Endelig Kurver i Photoshop for iPad

Photoshop for iPad
ENDELIG: Verktøyet Curves/Kurver er endelig kommet på plass i Photoshop for iPad. Verktøyet vises inne i Kameranytts røde sirkel. (Presseillustrasjon: Adobe)

Photoshop for iPad blir sakte, men sikkert en ordentlig Photoshop-versjon. Adobe har fått mye kjeft for at iPad-versjonen av Photoshop har manglet verktøyet Kurver, som mange mener er et av de viktigste verktøyene i et profesjonelt program for bildebehandling. Nå er det på plass.

Adobe har kommet med oppdateringer til flere av sine programmer for bildebehandling og videoredigering i mai. En av oppdateringene var altså en etterlengtet tilføyelse av verktøyet Kurver til Photoshop for iPad. I tillegg har Photoshop for iPad nå fått forbedret støtte for justering av trykkfølsomheten når man benytter Apple Pencil-pennen til å tegne i Photoshop for iPad.

Kameranytt kommer tilbake til de andre mai-oppdateringene fra Adobe i en separat artikkel.

Trang fødsel

Photoshop for iPad har hatt en trang fødsel. Det var høsten 2018 at Adobe kunngjorde at selskapet var i gang med å utvikle en egen iPad-versjon av Photoshop. Nyheten fikk god mottakelse, men det skulle gå et helt år før programmet var klart til å lanseres. Og heller ikke da var det ferdig. Eller som det het i overskriften på artikkelen om lanseringen her hos Kameranytt i november 2019: «Adobe Photoshop for iPad ferdig – nesten».

Photoshop for iPad
ETTERLYSNING: Brukerforumet Photoshop Family kom for en stund siden med en krystallklar etterlysning av Curves i Photoshop for iPad. (Skjermdump: Photoshop Family)

LES OGSÅ: Adobe Photoshop for iPad ferdig – nesten

Kurver

Mange erfarne Photoshop-brukere benytter seg av verktøyet Kurver på nesten alle bilder og illustrasjoner de jobber med. Verktøyet brukes til å endre for eksempel kontrast, eksponering, kulør/metning, høylys, skygger og fargebalanse. Kurver er i det hele tatt et alt-mulig-verktøy der man med ett og samme verktøy kan endre et bilde på en måte som man ellers måtte ha vært innom mange verktøy og menyer for å få utført.

Men selv om Adobe endelig har greid å få Kurver på plass i iPad-versjonen av Photoshop, er det fortsatt noe som mangler. Noen brukere ønsker å ha muligheten til å taste inn tallverdier for nøyaktige kurve-endringer, og det er noe som Adobe lover vil komme om kort tid, selv om funksjonen mangler i denne oppdateringen. Feltene for å taste inn tallverdier for Input og Output er faktisk med i dokumentasjonen fra Adobe Support om hvordan Kurver-verktøyet fungerer, men i versjonen av appen som er ut i skrivende stund, lar det seg ikke gjøre å taste inn noen verdier her, selv om tallverdiene for punktene på kurven kommer fram når man velger et punkt.

Photoshop for iPad
KURVER: Hva bruker man verktøyet Kurver til? Kurver brukes vel mest til å finjustere farger, lys og skygge, men det er også et kraftig verktøy til raskt å gjennomføre drastiske endringer, for eksempel å gjøre et høyst ordinært og kjedelig bilde (over) til noe som ser ut som om det er hentet fra en skrekkfilm eller lignende (under). (Foto: Toralv Østvang)
Photoshop for iPad

Pipetteverktøy til å ta fargeprøver i forskjellige deler av et bilde mangler også i denne omgang, men kommer snart, ifølge Adobe.r

Slik gjør du det

For å aktivere Kurver-verktøyet holder man nede et ikon til høyre på iPad-skjermen med et plusstegn inne i en firkant. Hvis man bare klikker på symbolet, opprettes det automatisk et nytt lag i bildet, men hvis man holder fingertuppen eller pennen på ikonet litt lengre, får man fram flere valg. Det man skal velge, er Adjustment Layer (Photoshop for iPad snakker ikke norsk ennå), altså det som heter Justeringslag i norsk Photoshop på Mac eller Windows-PC.

I den neste boksen som kommer fram, velger man Curves. Da opprettes det et justeringslag med symbol for kurver i seg.

Photoshop for iPad
TALLVERDIER: Nederst i denne skjermdumpen ser man tallverdiene for det valgte punktet på kurven, men foreløpig er det ikke mulig å taste inn verdier i disse feltene, selv om Adobe har lagt ut bruksanvisning som viser at det skal kunne gjøres. Det betyr vel at en ny oppdatering er like rundt hjørnet. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Deretter er det bare å sette i gang med å hale og dra i kurvestreken. Et kort tapp på streken oppretter et punkt som man kan flytte på, forutsatt at man har markert valget Points. Punktene man setter inn høyt oppe på kurven, endrer endrer vanligvis høylys-områdene i bildet, punktene i midten justerer mellomverdiene, og punktene langt nede på linjen forandrer skyggepartiene eller de mørke partiene i bildet. Man kan også justere fargebalanse ved å velge rød, grønn eller blå fargekanal.

I stedet for Points kan man velge Draw, som gjør at man kan tegne sammenhengende kurvejusteringer med finger eller penn.

Justeringer man gjør i Kurver-verktøyet, berører alle lag som ligger nedenfor justeringslaget. Det betyr at man i påkommende tilfeller må flytte laget til en annen plassering i listen over lag.

Forbedret penn-styring

For å justere sensitiviteten til Apple Pencil-pennen går man til hjem-skjermen i Photoshop for iPad – man klikker på hjem-symbolet øverst til venstre i appvinduet. Deretter klikker man på verktøy-symbolet øverst til høyre på skjermen. Da kommer App settings-vinduet fram. Her klikker man på Input og deretter på Apple Pencil. Punktet under Pressure sensitivity kan man dra fra verdien 3 helt til venstre til 100 helt til høyre.

For å finne ut hvilken innstilling man foretrekker, må man rett og slett bare prøve seg fram. Ifølge Adobe er det lettere å få til finere penselstrøk når valget er lagt opp mot Heavy-merket, mens det er lettere å få til kraftige penselstrøk når man har valgt innstilling nærmere Light-enden av skalaen.

Photoshop for iPad
PENN: De som liker å bruke pennen Apple Pencil når de arbeider i Photoshop for iPad, kan glede seg over at det nå er lettere å holde styring med pensel-intensiviteten enn før. (Presseillustrasjon: Adobe)

Framskritt

Etter å ha prøvd de nye funksjonene i Photoshop for iPad er det åpenbart for meg at appen er blitt en god del mer attraktiv å bruke enn den var før. Nå er jeg riktignok ikke noen ivrig bruker av pennstyring av nettbrett, så for meg er det nok særlig det nye Kurver-verktøyet som gjør at jeg trolig kommer til å bruke iPad mer til bildebehandling enn jeg har gjort til nå.

Det gjenstår riktignok fortsatt viktige funksjoner som må på plass før Photoshop for iPad er kommet i mål, og det er vel fortsatt enda tettere integrasjon mellom Photoshop for iPad og Lightroom CC for iPad som står øverst på ønskelisten.

Jeg håper at ventetiden ikke blir lang.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.