Elements blir årgangsvare

Adobe Elements
NY ÅRGANG: Adobe er klar med 2018-årgangen av Elements-programmene. (Ill.: Adobe)
Adobe Elements
NY ÅRGANG: Adobe er klar med 2018-årgangen av Elements-programmene. (Ill.: Adobe)

Årets julegave-programvare er lansert: Adobe Photoshop Elements 2018 og Adobe Premiere Elements 2018. Uten versjonsnumre.

[toc] Hver høst omtrent på denne tiden lanserer Adobe nye versjoner av sine to forbrukerprogrammet for foto- og videofolk: Adobe Photoshop Elements og Adobe Premiere Elements.

Poenget er å ha ny versjon klar hvert år i tide til julesalget. Eller Holiday Season, som amerikanerne foretrekker å si. Der vil man ikke ekskludere noen fra julehandelen.

Ifølge Wikipedia omfatter begrepet nå perioden fra sent i november til tidlig i januar og dekker dermed både jul, nyttår og andre høytider og festligheter — etter hvert er også flere jødiske og afrikanske tradisjoner innlemmet. (Holiday Season-begrepet har etter hvert spredt seg også til Canada, men ifølge Wikipedia har britene fortsatt lett for å misforstå og tro at man snakker om sommerferien…)

For en del trofaste Adobe Elements-brukere betyr dette at de sørger for å skaffe seg denne programvaren i god tid før jul, slik at de kan fotografere både forberedelsene til og gjennomføringen av festlighetene og familiesammenkomstene som preger denne årstiden.
For andre betyr det at de legger inn sitt faste julegaveønske om å få en oppdatert programvarepakke under juletreet — eller den digitale varianten av det.

Versjon versus årgang

Nytt fra i år er at Adobe nå går bort fra versjonsnummer på disse årvisse oppgraderingene og går over til årstall i stedet. Helt greit, synes Kamerablogg.no. Hva er vitsen med å gå rundt og prøve å huske at versjon 12 ble lansert høsten 2013 og versjon 13 høsten 2014?

Det ligger vel derfor i kortene at det er 2018-årgangen av Elements-programmene som blir lansert nå – i oktober 2017.

Årets nyheter

Blant årets nyheter finner vi en funksjon for å bytte ut lukkede øyne med åpne. Alle som av og til tar gruppebilder, vet at det ikke er til å unngå at mange bilder blir ødelagt ved at en eller flere av personene i bildet blunker med øynene akkurat idet bildet blir tatt. Adobe lar deg nå enkelt kopiere inn de åpne øynene fra et annet bilde.

Adobe Photoshop Elements
BLUNK, BLUNK: Nye Adobe Elements Photoshop har fått en funksjon for å berge bilder som er ødelagt av blunkende øyne. (Foto: Adobe)

(Kamerablogg.no har et gratistips til leserne: De aller fleste av oss blunker jo med øynene med jevne, men ukontrollerte mellomrom. Har man nettopp blunket, går det i hvert fall noen sekunder før man må gjøre det neste gang. Når jeg skal ta gruppebilder, hender det at jeg ber alle lukke øynene og så åpne dem igjen når jeg har talt til tre. Og så knipser jeg bildet — og kanskje et par-tre stykker til for sikkerhets skyld. For da har jeg i hvert fall noen sekunder på meg før førstemann blunker med øynene igjen. Men skulle det likevel gå galt, er det jo godt å vite at Adobe har en annen løsning på problemet.)

AI, Artificial Intelligence eller kunstig intelligens, som vi sier på norsk, blir en stadig viktigere del av dataløsningene våre, og det gjelder også Elements-programmene fra Adobe. For å velge ut et bestemt bilde er det ikke lenger nødvendig å se over hundrevis av bilder. Elements Organizer vil nå automatisk velge ut de beste bildene basert på skarphet, ansikt, sammensetning og så videre, ifølge pressemeldingen fra Adobe, som kaller dette for automatisk kuratering.

Noen av nyhetene finner man på videoredigeringssiden. For eksempel Smart Trim, en ny funksjon tilpasset personlige preferanser som automatisk fjerner dårlige videoopptak og bare beholder de beste opptakene basert på videoenes stil.

En annen funksjon er Spesielle øyeblikk, som skal gjøre det mulig å automatisk trekke ut de beste bildene fra et videoopptak.

Vi kommer tilbake til de andre nyhetene senere.

Prisene

Som alle nå vet, har Adobe stått på barrikadene for at programvare skal distribueres via abonnement i stedet for at man kjøper livsvarig lisens. Bedriftskunder synes i stor grad å ha akseptert dette, blant annet fordi det ikke krever så store engangsinvesteringer som ved tradisjonelt lisenssalg. I stedet får bedriftene en jevn og forutsigbar kostnad som det er lett å fase inn i bedriftens inntekts- og utgiftsstrøm.

Privatbrukere har nok vært mindre begeistret for denne omleggingen. Mange sier de foretrekker et engangskjøp etterfulgt av frivillig oppgradering når man synes det måtte passe.

I så måte er kanskje Elements-programmene mest i tråd med denne formen for programvaredistribusjon. Det er bare en hake ved det. Mens det klassiske bildet er en litt høy investering når man kjøper et nytt program, etterfulgt av rimelige oppgraderinger, kjører Adobe en prispolitikk på sine Elements-oppgraderinger som gjør oppgraderingene nesten like dyre som den opprinnelige programvareprisen. Dermed oppleves det hele kanskje nesten som om man leier eller abonnerer på Elements-programmene også?

Kjøp separat koster 2018-versjonen av Adobe Photoshop Elements 980 kroner. Det samme koster Adobe Premiere Elements 2018 — vel å merke hvis man kjøper programmene separat. Men hvis man kjøpe dem som en ferdig pakkeløsningen, er den samlede prisen 1.476,25 kroner — man sparer noen hundrelapper.

Hvis man har en tidligere versjon som kvalifiserer for oppgradering, er oppgraderingsprisen 802,50 kroner. Oppgradering av pakkeløsningen koster 1.215,25 kroner. En ganske beskjeden oppgraderingsrabatt, altså.

Alle priser her er inklusive mva.

Dette er nok grunnen til at enkelte Adobe Elements-brukere som Kamerablogg.no har snakket med, sier at de gjerne vurderer for hver versjon om det er nok nyheter denne gangen til å forsvare å betale oppgraderingsprisen, eller om man like gjerne kan stå over til neste gang. Jeg venter med å gi råd i så måte til jeg har fått prøvd nyhetene. Så dette blir altså et par programmer som jeg kommer tilbake til senere.

Promo-videoer

Her er en promo-video fra Adobe om Photoshop Elements 2018:

Og her er en videosnutt fra Adobe om Premiere Elements 2018:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.