fram sportsfotografer som vil ta bilder tett på. Men billig er ikke det nye objektivet.

Ifølge Sony har det ny fullformat-objektivet kraftigere vidvinkel-brennvidde, altså 12 mm, enn noe annet zoomobjektiv med fast lysstyrke på f/2,8. Det betyr at objektivet har denne lysstyrken gjennom hele zoomområdet.

Som navnet antyder, hører Sony FE 12-24mm F2.8 GM hjemme i Sonys mest attraktive objektiv-familie, GM-familien. GM-forkortelsen står for G Master-serien, der G-en angivelig betyr «gull» – det finnes også en litt rimeligere G-familie uten tilleggsnavnet Master.

GM-serien toppes av et 600 mm-objektiv til 160.000 kroner. Det nye 12-24 mm-objektivet er vesentlig rimeligere, selv om ordet «billig» neppe er passende i en omtale av dette objektivet.

Med brennviddeomfanget som det nye objektivet spenner over, er det mulig å skildre avstander og dimensjoner og å skape et dynamisk perspektiv på en måte som utfordrer virkelighetsoppfattelsen til det menneskelige øyet, hevder Sony i pressemeldingen.

Med FE 12-24mm F2.8 GM kan Sony nå tilby lyssterke objektiver av høy klasse med fast største blenderåpning gjennom hele objektivserien på f/2,8. De andre brennviddevalgene i «f/2,8-familien» er 16-35 mm, 24-70 mm og 70-200 mm. I tillegg inneholder GM-serien noen objektiver med fast brennvidde og enda høyere lysstyrke.

Nyskaping

Sony hevder at selskapets evne til nyskaping både innen design og konstruksjon av optikk kommer til syne i det nye 12-24 mm-objektivet. Målet har vært å skape topp bildekvalitet fra hjørne til hjørne gjennom hele zoomomfanget, ifølge Sony. Om selskapet har lykkes, vil kommende objektivtester vise.

Sony FE 12-24mm F2.8 GM
NYTT FRA SONY: Sonys nye vidvinkelzoom, Sony FE 12-24mm F2.8 GM, montert på et Sony a7-kamera. (Pressefoto: Sony)

I det nye objektivet er det blant annet blitt brukt tre linseelementer av det som Sony kaller XA-typen, som står for ekstremt asfæriske elementer. Det ene av dem er det største XA-linseelementet som noensinne er konstruert for et objektiv til Sonys Alpha-kameraer. Disse tre linseelementene i tillegg til ytterligere et asfærisk element skal bidra til effektivt å forhindre astigmatisme (brytningsfeil) og krumningsfeil og skal sikre skarphet helt ut til bildekanten. I tillegg er det benyttet tre ED-glasselementer – linseelementer med ekstra lav spredning – og to Super ED-elementer som demper kromatisk abberasjon – fargeblødning i kontrastrike overganger i bildene.

Flytende fokusmekanisme

Objektivet har en flytende fokuserings-mekanisme som deler objektivets fokusgrupper i to grupper som kan styres uavhengig av hverandre. Dette skal bidra til økt fokusnøyaktighet, særlig på motiver fotografert på kort avstand. Minimumsavstanden er 28 cm gjennom hele zoomområdet, ifølge Sony. Fokuseringen skjer internt i objektivet uten at frontelementet beveger seg merkbart og med minimal forflytning av tyngdepunktet, slik at det alltid vil oppleves som i optimal balanse, ifølge Sony.

Objektivet har fire høyhastighets fokuseringsmotorer, to for hver fokusgruppe, og fokuseringen skjer raskt og nesten lydløst med minimal vibrasjon, heter det.

Sony har utviklet et nytt glassbelegg spesielt tilpasset objektiver med store glasselementer og sterkt kurveformede linseelementer. Resultatet skal være minimalt med reflekser og gjenskinn. Denne såkalte Nano AR Coating-en skal bidra til høy klarhet og kontrast i hele bildet, selv i vanskelig lys.

Bedre videomuligheter

Sony-ingeniørene har også hatt videofilmerne i tankene under utviklingen av det nye objektivet. Sony hevder at fast full blenderåpning på f/2,8 sikrer stabil eksponering når man zoomer. Lukkertid og ISO-følsomhet kan være konstant når man filmer.

Sony FE 12-24mm F2.8 GM
KNAPPER: Det nye Sony-objektivet har knapper blant annet for å låse fokus og å veksle mellom autofokus og manuell fokus. (Pressefoto: Sony)

Sony hevder at objektivet byr på usedvanlig kreative muligheter når man kan ta opp video med 12 mm vidvinkel og blender f/2,8. Men Sony ser ikke bort fra at objektivet også vil bli brukt med et av Sonys APS-C-kameraer eller med fullformat-kamera i «crop-modus». Med APS-C eller Super 35-video vil brennviddeomfanget tilsvare 18-26 mm, et svært hensiktsmessig brennviddeomfang i filmproduksjon, ifølge Sony.

Vekt og betjening

Sony kaller 12-24 mm-objektivet for kompakt. Alt er relativt. Om et vidvinkelobjektiv på 847 gram er kompakt eller ikke, oppleves vel litt forskjellig av forskjellige brukere. Objektivet som vanligvis sitter på det kameraet jeg bruker mest, veier 135 gram, uten sammenligning for øvrig…

Lengden på det nye Sony-objektivet er 137 mm og diameteren 97,6 mm.

Sony FE 12-24mm F2.8 GM
TETT PÅ: Sony frir blant annet til sportsfotografer som ønsker å komme tett på idrettsutøverne. (Pressefoto: Sony)

Sony-objektivet har en egen betjeningsknapp for å holde fokus låst hvis man ønsker det, og knappen kan gis andre funksjoner via et menyvalg. I tillegg finner man en knapp for å svitsje fokusmodus. Zoom- og fokuserings-ringene er plassert slik at de oppleves som behagelige å bruke når man filmer og fotograferer, og under manuell fokusering får man umiddelbar respons på den minste fokusjustering, lover Sony.

Objektivet har beskyttelse mot støv og fuktighet, og det fremre linseelementet har et vannavstøtende fluorinbelegg som også beskytter mot olje og annet søl.

Det store og sterkt buede fremre linseelementet gjør det uhensiktsmessig å plassere noe filter foran på objektivet. Isteden har Sony bygd inn en filterholder bak på objektivet. Det medfølger en kuttemal for filmfiltre.

Prisen

Sony FE 12-24mm F2.8 GM vil komme i salg i Europa i løpet av august 2020, og prisen er satt til cirka 37.500 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.