Kameranytt.no

Enda en EOS M-oppgradering fra Canon

Canon EOS M200
OPPGRADERT: Canon har oppgradert sitt EOS M100-kamera til EOS M200. (Pressefoto: Canon)
Canon EOS M200
OPPGRADERT: Canon har oppgradert sitt EOS M100-kamera til EOS M200. (Pressefoto: Canon)

Canon har oppgradert sitt speilløse forbruker-kamera EOS M100 til EOS M200. 4K-video, forbedret autofokus og bedre batteritid er blant nyhetene.

[toc] En annen nyhet er muligheten for vertikalt filmopptak, et fenomen som Kameranytt tok opp i en artikkel om emnet i august.

LES OGSÅ: Er du klar for vertikal video?

At Canon nå kommer med denne muligheten innebygd i et av sine nye kameraer, viser vel at dette er en trend det er verdt å ta på alvor. Det dreier seg om å ta konsekvensen av det ubestridelige faktum at stadig mer video blir sett på mobilskjermen.

Nok om det.

Speilløst forbrukerkamera

Canon EOS M200 er et kompakt speilløst systemkamera med en vekt på 299 gram inklusive batteri og minnekort. Objektivene til kameraet er Canons EF-M-serie, som i skrivende stund består av åtte objektiver. I tillegg finnes det et lite utvalg tredjepartsobjektiver til denne kamera-familien, blant annet fra Sigma.

Dessuten kan man med adapter bruke objektiver fra det store utvalg av optikk til Canons speilreflekskameraer.

Ingen søker

Canon EOS M200 er definitivt et forbrukerproduekt. I motsetning til storebror EOS M6 Mark II, som nylig ble lansert, har ikke M200 noen blitssko og kan derfor ikke benytte seg av den eksterne elektroniske søkeren som kan leveres til M6 MII. M200 er altså myntet på dem som synes det er helt greit å komponere bildene sine på LCD-skjermen på baksiden av kameraet, en tradisjonell tre-tommers TFT-skjerm på 1.040.000 punkter.

Canon EOS M200
SØKER-SKJERM: Bildene må komponeres på LCD-skjermen på baksiden. (Pressefoto: Canon)

Min personlige oppfatning av dét er at tre-tommers LCD-skjermer er litt for små til å brukes som «søker». Jeg har ikke noe imot å komponerer bildene mine på skjerm hvis det dreier seg om stor mobilskjerm på 5-6 tommer eller enda større, men tre tommer blir for lite for meg. Derfor har jeg heller aldri likt å fotografere eller filme i Live View med speilreflekskamer, fordi jeg synes skjermen er for liten. Mange med yngre og og friskere øyne enn meg er sikkert uenig.

Mobil-konkurrent

Nå er det faktisk nettopp mobilkameraet Canon ser ut til å rette skytset mot i lanseringen av M200. «Ikke følg smarttelefonstrømmen», skriver Canon Norge på nettsiden der kameraet presenteres for det norske markedet.

Canon EOS M200
APS-C: Med Canon EOS M200 har Canon rettet skytset mot mobilkameraene. Den store APS-C-bildebrikken er blant fordelene. (Pressefoto: Canon)

M200 presenteres som et kamera som man kan ta profesjonelle bilder med, bytte objektiver og fange atmosfæren i alle situasjoner, selv i lite lys. Dette er et kamera til å ta noe annet enn bare kjappe øyeblikksbilder med, heter det.

Samtidig legger Canon vekt på å få fram at M200 – i likhet med mobiltelefonene – er sømløst koblet til folks digitale liv, med WiFi og Bluetooth for automatisk bildeoverføring, bildedeling på nettet og fjernstyring av kameraet. Det er kanskje ingen tilfeldighet at et av demobildene på Canons nettsted nettopp er et kattebilder…?

I tillegg kommer altså vertikal video, som vi allerede har vært inne på. Det vil si video som er optimalisert for å deles på sosiale medier og ses på en mobiltelefon.

Vlogger-vennlig

Canon EOS M200 er dessuten vlogger-vennlig, med en LCD-skjerm som enkelt kan vris opp i 180 graders vinkel, ypperlig for dem som gjerne vil snakke til dem som får se videosnuttene man tar opp med kameraet. For første gang på et EOS-kamera vises filmopptaksknappen på berøringsskjermen når man er i filmmodus. Knappen er plassert slik at den lett kan brukes når man spiller inn video med skjermen vippet i 180 grader.

Canon EOS M200
FOR VLOGGERE: Canon EOS M200 er blant de stadig flere vlogger-vennlige kameraene på markedet. (Pressefoto: Canon)

Og det er nå full 4K-video, ikke bare Full HD-video, som i den forrige modellen, M100. Riktignok er det snakk om 4K med en beskjæringsfaktor på 1,6x, som kommer i tillegg på APS-C-beskjæringsfaktoren, som hos Canon også er på 1,6x. Det betyr at man må sette på et skikkelig ultravidvinkel-objektiv på kameraet for å få videofilmet i 4K med god vidvinkel-effekt. Canons eget alternativ er vel i så måte zoomobjektivet 11-22mm f/4-5,6 STM, som er det kraftigste vidvinkel-objektivet blant Canons EF-M-objektiver.

Merk for øvrig også at Canons raske og effektive autofokusteknologi, Dual Pixel Autofocus, ikke fungerer under 4K-opptak. Da detter kameraet ned på vanlig kontrast-detekterende autofokus, som kan være litt langsommere på å finne riktig fokuspunkt. Det er også denne autofokus-metoden som fungerer under opptak av tidsforløp – såkalte time lapse-opptak.

Øvrige tekniske data

Blant de øvrige tekniske dataene kan det tas med at EOS M200 har Canons nyeste Digic 8-prosessor som arbeider raskere og mer effektivt med bildeanalysene enn før. I kombinasjon med Dual Pixel CMOS-autofokus betyr dette god følgefokus på motiver i bevegelse og øye-fokus for lettere å få korrekt fokus i portretter – for eksempel urolige barn eller muntre ungdommer på fest…

Lysfølsomheten går fra ISO 100 til ISO 25.600 og kan utvides ukalibrert til ISO 51.200.

Canon EOS M200
BLITS: Den lille, men hendige blitsen kan vris til å sende lyset opp i taket – kjekt for bedre belysning av portretter. (Pressefoto: Canon)

Kameraet har mange kreative spesialeffekter og kan dessuten kommunisere med Canon Camera Connect-appen, som er gratis og som finnes både for Android og iOS. For eksempel kan man stille inn slik at bilder oversendes automatisk med en gang de er tatt.

Batteritiden etter CIPA-standarden er nå oppgitt til 315 bilder, mot tidligere 295 bilder.

Dimensjonene er 108 x 67 x 35 mm.

To farger, mange deksler

Canon EOS M200 kan fås i sort eller hvitt. Dessuten har Canon lansert en rekke deksler som fås i mange ulike farger og mønstre.

Canon EOS M200
FARGERIKT: Det er ikke bare mobilbrukerne som er glad i deksler. Også til Canon EOS M200 kan man få en rekke fargerike deksler. (Pressefoto: Canon)

Prisen

Canon EOS M200 skal komme i salg nå i løpet av oktober 2019, og veiledende pris sammen med kit-objektivet EF-M 15-45 mm f/3,5-6,3 IS STM er cirka 6.100 kroner.

Den foregående modellen, M100, kunne man også få kjøpt uten optikk til en pris av 4.900 kroner, men M200 blir bare levert i pakkeløsning med objektiv, i hvert fall i første omgang, ifølge Canon Norge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.