Ekstremt lyssterkt fra Leica

Leica Noctilux-M 75MM
LEICA-LANSERING: Noctilux-M 75MM F1.25 ASPH kommer i salg tidlig neste år. Her plassert på en Leica M10. (Foto: Leica)

Leica har lansert et nytt lyssterkt Noctilux-objektiv, særlig myntet på portrettfotografering.

Noen av objektivene som Leica lanserer, har en tendens til å trigge den kamerahistoriske interessen hos en del kameraentusiaster, og særlig interessen for Leica-historien, naturligvis. Det nye portrettobjektivet som Leica lanserer nå, Leica Noctilux-M 75MM F1.25 ASPH, er et slikt objektiv.

Vi tar en kjapp titt på Noctilux-historien og de tekniske dataene på det nye objektivet. Prisen kommer vi tilbake til i slutten av artikkelen.

I over 50 år

Leica-importør Bresson AS slår an den historie-fokuserte tonen allerede i innledningen av pressemeldingen, der det påstås at navnet «Noctilux» i over 50 år har vært synonymt med eksepsjonelt lyssterke objektiver i et optisk design som går ut over grensene for hva som er fysisk mulig.

Intet mindre.

Vi snakker om en familie med ekstremt lyssterke objektiver, for eksempel et 50-mm «normalobjektiv» med lysstyrke på f/0,95. Kanskje ikke så rart at Leica valgte å kalle denne objektivfamilien for Noctilux, et ord med latinsk opphav som betyr nattens lys.

LES OGSÅ: Leica gjenoppliver CL-navnet

Det var på Photokina-messen i Tyskland i 1966 at Leica lanserte det første Noctilux-objektivet.

Stadig bedre lysstyrke

Objektivene i denne familien er senere kommet i nye versjoner med enda høyere lysstyrke enn de første utgavene. 50-millimeteren har vært i salg med lysstyrke på både f/1,2 og f/1,0 før f/0,95-versjonen så dagens lys i 2008 – eller skal vi holde fast ved nattens lys her også?

Noctilux-M 75MM
LYSSTERKT: Her oser det lysstyrke. (Foto: Leica)

Muligheten til å fotografere med ekstremt liten dybdeskarphet og en særdeles vakker bokeh – alt i lysforhold tilnærmet nattemørke – er stikkord for bruken av Noctilux-objektivene.

Krever sin fotograf

Disse objektivene stiller også store krav til fotografen. Leica M-kameraene, som Noctilux-objektivene er myntet på, har som kjent ingen autofokus, men manuell fokus med assistanse i rammesøkeren. Her gjelder det å treffe riktig.

LES OGSÅ: Leica Oslo er her

Skulle man ønske å bruke objektivet med autofokus, er det mulig å sette det på en Leica SL ved hjelp av adapter. Den elektroniske søkeren på Leica SL gir en behagelig og svært presis fokusering, hevder Bresson AS.

Bokeh

Det nye objektivet har hele 11 blenderlameller som bidrar til vakker uskarp for- og bakgrunn. Med en brennvidde på 75 mm i kombinasjon med fullformatbildebrikken på for eksempel Leica M10 er det nye Noctilux-objektivet trolig mange portrettfotografers våte drøm.

At prisen også gjør at det for mange kameraentusiaster forblir en drøm, er en annen sak.

Kort nærgrense

Objektivet har en kort nærgrense på 85 mm og et reproduksjonsforhold på 1:88, og egner seg derfor også til annen nærbildefotografering i tillegg til portretter.

Glasset i nye Noctilux 75-mm består av i alt ni glasselementer fordelt på seks grupper. To av elementene er asfæriske som sørger for at lyset brytes i et felles brennpunkt. Dette skal gi minimalt med aberrasjon, ifølge importøren.

LES OGSÅ: Nye Leica M10 – ikke for alle

Objektivet har for øvrig en integrert solblender som kan trekkes ut med en enkel vridning og låses når den utslått. Stativadapter medfølger også.

Prisen

Bresson AS opplyser at Leica Noctilux-M 75MM F1.25 ASPH vil være tilgjengelig i starten av 2018, og at veiledende pris er satt til 125.000 kroner inklusive mva.

Et blogginnlegg fra Chicago-fotografen Sean Hopkins på Leicas nettsider gir et fint innblikk i hvordan det er å fotografere med Noctilux 75-mm-objektivet – og noen flotte bilder å se på. Les innlegget her.

LES OGSÅ: Vant ærespris – og Leica med navnet sitt

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.