Ekstern blits til iPhone 11 og 11 Pro

Anker-blits
NY BLITS: Selskapet Anker kommer i januar 2020 med en ny ekstern blitsløsning for iPhone. (Foto: Anker)

Hvis du ikke er helt fornøyd med den innebygde blitsen på din iPhone 11, vil du i januar 2020 få kjøpt en ekstern blits konstruert spesielt for iPhone 11 og iPhone 11 Pro. Du kan bruke den når du fotograferer med Apples egen foto-app.

Det er den kinesiske elektronikk-produsenten Anker som står bak den nye blitsløsningen. Anker er mest kjent for sine mange produkter knyttet til lading av mobile enheter, alt fra ladekabler og batterier til nødladere.

Eksternt lysutstyr til mobiltelefoner og nettbrett er langt fra noe nytt på markedet. Det finnes eksterne lysprodukter både for foto og video myntet på bruk sammen med mobilkameraer. Et par kjente produktnavn i så måte er Lume Cube og Godox.

Men det som presenteres som spesielt med Ankers eksterne LED-blits for iPhone 11 er at løsningen kan benyttes sammen med Apples egen kamera-app – man trenger ikke lære seg noen ny app for å fotografere med ekstern blits – og at løsningen dessuten er den første blitsløsning som er MFi-godkjent. Les mer om hva det betyr lengre nede i artikkelen.

Den største fordelen med ekstern blits av denne typen er de kreative lyssettings-mulighetene som dette åpner for.

Med Lightning-kabel

På sine nettsider har Anker nå kunngjort at selskapet er i ferd med å forberede lanseringen av den første MFi-godkjente blitsen for iPhone 11 og iPhone 11 Pro. Blitsen har en innebygd ledning med Lightning-plugg som sørger for synkronisering mot de bakre kameraene på iPhone.

Anker-blits
REKKEVIDDE: Man kan neppe regne med å lyse opp hele verdensrommet med den lille iPhone-blitsen fra Anker… (Illustrasjonsfoto: StockSnap fra Pixabay)

Blitsløsningen vil fungere både mot Apples egen kamera-app og mot tredjeparts-apper, heter det. Løsningen skal kunne belyse motiver i dobbelt så lang avstand fra mobilen som det innebygde LED-blitslyset i iPhone-en rekker, og lysstyrken skal være opptil fire ganger så kraftig. Hva dette innebærer i praksis, er ukjent for meg, for så vidt jeg har kunnet se oppgir ikke Apple lysstyrken til blitsene på mobilkameraene sine, slik produsenter av vanlige kameraer gjerne gjør, med ledetall og rekkevidde.

Anker-blitsen skal kunne brukes både til direkte og indirekte belysning av motivet, og det medfølger dessuten en såkalt diffuser som man kan bruke hvis man ønsker litt mykere lys.

Slik jeg tolker beskrivelsen på nettsidene til Anker, skal den eksterne blitsen både kunne brukes sammen med den innebygde blitsen i mobilen og som separat blits (standalone flashlight). Det er 1/4-tommes skrufatning på blitsen for å feste den på et blits- eller kamera-stativ.

10.000 avfyringer

Blitsen kan lades med en hvilken som helst USB-til-Lightning-kabel fra Apple, Anker eller en annen tredjeparts-produsent med MFi-godkjenning. En enkelt ladning skal kunne gi opptil 10.000 blits-avfyringer.

Det er foreløpig ikke kommet noen informasjon om det er utviklet noen form for festeanordning for blitsen – medfølgende eller som ekstra-utstyr – eller om iPhone-fotografen må holde den med den ene hånden mens man holder iPhone-en i den andre.

Skaper debatt

I bruker-forumet til Anker er det dukket opp en del synspunkter og spørsmål om den nye blitsløsningen. Naturligvis er det en del som synes det er dumt at Anker har utviklet en blits bare for iPhone 11, ikke for andre mobil-merker og heller ikke for andre iPhone-modeller.

Grunnen til at blitsen bare er myntet på iPhone 11 og 11 Pro, er sannsynligvis at Apple har valgt å dele bare iPhone 11-spesifikasjonene med tredjeparts-utviklerne. Dessuten har det jo vært kjent at Apple i forbindelse med lanseringen av iPhone 11-modellene kunngjorde at Lightning-kontakten nå hadde fått støtte for LED-blits-tilbehør.

Om blitsen kommer til å fungere også med eldre iPhone-modeller er derfor tvilsomt, men teknologi-nettstedene vil vel teste ut dette så fort de får anledning.

Et annet spørsmål som er dukket opp, er om en slik blits kan brukes til å fyre av andre blitser i et fler-blits-oppsett.

MFi-godkjennelsen

Hva betyr det at blitsen er MFi-godkjent? Forkortelsen står egentlig for Made for iPod og dukket opp i 2005 da Apple introduserte en godkjennings-ordning for tilbehør myntet på Apples musikkavspiller iPod. Poenget var den gang å sikre at alt tilbehør fungerte ordentlig med iPod-ens komplekse 30-pinners-kontakt.

Apple har opprettholdt godkjennings-ordningen for nyere mobile produkter, så i-en i forkortelsen kan i våre dager stå for både iPad og iPhone foruten iPod.

Apple kunngjorde nylig at MFi-godkjenningen nå ville utvides til også å omfatte eksternt blitsutstyr for iPhone 11 og at Apple i den forbindelse ville dele teknisk informasjon med tredjepartsprodusenter som ønsker å etablere synkronisering via Lightning-kontakten med eksterne blitser og stroboskoper.

Godkjennings-ordningen går ut på at tredjeparts-produsenter av tilbehør leverer inn nye produkter til testing hos Apple, og produsenter som får sitt produkt godkjent av Apple kan derfor bruke formuleringene «Made for iPhone» og «Made for iPad» på innpakningen. Sentralt i testingen hos Apple står sikkerhet og varmeutvikling, men også holdbarhet og kvalitet sjekkes.

Tredjepartsprodusenter som benytter seg av ordningen, må betale en viss royalty-avgift til Apple. Dette bidrar naturligvis til å gjøre godkjent tilbehør litt dyrere enn utstyr som ikke er godkjent. Mange av oss synes det er greit å betale litt ekstra for tryggheten som MFi-sertifiseringen innebærer.

Du kan lese mer om MFi-godkjenning til Apple her.

Anker

Selskapet Anker ble etablert i 2011 av en programvare-utvikler som var ansatt hos Google i California. Utvikleren, Steven Yang, flyttet til Shenzhen i Kina og startet firmaet Anker der.

Foruten alle ladeløsningene lever selskapet også mange andre slags teknologiprodukter under andre merkenavn, blant annet smarthjem-løsninger, alarmer, portable videoprojektorer, hodetelefoner og høyttalere.

Anker har datterbedrifter i USA, Tyskland, Storbritannia og Japan. Selskapet har tradisjonelt solgt de fleste av sine produkter via Amazon, men selger dem nå også fra sin egen nettbutikk.

Prisen

Anker-blitsen for iPhone 11 kommer i salg hos Amazon i løpet av januar 2020, og prisen vil være cirka 50 dollar. I tillegg kommer det vel frakt og norske avgifter.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.