Canon har hittil prioritert store og tunge høykvalitetsobjektiver i RF-serien av optikk til sine speilløse fullformat-kameraer, men har nå vist at selskapet også kan konstruere kompakte fullformat-zoomer med nye RF 70-200 mm. Og en ny 85-mm portrett-tele byr på super-bokeh.
[toc] Men kompakt og lett betyr ikke nødvendigvis billig. Den nye 70-200 mm-zoomen koster nesten 30.000 kroner, og det nye 85 mm super-portrettobjektivet koster enda mer. Det er altså objektiver for den absolutt øvre del av entusiastmarkedet og for det profesjonelle markedet vi snakker om her.
Zoom-trio
Med det nye objektivet har Canon endelig en komplett serie på tre zoomobjektiver med samme lysstyrke, f/2,8 gjennom hele zoomområdet, fra 15 til 200 mm. De tre har brennvidde på henholdsvis 15-35 mm, 24-70 mm og 70-200 mm.
Det nye 70-200 mm-objektivet er særlig myntet på fotografering av sport, dyreliv og portretter, sier Canon.
Alle de tre f/2,8-objektivene har følgende felles benevnelser i navnet: Canon RF F2.8 L IS USM. L-serien er navnet på Canons toppklasse-objektiver, enten vi snakker om RF-serien for speilløse fullformat-kameraer eller EF-serien for fullformat speilrefleks-kameraer. IS betyr at kameraene har innebygd optisk bildestabilisering. USM forteller at objektivene har en USM-motor av ringtypen for rask autofokus.
USM står for ultrasonisk motor, en type elektrisk motor der effekten skapes av høyfrekvente vibrasjoner. Canon var en av de fremste pionerene på denne teknologien sent på 1980-tallet i forbindelse med autofokus-løsningene på de den gang nye EF-objektivene. I dag brukes teknologien med forskjellige benevnelser og forkortelser hos alle produsentene.
RF 70-200 mm-objektivet er det første Canon-objektivet som støtter en elektronisk flytende fokuskontroll. Denne løsningen driver de to linsegruppene individuelt med det som Canon kaller Dual Nano USM-teknologi. Fordelen skal være svært rask, stillegående og strømsparende autofokus, uten at det går på bekostning av kompakt størrelse.
Kompakt – for klassen
Og 70-200 mm-objektivet er da også kompakt. Det ser man lettest hvis man setter det opp ved siden av Canons tilsvarende objektiv for speilreflekskameraer, Canon EF 70-200mm f/2.8L USM. Dette veier 1.440 gram og har en lengde på 199 mm. RF-versjonen, altså det nye RF 70-200 mm-objektivet, veier til sammenligning 1.070 gram og har en lengde på bare 146 mm.
Dette gjelder vel å merke når objektivet er innstilt på brennvidde 70 mm. I motsetning til objektiver der zoomingen bare skjer internt i objektivet, dyttes den fremre delen av det nye objektivet utover når man zoomer tettere innpå motivet, så det ser ikke fullt så kompakt ut når det er i bruk. Men det er jo ganske kompakt – for objektiv-klassen å regne – når det ligger i fotobagen. Se bildene som viser dette.
Puster ikke
En annen viktig egenskap ved 70-200 mm-objektivet er at Dual Nano USM-løsningen i kombinasjon med EOS R-kameraenes Dual Pixel-autofokusløsning bidrar til å redusere brennvidde-endring når man fokuserer under videoopptak. Såkalt focus breathing – sier vi fokus-pusting på norsk? – er generelt et problem under videoopptak der man skifter fokus under opptaket, for eksempel fra det ene til det andre av to personer som intervjues. Fokus-endringen fører ofte også med seg at brennvidden endres litt av optisk-mekaniske årsaker.
Dette skjer både med zoomobjektiver og objektiver med fast brennvidde, og selv med de dyreste objektivene på markedet, med unntak for superdyre objektiver spesialutviklet for video og film – såkalte cine-objektiver. Det er nettopp beskyttelsen mot brennvidde-endring som gjør slike objektiver så ekstremt dyre.
Når man fotograferer, har «fokus-pusting» ingen betydning, men under videoopptak kan slik utilsiktet brennvidde-endring oppleves som forstyrrende og distraherende, og det er blitt et problem i moderne videoproduksjon nå når hybrid-kameraer og -objektiver for foto og video i økende grad brukes til videoopptak.
I hvor stor grad Canon har greid å bekjempe brennvidde-endring med det nye 70-200 mm-objektivet, gjenstår å se.
Det nye 70-200 mm-objektivet har for øvrig optisk bildestabilisator som håndterer fem trinn forbedring av blender/lukkertid, og det er også værbestandig.
Det er for øvrig ikke helt riktig at Canon bare har lansert dyre og tunge RF-objektiver hittil. Et unntak er Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, som koster litt i overkant av 10.00 kroner og bare veier 750 gram. Men dette er myntet mer på et litt lavere entusiast-segment. Det er i første rekke et allround- og reise-objektiv for dem som har kjøpt Canons rimeligste speilløse fullformat-kamera, Canon EOS RP. Canon leverer også et forholdsvis kompakt 35 mm makrobjektiv som er tilpasset denne målgruppen.
Dyrt objektivbelegg
Det andre av høstens nye RF-objektiver, er Canon RF 85mm F1.2L USM DS. Men har ikke Canon allerede lansert et 85 mm-objektiv med samme lysstyrke og brennvidde i RF-familien? Jo, og hva er vitsen med ett til?
Forskjellen ligger i de to ekstra bokstavene i navnet, DS, og i pristillegget på nesten 5.000 kroner som disse bokstavene fører med seg.
Hva er DS? Egentlig er det «bare» et linsebelegg som det vanlige 85 mm-objektivet mangler. Men det er et belegg med særdeles kraftig effekt, først og fremst på bokeh-en, altså den vakre, myke bakgrunnsuskarpheten som portrettfotografer etterstreber.
DS står for Defocus Smoothing, altså mykere ute-av-fokus-elementer i bildet. Canon beskriver det slik: Funksjonen, kalt vapor-desposited belegg-teknologi, har høy transmisjon i sentrum og lav transmisjon i ytterkant. Med DS-funksjon både foran og bak på linseelementet blir uskarpheten myk og jevn i hele bokeh-omrisset, ikke bare på den ene siden, som er vanlig for lignende objektiver i markedet.
Canon hevder at effekten ikke bare er effektiv for portrettfotografering, men at bokeh-effekten også gjør objektivet perfekt for videofotografer som ønsker et «filmaktig» utseende på alt fra dokumentarer til film.
Prisene
Mens det vanlige RF 85 mm-objektivet er dyrt nok som det er, med en pris på 31.490 kroner, koster nye Canon RF 85mm F1.2L USM DS 36.400 kroner.
Og Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM har en veiledende pris på 29.990 kroner.