Enda bedre data-foto fra Apple

Apple iPhone XS XS Max XR
NY IPHONE: iPhone XS er den ene av de tre nye iPhone-modellene som Apple nå har lansert. (Pressefoto: Apple)
Apple iPhone XS XS Max XR
NY IPHONE: iPhone XS er den ene av de tre nye iPhone-modellene som Apple nå har lansert. (Pressefoto: Apple)

Kamerateknologien i de tre nye iPhone-modellene som Apple nå har lansert, har fått en betydelig oppgradering.

[toc] Høsten er her, og tradisjonen tro har Apple nå lanserte nye utgaver av sin iPhone-mobil. Tre nye modeller er på vei ut på markedet, og alle har fått en oppgradering av kamerateknologien.

To av de nye modellene, iPhone XS og iPhone XS Max, har to kameraenheter, den ene med et vidvinkelobjektiv og den andre med et moderat teleobjektiv. Den tredje og litt rimeligere modellen, iPhone XR, har bare ett kamera, men kan likevel by på den samme portrettfunksjonen som de to. Mens iPhone XS og XS Max bruker teleobjektivet til å ta portrettbilder som det genereres en myk bakgrunn i, forsøker iPhone XR å få til det samme med bilder tatt med vidvinkelobjektivet. I hvilken grad sistnevnte lykkes med dette, får vi ikke vite før funksjonen er blitt testet.

Apple iPhone XS XS Max XR
UTFORDRINGENE: Å ta bedre bilder i dårlig lys og å få bedre bokeh er blant de største utfordringene som mobilkameraprodusentene står overfor i kampen mot «ordentlige» kameraer. (Pressefoto: Apple)

Forbedringene går på ny sensorbrikke med større og dypere piksler, forbedret portrettfunksjon, forbedret HDR-fotografering med større dynamikkområde, bedre selfie-kamera og mulighet til å ta opp videolyd i stereo, mot bare mono tidligere.

«Computational photography»

På grunn av miniatyriseringen av både optikk, bildebrikke og de øvrige komponentene i mobilkameraene vil slike kameraer aldri kunne mål seg fullt ut med «ordentlige» kameraer, enten vi nå snakker om brikkestørrelsene Four Thirds, APS-C eller fullformat. Men de beste mobilkameraene kryper stadig innpå. Svakhetene som mobilkamera-ingeniørene sliter med i tilknytning til bittesmå optiske elementer og liten bildebrikke, prøver de å kompensere for ved hjelp av stadig mer avansert datateknologi.

LES OGSÅ: Med iPhone 8 Plus på Times Square

For eksempel gir et mobilkamera gjerne bilder som er skarpe fra ganske tett på til uendelig avstand. Det lar seg i utgangspunktet ikke gjøre å ta et portrettbilde der ansiktet fremstår sylskarpt på en uskarp og myk bakgrunn som et behagelig bakteppe til hovedmotivet. På et vanlig kamera fikser man dette ved å bruke et objektiv med moderat teleeffekt – vi kaller gjerne objektiver med brennvidde i området 75-120 mm for portrettobjektiver. Og så åpner man opp blenderåpningen til tilnærmet full åpning, for eksempel blender f/2,0 eller noe sånt. Da blir dybdeskarpheten liten og bakgrunnen uskarp, slik man ønsker det.

De fleste mobilkameraer har bare én blenderåpningsinnstilling, som er full åpning. På iPhone XS, XS Max og XR er blenderåpningen – og dermed lysstyrken – på vidvinkelobjektivet f/1,8, mens teleobjektivet på de to førstnevnte er på f/2,4. De små dimensjonene gjør imidlertid at bakgrunnen i et bilde tatt på normal portrettavstand er så å si like skarp som ansiktet. Det er ikke slik vi ønsker at portretter skal se ut.

Apple og flere andre mobilprodusenter bruker derfor datateknologien sin for alt den er verdt til å gjøre noe med dette. Kombinasjonen av avanserte programvare-algoritmer og lynrask prosessering brukes til å lage en kunstig uskarp bakgrunn i portrettbildene. 

Apple iPhone XS XS Max XR
SELFIE MED BOKEH: Også selfie-kameraet på de nye iPhone-modellene kan ta portretter med bokeh-effekt. (Pressefoto: Apple)

Utfordringen har vært å få mobilkameraet til å forstå hva som er portrettpersonen og hva som er bakgrunnen – og nøyaktig hvor grensen mellom disse to elementene går. Den første generasjonen av denne portrettfunksjonen har vist at mobilfabrikantene er på rett vei, men at det fortsatt er et langt stykke igjen før dette fungerer slik at man kan stole på det. Profesjonelle fotografer har avslørt at datateknologien rett som det er bommer her. I mange tilfeller skaper håret problemer. Resultatet har vært åpenlyst kunstige overganger mellom forgrunn og bakgrunn i portrettbilder. Slik ler profesjonelle fotografer av og sier gjerne at mobilkameraene aldri vil kunne komme til å måle seg med et ordentlig kamera.

Vi har fått et nytt begrep som beskriver forsøket på å overvinne slike optiske svakheter med datamaskinbaserte løsninger: computational photography. Eller data-foto, som jeg har tillatt meg å forenkle det til i innledning av denne artikkelen. Lanseringen av de nye Iphone-modellene viser at Apple har lagt ned store resurser og mange anstrengelser i å forbedre bildekvaliteten til sine mobilkameraer. I hvor stor grad Apple har lykkes, gjenstår å se. Forhåpentlig kommer de første grundige kameratestene snart.

Rask prosessor og maskinlæring

En del av forbedringene som Apple nå har fått til på foto-siden, har sammenheng med den nye prosessorbrikken, A12 Bionic, som er designet av Apple. Den etterfølger A11 Bionic, som er brukt i fjorårsmodellene iPhone X og iPhone 8/8 Plus, og som amerikanske Macworld den gang betegnet som den raskeste mobilprosessoren på markedet.

Den nye A12-brikken er ifølge Apple opptil 15 prosent raskere enn forgjengeren, og bruker likevel opptil 40 prosent mindre strøm. På de raskeste kjernene er strømforbruket redusert med opptil 50 prosent, og grafikkprosesseringen skal være opptil 50 prosent raskere.

LES OGSÅ: Foto-løsningen Mac-brukere har ventet på

Apple benytter 7-nanometers produksjonsteknologi til å produsere A12-brikken, som har åtte kjerner. Ifølge Apple er dette den første 7-nanometersbrikken noensinne i en smarttelefon.

Apple iPhone XS XS Max XR
KAMERAENE: De nye iPhone XS- og XS Max-modellene er utstyrt med dobbelt kamera. (Pressefoto: Apple)

Høy hastighet er også stikkordet for den såkalte Neural Engine, som brukes til maskinlæring. Den skal nå greie opptil fem billioner operasjoner i sekundet, opp fra 600 milliarder operasjoner i sekundet i A11-brikken.

For første gang er Neural Engine åpen for maskinlæringsmotoren Core ML. Dette betyr at utviklere kan bygge apper som bruker Core ML til maskinlæring. Core ML skal være opptil ni ganger raskere på A12-prosessorbrikken enn på A11, samtidig som det bare brukes en tiendedel så mye energi.

Dette brukes datakraften til

All denne datakraften er bokstavelig talt med i bildet når Apple nå bruker den i tilknytning til en rekke funksjoner tilknyttet fotograferingen. Blant annet kommer den til syne i forbedringene av portrettmodusen, der kameraet nå skal ha blitt blitt bedre på å detektere og skille ut forgrunnspersonen fra bakgrunnen, særlig i vanskelige områder som bustete hår.

Dessuten kan man i ettertid nå manuelt justere dybdeskarpheten i portretter. Effekten skal tilsvare at man kan endre blenderåpningen fritt i et område som tilsvarer forskjellen fra f/1,4 til f/14.

Videre bruker systemet den økte datakraften til å forbedre HDR-fotografering, altså High Dynamic Range-effekten for å øke dynamikkområdet, det vil si bedre tegning av detaljer i både skygge- og høylyspartier i bildet. 

HDR unytter egenskapene som Neural Engine-teknologien byr på, med opptil tre billioner beregninger og operasjoner for hvert bilde. Foruten flere detaljer i mørke områder og mindre fare for at detaljene blir helt utvisket i høylys-partier, skal dette bidra til bedre fargegjengivelse og til og med bedre bokeh i portrettmodus, altså at det digitalt skapes en behagelig, myk og uskarp bakgrunn i portrettbilder.

En ny Smart HDR-modus utgjør ytterligere en del av computational photograhy-funksjonene i de nye iPhone-modellene. Når kameraet detekterer et motivelement i bevegelse, vil kameraet automatisk lagre fire bilderuter i rask rekkefølge før man tar bildet. Signalprosessoren er da med på å analysere motivet for å kunne isolere eventuelle portrettmotiver bedre, i tillegg til at det tas opp ekstra bilder med ulik eksponering som gjør det mulig å mikse flere detaljer i høylys og skygge inn i det endelige bildet. 

Apple iPhone XS XS Max XR
GULLRAMME: Gull er den nye av de tre fargene man kan velge mellom på stålramme rundt glasset på for- og baksiden. Her vises video. (Pressefoto: Apple)

Også videokvaliteten skal være økt, og for første gang kan en iPhone nå ta opp video med stereolyd. Videoegenskapene til alle de tre nye iPhone-modellene omfatter 4K-videoopptak med 24, 30 eller 60 bilderuter i sekundet, 1080p HD-videoopptak med 30 eller 60 bps og 720p HD-opptak med 30 bps. Det er støtte for sakte film med 120 eller 240 bps i 1080p og forbedret videostabilisering i 1080p og 720p.

Bedre bildebrikke

Noe av det grunnleggende problemet som mobilkameraer sliter med sammenlignet med større kameraer, er nettopp den bittelille bildebrikken. I iPhone XS-modellene er det to bildebrikker, en knyttet til vidvinkelobjektet og en til teleobjektivet. Det er bildebrikken knyttet til vidvinkelobjektivet som nå er forbedret. Sensorbrikken har fått større og dypere piksler. Sensorstørrelsen er økt fra 1,22 mikrometer (um) til 1,4 mikrometer. Dette skal gjøre kameraet dobbelt så raskt som forgjengeren, ifølge Apple. Ikke minst skal dette bidra til mindre bildestøy i bilder tatt i dårlig lys. Nettopp høy bildestøy i kvelds- og nattbilder og innendørsbilder i svakt lys har jo vært et av mobilkameraenes svakheter sammenlignet med «ordentlige» kameraer. Det blir spennende å se i hvor stor grad Apple har greid å innhente noe av forspranget her.

Apple iPhone XR
IPHONE XR: Hvis man synes man greier seg med ett kamera, er iPhone XR et rimeligere alternativ. (Pressefoto: Apple)

Pikselstørrelsen på 1,4 mikrometer er den samme som for eksempel på Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy S9 og Google Pixel 2 XL, for å nevne noen av konkurrentene.

iPhone XR-kameraet har altså bare ett kamera, og det eneste objektivet er det samme vidvinkelobjektivet som sitter i XS og XS Max. Apple hevder at de har greid å få til en effektiv portrettmodus-effekt med dette kameraet også. Mens modellene med dobbeltkamera bruker teleobjektivet til å være med på å måle dybden i bildet, brukes fokuspikslene på vidvinkelobjektivet i iPhone XR til å produsere et «kart» over dybdeforholdene i bildet, heter det.

LES OGSÅ: Bedre Samsung-bilder med AI

Blant de øvrige forbedringene på kamerasiden er at frontkameraet, som brukes til selfies, nå er dobbelt så raskt som før og kan ta opp Full HD-video på 1080p med opptil 60 bilderuter per sekund, mot bare 30 bps tidligere.

Selfie-kameraet har også fått protrettmodus akkurat som hovedkameraet.

Vidvinkelobjektivet på alle de tre nye modellene har lysstyrke f/1,8, mens teleobjektivet i XS og XS Max har lysstyrke f/2,4. Dette er som på fjorårets iPhone X, mens iPhone 8 Plus har teleobjektiv på f/2,8.

Apple iPhone XS XS Max XR
MER GULL: Apple ser ut til å ville bruke den gullfargede modellen for alt den er verdt i promoteringen av de nye iPhone XS-modellene. (Pressefoto: Apple)

Oppløsningen på baksidekameraene er alle på 12 megapiksler som før, mens frontkameraet er på sju megapiksler.

Apple sier selv ingenting om brennvidden på objektivene, men hos nettstedet GSMArena opereres det med brennvidde tilsvarende henholdsvis 28 mm og 56 mm på henholdsvis vidvinkel- og teleobjektivet. 

Objektivene har innebygd optisk bildestabilisator.

OLED og LCD

De to iPhone XS-modellene har OLED-skjerm, akkurat som fjorårets iPhone X, men kontrastforholdet er økt til 1.000.000:1, altså én million til én, og skjermen, som Apple kaller Super Retina HD-skjerm, skal være bedre til å gjengi dyp sort farge.

Mens iPhone XS Max har 6,5-tommers skjerm, er skjermstørrelsen på iPhone XS på 5,8 tommer.

iPhone XR har en LCD-skjerm som Apple kaller Liquid Retina HD-skjerm. Dette er en 6,1-tommers skjerm med mer normalt kontrastforhold, oppgitt til 1.400:1.

LES OGSÅ: Huawei-mbil med tre kameraer

iPhone XS og XS Max er sprut-, støv- og vannbestandig etter IP68-normen, som tilsier at de tåler å ligge på to meters dybde i opptil 30 minutter, mens iPhone XR er IP67 sertifisert til én meters dybde i opptil 30 minutter.

Høy pris

Man må betale en høy pris for det nye iPhone-flaggskipet, spesielt hvis man ønsker mye innebygd lagringsplass. 16.790 kroner er prisen for toppmodellen iPhone XS Max med lagringsplass på 512 gigabyte – man kan få en ganske heftig bærbar pc for den prisen. Nøyer man seg med 256 GB, faller prisen til 14.490 kroner, mens «innstegsmodellen» med 64 GB lagringsplass koster 12.690.

Velger man lillebror, den vanlige iPhone XS med 5,5-tommers skjerm, er prisene henholdsvis 11.490 kroner, 13.290 kroner og 15.590 kroner for lagringsplass på henholdsvis 64, 256 og 512 GB.

iPhone XR har litt mer folkelige priser og koster 8.690 kroner med  64 GB lagringsplass, 9.290 kroner med 128 GB og 10.490 kroner med 256 GB.

iPhone XS og XS Max kan bestilles fra 14. september og kan fås i butikk fra 21. september, ifølge Apple Norge. iPhone XR kan forhåndsbestilles fra 19. oktober og blir tilgjengelig fra 26. oktober.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.