Ekstern iPhone 7-optikk – smør på flesk?

Olloclip Active Lens Set
IPHONE-OPTIKK: Olloclip Active Lens Set for iPhone 7 og 7 Plus. (Foto: Olloclip)
Olloclip Active Lens Set
IPHONE-OPTIKK: Olloclip Active Lens Set for iPhone 7 og 7 Plus. (Foto: Olloclip)

Olloclip er nå klar med tre nye objektivsett designet for nye iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Er det smør på flesk?

[toc] Apple – som de andre leverandørene av smartmobiler i premium-klassen – skryter av kvaliteten på mobilkameraene sine. Likevel har flere firmaer for lengst begynt å levere tilbehørsoptikk til iPhone-mobilene.

Et av disse firmaene er amerikanske Olloclip, som nå har lansert sine første objektiver for iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Ingen av objektivene ser imidlertid ut til å kunne monteres slik at de kobles til og drar nytte av «teleobjektivet» i iPhone 7 Plus.

Løsning for fomling?

Det store spørsmålet er er likevel om slike remedier til en mobiltelefon er en god løsning eller om det bare fører til mye fomling med å sette på og ta av ekstrautstyret?

Er det ikke bedre for fotoentusiastene å ha et «ordentlig» kamera hengende rundt halsen eller fra skulderen i stedet, klar til fotografering når som helst, og deretter bruke mobilen til det den er bygd for: overføring og kommunikasjon?

Noen mener det etter å ha prøvd flere slike ekstrautstyrsløsninger for smartmobiler, mens andre ikke kan få lovprist dem nok.

Jeg vil ikke ta stilling til dette nå, og definitivt ikke før jeg har fått prøvd Olloclips nyeste produkter. La oss i første omgang ta en titt på de nye objektivene i. Så får vi heller komme tilbake til vurderingene senere.

Tre nye objektiv-løsninger

Olloclip har lansert tre sett for iPhone 7-modellene, ett kalt Core Lens Set og et litt dyrere kalt Active Lens Set, samt et sett kalt Macro Pro Lens Set, som er det rimeligste av de tre settene.

Ifølge produsenten er optikken av høyere kvalitet enn før, samtidig som festeanordningen er blitt redisignet slik at det går raskere å feste og ta av igjen objektivene.

De nye objektivene blir tilgjengelig i midten av november.

Festeanordningen er slik at objektivene kan brukes både til hovedkameraet og selfiekameraet.

Dersom man har montert skjermbeskyttelse på iPhone-en, kan man sette på festeanordningen for Olloclip-objektivene forutsatt at tykkelsen på skjermbeskyttelsen ikke overstiger en halv millimeter.

Core Lens Set

Core Lens-settet for iPhone 7 og iPhone 7 Plus består av to objektiver som til sammen dekker tre bruksområder, et fiskeøye-objektiv med ekstrem vidvinkelbrennvidde – ypperlig for selfies og actionfotografering – en såkalt supervidvinkel og et 15x makroobjektiv. Fiskeøye-funksjonalitet og marko-funksjonaliteten ser ut til å dekkes i det samme objektivet som vris i forskjellige stillinger.

KOMPONENTENE: Dette er hva Olloclip Core Lens Set består av. (Foto: Olloclip)
KOMPONENTENE: Dette er hva Olloclip Core Lens Set består av. (Foto: Olloclip)

Fiskeøye-objektivet gir en bildevinkel på nesten 180 grader, mens supervidvinkelen skal dekke en bildevinkel på over 120 grader.

Informasjonen fra Olloclip forteller at vekten er på 34 gram og dimensjonene 27,9 (H) x 63,5 (B) x 45,7 (D) millimeter.

Prisen på Core Lens Set er oppgitt til cirka 120 dollar. Med dollarkursen slik den er i skrivende stund gir dette en norsk pris på rundt 980 kroner. Men når man prøve å bestille via Olloclips nettsted fra Norge, dukker prisen opp i euro, samme sum, altså cirka 120 euro. Dette utgjør cirka 1080 kroner med dagens eurokurs. I tillegg kommer frakt på rundt 10 euro (cirka 90 kroner). Det står ingenting om moms på selskapets nettbutikk.

ACTIVE: Olloclip Active Lens Set montert på en iPhone 7. (Foto: Olloclip)
ACTIVE: Olloclip Active Lens Set montert på en iPhone 7. (Foto: Olloclip)

Active Lens Set

Active Lens Set består også av to objektiver, det ene omtalt som ultravidvinkel-objektiv med 155-graders bildevinkel, det andre som en telezoom med 2x optisk zoom.

Optikken egner seg både til video, intervallopptak, panoramaopptak og 360-graders VR-fotografering, heter det.

Her er vekten oppgitt til 53,9 gram, med dimensjonene 30,5 (H) x 63,5 (B) x 45,7 D) mm.

Prisen på Active Lens Set er oppgitt til cirka 150 euro (omtrent 1.350 kroner) pluss frakt.

Macro Lens Set

Macro Lens Set består av et makroobjektiv med seks linseelementer. Det kommer med en solblender-formet diffuser som skal gjøre lyset fra omgivelsene litt mykere når man fotograferer på nært hold og som dessuten gjør det lettere å komme på riktig fokusavstand til motivet.

Man kan stille om til tre forskjellige forstørrelsesgrader, 7x, 14x og 21x. Når man kombinerer med den digitale zoom-muligheten som iPhone byr på, kan man komme opp i nesten 100x forstørrelse, ifølge produsenten.

Vekten er 25,5 gram, mens dimensjonene er 27,9 (H) x 63,5 (B) x 33,0 (D) mm.

Prisen er oppgitt til cirka 100 euro (vel 900 kroner) pluss frakt.

Galisisk-inspirasjon

Merkenavnet Olloclip er satt sammen av to ord. «Ollo» betyr øye på galisisk, et språk som tales i Galicia i den nordvestre delen av Spania, mens «clip» har tilknytning til den kjappe anordningen for å hekte objektivene på mobilene og ta dem av igjen.

MAKRO: Olloclip Macro Lens for iPhone 7 på plass. (Foto: Olloclip)
MAKRO: Olloclip Macro Lens for iPhone 7 på plass. (Foto: Olloclip)

Olloclip-optikken fungerer ikke sammen med LED-blitssystemet på iPhone. Produsenten hevder at objektivene tar utmerkede bilder i dårlig lys uten bruk av blits, men hvis man likevel vil bruke blits, må man først ta av Olloclip-objektivene.

Vær oppmerksom på at optikksettene for iPhone 6-modellene ikke passer på iPhone 7 eller iPhone 7 Plus. Olloclip advarer mot at man prøver å «tvinge» optikk for forrige modell på de nye iPhone-ene, da dette i verste fall kan ødelegge mobilene.

Olloclip

Selskapet bak Olloclip-objektivene ble startet som et Kickstarter-prosjekt i 2011, altså et selskap som skaffet kapital til oppstarten ved hjelp av såkalt folkefinansiering basert på sponsing via internett.

Olloclip-gründer Patrick O’Neill fra Orange County sør for Los Angeles hadde en visjon om å etablere en helt ny kategori fotografisk utstyr som skulle gjøre det mulig for folk flest å være enda mer kreative med sin mobiltelefon. Dette var en ide han hadde tumlet med siden rundt år 2000, men det første produktet som materialiserte seg var 3-in-1 Photo Lens for iPhone 4.

GRÜNDER: Olloclip-gründer Patrick O'Neill har gjennomført et vellykket Kickstarter-prosjekt. (Foto: Olloclip)
GRÜNDER: Olloclip-gründer Patrick O’Neill har gjennomført et vellykket Kickstarter-prosjekt. (Foto: Olloclip)

Frem til nå har firmaet solgt over én million objektiver, ifølge Olloclips egne tall. Foruten optikk er firmaet også kommet med stativ og holder for iPhone brukt som kamera.

Olloclip-objektivene selges blant annet via Apples nettbutikk. Apple var faktisk den første butikken på Olloclips forhandlerliste. Objektivene er nå også tilgjengelig for  kunder hos Apples nettbutikk her i Norge. Der finner vi nå for eksempel Olloclip fire-i-en-objektivet for iPhone 6, 6s, 6 Plus og 6s Plus for cirka 670 kroner, og Olloclip Macro Pro-objektivet for iPhone for cirka 570 kroner, tilgjengelig for de samme modellene.

Olliclip-produktene er også tilgjengelig hos mange fotohandlere og nettbutikker her til lands. Du finner dem blant annet via prisjakt.no og prisguide.no.

Olloclip har også optikk for Samsung Galaxy S4 og S5 på sine nettsider, men ikke noe for nyere Samsung-modeller, så det ser ut til at man har parkert objektivutviklingen for dette mobilmerket inntil videre.

Mer informasjon på Olloclips nettsider her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.