Da er det klart hvilke kamera- og foto-produkter som kan smykke seg med en EISA-pris for 2019-2020. Fujifilm X-T3 er kåret til årets mest avanserte kamera, men i fotografi-klassen finner vi også mange andre kjente navn.
[toc] Totalt blir det i år delt ut 78 EISA-priser i seks forskjellige klasser.
EISA-prisene blir kunngjort tidlig på høsten hvert år i kjølvannet av den hemmelige avstemningen som finner sted i slutten av juni. Selve den formelle prisutdelingen finner sted under den store IFA-elektronikkmessen i Berlin i begynnelsen av september.
Ikke bare europeisk
I fjor var EISA nødt til å skifte navn. Det vil si – EISA-forkortelsen er beholdt, men den fikk ny betydning. Tidligere har EISA vært akronym for European Imaging and Sound Association – som vel betyr noe sånt som den europeiske bilde- og lyd-foreningen, men medlemspublikasjonene er ikke lenger bare europeiske. I fjor kom det inn nye medlemmer fra India, Japan og Hong Kong/Kina, og organisasjonen fant det derfor opportunt å skifte til et geografi-nøytralt navn: Expert Sound and Imaging Association – skal vi kalle det foreningen for lyd- og bilde-eksperter?
I år er det dessuten kommet inn nye publikasjoner fra USA, Polen, Italia og Russland – samt et nytt medlem fra Norge. Norge har riktignok vært representert i EISA helt siden 1987 med tidsskriftet Fotografi, men nå er også det digitale fotomagasinet Fotomag innlemmet i det gode selskap. Fotomags sjefredaktør Toralf Sandåker er imidlertid på ingen måte noen debutant i rollen som jurymedlem, for i en årrekke representerte han nettopp Fotografi, der han arbeidet som teknisk redaktør.
Fotografi-vinnerne
EISA-tidsskriftene deler ut priser i seks forskjellige kategorier, der Fotografi-kategorien er den som interesserer Kameranytt. De andre kategoriene er HiFi, hjemmekino-lyd, hjemmekino-skjerm og -video, bilelektronikk og mobile enheter.
I denne oversikten over EISA-prisvinnerne i fotografi-klassen har Kameranytt valgt å ta med bare noen få stikkord fra juryens totale begrunnelse for de forskjellige pristildelingene. Rekkefølgen her representerer ikke noen rangering av prisene. Tvert imot er hvert av produktene kåret som beste produkt i sin sjanger.
Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3 er kåret som det mest avanserte kameraet. Ekstremt rask autofokus og serieopptak på opptil 30 bilderuter i sekundet er blant egenskapene som trekkes fram. I tillegg er juryen imponert over videofunksjonene, med 4K på opptil 60 bilderuter i sekundet. De som ikke trenger alle de avanserte egenskapene, kan vurdere den rimelige lillesøsteren X-T30, sier juryen.
Panasonic Lumix DC-S1R
Prisen for det mest avanserte fullformat-kameraetgår til Panasonic Lumix DC-S1R. Et komplett kamera for profesjonelle brukere, sier juryen og berømmer den høye oppløsningen på over 47 megapiksler. Kameraet er ekstremt solid bygd med omfattende værbeskyttelse, med førsteklasses ergonomi og en stor elektronisk søker som setter en ny standard for detalj-gjengivelse.
Canon EOS RP
Canon EOS RP er det beste fullformat-kjøpet du kan gjøre, mener EISA-juryen. Kameraet får skryt for utmerket bildekvalitet, og for et følsomt hybrid-autofokussystem med 4.779 fokuspunkter som gjør en utmerket jobb i dårlig lys. Kamerahuset er lett og kompakt, og det kan brukes både med de gode nye RF-objektivene og Canons eksisterende EF- og EF-S-objektiver med adapter.
Tamron 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD
Dette objektivet, som har fått prisen som det beste zoom-objektivkjøpet du kan gjøre, markedsføres som en standard-zoom for Canons og Nikons fullformat-speilreflekser. Det litt uvanlige brennviddeomfanget kombinert med en kort minsteavstand på 45 cm gjør objektivet velegnet til portrettfotografering, men det er også såpass lett og kompakt at det er et hendig reiseobjektiv.
Fujifilm GFX100
Et 100-megapikslers mellomformat-kamera uten mange av de begrensningene som gjerne følger med kameraer med store bildesensorer, mener juryen, som gir GFX100 prisen for årets beste kamera-innovasjon. Først i sin klasse med bildestabilisering i kamerahuset, og dessuten det første mellomformat-kameraet med fasedetekterende autofokus på bildebrikken – og dermed mye raskere autofokus. Og sist, men ikke minst det første mellomformat-kameraet med 4K-video uten beskjæring.
Nikon Z6
Nikon Z6 er rett og slett utnevnt til årets kamera av EISA-juryen. Et supert kamera med flott betjening og robust byggekvalitet som gir utmerkede bilder under nesten alle forhold, heter det. Autofokus-systemet inneholder nå også øye-basert autofokus. Stor og skarp elektronisk søker og bildestabilisering i kamerahuset er med på å gjøre dette til det beste allround-kameraet for seriøse fotografer.
Sony Cyber-shot RX100VI
EISA-juryen rakk nok ikke å få med seg den nyeste RX100-modellen med romertall VII i navnet, men Sony er sikkert ikke lei seg for at forgjengeren har fått prisen som beste kompaktkamera. State-of-the-art-fototeknologi i et svært kompakt kamerahus, heter det. Zoomfanget på 24-200 mm er ypperlig for reiser, bildesensoren på 20,1 megapiksler får med seg masse detaljer, og kameraet byr også på imponerende videoegenskaper.
Canon RF 28-70mm F2L USM
Dette objektivet er en overbevisende demonstrasjon av hva man kan få til med den nye EOS R-fatningen, skriver juryen om vinneren i klassen beste objektiv-nyskaping. Det første standard zoom-objektivet for speilløse fullformat-kameraer som kan kjøres med en konstant blenderåpning på f/2.0 gjennom hele zoomområdet. Bildekvalitet og skarphet er utmerket på alle brennvidder, og autofokusen er rask.
Sony Real-time Eye AF
Denne prisen går til den beste foto-innovasjonenog gjelder altså Sonys nyeste sanntids autofokus-algoritme, som ifølge juryen er med på å forandre spillereglene. Sonys øyefokus fungerer både på mennesker og dyr, og takket være en porsjon kunstig intelligens (AI) er den også i stand til å forutse og følge motiver i bevegelse med stor treffsikkerhet.
Skylum Luminar
Prisen for beste foto-programvaregår altså til Skylum Luminar 3 – som snart blir v4. Et bildebehandlingsprogram for Mac og Windows som gjør at fotografer på alle nivåer kan optimalisere bildene sine med bare noen få museklikk – med imponerende resultater. Tilgjengelig både som frittstående program og som innstikksmodul for Adobe Photoshop og Lightroom.
Sony FE 135MM F1.8 GM
I sannhet et imponerende objektiv, sier juryen om vinneren i kategorien beste portrettobjektiv i premium-klassen, altså med fast brennvidde. Ekstremt skarpt fra sentrum til hjørnene, men samtidig i stand til myk gjengivelse av bakgrunnen når den er ute av fokus. Objektivet har god værbeskyttelse og er lett å betjene med klassisk blenderring. Autofokusmotoren(e) får skryt for rask og stillegående fokusering mot bevegelige motiver.
Nikon Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S
Det beste profesjonelle standard-zoomobjektivet på markedet akkurat nå er Nikons 24-70 mm-objektiv med Z-fatning, mener EISA-juryen. Overbevisende optisk ytelse kombinert med høye oppløsning og attraktiv bokeh gjør dette til den perfekte partner for Nikon Z-kameraene, ifølge juryen. Nytt og avansert objektivbelegg minsker gjenskinn og reflekser, og en justerbar kontrollring gjør objektivet flott å betjene.
Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sport
Et flaggskipobjektiv med langt navn som innfrir kravene til profesjonelle fotografer, ifølge EISA-juryen, som har valgt dette Sigma 70-200 mm-objektivet til beste profesjonelle telezoom. Høy lysstyrke og flott bokeh gjør objektivet til et utmerket portrettobjektiv. Rask og stillegående autofokus – og mange innstillinger kan tilpasses ved hjelp av Sigmas USB dock-løsning.
Canon RF 50mm F1.2L USM
Dette er det beste standardobjektivet i premium-klassen, mener EISA-juryen om Canons lyssterke 50 mm-objektiv for RF-fatning. Takket være hele 10 blenderlameller gir objektivet attraktiv bokeh, og objektivet byr på imponerende skarphet helt fra blender f/1,2. Et fint objektiv bygd for heftig bruk under utfordrende fotograferings-forhold.
Canon RF-24-105mm F4L IS USM
Canons nye 24-205 mm i RF-klassen er det beste standard-zoomobjektivet på markedet akkurat nå, ifølge EISA. Et høykvalitets allround-zoomobjektiv som fungerer som en perfekt hverdags-partner for Canons nye EOS R-fullformat-kameraer. Brennviddeomfanget dekker alt fra landskapsfotografering med vidvinkel til telefoto-portretter, i kombinasjon med høy bildekvalitet på alle blenderåpninger og fokusavstander.
Canon EF 600mm f/4L IS III USM
Hvilken er det beste supertele-objektivet med fast brennviddeakkurat nå? Jo, det er Canons 600 mm-speilrefleksobjektiv, altså et EF-objektiv, mener EISA. På samme måte som det tilsvarende 400 mm-objektivet fra Canon er også 600 mm-objektivet nydesignet optisk for å gi fremragende bildekvalitet. Magnesium og titan er brukt i konstruksjonen for å redusere vekten uten risiko for svekket styrke og kvalitet. Med adapter kan man få en brennvidde på hele 1.200 mm med autofokus i behold.
Sony FE 400mm F2.8 GM OSS
Etter det beste supertele-objektivet kommer beste teleobjektiv med fast brennvidde, og her er vinneren Sonys 400 mm f/2,8-objektiv. Det er et av de letteste objektivene i sin klasse, takket være en innovativ optisk design med tre fluoritt-elementer og bruk av magnesium i konstruksjonen. Objektivet fokuserer raskt og nøyaktig ved hjelp av to høyhastighets fokusmotorer.
Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sport
Den beste telezoomen er for tiden dette 60-600 mm-objektivet fra Sigma, ifølge EISA. Det er ikke så mange gode 10x zoomobjektiver i dette sjiktet, og objektivet tegner skarpt over hele brennviddeomfanget. Objektivet har et intelligent optisk stabiliseringssystem med en effekt tilsvarende fire steg. Rask autofokusmotor og værbeskyttet konstruksjon hører også med.
Sony FE 24mm F1.4 GM
Sony stikker avgårde med prisen for beste vidvinkelobjektiv med fast brennvidde. Dette er et premium-objektiv i toppklassen med utrolig skarp gjengivelse både i sentrum og i kantene, selv på full f/1,4-blenderåpning. Og med 11 blenderlameller i en sirkulær plassering får man vakker bokeh når bakgrunnen er uskarp, ifølge EISA-juryen. Med korteste fokusavstand på 24 cm kan man få nærbilder med spektakulært perspektiv.
Tamron 17-28mm F2.8 Di III RXD
Er man på jakt etter det beste vidvinkel-zoomobjektivet, bør man sjekke ut Tamrons 17-28 mm-objektiv, mener EISA-juryen. Dette er en vidvinkel-zoom med stor lysstyrke for Sonys fullformat-kameraer til overkommelig pris, heter det. Objektivet fyller godt ut sammen med Tamrons tilsvarende 28-75 mm-zoom, og begge er kompakte, forholdsvis lette og med god værbeskyttelse.
Huawei P30 Pro
Smarttelefonen som har nådd høyest i fotografiklassen, er Huawei P30 Pro. Nok et imponerende fremskritt i mobil fotografering, sier EISA-juryen, som er spesielt imponert over hvor gode bilder man får i dårlig lys. Optikk-sammensetningen med ultravidvinkel, portrettmodus og periskopobjektivet med 5x telefotomodus går utenpå konkurrentene, heter det. Med denne prisen er Huawei P30 Pro også listet opp i kategorien for mobile enheter.
Sony a6400
Den siste prisen i fotografiklassen går til Sony a6400, som er blitt utnevnt til det beste foto/video-kameraet. For innholdsprodusenter som tar like mye video som stillbilder, byr a6400 på en imponerende verktøysamling i et kompakt og portabelt kamerahus, sier EISA-juryen. Sanntids følgefokus og sanntids øyefokus er høydepunktene på funksjonssiden. I tillegg kommer 4K HDR-video, S-Log-profiler for profesjonell fargegradering, mikrofonkontakt og skjerm som kan vris i vlogge-posisjon. Med denne prisen er Sony a6400 også listet opp i kategorien for hjemmekino-skjerm og -video.